Slovenija

Koprivnikar: Sprejetje uredbe o plačah direktorjev ni bilo enostavno niti enotno

Ljubljana, 30. 11. 2017 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je sprejela uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju, s katero naj bi odpravili anomalije, ki so se določenemu delu javnih uslužbencev zgodile leta 2006. Z njo vlada popravlja plače približno 2400 ravnateljem in direktorjem javnih zavodov, je dejal minister Koprivnikar. Uredba je v javnosti zbudila precej razburjenja, saj da se plače znova zvišujejo tistim, ki so že bolje plačani.

Potem ko so pred dvema tednoma obravnavo uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju umaknili s seje vlade, kar je sprožilo nezadovoljstvo zlasti na področju izobraževanja, je danes vlada omenjeno uredbo vendarle sprejela.  

Z danes sprejeto uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju vlada popravlja plače približno 2400 ravnateljem in direktorjem javnih zavodov. Večina jih je s področja izobraževanja, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Potrdil je, da je bila uredba na vladi sprejeta s preglasovanjem.

Uredba je v javnosti zbudila kar nekaj razburjenja, saj da se plače znova zvišujejo tistim, ki so že bolje plačani.
Uredba je v javnosti zbudila kar nekaj razburjenja, saj da se plače znova zvišujejo tistim, ki so že bolje plačani. FOTO: iStock

Koprivnikar je namreč priznal, da sprejetje uredbe ni bilo niti enostavno niti enotno. Trudili so se, da bi jo sprejeli s konsenzom. Zaradi nasprotovanja koalicijskih partnerjev so uredbo pred dvema tednoma tudi umaknili z dnevnega reda seje vlade. Glede na to, da so v SMC ocenili, da je njeno sprejetje res nujno, pa so danes o njej odločali z glasovanjem, je pojasnil Koprivnikar in dodal, da se koalicijski partnerji s sprejetjem niso strinjali.

A predlagatelji so odločno stali na stališču, da je to ena od ključnih anomalij plačnega sistema, k odpravi katerih so se zavezali že pred časom. Kar dve tretjini sprememb je na področju izobraževanja; med tistimi, ki jim popravljajo plače, je tako približno 2000 ravnateljev, je pojasnil.

Po besedah ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič pomeni sprejetje uredbe tudi pomembno sporočilo izobraževanju, "kajti gre vendarle za videnje, kaj nam šolstvo v resnici pomeni in daje". Zato je po njenih besedah prav, da tudi nagradijo tiste, ki "skušajo naše otroke in mlade naučiti, kar je le mogoče in prav".

V združenjih ravnateljev so z uredbo zadovoljni. Na novinarski konferenci so sodelovali tudi njihovi predstavniki, ki so poudarili, da ne gre za dvig plač, ampak za odpravo dolgoletnih anomalij in krivic.

Po besedah predsednika združenja ravnateljev in ravnateljic osnovnih šol, glasbenih šol in osnovnih šol s prilagojenim programom Gregorja Pečana so na neustrezne umestitve ravnateljev opozarjali vse od leta 2006. Kot je dejal, so se sedaj komaj približali tistemu, kar njihovi kolegi v javnem sektorju že dolgo imajo, ob tem da ravnatelji nosijo tudi kazensko odgovornost za zdravje in življenje mladoletnih oseb.

"Smo res edinstven primer v evropskem prostoru, kjer plače zaposlenih presegajo plače ravnateljev," je opozorila predsednica Združenja ravnateljev in ravnateljic vrtcev Slovenije Breda Forjanič in dodala, da je prav, da so končno tudi ravnatelje uvrstili v sistem tako, da bo njihova odgovornost primerno nagrajena. Tudi vnaprej si bodo prizadevali, da bi ta status, ki so ga dobili danes z uredbo, obdržali, pa je napovedal predsednik Sindikata direktorjev in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih organizacij Anton Obreht.

Sprejetje uredbe sta pozdravili tudi predsednica Društva srednješolskih ravnateljev Nives Počkar in predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Božena Bratuž.

Finančni učinki uredbe so sicer ocenjeni na 8, 8 milijona evrov. Ob tem pa, kot je pojasnil Koprivnikar, jasneje in enostavneje določajo tudi sistem uvrščanja ravnateljev v plačne razrede. Makovec Brenčičeva je k temu dodala, da so premaknili razpon plačnih razredov, v katere so lahko ravnatelji umeščeni, in sicer je to sedaj od 47. do 53. plačnega razreda. V preteklosti pa so bili umeščeni najnižje od vseh ravnateljev in direktorjev v javnih zavodih, je dodala.

Uredba razburila javnost

Omenjeno uredbo so sicer pred dvema tednoma po koalicijskem usklajevanju, ki je potekalo pred sejo vlade, z dnevnega reda umaknili. V koaliciji so takrat pojasnjevali, da je treba vprašanja, povezana s plačnimi anomalijami, reševati skupaj in ne vsakega posebej. V javnosti pa je nastal vtis, da se je koalicija ustrašila negativnega odziva javnosti.

Po umiku uredbe, ki bo zvišala tudi plače ravnateljev, so bili nezadovoljni zlasti v šolstvu. Državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje Andreja Barle Lakota je prejšnji teden po seji vlade, na kateri je ta znova razpravljala o umaknjeni uredbi, ministrici Maji Makovec Brenčič ponudila svoj odstop, a ga ta ni sprejela.

K zvišanju plač ravnateljev, pa tudi plač učiteljev in drugih strokovnih delavcev, od vrtca do univerze, so v preteklem tednu pozvali tudi predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikata direktorjev in ravnateljev ter združenj in skupnosti ravnateljev v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Podprli so tudi napoved o odločanju za splošno stavko v izobraževanju.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Današnjo odločitev vlade je sicer nakazovala že izjava vodje poslanske skupine SMC Simone Kustec Lipicer po sestanku koalicije pred sejo vlade. Pojasnila je namreč, da jih je minister za javno upravo Boris Koprivnikar na kratko seznanil s potekom pogajanj s sindikati javnega sektorja, kot ključno pa je izpostavila, da vlada danes nadaljuje razpravo v zvezi z omenjeno uredbo.

Z njo se namreč po njenih besedah popravljajo anomalije, ki so se določenemu delu javnih uslužbencev zgodile leta 2006 in nikoli niso bile odpravljene. Izpostavila je ravnatelje v šolah in izrazila pričakovanja, da se bo danes to popravilo, potem pa bodo lahko "na tej podlagi nadaljevali v luči pričakovanih zavez in zmožnosti države".

Vodje poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer meni, da se z uredbo popravljajo anomalije, ki so se določenemu delu javnih uslužbencev zgodile leta 2006 in nikoli niso bile odpravljene.
Vodje poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer meni, da se z uredbo popravljajo anomalije, ki so se določenemu delu javnih uslužbencev zgodile leta 2006 in nikoli niso bile odpravljene. FOTO: POP TV

Uredba je v javnosti zbudila kar nekaj razburjenja, saj da se plače znova zvišujejo tistim, ki so že bolje plačani. Na ministrstvu za javno upravo pa so pojasnili, da so direktorji prvi vstopili v nov plačni sistem, zaradi interventnih ukrepov pa se od leta 2012 njihove uvrstitve niso spreminjale. Tako so pri vrednotenju delovnih mest direktorjev v tem obdobju nastale anomalije, ko jih po višini plače prehitevajo številni javni uslužbenci.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (164)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
01. 12. 2017 13.44
Za bruhat! Pa vseeno moje skromno vprašanje? Kdaj se bo dvignil znesek minimalne plače? Kdaj se bo Karel Erjavec začel ukvarjati s socialnim statusom večine upokojencev? Ah, se ve! Pred naslednjimi volitvami. No takrat vseeno pričakujem trezno presojo večine upokojencev . Da ne bomo profitirali zgolj za eno kepico sladoleda . Ko je vlada tako radodarna z zviševanjem standarda tistim, ki imajo že tako vsega dovolj.
fofnudl
01. 12. 2017 08.59
Ravnatelji in direktorji morajo biti tiho, dokler zaposleni v njihovih zavodih prejemajo 629 € mesečno, pa imajo končano isto fakulteto, le da so za to krivi oni s svojim delom in manipuliranjem z imenovanji na delovna mesta. Sami pa še privat furajo bypasse. Preglejte supervizorja, da vidite kam vse odteka denar iz javnih zavodov, šol in vrtcev.
fofnudl
01. 12. 2017 08.52
Direktorji in ravnatelji so lahko tiho, dokler njihovi podrejeni prejemajo 629 eur, pa imajo ravno tako končano fakulteto ko ravnateljica. SRAM JIH BODI PRIVATNIKE.
Enmajstr
01. 12. 2017 08.14
+2
Odločil sem se da na volitvah volim socialistično partijo. Ta država gre naravnost v propad, da direktoje ni problem 500 eur, za čistilke, kuharice, hišnike, strežkinje je pa že 50 eur problem. Cmerar skrbi samo za svoj krog ljudi, tako kot Janša za svoje bele, oba morata za vedno v odpis.
schnapi
30. 11. 2017 22.06
+3
Vi ste bolani in imate srečo da nisem šef v kakšnem javnem sektorju ker bi naredil čistko! Sj bi me kr hitro odpustli. Pa še plačat me nebi rabli da bi naredil revizijo kaj sploh delate! Oz. kakšna je vaša produktivnost poleg mešanja megle.
fofnudl
01. 12. 2017 08.53
fofnudl
30. 11. 2017 21.32
+1
Ta vlada se dobrika direktorčkom in ravnateljem, ki postrani še dobro drmajo z raznimi "usposabljanji" za svoje zaposlene, seveda preko raznih bypassov, pol se pa še na televiziji javno kažejo in bentijo, da je premalo. Država raje naj poplača najprej svoje zapadle obveznosti do navadnih javnih uslužbencev, kar je izgubila na sodiščih, sedaj pa še tečejo zamudne obresti. Na koncu bo vse skupaj na grbo obešeno davkoplačevalcem. Zapadle obveznosti, sodni stroški, zamudne obresti......
masni
30. 11. 2017 19.54
+11
Koprivnikar ti si gno.j od gno,ja
številka89432
30. 11. 2017 19.38
+4
robin hood bi se zjokal nad delo smc-ja.
ina5785
30. 11. 2017 19.43
+1
ina5785
30. 11. 2017 21.26
+1
Vsi poznamo SAMO enega kaplarja, to je ljuuuubljeni vodja!!! ha, ha, ha
ni_mi_vse_eno
30. 11. 2017 19.31
+6
policisti, gasilci in medicinske sestre se z nadurami pobijajo za 800 EUR in nihče jim ne dvuguje plač. Direktorjem pa še stavkati ni potrebno in že se enotno sprejme, da je čas za povišico. Do usklajevanja plač bo prišlo ob svetem Nikoli.
ina5785
30. 11. 2017 19.34
+2
Brakedirt
30. 11. 2017 19.16
+3
tisto crno luknjo na zeleznici bi bilo treba pospraviti, vlecejo placo in nic ne delajo,tako kot komunisticni stazist v parlamentu.
korintos23
30. 11. 2017 19.37
+2
Sedaj jih šolniki šijejo, vsaj ravnatelji!
periot22
30. 11. 2017 19.03
+4
Slabo mi je ko tole berem zvišali plače parazitom ki že itak imajo močno previsoke za delo ,nedelo ki ga opravljajo!!!! Sramota!!!!!!!!Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuujjjjjjjjjjjjjj Banda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Brakedirt
30. 11. 2017 18.43
+3
treba bi bilo prvo pocistiti tistih 4000 v ju, ki jih je zaposlila komunisticna partija sds na zadnji dan diktature
prašek
30. 11. 2017 18.44
+3
Brakedirt
30. 11. 2017 18.46
+3
prašek
30. 11. 2017 18.47
+3
Saj veš, da se tebe vsi bojimo. Ga ni, ki se tebe ne bi bal ☺☺☺
Brakedirt
30. 11. 2017 18.49
+4
prasek,jaz pa ne vidim nic napisanega,samo neki slab zadah se siri.
prašek
30. 11. 2017 18.54
+4
Ja kolikokrat naj ti še povem, da se te vsi bojimo ? Ti bi med 2. svetovno vojno vse partizane nagnala v beg ! ☺
ina5785
30. 11. 2017 19.17
+2
Kt224 - praviš; SŽ so drž.podj., torej ga upravlja Cerar in njegova vlada! Čisto vsi, ki so vladala in vedeli, da bodo zgubili krmilo vlade so tako pohiteli z zaposlitvami svojih hčera, sinov, ostalih sorodnikov, da v SŽ, Plinarne, Cestna podjetja, DARS in še in še njih državnih. . . . . . . lahko danes vidimo pisano druščino SDS, SD, NS, LDS - skratka vseh strank in tam dalje bijejo boj za najvišja mesta!
ina5785
30. 11. 2017 21.27
+1
Res revež na umu, samo takšni lahko govorijo tovrstne neumnosti in laži!
perovskija
30. 11. 2017 18.34
+7
ni samo Cerar nor!!! Moj sin, dipl.el.ing. dobi za nočno delo v avtoindustriji dobrih 1.100 eur. Poudarjam NOČNO delo. S kom naj realni sektor primerja.
Skunk Works
30. 11. 2017 18.18
+4
Gonilo razvoja??????? Kaos
TOX6
30. 11. 2017 18.11
+2
Za to slepo črevo birokratske družbe Obvezno sprejet odškodninsko in osebno odgovornost za sprejete odločitve v službi za nedelo!!!!!!
mikkki
30. 11. 2017 18.09
+2
Tako ja. Ce ne veste bo treba podaljsano bivanje v osnovni soli po novem placati. Ni dnarja....
LOPOVIGOTOVISTE
30. 11. 2017 18.07
+2
PUF NA PUF ... V CASU CERARJEVE VLADE SMO SE REKORDNO ZADOLZILI.. NAMESTO DA BI VRACALI DOLGOVE... USTVARJETE NOVE IN JIH DELITE MED DIREKTORJE... TA POLITIKA NE BO DOLGO ZDRZALA... NE VEM KDAJ SE BOSTE TEGA ZACELI ZAVEDAT ??
prašek
30. 11. 2017 18.13
+0
Ker vem da si dobro seznanjen, mi lahko poveš za koliko je narasla ta enormna zadolžitev pod Cerarjevo vlado ????? Številko bi lepo vljudno prosil !!!
prašek
30. 11. 2017 18.23
-1
Mi vsaj poveš, do kdaj naj še čakam na odgovor ?
Brakedirt
30. 11. 2017 18.24
-1
pozdravljen prasek, a so danes ze koga zaspecali v bruslju?
prašek
30. 11. 2017 18.28
+1
Brake ...... Baje da danes izjemoma še ne ! Pa ni še konec dneva !
Brakedirt
30. 11. 2017 18.30
-1
ce pa se niso specali potem so pa zaposlili kaksnega svojega druzinskega clana.
prašek
30. 11. 2017 18.31
+1
Brake ....... Kako nevljuden sem postal : seveda vračam lepe pozdrave !!!!
Brakedirt
30. 11. 2017 18.34
+1
hahahaha, nic zato, a si ti tudi opazil nekje v sredini nek slab zadah?
prašek
30. 11. 2017 18.34
+2
Šentiljka ima pa že novo številko, he, he, he. Sem opazil, ja. Prav zasmrdelo je !
Brakedirt
30. 11. 2017 18.36
+2
prasek,bo treba malo kaksno deratizacijo narest.
ina5785
30. 11. 2017 19.22
+0
Kt224 - a se ne gnusiš sam/a sebi???? Preberi s kakšnimi izrazi operiraš!!!! Mučno te je sploh brati! - daj razmisli malce o sebi!!!
?akula
30. 11. 2017 17.55
+13
Podjetja, ki ne služijo, se zapirajo in delavci gredo na cesto. Tako naj bo tudi v JU. Zavodu za zaposlovanje, ki ni uspel najti zaposlitve prosilcem, zmanjšati število zaposlenim, univerze, ki izobražujejo kadre, ki nima perspektive, zapreti, delavcem na centrih za socialno delo, ki podpisujejo odločbe o nadomestilu za brezposelnost in niso preverili standarda prosilca, odpustiti z dela, inšpektorje, ki ugotavljajo goljufije v gospodarstvu in ne ukrepajo, odsloviti in še bi lahko naštevali. Ko bo JU uspešna pa naj ima tudi direktor plačo kot se spodobi.
mallonge
30. 11. 2017 17.53
-1
Pijanček spet ne ve, kaj se mu dogaja.
ina5785
30. 11. 2017 19.23
+1
Kdo pa je pijanček? Res ne vem koga misliš, vem pa da je bil bivši minister za gosp.Vizjak z velikim rdečim nosem in cel rdeč obraz, zagotovo pijanček
prašek
30. 11. 2017 17.48
+1
» ina5785 30.11.2017 16:32:28 1 Spoštovani PRAŠEK! PROSIM preberi si spodaj komentar oz.odg. tebi - ni mi še 1 x za ponavljati!« .... ...... ina ... Sem prebral, pa vendar ne odstopam od tega kar sem napisal ! Kar se pa tiče pomoči, tudi jaz veliko pomagam, kajti imam srečo, da imam zelo dobro pokojnino, zasluženo zunaj ! Samo je tako, da jaz pomagam tistim, ki niso po svoji krivdi priškrnjeni ! Samo kot primer : Ženski, ki je predčasno upokojena zaradi invalidnosti in dobiva , reci in piši , še danes samo 360€. Nekaj takega, ne grem v detalje. Vendar pa niso to stvari, s katerimi se na forumu hvalim !!!!!!
prašek
30. 11. 2017 17.54
+0
» PS-2Xministri 30.11.2017 16:34:16 2 aaahhhaaa praškovo obdobje 2004--20008...« ........ Čista resnica problem sociale . To je moje obdobje po tvojem izračunu še nalednjih 18.000 let !
ina5785
30. 11. 2017 19.25
+0
Kt224 - Pojdi prosim s tega portala, po VSEM (pisanju, izražanju) spadaš SAMO na Noro TV !!!! Daj, zgubi se, ker si nagnusen!
ina5785
30. 11. 2017 19.30
+0
PRAŠEK - se ti opravičujem!, zato sem tudi izrazila začudenje glede tvojega pisanja