Slovenija

Vlada ukinja solidarnostni prispevek, neobvezna solidarnostna sobota ostaja

Ljubljana, 25. 10. 2023 15.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je obravnavala predloga novele zakona o interventnih ukrepih po ujmi ter zakona o obnovi in razvoju. Med bistvenimi rešitvami je minister za finance Klemen Boštjančič izpostavil ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka. Deloma ga bo nadomestilo začasno zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb.

Minister za finance Klemen Boštjančič je na novinarski konferenci po seji vlade povedal, da so večino razprave namenili zakonodajnim rešitvam, vezanim na odpravo posledic največje nesreče v zgodovini Slovenije. Obravnavali so novelo zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta letos ter predlog zakona o obnovi in razvoju. 

Zakon o interventnih ukrepih po ujmi je DZ sprejel avgusta, vlada pa se je za pripravo sprememb odločila, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanjskih objektov. Predlog novele vsebuje naslednje rešitve: 

- Predplačila za obnovo stanovanj, kjer ni predvidena nadomestna ali nadomestitvena gradnja. Lastnikom se predvideva predplačilo v višini 20 odstotkov zavedene škode v aplikaciji Ajda, če gre za škodo, ki presega 6000 evrov. Predplačila so predvidena za objekte, kjer je bilo konec julija 2023 prijavljeno vsaj eno prebivališče. 

Bratuškova in Boštjančič
Bratuškova in Boštjančič FOTO: Vlada RS

- Novela posega tudi v sedanjo ureditev kriznih namestitev, tako da podaljšuje možnost krizne nadomestitve še za dodatnih 21 dni. Če se izkaže, da oseba v domačem okolju ne more več bivati, pa se ji bo zagotovilao prednostno vključitev v institucionalno varstvo. 

- Na novo se ureja pravica do nadomestila stroškov bivanja na drugem naslovu – višina bo odvisna od števila članov gospodinjstva z zneski od 150 do 250 evrov mesečno za največ eno leto in z možnostjo podaljšanja za eno leto. 

- Novela ureja tudi obveznost države, da na svoje stroške zagotovi prevzem in končno obdelavo onesnaženih zemljin, ki so nastale kot posledica poplav in plazov, in sicer najkasneje do 1. 7. 2024. 

Solidarnostnega prispevka ne bo

In še ena zelo pomembna novost – vlada se je odločila, da ukine obvezni solidarnostni prispevek, ki bi bremenil vse zaposlene in delodajalce, ne glede na njihov položaj in prizadetost v poplavah. "Namesto tega bomo z dodatnim odstotkom obremenili tista podjetja, ki ustvarijo več – govorim o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ga bomo opredelili v zakonu o obnovi."  Zahvalil se je podjetjem, ki so že opravila t. i. delovno soboto. "S tem interventnim zakonom naslavljamo tudi izvedbo delovne sobote – ta ostaja prostovoljna, še vedno jo lahko podjetja izvedejo ob soglasju z delavci, seveda, plačilo za ta dan pa bo šlo v proračun za namen odprave posledic, kot je bilo vedno načrtovano. Delodajalci za ta dan davka in prispevkov na plače ne bodo plačali, prispevek delodajalcev bo v obliki začasno povišanega davka od dohodka pravnih oseb."

Zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb namerava vlada zapisati v predlog zakona o obnovi in razvoju. Ta bo, kot je dodatno sporočil urad za vlade za komuniciranje, kot vire financiranja ukrepov uvedel tudi začasni davek na bilančno vsoto bank in hranilnic ter začasno uporabo čistega in bilančnega dobička Slovenskega državnega holdinga (SDH).

Razvojni prednostni cestnoinfrastrukturni projekt bo tretja razvojna os, ki bo po navedbah vlade povezala Koroško z ostalimi središči nacionalnega, regionalnega in medobčinskega pomena.

Zakon bo predvidoma določil tudi ukrepe na področju izvzetja prejetih sredstev za pomoč po poplavah iz izvršb, javnega naročanja in ukrepi na področju dodatnega sofinanciranja programov duševnega zdravja in nudenja psihosocialne pomoči ter uvedel mobilne enote centrov za socialno delo. Kot pomembni razvojni ukrepi so predvideni tudi tisti na področju večje digitalne povezljivosti prizadetih območij, v sporočilu vlade dodaja finančno ministrstvo.

Za pomoč prebivalcem je predvidena jamstvena shema za posojila s subvencionirano obrestno mero. Za ta posojila bo izdano 100-odstotno jamstvo države, tako da bodo na voljo tudi tistim posameznikom, ki niso kreditno sposobni.

Za gospodarstvo in občine pa so predvideni ukrepi, ki se bodo izvajali prek različnih finančnih instrumentov.

Akontacije naj bi državo stale do 50 milijonov evrov

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa je povedala, da bodo prvič v zgodovini države občinam in ljudem zagotovili predplačila. Navedla je podatek, da je država do vključno včeraj pomagala ljudem, gospodarstvom in občinam že z 340 milijoni evrov. "Kar je res veliko in tudi prvič v zgodovini, da tako hitro ukrepamo." 

20 odstotkov akontacije od vrednosti ocenjene škode bo po njenih besedah avtomatsko izvedel Furs na podlagi podatkov, ki jih bo dobil od ministrstva za naravne vire in prostor. "Časovno je odvisno samo od tega, kako hitro bo stroka lahko določila objekte, ki niso več primerni za bivanje. Ljudje bodo dobili denar in obvestilo, kakšna škoda je bila v Ajdi s strani ocenjevalcev vnesena. Če so kakršne koli nepravilnosti, že danes pozivam ljudi, da jih nemudoma popravimo."

Vsi ostali postopki po njenih besedah tečejo tako skladno z zakonom o obnovi po naravnih nesrečah. Razkrila je tudi finančni okvir – akontacije naj bi državo stale do največ 50 milijonov evrov.

Predlog novele zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in plazov namerava vlada v obravnavo v DZ poslati v petek, osnutek zakona o obnovi in razvoju pa bo istega dne poslala socialnim partnerjem, parlamentarnim strankam in drugi zainteresirani javnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (250)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvoneti
26. 10. 2023 10.45
+3
He, he, so pogruntali, da je 70% prebivalcev na minimalcu in bodo morali sami-iz proračuna plačati.
Kostolomac
26. 10. 2023 08.37
+9
Tako lepa država s toliko potenciala...pa tonemo zaradi pokvarjenih politikov..žalost
Brez_Dlake_Olepševanj
30. 10. 2023 15.12
Politikov?! Če do to za vas politiki, zame niso ... Komiki, bi si robijaši, taki o oznaki kriminalci. Pa to je še dobro, ker je vedno in marsikje tako .... Ampak tukaj v Sloveniji je pa v političnih krogih NAVADEN CIRKUS!!! Pa še živali v cirkusu so bolj inteligentne, kulturne... Kakšni politiki?!?!phahahha to v Sloveniji je bolj otroški vrtec, poln napucavanja kdo je boljši, levi ali desni. Nobeden!!!
mmickica
25. 10. 2023 21.59
+7
Se teh nekaj dobrih firm bo odslo iz Slovenije...
Holy50
25. 10. 2023 21.53
+6
Če ukinja to pomeni, da je viška denarja v proračunu. Bravo božičnico za vse davkoplačevalce.
Skinwalker
25. 10. 2023 21.27
+8
Vsi ti zakoni so dokaz da sledijo agendi ki jo promovira WEF..Fajonova dobro pozna plan saj je bila v davosu v svici..
Ponent
25. 10. 2023 21.26
+5
Kmalu boste imeli puklastega rešitelja nazaj, pa ostalo navlako zraven, verjetno še bosanskega doktorja v parlamentu, bomo vidli kaj boste takrat tvezili tu gor. Ne bi se čudil, če bi se spet prislinil na vlado, glede na inteligenco tega naroda...
mm94
25. 10. 2023 21.23
+9
In o financah nam pametuje človek, ki je zafural več podjetij. V tujini mu nebi dovoli odpreti s.p-ja a pri nas postane finančni minister. Isto šivilija... Banana republika
Hujošgrimošjanoš
25. 10. 2023 20.58
+10
Javni sektor s placami v nebo, podjetja pa dodatno obremenit jaoo. Kar se jj ni pokopal, bo pa taubi sigurno
ZDENKO 1
25. 10. 2023 20.56
-1
Minister je omenil v govoru, da obveznega solidarnostnega prispevka za delodajalce ne bo, nikjer niti z besedo ni omenil, da obveznega solidarnostnega prispevka tudi za delavce ne bo. Novinar bo treba poslušati ali razumeti, vi pa pišete v članku, da obveznega solidarnostnega prispevka tudi delavci ne bodo plačali, tega ni rekel.
ap100
25. 10. 2023 20.52
+10
bolnik bo zdaj talal bonbončke ki mu jih itak dajemo davkoplačevalci
Bolcn
25. 10. 2023 20.45
+8
Gospodarca zaštihajte kva pa. Boh ne daj ventilatorjev v JS pa NVOjev...
Dejan Kravanja
25. 10. 2023 20.31
+6
Hhaha pa u Somaliji so bl sposobni politiki od te vlade,to je pa že totalna sramota kok je nespososobna js bedak pa še volu tega goloba
Sickk 2
25. 10. 2023 20.34
-3
Ja se strinjam, ampak se vedno mal bolsa k prejsnja lopovska in izdajalska..
ZIPPO
25. 10. 2023 20.12
+21
GOLOBOVI ne vejo kaj bi sami s sabo, kaj šele z drugimi. Tole vladanje od 24.4.2022 do danes NI VREDNO POČENEGA GROŠA!!! Siti smo bili Janšizma, smo se ga znebili, in kaj smo dobili. TOLE!!!Pa to ne moreš verjet!Najbolj zaskrbljujoče pri tej vladi, pri teh poplavah je pa to, da bodo nad vsem denarjem, ki bo namenjen obnovi in ljudem po poplavah imele nadzor osebe-ministri, ki so Slovenijo s svojimi dejanji in sprejemanjem raznih zakonov in odločitev OŠKODOVALI. In Golob osebno je te osebe postavil na ministrske stolčke! Tako kot je Janša v prejšnji vladi postavil na ministrske stolčke svoje, pa čeprav je vedel kakšni lopovi so! NOBENE RAZLIKE NI. Dejte si to že enkrat dopovedati določeni!
Bonsoir
25. 10. 2023 19.59
+27
"Spoštovani" g. dr. Pičone ( golob italijansko piccione; izgovori se pičone) ; spoštovani seveda pod narekovaji; Nazadnje sem vas volil trikrat: prvič, zadnjič in nikoli več! Razočarali ste nas. Spokajte!
ZDENKO 1
25. 10. 2023 19.56
+14
Komedija se nadaljuje.
Rudolf Maister
25. 10. 2023 19.51
+18
No infrastukturna ministrica ,ki ima vikend postavljen na črno brez dovoljenj. Po rej vladi moramo normalni zahtevat odškodnino od volilcev perjadi, in pa uzakonit odvzem volilne pravice za 10 let
Caseino123
25. 10. 2023 19.51
+24
Torej bo VSE pokrito iz Evropskega solidarnostnega sklada, Golob pa tako maščevalen do naroda, da viša trošarine takoj ko cene nafte padajo. Slabe javne ankete in se že maščuje. Upam da se zavedate da je tip psihopat, milijonar ki je razume kaj je povprečna plača kaj šele minimalna
ZDENKO 1
25. 10. 2023 19.57
+30
On ima osebnostno motnjo, najbolj je pa obremenjen z Janšo, namesto, da bi se ukvarjal z vodenjem države.
Delavec_Slo
25. 10. 2023 19.50
+17
Bravo, javni upravi pa spet višje plače ane!
El pi5tolero
25. 10. 2023 19.43
+28
Kaj ta kriminalec sploh se odloca o naši drazvi? Kaj caka policija? Tip bi migu bit v zaporu vceraj zvecer! Lol
MEDKO
25. 10. 2023 19.40
+32
A bo še kakšna nova neumnoat ta teden??