Slovenija

Fides in vlada bosta pogajanja nadaljevala v četrtek

Ljubljana, 28. 02. 2017 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin po koncu pogajanj nista želela komentirati poteka. Bosta pa za pogajalsko mizo sedla znova v četrtek. Če dogovor ne bo dosežen, bodo zdravniki začeli s stavko.

Pred današnjim pogajanjem s Fidesom je vlada sprejela dopolnjena izhodišča za pogajanja. Dopolnitev se nanaša na spremembo vrednotenja delovnega mesta zdravnik specializant ter spremembo vrednotenja in pogojev za zasedbo delovnega mesta višji zdravnik specialist. Nespremenjena pa ostajajo izhodišča glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin po današnjih pogajanjih nista želela komentirati poteka pogajanj. Dogovorili so se namreč, da vsebinskih izjav ne bodo dajali, dokler ne bodo pogajanja končana. Za pogajalsko mizo bodo znova sedli v četrtek.

Kolar Celarčeva je na vprašanje, ali v četrtek na vladi pričakuje kakšna nova izhodišča, pritrdila, da "neprestano dobivamo in usklajujemo izhodišča". Po koncu današnjih pogajanj je dejala, da bodo s pogajanji "nadaljevali do konca". "Trudimo se na obeh straneh, ker ni v nikogaršnjem interesu, da bi prišlo do stavke, ker bo to slabo za bolnike, za cel sistem in vse udeležence," je še povedala.

Kuštrin pa ni želel izjaviti ničesar drugega, kot da se pogajanja nadaljujejo v četrtek. Tako tudi ni komentiral, ali je bil s potekom današnjih zadovoljen.

Predsednik Fidesa je sicer pred začetkom današnjih pogajanj dejal, da z dopolnjenimi izhodišči še ni seznanjen. Verjame in pričakuje pa, da bo vlada prišla s konkretnim predlogom, saj so se tako dogovorili tudi na sestanku prejšnji teden s premierjem Mirom Cerarjem.

V zdravniškem sindikatu zahtevajo do 30 odstotkov višjo plačo za tiste, ki bi največ presegali standarde in normative. Pri tem bi moral delodajalec narediti vse, da bi razbremenil takega zdravnika. Z leti bi po Kuštrinovih navedbah dosegli obremenitev, ki jih določajo standardi in normativi. Na področju napredovanj  predlagajo napredovanje v bolj zahtevna delovna mesta, kar je po njegovih navedbah mogoče urediti brez spremembe zakona. Preseganje 57. plačnega razreda pa je mogoče le s spremembo zakonodaje.

Če dogovor med vlado in Fidesom ne bo dosežen, bodo zdravniki stavkali.
Če dogovor med vlado in Fidesom ne bo dosežen, bodo zdravniki stavkali. FOTO: Blaž Garbajs

Če dogovor ne bo dosežen, bodo zdravniki stavkali

Kot je prejšnji teden dejal Kuštrin, jim je vlada v prvih izhodiščih, ki so jih v sindikatu zavrnili, predlagala, da zdravnik za desetodstotno preseganje standardov in normativov ne bi dobil nobenega dodatnega plačila, za dvajsetodstotno pa dodatne tri odstotke plače.

Prejšnji teden je tudi dejal, da bi morali podpisati aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike oziroma ga vsaj parafirati, da prihodnji ponedeljek ne bi ponovno začeli stavkati.
Če dogovor med vlado in Fidesom ta teden ne bo dosežen, bodo zdravniki prvi teden v marcu stavkali v ponedeljek, v drugem tednu marca dva dneva - četrtek in petek, nato pa bodo vsak nadaljnji teden stopnjevali izvajanje stavke do polnega tedna. Stavko bodo izvajali v ostri obliki, kar pomeni, da bodo opravljali le tiste storitve, ki so jih po zakonu dolžni izvajati v času stavke.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
28. 02. 2017 18.18
+2
Zej razumem, zakaj nobeden noče Cmeri zobe popravt!
mallonge
28. 02. 2017 19.47
Ker nepravilnosti izvirajo od precej višje ,
skorumpiranpolitik
28. 02. 2017 18.09
+4
Kdaj boste zaposlili več zdravnikov in ukuinili pogdodbe o delu, zdravnikom, ki imajo po 5 zaposlitev? to je bistveno vrpašanje! volil bom to stranko ki mi bo obljubila, da bo to ukinila to korupcijo!
skorumpiranpolitik
28. 02. 2017 17.43
+2
Tega Koštruna najbolj moti omejitev pogodbeega dela, zato ta napovedani štrajk! Zakaj se ne poveča število dohtarjev in zmanjša število sodnikov, pa vprašajte Miojko in samovasezaljubljeeenega Mirkota!
wert1
28. 02. 2017 18.45
-1
Ker dohtarja ne pobereš kar tako na zavodu, ampak mora it čez hud in dolgotrajen učni proces. Prav tako ne moreš brezglavo sprostiti vpis namedicinsko fakulteto, saj je potrebna zdrava selekcija. 100-200 jih je sicer v vsakem trenutku brezposelnih, vendar v roku nekaj mesecev vsak dobi delo. Če ne drugje pa v tujini, tuje agencije redno prihajajo oglaševati delo v tujini.
sodelujem
28. 02. 2017 17.06
+2
Ja a jim bo kdo že dal nove pogodbe z novimi pogoji?? 5000 maksimalno za direktorje in vse požrešne pa naj si kvoto raztalajo in se zadavijo z € . Naj dajo vse lepo na glasovanje med rajo. Folk na minimalcu,plačuje vsa zdravila, doplnilno itd-----šolo smo jim plačali,stavbe orodje vse imajo????? Kaj bi še radi???
Timy15
28. 02. 2017 16.48
+9
Zahtevajo do 30 % višje plače,kakor da ne živijo v Sloveniji,kjer tudi drugi pošteno delamo pa o kakih povišanjih govoriti,niti v sanjah.Pa pokojnine so se v 10,letih povišale 3 %.
Transformerji
28. 02. 2017 14.24
+3
Zadnjih 25 let poslušam samo o pogajalskih izhodiščih - po drugi sv. v. so hitreje potekala pogajalska izhodišča - izgubili smo Koroško, pa Benečijo z Gorico, pa Trst, pa .... Takrat so nam diktirali drugi in smo izgubili del Slovenija in postali kura z notranjo boleznijo. Koga bi morali poklicati, da bi pozdravil notranjost bolehne kure? Že vem, pustne šeme!
sodelujem
28. 02. 2017 17.01
Je že bil kratek čas pa so bli že v luftu vsi cuzavci....
anonimus23
28. 02. 2017 14.07
+8
kaksne visje place se znizu bi jim,,delajo z bolniki huje k z zivalmi in delajo napake pri operacijah
me987
28. 02. 2017 13.43
+11
višje plače.. ni problema, samo potem ne sme popoldne imeti še privatne ambulante. v primeru, da jo ima, se mu odvzame zdr. licenca. pa še, privatne ambulante se morajo izvajati v lastnih (privatnih) prostorih, ne v poslopjih javnega zdravstva, prav tako je z opremo teh ambulant, če jo hočeš imet, si kupi ves potreben inventar, od lesene žličke za grlo gledat.pa vsem po vrsti davčne blagajne.