Slovenija

Pahor o interventnem zakonu še s strankami; tudi neparlamentarnimi

Ljubljana, 17. 11. 2011 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada bi lahko pripravila osnutek interventnega zakona, ki pa bi ga državni zbor obravnaval v novem mandatu, je po sestanku s predstavniki sindikatov in upokojencev napovedal Pahor. Posvetoval se bo še s strankami.

Predstavniki konfederacije sindikatov
Predstavniki konfederacije sindikatov FOTO: Blaž Garbajs

Premier Borut Pahor je danes na sestanek povabil predstavnike konfederacij oz. zvez sindikatov ter Zveze društev upokojencev Slovenije, udeležili pa so se ga tudi t. i. krizni ministri. Po Pahorjevih besedah so se dogovorili, da bi vladna stran lahko pripravila osnutek interventnega zakona. Tega bi državni zbor obravnaval v novem mandatu. Vladna stran bo pripravila potrebne izračune, je napovedal. "Še vedno obstaja možnost, da pride do vložitve interventnega zakona," je dejal Pahor. "Predlog, ki bi ga lahko oblikovali, bo razbremenitev prepolovil, a to je vseeno bolje kot nič," je poudaril.

Pahor je napovedal, da se bo sestal še s predsedniki parlamentarnih strank in tudi tistih strank, za katere kaže, da bodo v naslednjem mandatu prišle v državni zbor, dogovorili pa naj bi se, do katere mere lahko vlada, ki opravlja tekoče posle, pripravi osnutek interventnega zakona.

Poleg interventnega zakona sicer v paket ukrepov za stabilizacijo javnih financ sodijo še zakon o javnih financah, zakon o hipotekarni in komunalni obveznici ter zakon o prevzemih, na katere pa socialni partnerji po Pahorjevih besedah niso imeli večjih pripomb.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar pa je pojasnila, da je prvotni predlog interventnega zakona zajel vse vrste prejemkov iz javnofinančnih blagajn, ki bi jih ohranili na trenutni višini ter s tem preprečili rast odhodkov.

Poslanci stranke SDS pa so predsedniku parlamenta Ljubu Germiču poslali zahtevo po sklicu izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali njihov predlog zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjem. Ti morajo namreč po njihovem mnenju sami dajati zgled, preden od drugih partnerjev pričakujejo, da bodo varčevali.

Danes so šla razmišljanja socialnih partnerjev v smeri, da se ne bi vsi prejemki obravnavali na enak način. Pri tem so izpostavili socialne transferje, ki bi jih bilo treba obravnavati prednostno in manj rigorozno, in tudi pri pokojninah ne morejo v celoti pristati na zamrznitev. Kamnarjeva sicer ocenjuje, da bo "presečno množico" težko najti, a se bodo potrudili preoblikovati predlog v tej smeri.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Miloš Pavlica pa je pojasnil, da so danes predvsem želeli slišati mnenja posameznih sindikatov, tudi tistih iz realnega sektorja. Slišali so različna mnenja, na podlagi katerih bodo v kratkem času naredili nekaj modelov za spremembe interventnega zakona, je napovedal Pavlica, ki v naslednjih dneh pričakuje neformalne pogovore s socialnimi partnerji.

Pokojnin in socialnih transferjev ne bodo dovolili zamrzniti

Predstavniki svobodnih sindikatov so po sestanku novinarjem povedali, da nasprotujejo možnosti, da bi zamrznili pokojnine in socialne transferje. "Za nas je najpomembnejše, da se socialni transferji ne zamrznejo, da se takoj odpravi tudi predlog, ki bi zmanjševal nadomestila v primeru brezposelnosti, saj bi to zlasti prizadelo mlade in tiste, ki delajo za določen čas," je dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Dušan Semolič.

Prav tako so v svobodnih sindikatih proti zamrznitvi pokojnin. "Ogromno je upokojencev, ki komaj živijo," je dejal.

V Zvezi društev upokojencev Slovenije so izrazili razočaranje, da pri vladni strani ni bilo posluha za to, da bi k reševanju krize prispevali tisti z visokimi prejemki. Predsednica zveze Mateja Kožuh Novak je izrazila tudi zadovoljstvo, da so s sindikati našli skupni jezik.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je ponovil, da v konfederaciji želijo zagotovilo iz politike, da bo dosežen dogovor spoštovan in da v primeru, če bo interventni zakon začel veljati, v letu 2012 ne bo dodatnih enostranskih posegov v plačni sistem javnih uslužbencev.

Janez Posedi iz pogajalske skupine drugega dela sindikatov javnega sektorja, hkrati pa tudi predsednik Pergama, pa je dejal, da so glede zamrznitve plač v javnem sektorju pripravljeni prisluhniti, "če argumenti stojijo".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donat323
18. 11. 2011 12.54
admin, ne briši.
donat323
18. 11. 2011 12.53
INTERVENTNI ZAKON :zaprt tajkune, začne se že kar z kandidati za premiera PAHOR, NIMAŠ JAJC, vsi bi samo po ljudeh udarl.
tirolec
18. 11. 2011 11.45
Admin, kaj brišeš.....resnica boli, a ne?
alpino
18. 11. 2011 09.49
Sposojen komentar; Še en dokaz več, kako nategujejo narod. V času zamrznjenih plač v JS, Virantu povišajo plačo z 5 razredov, ON VIRANT pa razlaga, kako je potrebno zmanjšati plače v javnem sektorju. In v tem umazanem poslu je sodleoval tudi ekonomist Dušan Mramor, ki očitno vseskozi zavaja in ki si večje blamaže ni mogel privoščiti.Ko ga zagledam na TV ali nekatere njegove kolege, ugasnem ekran sicer bi bruhal. Pahor pa glavo v pesek, kajti domet njegovega narcisoizma ne doseže elite. TO JE ELITA SLOVENIJE , KI SI DOVOLI KAR SI HOČE, zato SINDIKATOM , ne popustite mafiji, ki bi vam rada izpila posledno kapljo krvi.
MICLA
18. 11. 2011 09.00
tudi ona je prodana duša. upokojenci čim prej se jo rešimo da ne bo prepozno.
1943
17. 11. 2011 19.52
Borut nima smisla da se še kar naprej dogovarjaš saj ne boš ničesar dosegel.Počakajmo nova vlada ,katero že sedaj vodi Janez Janša bo vse uredila .Slovenci kaj ne vidite kako vas že pelje žejne čez vodo ,pokazati vam hočejo kako bomo zategnili pas najprej pri sebi ,začasno si bodo vsi funkcijonarji znižali plače za 10%.Kako veliko dušno samo da pridejo na oblast.Nato pa uboga raja vas čaka presenečenje :" Nekaj moramo narediti ,tako ne gre več naprej. Kaj ,boste pa še videli ,imamo v svojem programu ".
nazaret
17. 11. 2011 19.36
Mateja Kožuh Novak, ja ta pa je res prava ptička. Res ne razumem ljudi, ki še ji zaupajo, saj se vidi da skrbi samo za svojo rit. Kdaj bo upokojence srečala pamet, zgleda da nikoli, ker bi se je drugače že znebili...
korintos1
17. 11. 2011 19.32
AUD Letos še vlade ne bomo imeli, drugo leto je pa prepozno. V Bruselj vprašaj.
korintos1
17. 11. 2011 19.30
STAJERKA2011 Če se boš tako sekirala, potem se volitev ne boš včakala. Zakaj pri ljubem bogu bi pa pred dvema leti bilo potrebno sprejeti interventni zakon? Reforme še niso padle, kredite smo dobivali pod zelo ugodnimi pogoji Slovenija več ne more urediti nič brez kreditov. Niti plač in pokojnin ne moremo enkrat izplačati, ker več trošimo kot proizvedemo. A ti tudi več potrošiš kot zaslužiš?
AUD
17. 11. 2011 19.19
Ne razumem kaj se sedaj vem meče,ko je vlada razpadla zakaj ni bil sposoben prej naredite tega ne pa sedaj naj pusti zadeve za prihodnjo novo vlado in naj posveti napakam,ki jih je storil v svojem mandatu PAHOR DOBIL SI VELIKI NE pa ne zaradi nepriljubljenih ukrepov ampak zaradi NESPOSOBNOSTI!!!!!
9794106
17. 11. 2011 18.49
remonte 17.11.2011, 18:38 Ja, sedaj norijo in ne vejo kaj bi nardili. Če bi se med seboj pogovarjali tako, kot se za demokracijo spodobi, bi morala biti ta pogajanja že pred 2 letoma, ne pa 14 dni pred novimi volitvami. Dejansko bi lahko stvari uredili, če bi želeli - samo ne leva opcija se ne pogovarja z nikomer - ne s sindikati, ne z opozicijo, ne z delodajalci - skratka z nikomer oni imajo vedno prav!!! In če bi storili to, bi bila mogoče situacija malo milejša, pa še par referendumov bi odpadlo - roko na srce, podpora vladi pada že 2 leti, pa niso razumeli ali niso hoteli razumet, da vrag šalo jemlje.... To je zgolj samo nabiranje političnih točk.....
Milan Koleznik
17. 11. 2011 18.38
Novakova lahko potrpi kot govori v imenu upokojencev,kaj pa bodo ljudje z 450 evram potrpeli,kaj pa delavci z 500, 600 evri,bodo tudi potrpeli,verjamem pa da lahko potrpijo ostali od 1000 evrov naprej,to se naj vprašajo,gotovo ni nižji sloj kriv za propad Slovenije,kaj rečete.
9794106
17. 11. 2011 18.24
odbogaposlan 17.11.2011, 18:18 Če se ne motim je Kožuh Novakova pričela podpirat aktualno vlado......
odbogaposlan
17. 11. 2011 18.20
kok ma pa penzije ta krznarjeva?
odbogaposlan
17. 11. 2011 18.19
ni mogla predlagati da najbogatejšim vzamemo 10 %!
odbogaposlan
17. 11. 2011 18.18
VRAČAMO SE V SOCIALIZEM! redsednica Zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak pa je dejala, da približno 100.000 ljudi v državi trenutno nujno potrebuje pomoč. "Včasih smo se znali dogovoriti, da smo zaposleni delali en dan brez plačila, tako pridobljena sredstva pa so bila potem namenjena pomoči potrebnim,"
Irena Zvonka
17. 11. 2011 17.29
nič popuščat sindikati.ko bodo zaprli tajkune jim pobrali premoženje,ko bodo nlb-jevci v zaporu.... potem je čas za popuščanja.pa če gre vse v bankrot.mi delavci smo že zdaj in bomo v vsakem primeru tudi potem. tako da nam je useeno.
kovac1
17. 11. 2011 16.28
Mene pa zanima če g.KOŽUH lahko preživi z 524e.na mesec,in če je velecenjeni g.SEMOLIČ sposoben organizirati GENERALNI ŠTRAJK V SLO.saj pravi da ima večino članstva!!!!!!
ciga1
17. 11. 2011 13.01
veste kaj je smesno da se pahor ves mandat ni zelel pogajat z sindikati zaj pa tako! Oni mislijo da je narod NOR ALI KAJ?
miki70
17. 11. 2011 09.33
Nevem, kaj se smešijo s tem sestankom, vse skupaj ni nič od tega. Tulit v luno je znak ,da so glave močno ,močno prazne.