Slovenija

O predlogu o nižjem nepremičninskem davku za podjetnike vlada še ni odločala

Ljubljana, 05. 03. 2014 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/N.Š.K./S.S.
Komentarji
154

Vlada ni spremenila davka na nepremičnine. Odločila se je, da bo spremembe uvajala prek novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. O predlogu gospodarskega ministra, da bi obveljale nižje davčne stopnje pri neprimičninah manjših podjetnikov, vlada ni razpravljala.

Hodnik
Hodnik FOTO: Reuters

Čeprav se je napovedovalo, da bo vlada na današnji seji kar precej popravila zakon o davku na nepremičnine, se to ni zgodilo. Vlada je potrdila le operativno skupino za zagotovitev učinkovitega izvajanja zakona o davku na nepremičnine in projekta uvajanja nepremičninskega davka, je po seji vlade povedal tiskovni predstavnik vlade Boštjan Lajovic.

Predloga novele zakona o davku na nepremičnine ni potrjevala, ker se je določila, da bo vse spremembe uvajala prek novele zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je že v postopku v DZ.

Sprva je bilo predvideno, da bo razlikovanje pri obdavčitvi rezidenčnih in nerezidenčnih nepremičnin odpravila s spremembami zakona o davku na nepremičnine. Ta sicer opredeljuje, katere so rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine, in tudi določa davčne stopnje.

Usklajevanja prav tako še potekajo glede možnosti pravnih sredstev za zavezance, je dejal in dodal, da se vlada "odpira" tudi pri tem vprašanju. O morebitnem zamiku pri uvedbi davka je Lajovic dejal, da vlada računa na to, da bo ujela vse predvidne roke.

Z novelo zakona o množičnem vrednotenju želi vlada med drugim uvesti možnost ugovora na posplošeno tržno vrednost nepremičnine v primeru posebnih okoliščin, opredeliti, da v primeru naravnih nesreč znižanje vrednosti večjega števila nepremičnin ugotavlja geodetska uprava po uradni dolžnosti, natančneje določiti, kaj je javno dobro pri nepremičninskem davku, ter občinam naložiti, da morajo opredelitev zemljišč za gradnjo javno razgrniti.

Poleg tega naj bi z novelo določili, da se za leto 2014 zemljišča za gradnjo stavb vrednotijo enako kot ostala nezazidana stavbna zemljišča, s čimer bi se znižala njihova vrednost in s tem davek. Po navedbah geodetske uprave lahko lastniki pri izračunavanju višine davka računajo na povprečno devetkrat nižjo vrednost.

Kaj pa podjetniki?

Tloris
Tloris FOTO: Thinkstock

Glede predloga ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Metoda Dragonje, da bi znižali stopnjo za obdavčitev poslovnih in industrijskih nepremičnin mikro in malih podjetij ter samostojnih podjetnikov z 0,75 na 0,40 odstotka, dokončne odločitve še ni. Predlog je še "v fazi usklajevanja", je dejal Lajovic.

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije poudarjajo, da niso proti davku, temveč za pravičnejše davčne stopnje. Opozarjajo, da bodo obrtniki primorani zapreti svoje obratovalnice in da bodo začeli delati na črno, saj jim drugega ne bo preostalo.

Drugačno obravnavo malega gospodarstva pri davku na nepremičnine predvideva tudi predlog novele, ki ga je v DZ vložila poslanska skupina SDS. In sicer predlaga izvzetje nepremičnin samostojnih podjetnikov ter malih, mikro in srednje velikih podjetij ter tudi kmetijskih nepremičnin iz obdavčitve, poleg tega pa možnost pritožbe na posplošeno tržno vrednost nepremičnine s predložitvijo mnenja cenilca.

V postopku DZ je tudi predlog novele tega zakona, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom (NSi) in ki predvideva, da se plačila davka oprostijo nepremičnine v lasti gasilskih organizacij.

Gurs objavil navodila, kako izračunate nov davek

Vsi, ki se odpravljate na izpostave Gursa z namenom, da uredite svoje podatke o nepremičninah, se morate za obisk naročiti. Tako ne boste po nepotrebnem čakali, pa tudi gneče ne boste povzročili s svojim prihodom. Če se ne morete naročiti prek telefona, poskusite prek spleta, saj je njihova brezplačna telefonska številka še vedno precej zasedena.
Geodetska uprava RS (Gurs) pa je v torek objavila pojasnila, kako lahko zavezanci za davek na nepremičnine ugotovijo, kakšen bo njihov davek, ko bo s spremembami zakonodaje odpravljeno razlikovanje stanovanjskih nepremičnin zaradi rezidenčnosti in poenoteno vrednotenje zemljišč za gradnjo in stavbnih zemljišč. Edini pogoj za določitev davčne stopnje bo po spremembi dejanska raba stavb oz. delov stavb. Če imajo zavezanci na obvestilu navedeno dejansko rabo, ki opredeljuje stanovanjsko nepremičnino, in davčno stopnjo 0,50 odstotka, si lahko davek izračunajo tako, da navedeno "vrednost po modelu vrednotenja glede na delež davčnega zavezanca" (ki za leto 2014 znaša 80 odstotkov vrednosti po modelu vrednotenja) pomnožijo z 0,0015, pojasnjujejo na upravi.

Geodetska uprava je na svoji spletni strani objavila primer, kako si po novem lahko sami izračunate davek.
Geodetska uprava je na svoji spletni strani objavila primer, kako si po novem lahko sami izračunate davek. FOTO: Thinkstock

Podatek o rezidenčnosti stanovanj ne bo izbrisan iz registra nepremičnine, dodajajo in lastnikom priporočajo, da podatke o prebivališču in morebitni osebni služnosti uredijo vsaj do konca leta, da ne bi imeli težav ob morebitni ponovni uvedbi različnih davčnih stopenj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
06. 03. 2014 11.26
+1
Sem se naročila pred dvema dnevoma. Vezo dobila po 3 klicih in naletela na zelo prijaznega (po moje) študenta. Dobila termin za čez 14 dni. Srečam znanko, se je naročila preko spleta konec februarja in dobila datum konec marca (tik pred iztekom roka za speminjanje). Poklicala še za podedovano stanovanje , natančneje 1/2, ker nisem dobila informativnega izračuna. Glej ga vraga me nimajo zabeležene nikjer. Kličem na MOL, me tudi nimajo, kličem na Stanovanjski sklad, tudi nič ne vejo (po prevezavah od-do). Pa se vprašam kje sem sploh zavedena kot solasnica razen na DURS odkoder mi redno že vsa leta pošiljajo položnice za plačilo NUSZ in še na Davek od premoženja. Če nisem (formalno) nikjer solastnica? Torej šlamaprija na celi črti (od-do)?
25letluzerjev
06. 03. 2014 09.29
+2
Edina rešitev -NEPOKORŠČINA VSEGA OKRADENEGA PREBIVALSTVA. Nihče naj ne plača tega nepremičninskega davka , potem pa naj nas vse zaprejo v lastne hiše, ker na Dobu itak ni prostora.
25letluzerjev
06. 03. 2014 09.26
+1
Kako dovolimo taki vladi, da sploh še prestopa prag parlamenta. Take zgrešene in vsak dan nove bedaste zakone sprejema in še prej kot jih sprejme jih že popravlja ....itd. Saj niso normalni. Otroški vrtec.
Srokka
06. 03. 2014 07.29
+3
zdaj bi mi rabli korejca al pa putina tukaj... ta dva bi našo vlado že strelala pa obešala...
comment123
06. 03. 2014 07.14
+4
Pomagati okrevati gospodarstvu ne pomeni nabiti davke za poslovne prostore.
muci007
06. 03. 2014 06.48
+4
Vlada Alenke zna dvigovati le davke, sovraži podjetnike, istočasno daje odpustke bankirjem, tajkunom. Tudi Alenka je bila nekoč nadzornica NKBM, ko so se dajali slabi krediti.
25letluzerjev
06. 03. 2014 09.24
+1
100% točna izjava. To bi morala slišati vsa Slovenija.
simple_mind
05. 03. 2014 23.59
+3
Kdo bi itak še v Sloveniji karkoli konkretnega delal, izdelal in pridelal, če vas za nagrado in stimulacijo nagradijo z nabijanjem davkov in prispevkov do onemoglosti, brez ustrezne logike in osnove.
simple_mind
06. 03. 2014 00.00
+1
Kdo bi itak še v SLO karkoli konkretnega delal, izdelal in pridelal, če vas oblast za nagrado in stimulacijo nagradi z nabijanjem davkov in prispevkov do onemoglosti, brez ustrezne logike in osnove ?
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 21.47
+8
davek na nepremičnine ostaja , ne pozabiti, da je letos 80%, se pravi, da bo samo še večji. Dobimo pa tudi davek na strehe (reklo se mu bo davek na meteorne vode), kar pomeni, da bomo imeli strehe 2x obdavčene saj so strehe že tako obdavčene zraven nepremičnin. Slovenci pa smo res ene ofce pohlevne, še sami zase se ne potegnemo , tudi tukaj bi nas moral nekdo voditi in nas reševati pred samim sabo !!
mistake
05. 03. 2014 21.17
+6
/"Vlada ni spremenila davka na nepremičnine."/ Kaj?! Še vedno ga ni ukinila in namesto njega uvedla enakost pred zakoni???? ;) Kako to???? Mislim, kaaaaaaaaj? :)))))))))))))
kaverna
05. 03. 2014 21.16
+6
pa kaj a niso to z davkom že rešili?.a zdaj bodo še enkrat reševali nepremičnine pred samim sabo?.
slovenija981
05. 03. 2014 21.02
+9
Že tako podjetniki (večina) komaj dihajo, zdaj pa jim bo vlada do konca zategnila štrik.......sploh se ne zavedamo, da prava kriza šele prihaja.....
Technium
05. 03. 2014 20.08
+14
Mislim da je situacija zrela,da zapoje pesem granita.
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 20.37
+10
zdaj v roke kocke, zdaj naj zapoje granitomet, sovrag bo čutil kako gorak je z nami ples ....... !!
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 20.07
+2
admin, zakaj imam jaz neko "inekcijo" poleg komentarja !!?
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 20.06
+5
tota vlada se do naroda tak obnaša, kot da bi bilo najboljše, če bi kar potamanli vse penzioniste - nebi bilo potrebno izplačevat penzij potem potamaniti še vse brezposelne - ne bi bilo brezposelnih- so rešli toti problem in ne bi bilo potrebno izplačevati nadomestil nato bi potamanli še bolnike, pa kake šolarje , študente (bodoči brezposelni ) itd ...itd in ofce , ki bi ostale bi rekle , da imamo najboljšo vlado, ki je rešla vse probleme in tajkuni bi lahko pobasali še več - resno mislim, da toti delajo glih na tem !!
Tonček Balonček
05. 03. 2014 19.42
+2
Eno leto bodop pač prejemali nadomestilo, poetm pa spet šli vs lužbo. PA saj jih je tudi v gospodarstvu preveč zaposlenih. Sploh je povsod preveč ljudi! V vrtcih, v šolah, na univerzah, na gimnazijah, na cesti, v upravi, na železnici, premalo jih je samo še v cerkvah in po zaporih.
sLoVeNeC123123
05. 03. 2014 19.44
+5
predvsem po zaporih. predvsem politikov in tajkunov
veseli_lojzek
05. 03. 2014 19.13
+3
Spet samo mešajo!!!
chucknorris
05. 03. 2014 19.05
+30
VSI TI DAVKI SO POKOP GOSPODARSTVA . EDINA REŠITEV JE MANJŠA DRŽAVNA PORABA, TOREJ ODPUSTITI 50000 JAVNIH USLUŽBENCEV.
izlet29
05. 03. 2014 19.56
+5
Se strinjam s teboj. Vsem bi znižali stopnje, le gospodarstvu ne. Kmetje so dosegli svoje, samostojni podjetniki, pa mala podjetja, a večja naj pa vrag vzame. Pa je največje breme vsega skupaj ravno na njih.
Sputnik8
05. 03. 2014 18.56
+4
Predlog za točko zakona. Skladno s državno cenitvijo neprimičnine je država dolžna v primeru prodaje neprimičnine ali prodaje na dražbi prva vplačati znesek naveden po cenitvi na podlagi GURS. P.S Toliko so falili, da bom obogatel!
Novorazodetje
05. 03. 2014 18.53
+13
Bogata katoliška cerkev je priviligirana in zato oproščena davka na vse cerkve, kapele in kapelice ter druga njihova znamenja.Cerkve so objekti, ki jim prinašajo denar. Obdavčiti bi jih morali kot podjetniške objekte. Vlada deluje proti Ustavi RS, saj je v njej zapisano, da je cerkev ločena od države, kar pomeni, da jo država ne financira. Financirati bi jo v celoti morali verniki, saj le oni koristijo storitve svoje cerkve.
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 20.09
+3
tudi prostori oz. objekti kjer imate vi partijske sestanke bi ravno tako morali biti obdavčeni kot poslovni prostori !!
layers
05. 03. 2014 18.50
+6
a folk resnicno namearava placati ????? to je rop sredi belega dne, ovce pa v vrsto kdo bo prej placal za nekaj kar je ze placal titu
izlet29
05. 03. 2014 19.58
+3
Dokler ne uvedemo davčnih blagajn za vse obrtnike, s.p. in podobne, pa dokler imamo preveliko J.U. - tako dolgo bo premanjkovalo denarja. In treba bo uvajat nove in nove davke ipd. Konec koncev smo sami krivi, da je tako. Že zdavnaj bi bilo potrebno narediti red, uvesti disciplino na vseh področjih, potem pa ne bi bilo možno krasti in odtujevati ali pa skrivati denarja ipd. Sramujem se, kaj bomo zapustili svojim otrokom in vnukom...
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 20.10
+5
pa še srečni so , da so enotno obdavčeni - ofce brezverdne in butaste !!
rotekurbenhaus
05. 03. 2014 20.13
+5
izet , teh 27 milijard, ki nam jih manjka ni ukradel noben obrtnik , ampak tajkuni in politični lopovi , tako , da davčne blagajne so samo pesek v oči butcom!!