Slovenija

'V vladi ne razumejo političnega marketinga'

Ljubljana, 23. 05. 2011 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Ukomu pojasnjujejo, da so z Urško Čepin želeli pritegniti pozornost, kar jim je uspelo, zato sedaj spota ni več treba predvajati. Sindikati oglas razumejo kot dokaz za to, kako nizko se je v kampanji pripravljena spustiti vlada.

 

Vlada je že umaknila videospot s svojega kanala na YouTubu, v njem igra tudi razvpita udeleženka resničnostnih šovov Urška Čepin. Na uradu vlade za komuniciranje (Ukom), v katerem vodijo oglasno kampanjo, pravijo, da so s spotom dosegli namen, zato ni več potreben.

"Glede na to, da si je viralni spletni video samo ob koncu tedna ogledalo več deset tisoč posameznikov in je postal osrednja novica v TV-dnevnikih, je bil cilj dosežen," so sporočili.

Na Ukomu še pravijo, da so s posnetkom želeli zbuditi pozornost tudi pri mlajši populaciji, zato so ga tudi objavili na YouTubu. Po zagotovilih urada za komuniciranje je izdelava enega videoposnetka stala manj kot 5000 evrov. Celotna referendumska kampanja pa naj bi stala okoli 100.000 evrov.

Vlada je sicer že objavila tudi nov videospot, v katerem igra Bojan Emeršič. V njem Emeršič bolj resno nagovarja državljane in na preprost način razlaga, zakaj je pokojninska reforma potrebna. Kot alternativo podaljšanju delovne dobe Emeršič v spotu omenja znižanje pokojnin in povišanje prispevkov iz naslova plač za 100 evrov na mesec.

Predsednik vlade Borut Pahor je na vprašanje o spotu dejal, "verjetno me poznate kot človeka, ki se zna pošaliti, vendar pa je pokojninska reforma preresna stvar, da bi se glede tega lahko šalili".

Direktor urada vlade za komuniciranje Darijan Košir pa je pojasnil, da so se zavedali, da je ta oglas v veliki meri tudi tvegan, ker vsebuje nenavaden pristop v referendumski kampanji vlade. "Ko greš zavestno v tako odločitev, moraš sprejeti tveganje, da bo oglas sprejet dobro ali pa da bo odziv manj ugoden," je dejal Košir.

Kot pravi, so pričakovali bolj ugoden odziv medijev, kot je bil na spot z Urško Čepin, ampak na drugi strani tudi presenečeni niso. Pokojninska reforma je resna stvar, se strinja Košir, prav zato je bil ta oglas že vnaprej "tvegana reč".

Urška Čepin
Urška Čepin FOTO: YouTube

Protagonistka umaknjenega oglasa Urška Čepin pravi, da je dobila povabilo iz reklamne agencije, da bi posnela reklamo. ''Na začetku niti nisem vedela, za kakšno reklamo gre. Treba je preživeti, jaz se tako kot ostali ljudje vsak dan borim za preživetje in sem sprejela delo oziroma snemanje reklame.''

Poudarja, da je bila v spotu samo igralka. ''To je bilo pač delo, ki mi je bilo ponujeno. Jaz sem ga sprejela in ga korektno opravila, in to je to.'' Veliko prahu okoli spota se po njenem prepričanju verjetno dviguje zaradi tega, ''ker v njem nastopam jaz. Podobno je pri vsem, česar se lotim,'' pravi Čepinova.

Pahor se po navedbah direktorja urada vlade za komuniciranje v to odločitev referendumskega štaba ni vtikal in jim je prepuščal, da so ravnali po svoji vesti. "Za to nosimo odgovornost in tudi odgovornost za to, da premier mogoče trenutno ni najbolj zadovoljen s tem, kar smo naredili," je dodal Košir.

Burni odzivi sindikatov in negativna sodba strokovnjakov

Po mnenju sindikatov vladni oglas žali ženske, delavce in je pod nivojem vsake kulture. Omembo prvega sindikalista Dušana Semoliča v oglasu pri ZSSS po besedah Darinke Avguštiner razumejo kot ''poden'' in dokaz za to, kako nizko se je vlada v kampanji za pokojninsko reformo pripravljena spustiti.

Zgroženi so tudi v konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam. Predvajani video po mnenju sindikata lahko zaposleni razumejo kot norčevanje.

Namesto zapravljanja davkoplačevalskega denarja za "takšno neokusno oglaševanje" naj bi predsednik vlade in minister za delo, kot še pišejo v konfederaciji, šla raje med zaposlene in jim prisluhnila, da bosta lahko realno ocenila, kaj ta reforma za pomeni ljudi.

Miro Kline
Miro Kline FOTO: POP TV

Strokovnjak za politični marketing Miro Kline pravi, da oglas dokazuje, da v vladi ''po eni strani ne razumejo političnega marketinga, in da ne razumejo Twitterja in sodobnih elektronskih medijev. Ne vem, zakaj so pri tako resni temi uporabili samo ljudi iz zabavne industrije.''

V Futuri se s tem ne strinjajo in poudarjajo, da je šlo za premišljen oglas. Vital Verlič, izvršni kreativni direktor agencije Futura: ''Želeli smo pokazati, da citati oziroma izjave nasprotnikov referenduma zvenijo popolnoma drugače, če je za njimi drug obraz. In mislim, da nam je glede na odzive to tudi uspelo.''

''Zakaj Urška Čepin? Zakaj pa ne? V končni fazi bi lahko šlo tudi za koga drugega, a kar je važneje, je to, da ne bi bilo takega efekta, če bi preprosto samo še enkrat predvajali izjave nasprotnikov referenduma,'' pravi Verlič.

Nedvomno je vlada šla na spolzek teren, kar dokazuje tudi dejstvo, da so spot umaknili po 24 urah, pravi Matej Špehar, strokovnjak za družabna omrežja. ''Video je verjetno imel namen, da bi bil viralen. Ampak ne razumem, zakaj so ga potem po 24 urah umaknili, ko je ravno vzel zalet.''

Verlič iz oglaševalske agencije Futura, v kateri so zasnovali oglas, glede umika pravi, da se z vlado niso tako dogovorili. ''Najbrž umik oglasa ni bil popolnoma smiseln''.

 

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Kogovsek
02. 06. 2011 11.19
Tole je res vredno analize kako so noro zgrešili vse pomembne ciljne skupine. Parodija tipa Monty Python, ki lahko zabava samo od resničnega življenja odtujene intelektualce...
JurijGrmMlajsi
24. 05. 2011 22.40
ZAKAJ MINUSI????? Fovš ste mi ker sem edini sposben videti vesoljno lepoto ki se ji reče Čepin....odslej bomo lepoto imenovali čepin, pridevnik bo pa bo seveda, čep kar obenem lepo simpolizira tisto kar mi ki vidimo Urškino lepoto imamo v očesnih jamicah
ZEUS-
24. 05. 2011 19.53
12345s
24. 05. 2011 19.53
Ta pa je naravnost iz murgeljskega laboratorija ušla.
JurijGrmMlajsi
24. 05. 2011 19.48
Jožajoža Tako je!!!!! Čepinka je najlepša, VSI moški si ji želijo, VSE ženske ji zavidajo!!! NAJLEPŠA pa pametna razgledana z prekrasnimi senzualnimi NARVANIMI usntnicah!!!! SAM STE JI FOVŠ....njej in La Toyi.....ker vidim da je ona za sm tud jst za
prašek
24. 05. 2011 19.37
Jožajoža 24.05.2011, 18:44 Jaz sem postavil njeno sliko pred kozarec z bonboni. Vnučki jih več ne kradejo !
Jožajoža
24. 05. 2011 18.44
ste že pozabili, da, ko je urška sodelovala v BIG BRATHERJU, je slovenija obstala. vsi ste jo gledali, občudovali in vsaka ženska se je že imela za URŠKO ČEPIN, moški so si jo pa želeli za ženo.
M-teorija
24. 05. 2011 17.59
Važno, da je smeh pol zdravja, pa četudi je ta na desni vedno z zamudo. Pa kaj!
M-teorija
24. 05. 2011 17.55
Tisti, ki jim spot ni smešen ne se sekirat, saj itak rek pravi, da kdor se zadnji smeje, torej z zamikom, se najslajše smeje.
zalijanc
24. 05. 2011 17.54
gospod kalin in gospodična čepin sta lepi par, tralala,
M-teorija
24. 05. 2011 17.49
Kline ima le deloma prav, ko omenja gverilo. Deloma ker se poleg gverile ki ima eno ciljno publiko, eno fronto tudi bolj konvencionalni pristop za konvencionalno publiko. Torej obstajajo vsaj dve fronte, če upoštevamo Kožuhovo konjenico potem so vsaj tri fronte in na vsaki fronti se taktika prilagaja ciljnim igralcem. Torej ali je že zaspal na strokovnih lovorikah ali pa je namerno zamolčal, ker od njegovega formata bi bilo pričakovati bolj celostno analizo.
Miha Klukovic
24. 05. 2011 17.47
glih tanajbol glupo babo so dal u video jaooooo tkole zapravlajo dnar namest dab ga dal za vegradove delovce
pupa_od_anbot
24. 05. 2011 17.43
praško pozdravljen pametne mačke ga "spravijo"
prašek
24. 05. 2011 17.36
pupa_od_anbot 24.05.2011, 17:26 Enega lepega dan ti želim ! Hudir je , če mačku stopiš na rep !
M-teorija
24. 05. 2011 17.27
Če bodo Urškini vsadki rešili pokojninsko blagajno si zaslužijo spomenik.
pupa_od_anbot
24. 05. 2011 17.26
cyklon 24.05.2011, 16:33 0 pupa_od_anbot 24.05.2011, 16:29 Miiijjjaaaaaaaavvvv! umakni rep...
bruselj3
24. 05. 2011 17.21
pričakujem spot št. 2 od Čepinke!
cyklon
24. 05. 2011 16.33
pupa_od_anbot 24.05.2011, 16:29 Miiijjjaaaaaaaavvvv!
pupa_od_anbot
24. 05. 2011 16.29
@cyklon: si fouš...
cyklon
24. 05. 2011 16.23
Ja,ja.Nekdanji upokojenci so od vragca! Znajo vse,vedo vse!Pa še flink so in zdravi.Mnogi, še hudo poskočni honorarno hodijo v službo.Pa,da ne bom krivičen.Nekateri celo delajo. Mi bomo pa o penziji samo sanjali.Tudi toliko časa ne bomo imeli,da bi si v miru rakev zglancali. Saj res! A mislite,da so vse skupaj gledali ....dolgoročno,no!? In že vedo ali nas bodo,mrtve,z delovnega mesta vozili na britof al nas bodo morda kar po drčah spuščali v no, kevder!? :-)