Slovenija

Vizjak: ne delamo si iluzij, da se lahko dogovorimo z vsemi sindikati

Ljubljana, 26. 04. 2012 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.J./STA/U.Z.
Komentarji
552

Minister Vizjak pravi, da so vladni pogajalci pozitivno sprejeli predlog sindikatov o osemodstotnem znižanju plač, hkratni odpravi plačnih nesorazmerij in ohranitvi višine regresa na lanskoletni ravni. Pogajanja se bodo nadaljevala v četrtek.

Vlada je v pogajanjih o varčevalnih ukrepih s socialnimi partnerji prišla relativno daleč, je po seji vlade ocenil minister za delo Andrej Vizjak. Kot je dejal, pozdravljajo zadnji približevalni predlog sindikatov javnega sektorja, v katerem pogajalci sindikalne strani pristajajo na znižanje plač za osem odstotkov ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij, medtem ko bi višina regresa ostala nespremenjena. To je po njegovih besedah pravi signal, da se velja pogajati naprej.

Regresa maja ne bo.
Regresa maja ne bo. FOTO: Thinkstock

Poudaril pa je, da to še ne pomeni, da je vlada predlog sprejela, temveč le da gredo zadeve v pravo smer in so na dobri poti, da dosežejo kompromis. Vlada pa točno ve, kje je meja, do katere lahko popusti, je še dodal.

Vladna stran tako upa na čim širši dogovor, pri čemer si po Vizjakovih besedah ne delajo iluzij, da se lahko dogovorijo z vsemi sindikati. Tako je večina sindikalnih voditeljev tudi na sredinem pogovoru s predsednikom vlade Janezom Janšo izražala pripravljenost za kompromis, le predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je "dajal premalo vtisa, da je pripravljen na dogovor", še pravi Vizjak.

Nekoliko bolj zadržani so v drugi podskupini, je nadaljeval Vizjak. Po njegovih besedah so na področju standardov in normativov v izobraževanju malo napredovali ali nič, saj druga stran naj ne bi popuščala. "Torej je manj optimizma in dobre volje na naši strani," je dejal minister. Štrukelj naj bi dajal premajhen vtis, da je na področju izobraževanja sploh možen dogovor. "Upamo, da bo to možno, čeprav se čas izteka in ne moremo čakati v nedogled," je poudaril Vizjak.

Pogajanja o rezih v plače javnih uslužbencev se bodo nadaljevala prihodnji četrtek. Takrat se bo vlada tudi odzvala na sindikalni predlog.

Poleg tega je razočaran, ker se pogajanja tretje podskupine, ki bi se s sindikati javnega sektorja pogajala o socialnih vprašanjih, sploh niso začela. Sindikalna stran namreč sploh ni sporočila, kdo naj bi se v imenu sindikatov pogajal z vlado oziroma predlagala datuma prvega srečanja. Kot ocenjuje, je "stavkajočim zgolj za plače in za normative".

O socialnih vprašanjih so se pogovarjali le z zvezo svobodnih sindikatov in civilnimi iniciativami. Ta pogajanja pa dobro potekajo, saj imajo nekaj skupnih osnov, ki pa jih Vizjak še ni želel razkriti. Dodal je le, da gre na zbliževanje na področju starševskih nadomestil in vrtcev. S temi pogajanji so prišli dokaj daleč in bodo lahko še veliko naredili, če bo dobra volja, je prepričan Vizjak.

V podskupini, kjer so iskali kompromis glede standardov in normativov v šolstvu, napredka ni.
V podskupini, kjer so iskali kompromis glede standardov in normativov v šolstvu, napredka ni. FOTO: Thinkstock

Vlada je sicer sprejela sklep glede izplačila regresa javnim uslužbencem in funkcionarjem v letu 2012, ki določa, da se regres za letni dopust ne izplača pri plači za mesec april. Po kolektivnih pogodbah pa je skrajni rok za izplačilo regresa 1. julij. Sklep nalaga ministrstvom, da s to odločitvijo seznanijo vse proračunske porabnike.

Štrukelj: Če nas bodo državljani podprli, bomo ta boj nadaljevali

Štrukelj pa je po pogajanjih ocenil, da je danes prišlo do prekinitve pogovorov. Vizjakovo izjavo, da na strani Sviza ni volje za kompromis, označil za žaljivo. Kot je pojasnil, so šolniki od vrtcev do univerze in tudi raziskovalci nekajkrat povedali, da so pripravljeni popustiti pri plačah in žrtvovati svoj socialni položaj za to, da bi ohranili dobre javne vrtce, šole in da bi tudi otrokom iz socialno šibkih družin omogočili študij.

Udarni val "varčevanja" bo posebej upostošil področje vzgoje in izobraževanja, čeprav je prav skrb države za kakovostno javno šolstvo izjemnega pomena za njen nadaljnji razvoj. Reze bodo najbolj čutili prav mladi. Ne moremo pristati na to, da se mladim na račun nedomišljenih varčevalnih ukrepov odreka prihodnost, temelječa na znanju, inovativnosti in razvoju. Majda Potrata, SD

Ministrova trditev je del taktike, ko naj bi se področje vzgoje, izobraževanja in znanosti osamilo ter poskušalo izolirati, če bo moralo priti do referenduma, je prepričan Štrukelj.

Stališče Sviza je ostalo nespremenjeno, kar pomeni, da so pripravljeni pristati tudi na znižanje plač, če bi vlada umaknila tiste ukrepe v šolstvu, od vrtca do univerze, ki poslabšujejo kakovost javnega šolstva. Na tem bodo vztrajali, če bo treba, bodo šli tudi korak dlje, je napovedal Štrukelj. To pomeni, da bodo preučili vse možnosti, ki so jim na razpolago, da bi zaustavili "to poseganje v javno šolstvo". Po Štrukljevih besedah bodo preverili, ali je zakon o uravnoteženju javnih financ v nasprotju z ustavo. V njegovo ustavnost Štrukelj dvomi, ker ukinja kolektivne pogodbe oziroma jih v določenem obdobju ne upošteva. Tudi razmislek o referendumu je zagotovo eden od ključnih premislekov sindikalistov v naslednjih dneh, pojasnjuje.

"Če bomo dobili jasne signale, da bi nas državljani pri ohranjanju dobrih slovenskih vrtcev, šol, predvsem brezplačne univerze, podprli, potem bomo s tem bojem definitivno nadaljevali, kajti to ni samo naš boj, ampak boj za ohranitev sedanjega koncepta države," je zatrdil Štrukelj. Dodal je, da so za znižanje plač, kar je po njegovem dovolj velika žrtev, nikakor pa ne za poslabševanje javnih storitev.

Sindikalisti so tudi opozorili, da standardi in normativi veljajo za daljše časovne obdobje. "Po naši presoji je povsem nesprejemljivo, da bi se spremembe standardov in normativov zgodile v zakonu, ki ima časovno omejitev in je utemeljen z izrednimi razmerami," pravi Štrukelj. Zato so vlado pozvali, naj standarde in normative umakne iz tega zakona, po tem pa so se o njih pripravljeni "v normalnih razmerah" pogovarjati.

Turk: Kje so konkretni približevalni predlogi?

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šolstvo Žiga Turk pravi, da je imel občutek, da so se razšli v prijateljskem vzdušju, a to ni dovolj. Vladna stran je namreč tudi danes pogrešala konkretne približevalne predloge na področju standardov in normativov.

Njegov vtis je, da sindikalna stran standarde in normative razumejo kot nedotakljive, kot "nekaj, kar se absolutno ne more spreminjati", kar ga žalosti. Kot je dejal, pa je alternativa temu večje znižanje plač v javnem sektorju, kar pomeni, da bo "več javnih uslužbencev, ki bodo slabo plačani".

Vizjak: Pogajanja bodo predvidoma potekala v naslednjih dneh.
Vizjak: Pogajanja bodo predvidoma potekala v naslednjih dneh. FOTO: B.G.

Vlada se pripravlja na možnost referenduma

Medtem se vlada pripravlja tudi na možnost referenduma. Da bi vedeli, pri čem so, se je premier v družbi treh ministrov v sredo o pripravljenosti za iskanje rešitev pogovarjal s petimi predstavniki sindikatov javnega sektorja.

Kot je pojasnil Vizjak, bo vlada v primeru referenduma pripravila takšna dopolnila k zakonu o uravnoteženju javnih financ, da bo omehčala tiste varčevalne ukrepe, ki jih javnost najbolj zavrača, in sicer na socialnem področju. Kar pa bo morala po njegovih besedah nadoknaditi drugje, pri čemer bo javni sektor še dodatno izpostavljen. Štrukelj je kljub vladnim opozorilom zagotovil, da so še vedno pripravljeni iskati rešitve.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (552)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simona_semenic
03. 05. 2012 17.29
Duh v prostoru. Požar neviht razžarja temo. Duh gori v prostoru. Magično luč razseva. Zelena okna razsvetljenega brzovlaka na viaduktu. Sam gorim in sebi svetim; slepi čutijo samo elektriko moje luči, ne vidijo svita. A vsi trepečejo kakor jaz, kakor v smrtnem opoju. In ne vedo, da je to trepet kril, ki se hočejo razprostreti, vzažareti kot zlati ogenj v noč. In preklinjajo policaje sonca, ki spijo ponoči kakor malomeščani. In vsi ljudje spijo ponoči in ne čutijo magičnih razodetij, ki sijejo v meni iz mene. Ljudje so evakuacija duha. Anomalija psihologije. Srečko Kosovel, Evakuacija duha
Buena Vita
27. 04. 2012 15.28
-3
REFERENDUM BO ŠEL V MALORO KER SE JAVNI SEKTOR GNUSI VSEM DRŽAVLJANOM IN BO IMELA VLADALAHKO DELO KO JE ČAS RAZMIŠLJAJTE Z GLAVAMI,ŽAL KOMUNISTI IMAJO V GLAVAH SUHIO SLAMO
Barbara Kopa? 1
27. 04. 2012 08.01
+7
G. Vizjak ne delaj si iluzij, da bo vaša vlada preživela mandat. ZAPOMNI SI !!!!
JanezNovakJohn
27. 04. 2012 07.26
+6
Ta vlada je totalno brez idej, kako popeljati Slovenijo naprej. Nekomu ki je nemočen vzeti ni ideja!
Barbara Kopa? 1
27. 04. 2012 07.33
+5
Njihova najbolj všečna ideja je, da sebi ne bi vzeli NIČ, še dali si bodo, ostalim bi pa najraje na mesec dali par eurčkov pa preživi ali pa crkni.
irhaela
27. 04. 2012 00.35
+0
Vlada je v pogajanjih o varčevalnih ukrepih s socialnimi partnerji prišla relativno daleč, je po seji vlade ocenil minister za delo Andrej Vizjak. Kot je dejal, pozdravljajo zadnji približevalni predlog sindikatov javnega sektorja, v katerem pogajalci sindikalne strani pristajajo na znižanje plač za osem odstotkov ob hkratni odpravi plačnih nesorazmerij, medtem ko bi višina regresa ostala nespremenjena. To je po njegovih besedah pravi signal, da se velja pogajati naprej. Pozorno preberite med dvema odstavkoma! Vlada nam laže! Ti dva odstavka sta si protislovna! Ali pazite, to je vladina izjava! Če, pa ne če, pa bi, pa ne bi....skratka, imamo sedaj najbolj hudo nesprejemljivo in papagajsko vlado s strani EU! Poudaril pa je, da to še ne pomeni, da je vlada predlog sprejela, temveč le da gredo zadeve v pravo smer in so na dobri poti, da dosežejo kompromis. Vlada pa točno ve, kje je meja, do katere lahko popusti, je še dodal.Poudaril pa je, da to še ne pomeni, da je vlada predlog sprejela, temveč le da gredo zadeve v pravo smer in so na dobri poti, da dosežejo kompromis. Vlada pa točno ve, kje je meja, do katere lahko popusti, je še dodal.
irhaela
27. 04. 2012 00.40
+2
Samo nakladanje....nič novega... Ali bo morala vlada udariti po mizi ali pa mi navadna raja udariti složno z vlado! Ali tega ni, ker je naša vlada raje v perjancih in oblakcih, dokler še vidijo skrite denarce za svoje riti! Simčič, Vogrin in ostali so lahko še v parlamentu, medtem ko bi mi imeli enake prekrške, bi že zdavnaj pristali v zaporih zaradi minimalnih goljufij!!!!
lnterReflections
26. 04. 2012 23.17
+3
Viranta peljali v bolnišnico. Božja kazen! http://24ur.com/novice/slovenija/viranta-pripeljali-na-urgenco.html
Barbara Kopa? 1
27. 04. 2012 07.35
+5
No le kako so ga obravnavali tako imenovani "PARAZITI", ker naj bi oni popeljali državo v krizo!!!
V0Y
26. 04. 2012 20.33
+6
Preverite kakšno izobrazbo pa delovne izkušnje ima MARTIN BRATANIČ, ki ga je Vizjak rinil za direktorja GEN. Pa preverite kje je delal po koncu prejšnjega mandata pa zakaj je ''moral'' delati tam. Pa preverite kako je s političnimi spletkami - kdo ga je nastavil kot direktorja RRA in kaj so počeli ta tri leta.
M_teorija
26. 04. 2012 21.48
+1
Pretiravaš! Ne uporabljaj več kot en stavek, pa še ta mora bit raztrgan!
M_teorija
26. 04. 2012 21.52
+6
Zadeva sicer malo diši po Čatežkih termah!? Tud tam se je opekel, res, da jih ni dobil po prstih iz lastnih vrst, ampak poskusi so pa bili podobni!
hanoveranec
26. 04. 2012 20.29
-12
Zoki dela naprej........ Vlada delaj naprej, ne popuščaj sindikatom policistom...... Ave Janša......
M_teorija
26. 04. 2012 20.06
+7
Le kaj lahko pričakujemo od vlade, če ji svetujeta Pezdirja. PEZDARIJO!
zaenotnost
26. 04. 2012 20.23
+4
parazit Pezdir skrbi predvsem za svojo rit
korintos1
26. 04. 2012 20.04
+9
obsojenci, obtoženci in težki prevaranti, katera slovenska firma je to?
hanoveranec
26. 04. 2012 20.07
-4
srebrnibreg
26. 04. 2012 20.46
+6
botjabotja
26. 04. 2012 21.22
-3
Nekaj takšnim podjetjem so vladali rdeči direktorji...
M_teorija
26. 04. 2012 19.46
+13
Ti "varčevalni ukrepi" SUPERHIK VLADE bodo poleg krega med narodom imeli željeni rezultat, razslojevanje in še večji prepad med bogatimi in revnimi. No da morda ne pride do katastrofe je posijal žarek upanja, ko sta se danes rokovala JJ in komunistični, Kitajski premie. Upamo samo, da JJ ni pozabil omeniti Tita in povedati kako dobro na njegov račun! Že samo to nam lahko bolj pomaga kot vsi "varčevalni" ukrepi!?
uh...ja
26. 04. 2012 20.52
-1
Mirsad Miro Muharemovi?
26. 04. 2012 19.44
+11
janez jansa 2010: spomladi se vidimo na ulicah janez jansa 2011: pozivamo ljudi, da glasujejo proti reformam in tako pokazejo nezaupnico vladi! janez jansa 2011: hvala vsem, da ste glasovali proti!
M_teorija
26. 04. 2012 19.49
+4
Mirsad Miro Muharemovi?
26. 04. 2012 20.03
+5
važno je da eni ne pozabljamo,ene pa da spomnimo
korintos1
26. 04. 2012 20.05
+4
Janša aprila 2012: Ne smete biti proti vladi, smo v krizi. Hvala.
GAJA-GAL
26. 04. 2012 19.40
-10
g. Štrukelj ravnokra Vas poslušam na TV 3......... pejte se skrit.......dovolj imam vas in vaših šolnikov!!!... Se že smešite vsem po vrsti.......ukrepi bodo in pika!
srebrnibreg
26. 04. 2012 19.42
+7
Šolnike in šole ukiniti saj jih pri taki *pametni* vladi ne rabimo.
uh...ja
26. 04. 2012 20.54
-1
a ni tv 3 propadla.... men jo je siol ukinu...mam zdej risanke tam.....
uh...ja
26. 04. 2012 20.54
-1
Barbara Kopa? 1
27. 04. 2012 07.41
+4
GAJA GAL srčno upam, da nimaš otrok v vrtcu ali šoli, svetujem ti da jih učiš kar doma, pa srčno upam, da ko so bolni jih ne pelješ k zdravniku, ker jih lahko kar sam pozdraviš. Zakaj ne kandidiraš za predsednika vlade!!!
M_teorija
26. 04. 2012 19.28
+7
Že če bi vlada poskrbela samo za padec bonitetnih ocen Bank , pa bi bil rezultat ugodnejših od vseh teh uničevalnih ukrepov, ki so skregali že tako skregan narod (se tudi ve zaradi koga se že ves čas kregamo)!
uh...ja
26. 04. 2012 20.55
+0
jest se v glavnem sam s sabo kregam...žena pa mal podpihuje...hehehe
uh...ja
26. 04. 2012 20.55
+0
ANTI SFRJ
26. 04. 2012 19.26
+3
Nekega dne se je Janez, ki je zelo pobožen vernik sprehajal po obali. Nato je vzdihnil: “O Bog, izpolni mi eno željo. Imam samo eno željo.”. Takrat zagrmi, se zabliska in se prikaže bog, ki reče: “Janez, Naredil si veliko dobrega v življenju. Z veseljem ti bom izpolnil kakršnokoli željo.” Janez pa pravi: “Imam zelo nenavadno željo. Ne vem. če boš lahko to naredil.” Bog odgovori: “Jaz sem vsemogočen. Naredim lahko karkoli. Vem da si zelo dober človek, zato ti lahko izpolnem kakršnokoli željo. Vem, da imaš dobro službo in veliko plačo. Imaš srečno družino. Žena te ima rada, otroci te imajo radi, vsi ste zelo zdravi. Le kako ti lahko pomagam?” Janez pa pravi: “Želim si most med Evorpo in Ameriko. Na mostu naj bo 6 pasov na vsaki strani, da ne bo gužve. Poleg tega mora biti še steza za motoriste, kolesarska steza in steza za pešce. Na vsakih 100 km naj bo postavljeno počivališče s črpalko in hotelom.” Bog odgovori: “Kaj takega človek ne more narediti to lahko edino jaz naredim. Toda pomisli. Marsikje je morje globoko 5 km ali več. Če bom tam postavil stebre, bom ogrožal življenje mnogih morskih živali.” Bog nadaljuje: “Janez! Od tebe, ki si zelo duhoven in razumevajoč človek sem pričakoval kakšno drugačno bolj nematerialistično željo. Prosim, zaželi si raje kaj drugega.” Janez pravi: “Imam eno drugo željo vendar ne vem, če mo jo lahko izpolneš.” Bog odgovori: “Janez! Jaz sem vsemogočen. Izpolnim ti lahko karkoli.” Janes razmišlja in nato reče: “Rad bi rešil slovenijo. Bog nekaj časa razmišlja nato zajoka in odgovori: “Janez! Kakšne luči bi rad imel na mostu?”
tikataka100
26. 04. 2012 19.21
+12
Vizjak naliva vsem čistega vina (sebi naliva njveč - poglejte ga v nos). :-))
Angela Franko
26. 04. 2012 19.28
+6
Vizjak še nikoli ni nalil čistega vina ,blefer ,nemarni!!!!!
srebrnibreg
26. 04. 2012 19.45
+6
Nalil je on 8 mil evrov posavskim podjetnikom brez koristi.
M_teorija
26. 04. 2012 20.17
+4
Mogoče se pa zato tako drži JJ-ja. Ker misli, da tudi on lahko spreminja vodo v vino!?
F-5
26. 04. 2012 19.15
+11
kje je sedaj Pezdir z imeni lastnikov kufrov in črnih kuvert. Ali bomo tudi to pozabili in pospravili v kot.
M_teorija
26. 04. 2012 19.18
+10
Angela Franko
26. 04. 2012 19.34
+9
Lepo prosim naj ,negovori več in se javno smeši,to je bilo samo kritje in odvračanje pozornosti javnosti ,ker je dobila zaposlitev njegova žena ...takoj na Šušteričevm ministrstvu NAGRAVŽNO DO OBISTI!!!!!!!!!!
uh...ja
26. 04. 2012 20.57
-1
Erin Straus
26. 04. 2012 19.09
-12
vsaka čast, neč popuščat policajem, sej imajo več kot 1000€ dovolj za normalni life!!! postali so pohlepni! razen tega itak ne stavkajo, pišejo prekrške,delajo za sodišča privedbe, nastavljajo radare,..... banda!
M_teorija
26. 04. 2012 20.04
+3
Policaji vsaka čast, ne popuščat dokler ne postane Grenak!
M_teorija
26. 04. 2012 19.08
+6
Pristajam na: -10% znižanje plač v JS, ampak šele po odpravi plačnih nesorazmerij, ampak -pod pogojem, 1 da gre za začasne ukrepe, katerih konec teh ukrepov bo točno definiran (naprimer, ko bo rast BDP nad povprečjem v EU) 2 Da gre za SOLIDARNOSTNO (KOT ŽE VEČKRAT S STRANI JAVNIH USLUŽBENCEV) posojilo in ki naj bi pomagalo podjetnikon, ki niso zašli v krizo po lastni krivdi 3 To posojilo naj bi država vračala uslužbencem ko bodo v penziji (torej neke vrste pokojnisko varčevanje, naprimer 5 steber) 4 Ampak šele potem, KO SE BO VLADA OPRAVIČILA ZA VSE ŽALJIVKE, OD PIJAVK DO ZAJEDAVCEV!
M_teorija
26. 04. 2012 19.13
+5
F-5
26. 04. 2012 19.26
+8
ko se enkrat vzame se težko vrne. Pokojninski steber je pa ena velika natega, slabi donosi (2-4 %), pa še na koncu država pobere svoj davek, če vse dvigneš.
wizeman
26. 04. 2012 19.27
+3
Sanja svinja kukuruz... Ta se pokesa samo pri spovedi.... pa še to samo zaradi netemeljitosti....
M_teorija
26. 04. 2012 19.32
+1
F-5 Ni panike! Ti je že wizeman odgovoril!
gregor153
26. 04. 2012 19.44
+4
Škoda ker nisi ti na oblasti. Zgleda da imaš vse naračunano. Me zanima kaj bi ti en zasebnik, v eni fermi rekl ko bi mu naštel te pogoje. Zgleda še vedno obstajajo dvojna merila.
M_teorija
26. 04. 2012 20.03
+1
Le pozanimaj se! Če bi pa rad vedel, kaj si jaz mislim, pa le vprašaj!
titovka
26. 04. 2012 19.01
+12
če je brezgarca poleg vizjaka...potem se nam res slabo piše!!!!!
botjabotja
26. 04. 2012 19.16
+0
Se strinjam, Radićeva in Fišer sta "učinkovitejša"
titovka
26. 04. 2012 19.38
+2
kaj ni bila brezgarca taglavna pri pejsi?????