Slovenija

Vlada se je seznanila s civilnopravnimi zahtevki Ladislava Trohe

Ljubljana, 08. 08. 2014 20.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada se je seznanila z zahtevki že skoraj dva meseca gladovno stavkajočega Ladislava Trohe. Državno pravobranilstvo je vlada zadolžila, naj sklene sporazum o mediaciji ter v mediacijskem postopku preveri vsebino, pravne temelje in upravičenost civilnopravnih zahtevkov.

Ladislav Troha pred RTV Slovenija
Ladislav Troha pred RTV Slovenija FOTO: A.Č.

Vlada se je na dopisni seji seznanila z zahtevki že skoraj dva meseca gladovno stavkajočega Ladislava Trohe. Na pobudo predsednika republike Boruta Pahorja je odločila, da se glede na okoliščine primera ter obsežnost in številnost zahtev o spornem razmerju oziroma razmerjih opravi mediacija, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Državno pravobranilstvo je vlada zadolžila, naj sklene sporazum o mediaciji ter v mediacijskem postopku preveri vsebino, pravne temelje in upravičenost civilnopravnih zahtevkov ter si aktivno prizadeva za zakonito in pravično rešitev spornega razmerja oziroma razmerij. O poteku postopka pa bo pravobranilstvo moralo poročati vladi, je še navedeno v vladnih gradivih.

Ladislav Troha, javnosti znan tudi kot pojoči major, je pred vlado začel gladovno stavkati 10. junija po incidentu na soočenju na RTVS pred referendumom o arhivih. Troha se je namreč med razpravo močno razburil, vstal in vrgel po tleh kup gradiva. Ob tem je opozoril, da ga preganjajo v več sodnih postopkih, čeprav zagotavlja, da ni storil ničesar.

Natančneje Troha omenjenih postopkov ni pojasnjeval, poleg tega so oddajo zaradi incidenta za dobro minuto prekinili. Za gladovno stavko pa se je odločil zaradi "odgovornosti tistih, ki so imeli moč, pa niso ničesar storili, da bi bili kaznovani tisti, ki so nekaj storili".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

scernig
09. 08. 2014 11.10
+1
Res zanimivo,ko mediji prežvečijo vsak drek so troho totalno ignorirali!!!!!!!!!!!
jenihvetes
09. 08. 2014 10.47
+1
kdor je videl posnetek iz rtv, kako Troha znori in vrže papirje po tleh, je videl, da je obtožil vse (tudi SDSovo arhiv majstrico Irglovo), da so bleferji, ki izkoriščajo realen problem za politične obračune. Naslednjič, ko bo državljane frau Irgl zmerjala z nezrelimi, se lahko spomnite na to.
najvsivedo
09. 08. 2014 10.41
+4
poglejte kako so vsi novinarji pokvarjeni jaz sem danes prvič zasledil,da ta človek že dva meseca gladovno stavka ,o J.J pa ni dneva,da novinarji ne napišejo ene laži ,in potem se vprašajmo gdo je tu sedaj obseden.
jenihvetes
09. 08. 2014 10.47
-2
novinarji da so pokvarjeni in delujejo po neki tajni agendi? Ma daj no, to pa že ne more biti res.
rogerrabbit
09. 08. 2014 22.59
+1
@najvsivedo... kje si pa ti bil ta dva meseca? Je bil ta ''gladovalec'' po vseh medijih omenjen in prikazan...
takje
09. 08. 2014 10.12
+1
Troha ima prav! Kot bivši visoki vojaški oficir, bi že zdavnaj moral organizirati oboroženi upor zoper politično mafijo, od parlamenta do najmanjše občine! To, kar država oz. toti pokvarjenci delajo z narodom, je šlo čez vse meje!! Drži se Troha, čeprav vem, da ti ne bo uspelo. Narod bo slej ko prej obrnil hrbet gnili državi, za katero je krvavel!!
maijster
09. 08. 2014 10.31
+5
temu bi se reklo državni udar a bi si res to želel ??? malo pogugljaj da vidiš kaj pomeni oblast ki jo ima vojska v roki in vsi mi smo že kdaj doživeli ponižanje ali krivico v šoli in službi samo moreš narediti korak naprej,......
iris39
09. 08. 2014 12.54
+1
takje, tega tvojega ne razumem: "Drži se Troha, čeprav vem, da ti ne bo uspelo." To pomeni, da mu še naprej želiš, in trdno stojiš za tem, da naj še naprej gladovno stavka (gladovna stavka vsekakor zelo zelo negativno upliva na psihofizično stanje gladujočega), ter pri tem trpi. Trpi pa lahko do smrti. In veš, da mu ne bo uspelo. Torej v naprej priznavaš njegovo absurdno početje, ker veš, da mu ne bo, vzporedno si pa zelo po-držen v njegovem gladovanju, trpljenju. Krivdo, da mu ne bo uspelo, vališ na politično družbeno in se od tega distanciraš, po-držno mu pa iz sebe, iz prelepe (nezavedne) bližine želiš, da trpi, še naprej, po-držno, absurdno, gladujoče. Lepo.
Emeritus
09. 08. 2014 09.35
+4
Če se kdo bori proti komunizmu je to dejansko Troha in ne Janša ki je komunist tudi sam.
iris39
09. 08. 2014 09.48
+5
Ta bitka, proti komunizmu, mora biti zelo težka. Ne vem koliko to sploh hasne, saj je Sevena Koreja obdana z žico. To je skoraj absurd. Če pa misliš na naš bivši komunizem, bo to spet težko, od tega je namreč že 34 let, od "trdega", po Titovi smrti se je "omehčal". Boj proti janševem komunizmu, ki je dejansko le njegov, ne pa družbeno realen, bi pa prepustila dr. specialistom.
Emeritus
09. 08. 2014 10.02
+6
Po pravici povedano mi Janša deluje večji komunist od Kučana.Nikoli pozabljeni Ivan Kramberger nas je še posebej opozarjal na cerkvene komuniste,tiste ki so se grebli kdo bi Titu tazadnjo brisal in kahlo nosil potem so pa postali cerkveni.
iris39
09. 08. 2014 12.57
Če dovoliš, malenkost bi dodala in te popravila. Najprej to, da v tvoj zapisani koncept Kučan ne spada. Zaradi tega, ker v ideološkem represivnem aparatu komunistične hierarhije še vedno obstaja družbeno realno, kjer recimo aparat zabriše antagonizem kot nemožen, pri janši so pa dandanes od komunizma prisotni le temelji, vse ostalo že prav koherentno nakazuje na samo zgradbo faš-izma, ta se med ostalim implicitno zelo kristalno izrisuje v strukturalizmu. Troha sam se pa vanjo ne more umestiti. itd
iris39
09. 08. 2014 09.32
-4
Trohi bi predlagala eminentnega strokovnjaka za bolan totalitaristični um, Balažiča: na SLO3 je je dajal, da je pravosodnje v Sloveniji gnilo (kar je za moje pojme, na nacionalki, žaljivo. Upam, da ga ga. Bizilj nikoli več ne povabi v studio), proces Patrie je politični konstrukt, janši so bile kršene človekove pravice, skratka, po njegovih besedah je celoten pravosodni sistem pri nas absolutno nepraven, RAZEN enega člena, tega, ki (če bi ga leta '92 bolje napisali, da tega cirkusa sploh ne bi prišlo) dopušča in zakonsko opravičuje janši poslanski mandat. Butalska agitacija.
maijster
09. 08. 2014 08.57
+15
.če bi vsi odšli gladovno stavkat pred parlament ki imajo težave z sodstvom ali delodajalci ali z čemer koli drugim bi ljubljana bila premala za vse,......
Brabus
09. 08. 2014 08.42
+8
Lahko mu pomaga Medo iz NLB, majo zdej poleg varčevanja še medijacijo in jogo.Bljak.
maijster
09. 08. 2014 08.32
+4
ta troha je za psihijatrijo kakšne izpade je imel na tv da so morali prekiniti oddajo,......
moja.malenkost
09. 08. 2014 08.19
+4
kaj pa tisti dosežejo ko nimajo kaj jest? a vlada in predsednik tudi takoj skočijo in jim pomagajo? verjetno tisti nimajo nič zoper njih
mijavci
09. 08. 2014 07.51
+21
Vsi ki smo služili v JLA vemo da čin majorja ni kr nekaj imaš dosti privilegijev od stanovanja ki ti je pripadal do lepe penzije, in lagodnega življenja v starosti. Da se človek odpove vsemu temu in se bori za pravice vseh državljanov ne samo svojih se je pa tudi za vprašat, tudi tisto odajo ko so leteli fascikli sem gledal in človek ima prav, nekdo mora javno povedati da za zločine bo treba nekoč odgovarjat tudi v Kambodži so obsodili 80 let stare na dosmrtno ječo samo pri nas se še prosto sprehajajo. Trohi dajem vso podporo ne pričakujem pa od vlade nobenega ukrepa za ureditev njegovih zahtev.
paradoxal
09. 08. 2014 06.15
+1
Paleozoik
09. 08. 2014 02.11
+10
Bravo Troha, kapo dol, končno se razkriva vsaj dejstvo, da se državni teror pri nas res dogaja, da obstajajo skorumpirani vojaki, policisti, tožilci, sodniki, pravniki in ostali javni uslužbenci, ki so na željo oligarhij pripravljeni evgenično izbranim žrtvam režima popolnoma uničiti življenje, z neprestanim procesiranjem in skrajnimi oblikami nadzora, ki so v večini držav sveta najstrožje prepovedane. Pri nas je to vsakdanja praksa, čeprav ljudi kot je Troha ni veliko, predvsem pa sta lahko v vsakem kraju samo eden ali dva, več bi pomenilo že dobro organizirano združbo, ki bi lahko uničila celo celo državo. Za policijske države je upor civilne sfere nekaj, kar si večina sodelavcev in ovaduhov sploh ne zna niti zamisliti. Eh, iz posameznih služb, ki jih obtožuje Troha bodo poslali kratek dopis, da je narobe prav, da je Troha najbrž neuravnovešen kriminalec, ki je povrh vsega dolžan državi več kot Šrot in Bavčar skupaj, za razne kazni in stroške, oni pa so prekoračili pooblastila in zlorabili vpl iv kvečjemu, da bi mu pomagali. Troha bo čez par mesecev dobil uradni zbornik birokratskih nesmislov, in bo seveda znorel, Pahorju bo pisal, da je konj če res verjame tem državnim teroristom in mu je on dokazoval ravno nasprotno kot sami pišejo o sebi, iz kabineta predsednika države pa bodo na kratko pojasnili, da so storili vse kar je v njihovi moči in je zadeva zaključena. Če mu ni kaj jasno, ga lahko obišče še kakšen agent v civilu in ga seznani z novimi konstrukti proti njemu, ki jih imajo pripravljene, za vsak slučaj, sicer pa naj bo priden in uboga, pa šiht naj si najde, da bo lahko "fašistom" plačal stroške, ki so jih imeli z zatiranjem, nadzorom in mučenjem njega, če bi rad, da ga bodo čez par let mogoče pustili bolj pri miru. Treba se bo povezat, nato pa v Evropo, rabimo močne zaveznike, ki bodo prišli v Slovenijo na safari, prej pri nas ne bo miru in pravice, žal. Mislim resno, treba bo par politikom, vojakom, policistom, sodnikom, županom, socialnim delavkam, družbeni samozaščiti ter drugim javnim uslužbencem vdreti domov, jim pred nosom znositi vse kar imajo v smetiščno kanto, njih pa nagnat v park na klopco, kjer jim bo nova, revolucionarna oblast napisala položnico zaradi klošarjenja, potem pa kar naj se pritožujejo. To kar se pri nas dogaja je šolski primer "fašizma", država je vse, prvi in zadnji zgovor, kakšna medijacija neki, kdo od njih bo pa kaj priznal in samega sebe ovadil, Pahor je isti ali slabši, če si drzne trditi, da to ni res in sto tisoči pri nas le budni sanjajo. Drži se Troha, niti slučajno nisi edini, škoda ker imajo mediji toliko drugega materiala za objavo.
iris39
09. 08. 2014 09.54
-1
".. skrajnimi oblikami nadzora, ki so v večini držav sveta najstrožje prepovedane." Aha. Tvoj performativ izjave napeljuje na skrajno naivnost. Če ne verjameš, vprašaj Snowdena. Sicer pa, kdo sploh bere tvoja skrpucala...
rogerrabbit
08. 08. 2014 23.09
+10
Sedaj pa lahko gredo pred parlament gladovno stavkat vsi tisti, proti katerim se v naši državi vodijo kazenski postopki in so prepričani, da so kao ''montirani''. Prav tako se lahko pred parlamentom utaborijo in gladujejo tisti, proti katerim so uvedene sodne izvršbe... SAJ TO SO ZAHTEVE LADISLAVA TROHE A NE... ČE ON USPE... NI VRAG, DA NE BI TUDI OSTALI...
joze drugi
08. 08. 2014 22.32
+24
Psi lajajo karavana gre naprej. Pri nas ne bo nič bolje dokler se pošteno delovno ljudstvo ne bo oborožilo in bodo začeli rafali odmevati po vseh silnih uradih, agencijah, občinah, parlamentu itd.
komarec
08. 08. 2014 21.33
-7
A zdaj bo pa začel jesti?
WhoLetTheDogsOut
08. 08. 2014 20.56
+2
Kje Ladko poležava? A se zakonsko sme zraven njega zakurit manjši roštilj, in mimoidočim zastonj nudit degustacijo čevapov,al bi se moralo prej zaprositi MOL za dovoljenje?
devlon
08. 08. 2014 20.26
+22
A z gladovno stavko se da vse dosect? Veliko jih gladuje v Slo, pa se nic ne doseze
nightangel
08. 08. 2014 21.56
+8
Zakaj pa ne grejo pred parlament?Tam bi mogoče več dosegli,kot doma za štirimi stenami.
maajde
08. 08. 2014 22.48
+3
Jaz sem z gladovno stavko začel ta trenutek. Sporočite naprej. p.s. no, še šnicl al dva pojem, da bom dlje zdržal.