Slovenija

Množično vrednotenje nepremičnin: lastniki po novem tudi z možnostjo ugovora

Brdo pri Kranju, 20. 07. 2017 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Vlada je sprejela predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Lastniki nepremičnin bodo imeli po novem možnost ugovarjati pripisani vrednosti nepremičnine in uveljavljati posebne okoliščine. Vplivali bodo lahko tudi na pripis posamezne vrednosti nepremičnine in uveljavljati posebne okoliščine.

Vlada je sprejela predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Kot so sporočili, so prisluhnili strokovni javnosti in občinam ter pretehtali vse argumente. Predlog je bil že maja v vladni obravnavi, a se koalicijski DeSUS in SD s sprejemom nista strinjali.

Po majski zamrznitvi postopkov v vladi so k sprejemu novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin še v tem letu pozvali projektni svet za koordinacijo in usmerjanje projekta priprave nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin ter Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije in Združenje mestnih občin Slovenije, Gospodarsko zbornico Slovenije, Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije, Trgovinsko zbornico Slovenije in Združenje bank Slovenije.

Premier Miro Cerar pravi, da zakona o davku na nepremičnine še ne bo.
Premier Miro Cerar pravi, da zakona o davku na nepremičnine še ne bo. FOTO: AP
"Vlada je prisluhnila strokovni javnosti in občinam. Ponovno smo pretehtali argumente in ugotovili, da je to zakon, ki ga nujno potrebujemo," je na novinarski konferenci po seji vlade danes na Brdu pri Kranju povedal premier Miro Cerar.

Poudaril je, da potrditev predloga tega zakona ne pomeni, da bo vlada v tem mandatu predlagala tudi zakon o davku na nepremičnine. "Tega zakona v tem mandatu ne bo," je zatrdil.

Po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, predloga zakona predstavlja šele prvi korak v postopku posodobitve sistema množičnega vrednotenja nepremičnin.

"Odzivamo se na zahteve strokovne javnosti, zakon usklajujemo z odločbo ustavnega sodišča in lastnikom zagotavljamo ustrezno pravno varnost, ki je v obstoječi zakonodaji nimajo" je nanizal Cerar in dodal, da bo imel zakon številne pozitivne učinke in da ga pričakujejo civilna družba, občine in stroka.

Ministrica za finance pričakuje, da bo predlog zakona sprejet do konca leta

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je dejala, da s predlogom naslavljajo očitke ustavnega sodišča, ki je leta 2013 za neustavnega označil del zakona, ki opredeljuje množično vrednotenje za potrebe obdavčenja, in sicer iz dveh glavnih razlogov - da zakon lastnikom ne nudi ustrezne pravne varnosti oziroma možnosti sodelovanja v postopku določanja vrednosti nepremičninam ter da vsebine, ki bi morale biti urejene z zakonom, prepušča podzakonskim aktom.

Predlog zakona - ki ga vlada v DZ pošilja za obravnavo po rednem postopku, ministrica pa pričakuje, da bo sprejet do konca leta - po njenih besedah predstavlja šele prvi korak v postopku posodobitve sistema množičnega vrednotenja nepremičnin. Na podlagi zakona bo namreč treba izvesti novo vrednotenje, predvsem pa veliko storiti pri urejanju podatkov v evidencah, je poudarila.

Za lastnike nepremičnin je pomembno, da bodo imeli možnost ugovarjati pripisani vrednosti nepremičnine in uveljavljati posebne okoliščine, ki jih z modeli vrednotenja ni mogoče zajeti, je dejala ministrica.

Po predlogu bodo namreč nadgradili postopek sodelovanja lastnikov in občin v fazi oblikovanja modelov vrednotenja, lastniki pa bodo lahko vplivali tudi na pripis vrednosti posamezni nepremičnini. Zakon bo namreč omogočal ustrezno znižanje ali zvišanje vrednosti ob upoštevanju dokazanih posebnih okoliščin, kot so posebej ugodna ali neugodna mikrolokacija, nestandardna kakovost in poškodbe nepremičnine.

Ministrica je še izpostavila, da se posplošena vrednost nepremičnin porablja za številne namene in da je davčni le eden izmed njih. Tako se med drugim uporablja pri določanju pravic posameznikov iz javnih sredstev, v poslovnem svetu, pri določanju vrednosti hipotek.

Na GZS poudarjajo, da je trenutni sistem nepregleden, poln anomalij in sistemskih tveganj ter da praviloma dodatno obremenjuje lastnike zlasti poslovnih nepremičnin.

V GZS pričakujejo, da bi do prenove obdavčenja nepremičnin lahko prišlo v začetku mandata naslednje vlade

Na predlog zakona se je odzvala tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), ki je zadovoljna z vladno potrditvijo predloga novega zakona. Pričakuje, da bo tako lahko do prenove obdavčenja nepremičnin, ki bi odpravila anomalije, prišlo vsaj v začetku mandata naslednje vlade.

"Gospodarstvo je vseskozi vztrajalo na zahtevi, da sedanja vlada zaustavi in ukine danes popolnoma neustrezen, arbitraren sistem nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, na podlagi katerega lokalne skupnosti s svojimi neomejenimi apetiti nesorazmerno obremenjujejo gospodarstvo," menijo v GZS.

V GZS pravijo, da bo pomemben tudi vpis stavb v kataster stavb.
V GZS pravijo, da bo pomemben tudi vpis stavb v kataster stavb. FOTO: POP TV

Med argumenti za davek na nepremičnine navajajo tudi ureditev podatkov o nepremičninah, ki so potrebne za uvedbo davka na nepremičnine. Pri tem bo pomemben prenos in ureditev vseh podatkov o namenski rabi prostora oz. zemljišč iz prostorskih aktov občine na ravni države. "Država sedaj ne razpolaga z ustrezno urejenimi popolnimi podatki o namenski rabi prostora na enem mestu, kar je velik problem za izvajanje gospodarskih in drugih investicij, pa tudi investicij na področju gospodarske infrastrukture, še posebej pa kot zelo pomembna informacija in pogoj za domače in tuje investitorje," navajajo.

Pomemben bo tudi vpis stavb v kataster stavb, saj da več kot 85 odstotkov stavb sploh ni vpisanih, kar pomeni visoko stopnjo ekonomskih in pravnih tveganj tako v prometu z nepremičninami kot tudi glede njihove bodoče obdavčitve, dodajajo v GZS.

V ZOS prepičani, da nov predlog bistveno izboljšuje sedanji sistem

Odločitev vlade pozdravljajo tudi v Skupnosti občin Slovenije (SOS) in Združenju občin Slovenije (ZOS), kjer menijo, da predlog novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin nadaljuje zakonodajno pot. V Združenju mestnih občin Slovenije (ZMOS) pa čakajo predvsem na to, kakšne bodo rešitve v povezanem zakonu o davku na nepremičnine.

V SOS so ocenili, da so uspeli doseči spremembe, ki bodo imele za občine pozitivne učinke, zato tudi podpirajo predlog. Kot že večkrat so opozorili, da je bila zaradi nevzdržnega stanja v občinah nujno potrebna posodobitev obstoječega sistema množičnega vrednotenja izpred desetih let. Na ravni države namreč "ni enotne in celovite evidence prostorskih aktov, iz katere bi bilo mogoče na parcelo natančno ugotoviti podatek o namenski rabi, pravnih režimih, obremenitvah ter o komunalni opremljenosti oziroma razvojnih stopnjah zemljišč, poleg tega pa tudi ni vzpostavljene celovite evidence dejanske rabe pozidanih zemljišč".

Spomnili so tudi na odločbo ustavnega sodišča, ki narekuje odpravo ustavnih neskladnosti zdajšnjega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin zaradi kršitve načela zakonitosti, ter na potrebo po nadgraditvi postopka vpliva lastnika na posplošeno tržno vrednost nepremičnine tako v fazi določanja modelov vrednotenja kot tudi v fazi pripisa vrednosti posamezni nepremičnini.

Tudi v ZOS so veseli, da je vlada prisluhnila njihovim pozivom k odgovornemu ravnanju in nadaljevanju postopka sprejemanja predloga zakona. Prepričani so, da nov predlog zakona bistveno izboljšuje sedanji sistem množičnega vrednotenja nepremičnin ter odpravlja ustavno neskladnost veljavnega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin kar se tiče spoštovanja načela zakonitosti in možnosti ugovora zoper posplošeno vrednost.

Izpostavili so, da so v projektni skupini in projektnem svetu za koordinacijo in usmerjanje projekta priprave nove sistemske ureditve obdavčitve nepremičnin sodelovali tudi predstavniki občin.

'Odlašanje z novim sistemom povečuje tveganje za izgubo sredstev'

Sprejem novega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je po njihovi oceni pomemben tudi z vidika uvedbe novega sistema obdavčitve nepremičnin. "Čeprav ta še ne bo izveden v tem mandatu, je pomembno, da se zanj pripravijo vse potrebne tehnične rešitve, vključno z ustreznimi pravnimi podlagami in ureditvijo evidenc. Problematika sedanjega sistema nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča je namreč vse bolj pereča in nevzdržna, odlašanje z novim sistemom obdavčitve nepremičnin pa povečuje tveganje, da bodo občine ostale brez velikega dela svojih sredstev," so znova opozorili.

Podobno pravi tudi sekretar Združenja mestnih občin Slovenije (ZMOS) Miloš Senčur. Ta je sicer opozoril, da je nov zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin nastajal predvsem znotraj državne uprave in da jih v združenjih občin pravzaprav niso pretirano povprašali za mnenje o vsebini. Kot je poudaril Senčur, bo najpomembnejše prav to, da bo zakon sledil odločbam ustavnega sodišča.

V vseh treh organizacijah ugotavljajo, da so določena vprašanja ostala odprta in upajo, da jih bodo uspeli uskladiti tekom parlamentarne procedure.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tomvojo
21. 07. 2017 20.25
+1
Sloovce primte se za denarnice, do gat nas bodo slekel
TistoPravo
21. 07. 2017 17.25
+5
Pa kje se je ta članek skrival pred množico slovencev, pa tako pomembno bo posegel v življenja in družinske finance kot na posameznika! Celih 10 komentatorjev je ta članek dosegel v 2 dneh, kako naključje pravzares ne!!!
Transformerji
21. 07. 2017 11.38
+1
V vsakem primeru bom ugovor napisal, če ne izvem, kako se je izšlo vrednotenje nepremičnin poa Alenkinem zakonu - npr. Graščina celjske sodnice manj vredna od moje stare, razpadajoče hiše! To je samo en primer, za vsak slučaj sem si napisal čisto vse lumparije ocenjevanja v času Alenkine vladavine!!!
srebrnibreg
20. 07. 2017 20.21
+1
Končno. Naj že enkrat tudi tisti kateri so skrivli nakraden denar v gradnji in nakupu nepremičnin plačajo davek državi kot ga moramo vsi ostali pošteni državljani.
johanca123
20. 07. 2017 20.45
+0
Od tistga davka kar ga ti plačaš pa Pahor tud za kofe res ne bi imel.
srebrnibreg
20. 07. 2017 21.05
+0
Saj ga ne morem plačati, ker nisem nič nakradel, da bi si s tem povečal premoženje ampak sem si z delom ustvaril kolikor rabim za to pa ni davka.
marija.marn@gmail.com
20. 07. 2017 21.18
+2
Ce si mlad ti verjamem, ce si mojih let si uzival povsod, ko smo mi gradili, in nismo nicesar ukradli, se otroskih dodatkov ni bilo. Ce komu to povem, se smeji, ne smejijo pa se masi otroci. Toliko.
srebrnibreg
20. 07. 2017 21.59
+2
marija- povej mi kako lahko nekdo samo z poštenim delom zgradi dve hiši, vikend ali ima pet stanovanj v lasti? jaz pišem o normalnem delu s katerim si lahko zgradiš toliko kolikor rabiš in za toliko ni predviden davek. Vse kar je toliko kot sem zgoraj napisal ni pošteno pridobljeno.
TistoPravo
20. 07. 2017 22.11
+6
Žal se motiš....tudi tokrat bo vrednotenje spisano v korist bogatih, še nikoli ni bilo do sedaj v korist poštenega malega človeka! Na žalost je to edina resnica, kraja in laž na vsakem koraku
TistoPravo
20. 07. 2017 19.24
+4
Kdo bo pa vrnu vsw medtem previsoko pobrane takse in davke od promera nepremičnin....glede na to, da je bil sistem vrednotenja do sedaj popolnoma nepošten....naše sodstvo pa še kr vesela pobira takse iz teh gurs vrenotenj....lopovi, in to še za povrh vsega iz dedovanj...kjer ljudje prevzamejo v čast že "svoje" nepremičnine!!! In taksa 2% od gurs vrednotenja zlaganega bogatim v prid, seveda. Ljudje, sprevidite že 1x...wake up people...kraja vsepovsod in laž
TistoPravo
20. 07. 2017 19.13
+5
Samo poglobiti se bo treba v detajle, da se najde kje so imeli spet bogati prstke v medku poleg....kraja in laž je vkomponirana tudi tokrat v tole baje "bolj pošteno" formulo. Kmetijski objekti in objekti za drugo rabo, ki jih bogati uporabljajo v registracijah objektov namesto garaž, bodo še zmeraj stali na zemlji brez vrednosti in posledično bodo proti komunističnim izgradnjam, kjer so garaže del neto površin že sedaj vključene v prispevk za stavbno zemljišče, novi prestižnejši objekti bogatih enake vrednosti ali celo nižje...saj so se zelo premišljeno umaknili na bližnje hribčke 5km stran od centrou, kjer nimajo kanalizacije in dragih prispevkov odvodnavanja kanalizacijske vode ter čiščenja...živijo na čistejšem zraku v lepših dražjih nepremičninan, plačujejo pa enake ali celo manjše prispevke trenutno in tudi davek bodo...vsi v komunističnih izgradnjah, ki se jih je gradilo po nareku in načrtih vemo koga pa boste plačevali spet največ na kar dejansko posedujete. Upor je nujen, bogati se šlepajo na stroških revnih...in zato so revnejši še revnejši. To je podobno, kot se Krkino službeno vozilo vozi po avtocesti za enako ceno kot njihov vratar na minimalcu...laž in kraja vlada!
anjerd
20. 07. 2017 18.32
+0
No, končno bo cerkev plačala davke.
METKA102
20. 07. 2017 18.36
+2
anjerd
20. 07. 2017 18.59
+2
Potem pa svoje hiše spremenimo v sakralne objekte in ne bo plačila ?
brezveze13
20. 07. 2017 17.20
+6
zopet bi rada vrana pobrala denar, to je že njen tretji poskus pravzaprav tudi tretje vrednotenje, kolikokrat še ? res je ta vrana jezna na samosebe
kolbek460
20. 07. 2017 16.01
+12
Žulje bodo obdavčili ,,pa naj obdavčijo človeško neumnost ,bo več prihodkov ,,
trdovrat
20. 07. 2017 19.50
+1
Sami sebi, pa ja nebodo predpisovali davkov!