Slovenija

Vse kaže, da bo zaradi ukrepov standard padel

Ljubljana, 23. 03. 2012 14.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
B.G./G.G./STA
Komentarji
2784

Z znižanjem plač v javnem sektorju za 15 odstotkov bi prihranili 226 milijonov evrov. Ukrepi predvidevajo tudi znižanje višine nadomestila za brezposelnost in enako plačilo vrtca za drugega otroka. Ukrepi gredo v napačno smer, meni Semolič.

Učitelji naj bi imeli v razredih še več učencev.
Učitelji naj bi imeli v razredih še več učencev. FOTO: Thinkstock

Sindikati so dobili na mizo sklop varčevalnih ukrepov, s katerimi želi vlada še letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov. Vladni predlogi so razdeljeni na tri sklope – notranje varčevanje, prilagoditve delovanja javnega sektorja in prilagoditve pri različnih državnih programih in politikah.

Več deset milijonov evrov učinka vlada predvideva tudi s spremembami glede izplačil za prevoz na delo in prehrano. V osnovnih šolah pa bi radi povečali število učencev v oddelkih z 28 na 30 učencev. Ukrep letos pomeni 2,2 milijona evrov prihranka, prihodnje leto pa 9,6 milijona.

Največ, 402 milijona evrov, naj bi privarčevali s prilagoditvami delovanja javnega sektorja. V ta sklop spada znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov (tudi za funkcionarje) do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij. Ta ukrep naj bi letos prinesel kar 226 milijonov evrov prihranka, prihodnje leto pa še 176 milijonov.

Večji prihranek bi prineslo tudi znižanje deležev kritja zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja – letos za 66,1 milijona, prihodnje leto še za 88,2 milijona evrov. Prav tako letos javnim uslužbencem ne bi izplačali regresa, kar pomeni 64 milijonov evrov proračunskih izplačil manj, drugo leto pa bi regres izplačali polovično in s tem privarčevali 32 milijonov.

Selektivno znižanje prejemkov za upokojence in brezposelne

V okviru prilagoditev pri programih in politikah želi vlada letos prihraniti 296 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 391 milijonov evrov.

Vlada želi znižati tudi višino nadomestila za brezposelne z 80 na 70 odstotkov za prva dva meseca in nato 60 odstotkov, zgornjo mejo denarnega nadomestila pa bi znižali za 15 odstotkov. S tem bi privarčevali letos 11,9 milijona evrov, naslednje leto pa 17,7 milijona.

Na področju politike trga dela in socialne varnosti bi vlada od 144,6 milijona evrov letos in 240,6 milijona evrov naslednje leto največ privarčevala z znižanjem letnega dodatka za upokojence, in sicer 60,5 milijona evrov letno. Tako je za pokojnino do višine 414 evrov predviden letni dodatek v višini 367,95 evra, za pokojnino med 414 in 622 evri bi dodatek znašal 112 evrov, za pokojnino nad 622 evrov pa letnega dodatka ne bo.

Predvideno je tudi znižanje višine starševskega nadomestila za nego otroka. Prve tri mesece ostaja 100-odstotno, naslednjih šest mesecev se bo znižalo na 90 odstotkov, zadnje tri mesece pa na 80 odstotkov. Z ukrepi na tem področju bi vlada v dveh letih privarčevala 43,4 milijona evrov.

Poleg tega namerava vlada uvesti plačilo vrtca za drugega in ostale otroke po enakih pogojih kot za prvega, pri čemer bi v dveh letih prihranila 26,8 milijona evrov. Subvencija po zakonu o šolski prehrani bi veljala le za socialno šibke učence in dijake, enako pa bi uredili tudi prehrano za študente. S tem bi privarčevali 23,7 milijona evrov v naslednjih dveh letih.

Tisti s pokojnino, višjo od 622 evrov, bodo ostali brez dodatka za rekreacijo.
Tisti s pokojnino, višjo od 622 evrov, bodo ostali brez dodatka za rekreacijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Manjše nadomestilo tudi za bivše poslance

Na področju notranjega varčevanja pa vlada predvideva 270 milijonov evrov prihranka. Racionalizacija stroškov naj bi v letošnjem letu prinesla 73,9 milijona evrov prihranka, v letu 2013 pa 96,3 milijona. Vlada bi znižala dnevnice pri službenih poteh v tujino ter razpolovila sredstva za financiranje političnih strank. Znižala bi cenovne standarde za medicinsko-tehnične pripomočke ter znižala transfere v občine. Poleg tega bi zmanjšali razpoložljiva proračunska sredstva za študijsko dejavnost.

Nekaterih finančnih učinkov predlaganih ukrepov na tem področju vlada še ni izračunala. Vlada bi omejila tudi avtorske in podjemne pogodbe ter študentsko delo. Delovna razmerja zaposlenih v javnem sektorju, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, pa bi prenehala. Znižali bi tudi sredstva za delovno uspešnost, letni dopust pa omejili na največ 32 dni. Ukrepi predvidevajo tudi zmanjšanje nadomestila poslancem po prenehanju funkcije ter krčenje mreže diplomatsko-konzularnih predstavništev.

Vlada ogroža splošno varnost v državi

Dušan Semolič se zaveda, da so nekateri varčevalni ukrepi potrebni, a morajo biti razumni.
Dušan Semolič se zaveda, da so nekateri varčevalni ukrepi potrebni, a morajo biti razumni. FOTO: Aljoša Kravanja

"Nekateri ukrepi iz tega paketa so škodljivi, ker bodo prizadeli tiste skupine ljudi, ki bi jih morali zaščititi – upokojence, delavce, brezposelne in mlade," ocenjuje predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Pravi poudarki bi morali po njegovem biti na prihodkovni strani proračuna.

Semolič pravi, da bi morala vlada prisluhniti tudi predlogom sindikatov, da bi bolj obdavčili bogate, opozoril pa je tudi, da je treba čim prej sanirati bančni sistem.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič pa je načrt vlade za nižanje plač v javnem sektorju za 15 odstotkov označil kot "skrajno nespametnega". Po njegovem mnenju bo vlada s takimi potezami ogrozila splošno varnost v državi. "Takrat pa naj ne kličejo na pomoč policistov," je oster Petrovič in dodaja, da bi bilo takšno enostransko znižanje plač (policisti zaslužijo tudi zgolj po 700 ali 800 evrov plače) v nasprotju z ustavo, ki govori, da je Slovenija socialna država.

Bolj ultimat, kot socialni dialog

"Ob takšnih ukrepih bomo učitelje odpuščali v stotinah, če ne v tisočih," pa opozarja predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj in dodaja, da je vlada socialnim partnerjem za pogajanja dala čas le do 5. aprila. Štrukelj pravi, da bi to težko imenovali socialni dialog, bolj ustrezen izraz bi bil ultimat. V tako kratkem času je namreč, tudi pri najboljši volji, težko doseči razumen kompromis. V konfederaciji so kljub temu pripravljeni na iskanje kompromisov, nikakor pa ne bodo pristali na znižanje plač in odpuščanja.

Nujne bodo tudi poteze za krepitev gospodarske rasti

Ekonomist Maks Tajnikar meni, da radikalno varčevanje v državnem proračunu negativno vpliva na gospodarsko rast in zaposlenost – ne le v javnem sektorju, ampak tudi zunaj njega. Hitenje z odpravljanjem primanjkljaja v državnem proračunu je po njegovem mnenju sicer razumljivo, a z vidika gospodarske rasti zelo nevarno. "Če vlada ob tem ne bo naredila nekaterih drugih potez, zlasti teh, ki so povezane s kreditnim krčem in z investicijami podjetniškega sektorja, se nam lahko zgodi, da bomo še bolj tragično padli v gospodarski rasti in zaposlenosti, to pa pomeni tudi v splošnem standardu," ocenjuje Tajnikar.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2784)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aligator
29. 06. 2012 22.42
+1
aligator
29. 06. 2012 22.41
+2
revolucija,drugač ne bo šlo.Pred štirimi dnevi je bilo na tv 3 razlaga da je denar za Grčijo nakazan na privat tvrtko v Njemčiji in ta privat tvrtka al podjetje bo nakazovalo denar grčiji ,kaj to neznajo naše banke storiti,a ni to nekaj narobe z našimi državljani da to prenašajo in trpijo.
0601
03. 04. 2012 05.51
+6
Prvo: združevat občine. IMAMO PREVEČ OBČIN!! Občina naj ima najmanj 5000 prebivalcev. Ne pa da imamo občino z 400 prebivalci! Znižat število poslancev na recimo 45! Pa se bo že ogromno prišparalo, že pri manj občinah.
Jože Zaplati?
02. 04. 2012 19.04
+3
Kaj pa naslednje leto? bo kaki šejk pripeljal en kontejner euvrov to bi nekako pol šlo skozi, kaj boaste sedaj trgali še upokojencem a vas ni sramota, zakaj noben še nič ni pokazal kaj je v teh mesecih naredil samo bučke luščite. Me zanima kateremu je mar za katerega državljana kako bo živel komunisrti so vedno dobro živeli, nasledniki tudi in še koliko jih jwe še sedaj na vladi, ki so vladali v komunizmu, če ne bomo ostreje ukrepali bomo drugo leto gledali kje bomo kaj vzeli prodali, da bodo vladajoči prežiiveli *
hoho123
02. 04. 2012 17.54
+4
Che Guevara - Viva La Revolucion.
Korenin?ek
27. 03. 2012 08.15
+11
Revolucija !!! Dol z njimi !!!
d_dejan
26. 03. 2012 18.45
+4
Tale JJ je pa res pameten. S tem bo dokazal da je rešitelj države samo da pride na oblast. Ejga...
Scopy
26. 03. 2012 11.03
-3
GROZAA! Že tako so slabe plače, zdaj bojo pa še slabše. Nekak bi še požru znižanje plače za 15% recimo do konca leta ampak nej reres in prevoz pustijo pri meru!!!!
0601
03. 04. 2012 05.27
+5
Jaz nisem te države spufal. Jo je pa Zidar, Tovšakova itd. naj njih vzamejo in spraznijo račune v davčnih oazah, pa bo državni proračun spet poln!! Zapomni si: ko ti bojo enkrat to vzeli, tega ne boš več dobil nazaj!! Raje imam, da mi eno leto ne dajo regresa, kot pa da stalno dobivam 15% manj plače. To je cca 150€ manj vsaki mesec... Že zdaj živimo z drobižem!
JansaTajkun
25. 03. 2012 12.57
+7
Kje so Titovi časi??
0601
03. 04. 2012 05.27
-2
Zdaj jih imamo! Zadolževanje v nedogled, dokler država ne propade!
HooplaToopla
24. 03. 2012 23.29
+10
Če zaplenijo nazaj le to, kar se še sploh da od pokradenega, je recesije za nas konec. Če bi hipotetično uspeli dobiti nazaj vse, kar je v raznih davčnih oazah, kar so za deset odstotkov realne vrednosti prodali, le da je šlo še isti dan in kar še imajo bog ve kje vse v božji materi, se pa Slovenija takoj povzpne med prvih deset najbogatejših držav v svetu.
kleopatra-1
01. 07. 2012 22.36
periot22
24. 03. 2012 20.58
+2
UKINAT VOJSKO KER SAMO DENAR POŽIRA KORISTI PA NOBENE!
Pošten Zvezdaš
24. 03. 2012 21.06
+3
V NAPREJ ,ČE BO VLADA TAKO NADALJEVAL, BOMO VOJSKO RABILI DOMA..IN BOLŠE BI BILO KAKOR Z DANAŠNJO VLADO.
noire
25. 03. 2012 01.51
+5
Ukiniti polovico js, ker ni nobene koristi od vas. Če greš ob kateri koli uri v center lj., so vsi kafiči polni javnih uslužbencev...
kleopatra-1
01. 07. 2012 22.38
caro11, če bi bila vojska slovenska, bi bilo lahko res. Američani ti pa ne bodo pomagali, samo izkoristili bodo kapital, ki ga (še) ima Slovenija.
periot22
24. 03. 2012 20.57
+14
OBDAVČIT LUXUS PA BI BILO DENARJA DOVOLJ!!!!!!
Pošten Zvezdaš
24. 03. 2012 20.54
+17
Janezek ima v paket,moremo varčevat in pomagat Gerčiji.Ne ve pa ,da imajo v Grčiji 2,x večjo pokojnino.Vlada zmerar samo kako je v druge eurpske države nikoli pa nihče ne omenja koliko večjo plačo imajo
chemtrails
24. 03. 2012 22.06
+1
0601
03. 04. 2012 05.29
+2
haha... nas primerjajo z plačami v Romuniji pa Bolgariji. Ne pa z Nemci, Avstrijci ali Švicarji!
sonyomaster
24. 03. 2012 20.37
+19
Samo to se bo zgodilo,da bodo javni uslužbenci po bolniškah,saj se jim ne bo splačalo v službo siva ekonomija se bo razcvetela,nikoli ne vprašajo normalnih ljudi kaj bi bila najboljša rešitev,ampak vedno sprašujejo strokovnjake,ki pa o življenju ljudi nimajo pojma,kolega dela v domu starejših ima 800€ na mesec s prevozom in malico in nočnimi in nedeljskimi,da ne govorim kaj vse mora narediti za ta denar,sedaj mu bojo vzeli 15% + regres,ki ga čaka vsako leto,da si malo opomore,ampak strokovnjake to ne briga,ker večina javnih usužbencev ima plačo preko 1500€ njim se 15% ne bo poznalo ne vem kaj,da ne govorim o tem,da ne delajo nič praskajo ja... Strokovnjaki so pri nas z visokimi šolami,vendar ko se obrnejo in hočejo skozi vrata ne vedo zakaj se uporabja kljuka na vratih,in tako so vedno zaprti v enem prostoru.
noire
25. 03. 2012 01.54
-5
Javni uslužbenci so zdaj skos na bolniški, ker se jim splača. Dobijo 90% plače. Če jim vzamejo 15% in znižajo bolniško, bojo morali več delat za enak luksuz.
61810
25. 03. 2012 12.11
+6
ni vse tako, poznam ljudi na občini ki delajo za 600 eur, vratarji. čistilke, razni mali referenti, tako da so tisti z velikimi plačami v manjšini. Koliko bo botem dobila čistilka 510 eur, bravo, na mesto da bi skupaj stopili vsi, in odžagali vlado, pa privoščimo drugim, da bodo dobili manj. SRAMOTA
noire
25. 03. 2012 13.05
-6
Kdaj ste se pa javni uslužbenci borili za nas ostale? Kolker vas poznam vam je mar samo za vas same. Raje vidite da gre cela država v maloro, kot da bi se sami odpovedali enemu samemu centu. Kar sami rušite vlado.
0601
03. 04. 2012 05.32
+1
Delavci v gospodarstvu (banke, Metal Ravne, Noži Ravne), dobivajo regres v višini plače in božičnico. Javni sektor ima regres cca 300-400€, božičnice niso imeli nikoli!!
krtaca15
24. 03. 2012 20.34
+19
Zdaj se res začenja revščina in tisto kar so nas še v Jugoslaviji učili proti čemu smo se borili. Včasih so ljudje delali po cel dan za streho nad glavo in skorjo kruha - tudi otroci. Proti temu se je borila Jugoslavija! Danes se pa borimo proti čemu? Vidim da izredno napredujemo z EU.
Larch123
24. 03. 2012 20.05
+3
Saj smo sami krivi, ko volimo skoraj vedno ene in iste stranke in posledično tudi ljudi iz teh strank. Morda bi bilo smiselno radikalno zamenjati stranke in ljudi, ki se pasejo na našem političnem prizorišču in prvo poskrbijo za svoje pripadnike, svoje ljudi, od katerih se je že marsikdo izkazal za popolnega nesposobneža, ki z raznimi slabimi zakoni povzročajo slabo voljo med ljudmi ..ukrepi..zahtevati denarno povračilo odvseh tajkunov, ki so zlorabili položaje, kaznovanje dela na črno (v vsakem mestu se točno ve kdo dela kaj in kako), kontrolo nad socialnimi prejemki (mislim da je vsaj 30% prejemkov neupravičenih do dodatkov in olajšav zaradi lažnega podajanja podatkov, ukiniti privilegij direktorjev o nadomestilih in spravit plačno politiko teh vsemogočnežev (velikokrat nesposobnežev) na realna, oklestit proračun za našo vojsko (razen stroškov nimamo od nje nič), zmanjšat število občin in posledično število zaposlenih v njih, ukiniti par 10 raznoraznih državnih služb, ki ne koristijo nikomur, saj še sebi ne znajo svetovat, pobirajo pa lep zalogaj proračuna...lahko bi še našteval, sam je vse to brez veze...udri tam, kjer je najlažje..to je po raji in upokojenci (pa res, kje pa je sedaj karli)...mafija levo in desno.. Pa še ta dodatek..Do sedaj nisem slišal niti ene besede, kako bodo reševali obubožano gospodarstvo, saj so vsi ukrepi zaman, če nam bo gospodarstvo še naprej pešalo...tu pa vsak ve, kje je največji problem...previsoka obdavčitev oziroma njegova preobremenitev.....drag aparat je potrebno še naprej za vsako ceno vzdrževat.
0601
03. 04. 2012 05.34
+1
se strinjam! Občina naj ima najmanj 5000 prebivalcev. Združevat občine. Ker se itq večina ne financira sama!!! V Slo imamo občino z 400 prebivalci. To je sam strošek!
_crny_
24. 03. 2012 20.00
+14
Stvar je sila preprosta. Le poglejte skandinavske države kako lepo se imajo brez EU in NATA. Pri nas pa je vsak izgovor ravno na tem nivoju. ja, pomagajmo grčiji kjer štrajkajo že pol leta, doma pa jim pas zategnimo. Gospodje v parlamentu, sem že eno dodatno luknjo na pasu naredil, če mal pa dihati ne bom moral več: PS: predlagam vam audia, je servis blizu parlamenta.
resslovenka
24. 03. 2012 20.26
+5
Pomagamo Grčiji, ker tako zahteva Evropa. Doma smo v gavzi do nezavesti, pa nam Evropa tala očitke in žuga ter nalaga miljonske kazni zaradi napačnega podeljevanja evropskih sredstev v obiliki subvencij. Predragi narod pa plačuje, čeprav niti ne ve kaj vse. Tisti, ki o podelitvah napačno odločajo so pa v ilegali. Ko bo enkrat nekdo odgovarjal za napačne odločitve, bo hudičevo hitro praznih pol dobro plačanih stolov!
0601
03. 04. 2012 05.35
+1
jankomat
24. 03. 2012 19.37
+8
končno nekaj oprijemljivega . kaj naredit v tej krizi ,kje privarčevat in pravilno hkrati spodbujat podjetja z manj davki . po eni strani ni logke ,samo ti državni sindikalisti,sploh ne vejo ,kako se podjetja borijo iz dneva v dan. če bi banke servisirale podjetja ,kot treba ,ne bi bilo tolk stečajev in ljudi na zavodu.banke naj bi servisirale gospodarstvo ,vlada pripravila pogoje in hkrati zmanjšala stroške v upravi ,ker če ni denarja ga ni in če bo vse propadlo ,od kje bodo davki !!tile bogati sindikalisti ---kolk so se oni odrekli plačam ?. a so njihove plače javne --zlasti tiste od elektro sidikatov in pa železničarjev. kako si lahko delijo regrese ,povišice,če so pa skoz v izgubah . kje so ostali sindikati ,da poveste svoje,glede tega . delavci podjetij so lahko brez vsega,tile državni zgubaši pa si talajo --a je to delavska pravica samo za nekatere ?dober da imamo vlado ki ve sploh kaj hoče . a imate raje vlado ,ki se ukvarja sama s seboj ?? zamudilo se je veliko ,zelo veliko in to nas bo stalo ,sidnikati pa še kar težijo in težijo ,podjetja pa propadajo . pošteni sindikati -kolk časa dobivajo brezposelni skoraj toliko kot tisti ,ki delamo . zakaj se ne potegnete za nas in rečete vzemite tistim,ki na zavodu vegetirajo ,...in dajte poštenim zaposlenim. nič ne naredite --samo žnarate za svoje privilegije --drugače pa nobene pametne pripombe !tudi ste povečali minimalca --fajn ---zato pa sedaj na tisoče ne dobi kredita !!a se ne bi mogle zmenit drugače -kot kak dodatek ali pa zatežit bankam ,da cenzus zmanjšajo . tako pa nič !!!!!!!!ldelavci in ostali komaj plačujejo položnice za elektriko ,.... a ste kaj demonstrirali ,ko se je podražila elektrika in ko so potem ubogi delavci izsiljevali povišice,božičnice . a se je kdo od sindikatov oglasil,,da je to neokusno do drugih delavce??veste kaj ste --izsiljevalci privilegijev !
Marija Gergar
24. 03. 2012 19.34
+12
Dragi moji, samo jamranje ne bo prineslo napredka, treba bo zavihati rokave in varčevati. čim prej, bolje bo. Sindikati pa , njihovo delo je da grozijo.Rešili niso enega podjetja, oglasili so se vedno, ko je bilo vsega konec.Najbolj me jezi, ker jamrajo tisti, ki imajo tisoč in več dohodka, ne vprašajo, kako pa živijo tisti, ki imajo 500 EUR dohodka.Jaz sem ena izmed njih, pa še samohranilka, pa 5 mesecev brez dela. Varčevanje je potrebno, G. Štrukelj pa naj se spusti na realna tla, kdo mu bo dal za plače, gospodarstvo je na tleh. Naj tudi oni delijo usodo ljudi, ki so na pragu revščine.
resslovenka
24. 03. 2012 20.18
+8
Ja, varčuješ takrat ko imaš, ne takrat ko nimaš. In kako ti varčuješ? Brez službe, samohranilka, pa še varčuješ. Varčuješ, ker nimaš. Se morda motim?
Marija Gergar
24. 03. 2012 20.35
+2
Bi rekla, da ti je jamranje domače.Vsaka kriza je za nekaj dobra, npr. da bolj spoštuješ svoj težko prigaran denar, ne pa da čakaš na socialo.
Schallabweiser
24. 03. 2012 19.33
+9
dejstvo je da bo šušteršič letos prišparal 818 mio. eur. dejstvo je tudi, da bo dokapitalizacija nlb oklestila proračun za 670 mio. eur.....
korintos1
24. 03. 2012 20.03
+8
resslovenka
24. 03. 2012 20.19
+4
Korintos Druge ni, ker je začel stiskati na povsem napačni strani!
dusar
25. 03. 2012 12.37
korito Penzije so se....?? Kaj pa benzin..ni vec poceni? Pa se nekaj me zanima , koliko si jih v zadnjem casu nagnal cez mejo ,cez karavanke ,pa upam da si celo koga postavil pred zid pa kuglo ,tak kot si vrocekrvno zelel pred casom . Lep pozdrav , memento mori.