Slovenija

Vlada soglaša z dokapitalizacijo, ne pa z razrešnico upravi NKBM

Ljubljana, 07. 06. 2012 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada od DZ želi, da ji omogoči neposredno upravljanje z državnimi delnicami v bankah NLB in NKBM. S tem bi po njenem mnenju pospešili postopke za dokapitalizacijo obeh bank. Sicer pa je prepričana, da nadzorniki in nekdanja uprava NKBM ne zaslužijo razrešnice.

Minister za finance Janez Šušteršič
Minister za finance Janez Šušteršič FOTO: Reuters

Vlada želi na skupščinah NLB in NKBM sodelovati neposredno. Zato bo državnemu zboru predlagala, da izkoristi možnost iz naslova zadnjih sprememb zakona o upravljanju kapitalskih naložb države in v primerih konkretnih državnih naložb vlado pooblasti za neposredno razpolaganje z naložbami.

DZ bi tako po pojasnilih ministra za finance Janeza Šušteršiča vlado za neposredno razpolaganje z naložbami države na skupščinah pooblastil v primerih, ko za to obstajajo razlogi na strani zagotavljanja finančne ali fiskalne stabilnosti države.

"To pomeni, da se pooblastilo, ki ga ima trenutno Agencija za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN), pri določenih konkretnih naložbah prenese na vlado," je po seji vlade dejal finančni minister in dodal, da želi vlada takšno pooblastilo v primerih državnih naložb v Novo Ljubljansko banko (NLB) in Novo Kreditno banko Maribor (NKBM).

Razlog za prenos pooblastila neposredno na vlado je po Šušteršičevih besedah preprost: v naslednjih tednih bo treba sprejeti nekaj sklepov, ki morajo biti zelo jasno opredeljeni na način, da bodo v razmerju do bančnih regulatorjev pomenili zadostno zagotovilo za kapitalsko ustreznost in kapitalsko stabilnost teh bank.

"Glede na pretekle izkušnje, ko sta vlada in AUKN na skupščinah delovali neusklajeno, ne želimo tvegati tega procesa," je vladni predlog državnemu zboru argumentiral Šušteršič.

Delničarji Nove kreditne banke Maribor (NKBM) bodo na petkovi skupščini odločali o novi sestavi nadzornega sveta, iz katerega se poslavlja kar sedem od devet nadzornikov.

Vlada dala AUKN navodila za glasovanje

Vlada neposredno še ne bo mogla sodelovati na petkovi skupščini NKBM, je povedal Šušteršič. Ob tem je dodal, da je vlada danes dala AUKN navodila za glasovanje na tej skupščini. Soglašala je z dokapitalizacijo, odrekla pa razrešnico upravi in nadzornikom. Novi nadzorni svet naj se poleg tega zadolži, naj pregleda opravljene revizije v banki.

Uvrstitev seznanitve z revizijskimi poročili o preteklih poslih banke in njenih hčerinskih družb na dnevni red skupščine NKBM je zahtevala že AUKN, a je uprava, ki jo od letošnje pomladi vodi Aleš Hauc, to zahtevo zavrnila, prav tako tudi zahtevo za vložitev tožb proti prejšnji upravi. "Skupščina ni tista, ki je pristojna za vlaganje tožb ali odškodninskih zahtevkov," meni Šušteršič.

Ustvarjajo se pogoji za dokapitalizacijo NLB

Vlada je danes sprejela tudi predlog novele zakona o bančništvu, s katero se ustvarja podlaga za dokapitalizacijo bank v državni lasti. Ključna novost zakonske novele je odprava meje za vpis oziroma oblikovanje t. i. pogojnega kapitala, je pojasnil minister. S sprejemom zakona po nujnem postopku bi lahko Nova Ljubljanska banka (NLB) pravočasno izpeljala dokapitalizacijo, saj se mora skladno z zahtevami evropskega bančnega regulatorja EBA in Banke Slovenije dokapitalizirati najpozneje do 30. junija.

Nova ljubljanska banka (NLB)
Nova ljubljanska banka (NLB) FOTO: Damjan Žibert

Skladno z rešitvami novele zakona o bančništvu banka izda t. i. pogojno zamenljive obveznice, ki se pod določenimi pogoji – če denimo kapital banke pade pod sedem odstotkov ali če nastopi neki določen datum – konvertirajo v kapital banke.

Po Šušteršičevih besedah izdajo hibridnih instrumentov kot neko prehodno rešitev pri dokapitalizaciji bank dopušča tudi EBA. Prehodna rešitev v tem primeru velja do konca letošnjega leta.

"Če bo novelo potrdil tudi DZ, bo omogočena izdaja t. i. pogojno zamenljivih obveznic, s katerimi bi lahko pridobili dodatno prehodno obdobje, da v celoti zaključimo zgodbo z iskanjem zasebnih investitorjev," je dejal finančni minister.

Glede sodelovanja zasebnih investitorjev pri dokapitalizaciji NLB nekaj dogovorov po Šušteršičevih besedah je. "Pričakujemo, da bodo tekom naslednjega tedna ali tekom dveh tednov te dogovore predstavili," je pojasnil. Ob tem je dodal, da pogovori z Evropsko banko za obnovo in razvoj potekajo, da pa so jih nekoliko upočasnili.

Vlada se medtem ni odločila zvišati prevzemnega praga pri bankah na 50 odstotkov, saj je ugotovila, da to z vidika konkretnih dokapitalizacij ni nujno potrebno. Prevzemni prag tudi pri bankah tako ostaja pri 33 odstotkih.

Vlada ukinja agencijo za javna naročila

1. julija bi vlada ukinila agencijo za javna naročila in njena pooblastila prenesla na Direktorat za javno naročanje ministrstva za finance. Cilj tega ukrepa je doseči izboljšanje sistema javnega naročanja z združevanjem prakse iz nekaterih večjih naročil in zagotavljati izobraževanje, svetovanje in oblikovanje sistemskih rešitev na enem mestu. Obenem se želi vzpostaviti podpora tistim predvsem državnim (in tudi javnim naročnikom) pri oddaji naročil, pri katerih naročniki sami nimajo dovolj prakse in niso dovolj usposobljeni za postopke oddaj javnih naročil.

S tem bi v letošnjem letu lahko v proračunu letos prihranili približno 7000 evrov (računovodske storitve, sejnine članov sveta in drugi stroški) ter 20.000 evrov v vsakem naslednjem letu.

Na ministrstvu so prepričani, da bi prenos pristojnosti agencije na ministrstvo za finance lahko zagotovil boljšo možnost za sodelovanje manjših in srednjih podjetij ter povečanje njihove konkurenčnosti. Z vzpostavitvijo elektronskega kataloga se bodo zmanjšali stroški pri poslovanju z naročniki državne uprave ter ponudniki, z vzpostavitvijo drugih informacijskih sistemov pa se bodo zmanjšali stroški ponudnikov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

elephantus
08. 06. 2012 07.25
+5
No gosopod Šušteršič pa ste djali, da ne boste dokapitalizirali bank z državnim denarjem.Že takrat je bila to zame žalitev človeške inteligence in volilcev, ki so vas volili.A je to laž?No slovensko volilno telo.Gospod Golobič je korupcijski komisiji prijavil deleže v svojem podjetju in tega ni naredil tudi v državnem zboru pa ste ga pribili na križ.Tukaj pa se vam lažejo o zelo pomembnih stvareh in o milijardah pa bomo videli koliko pameti boste zbrali.Gospod Černač se laže o tem kdo sestavlja spiske članov nadzornih svetov in se potem skriva.Vi ste pa lagali o zajetni vsoti denarja.
M_teorija
08. 06. 2012 09.49
+1
Še celo tako je bilo, da se je zlagal le novinarjem in to samo zato, ker ni hotel dobrega podjetja vlačiti v politične umazanije takratne opozicije!?
I_LL_BE_BACK
15. 06. 2012 14.48
Nedolžni Globćek. Potem ga je pa še Lahovnik pustil na cedilu, ko je spoznal kako "pošten" zna biti...
I G N O R A N T
08. 06. 2012 06.44
+1
Od mene dobijo en okrogel NIC
M_teorija
07. 06. 2012 23.21
+3
Le kje so tisti vlagatelji na račun katerih so skoraj dobili volitve na desnici!? Kar se pa tiče dokapitalizacije z državnim denarjem, pa je eno samo sprenevedanje (kar je pa itak razpoznavni znak te vlade). Ja kdo bo pa nadoknadil porabo tega državnega denarja , ki naj ne bi bil denar davkoplačealcev!?
resenik
07. 06. 2012 22.29
Banke se naj rešijo tako kot so zagreznile....
comment123
07. 06. 2012 20.55
+4
BANKE SO SLABI GOSPODARJI, ZATO NAJ PROPADEJO KOT VSE FIRME, NE RABIMO TAKŠNIH KOT SO, DAJALI SO KREDITE TAJKUNOM, ZDAJ NAJ PA TO REŠUJEMO MI, NE DOKAPITALIZACIJE PREPROSTO NE SME BITI IZ PRORAČUNA---REFERENDUM, NAJ SE KDO ZGANE. ČE SO ODPISALI TAJKUNSKE KREDITE NAJ PA ŠE TISTE MAJHNE OD OBČANOV! TAKOJ, KO SO VARČEVALNO REFORMO IZSILILI BODO VTAKNILI NAJPREJ V BANKE, NAS PA BODO ŠE BOLJ PRIVILI, TO JE TRAGIČNO....SVINJAJO Z JAVNIM DENARJEM, Z NASMEŠKOM NA KSIHTIH!!!!!
titovka
08. 06. 2012 07.36
+1
Janezk222...pa še res je...sam ni mi jasno kdaj so spregledali na desno stran???
KlubPravilnoPretepenihŽena
07. 06. 2012 20.34
+4
šušterčič je izjemen kot njegova na kahlo ostrižena frizura samo še bankrot čakam, ker te vizjonarji bodo kmalu prišli do zaključka, da treba za blaginjo eno daljše obdobje prespati
M_teorija
08. 06. 2012 00.18
+2
No pa sem mislil, da sem osamljen pri teh videnjih!?
BNAM2707
07. 06. 2012 20.05
+5
To mi deluje nekako tako,kot če bi na star gramofon skušal zavrteti CD.
M_teorija
08. 06. 2012 00.19
+1
leila123
08. 06. 2012 01.52
+1
hanoveranec mater spelji se nekam bolnik!!!!!!!!!
titovka
08. 06. 2012 07.38
+1
tisti, ki imajo bolezen janšistični sindron njim ni itak pomoči....
subisubiw
07. 06. 2012 20.00
+4
dobro jutro ljudje!!!! pa sej je bilo logično, da so janšisti to pripravljali ! vam pa so vzeli regrese ! loleki smo, ker jim sploh dovolimo da so na oblasti !
BaGr67
07. 06. 2012 20.38
+4
Sej jim nismo,sami so to prešmuglal na kašn način "tut preko trupl bi šli"mi pa ni jasn tko kot še marsikaj v tej kradljivi državi ne.
ToJeToZaZdaj
07. 06. 2012 19.57
+0
ja bo treba malček blagajno napolnit........nekaj bogastva je še ostalo....bo treba v tem mandatu še kak kredit prijatljem podelit , da pohrustajo še tisto kar je vrednega ostalo......zadnji izdihljaji
titovka
07. 06. 2012 19.20
+8
HAHAHAHAHA, KAKŠNA LAŽNIVA IN POKVARJENA OBLAST...PA SAJ ČLOVEK NE MORE VERJETI KAKO SE JE TA ŠUŠTERŠIČ REPENČIL, DA NLB NA DOBILA NI EVRA!!!!!LAŽNJIVCI----POKVARJENCI...NAJ BANKE REŠUJEJO TISTI KATERI SO KRADLI IN ŠENKAVALI DENAR SVOJIM PRIJATELJEM .
titovka
08. 06. 2012 07.33
Janezk222...ta država je izgubljena...sds-esovci so jo utopili v laži!!!!!
Zentrum
07. 06. 2012 17.09
+11
Ahaaa, a sem bo šel moj regres, pa tistih 8 odstotkov moje plače, zaradi katerih me je Janša poimenoval parazit. Pol pa kul. Sem se že bal, da ga bodo vložili v razvoj gospodarstva oz. investirali z namenom, da se rešimo krize. Mi je prav odleglo............
gregor153
07. 06. 2012 17.56
+1
Tistih 8 odstotkov nebo šlo nikamor, saj tistih 8 odstotkov nimamo. Sedaj bo treba najemati manj kreditov.
odbogaposlan
07. 06. 2012 17.02
+2
Ko skušaš nekaj dopovedovati bedaku, se ti modrost izmakne izpred oči. Tudi če boš porabil eno tono mila, Premog ne bo postal bel. Kabir
odbogaposlan
07. 06. 2012 17.01
+3
Za koliko jih je že prodal bivši minister Bajuh? In koliko so dellnice NKMB danes vredne? Je šlo kaj denarja v Arghentino?
Pipsodin
07. 06. 2012 15.24
+11
Res smo v državi, ki je skorumpirana kot nobena na svetu! Sramota, Sramota, Sramota
wsharky
07. 06. 2012 14.52
+14
... da bivsa uprava in nadzorni svet ne dobita razresnice je edina pravilna odlocitev ... sama lopovscina in klientelizem ...
pkorosec
07. 06. 2012 17.50
+9
logicno. Saj Matjaz Kovacic, bivsi direktor NKBM, ki je banko spravil v dolgove vendar ne more biti kaznovan, saj je vednar SDS-ov strokovnjak. Slovenia stinks!
El Diablo 2013
07. 06. 2012 14.25
+5
namesto tega so se odločili, da jo dajo sebi
Silva Gros
07. 06. 2012 14.15
+15
Ne vem zakaj bi morala država dokapitalizirati banke,ker to gre iz našega denarja. Banke se naj rešujejo same.Že s tem da direktor dobi plače 250.000€ na leto je to velik zalogaj.Banke naj rešujejo tisti, ki so jih spravili v take izgube.Naj si malo zmanjšajo žepe, pa se bo tu dosti privarčevalo.Predvsem pa so tu tajkuni,ki jim nihče ne more do živega.Tistim je treba pobrat, ne pa ubogemu delavcu.
nogomet12
07. 06. 2012 14.19
+8
Nekateri so si izplačali 1000000 eurov nagrade, pa nič, raja pa naj *.
Uporabnik215111
07. 06. 2012 14.07
+16
A nimamo davkoplačevalci s tem nič??? Referendum, pa naj narod odloči ali se bo njihov denar trošil za dokapitalizacijo....
comment123
07. 06. 2012 20.59
+2
olyca
07. 06. 2012 13.55
+11
Upam da ne na naš račun, če bo to je ogenj v strehi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tiapia
07. 06. 2012 17.18
+0
Ja na čigav pa misliš? Na račun ljubljenega vodje zagotovo ne.
luckyss
07. 06. 2012 13.53
+20
Čas bi že bil, da se bančnikom izplačajo kakšne konkretne nagrade... (Osebno prispevam par komadov kalibra 9mm).
nogomet12
07. 06. 2012 13.56
+8