Slovenija

'Vlada rešuje problematiko zdravstva na neprimeren način'

Ljubljana, 24. 02. 2013 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Štirje poslanci PS so v DZ vložili predlog zakona, s katerim bi razveljavili združevanje Inštituta za varovanje zdravja in območnih zavodov za zdravstveno varstvo. Novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki predvideva združitev, je DZ potrdil 21. novembra lani.

Štirje poslanci PS so v DZ vložili predlog zakona, s katerim bi razveljavili združevanje Inštituta za varovanje zdravja in območnih zavodov za zdravstveno varstvo. S tem se uresničuje napoved direktorja Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto Dušana Harlanderja, ki je neuspešno zbiral podpise za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti.

Pobudniki referenduma, ki nasprotujejo centralizaciji zdravstva, niso bili uspešni, saj niso zbrali dovolj podpisov.
Pobudniki referenduma, ki nasprotujejo centralizaciji zdravstva, niso bili uspešni, saj niso zbrali dovolj podpisov. FOTO: POP TV

Novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki predvideva združitev Inštituta za varovanje zdravja in območnih zavodov za zdravstveno varstvo v dva nova nacionalna inštituta, je DZ potrdil 21. novembra lani. Nato pa je Harlander skušal zbrati dovolj podpisov za razpis referenduma. Ker pri tem ni uspel, zbral je namreč dobrih 13.500 podpisov od potrebnih 40.000, je pripravil predlog zakona, ki bi razveljavil obstoječo novelo.

V začetku februarja je pojasnil, da je že pridobil podporo ene od parlamentarnih strank, s pomočjo katere bo predlog zakona vložil v državni zbor. Slednje so storili štirje poslanci PS, med drugim tudi predsednica parlamentarnega odbora za zdravstvo Lejla Hercegovac.

Kot so zapisali v PS, nasprotujejo izvrševanju novele zakona o zdravstveni dejavnosti, saj so prepričani, da je vlada pristopila k reševanja problematike na področju zdravstva neprimerno, predvsem pa neusklajeno. Pri pripravi zakonskega predloga vlada po mnenju PS ni upoštevala mnenj in stališč ne strokovne ne zainteresirane javnosti, v zakonodajnem postopku pa je zavračala tudi vse podane konstruktivne predloge. S sprejetjem predlaganega zakona bi novela zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je škodljiva za slovensko zdravstvo, nehala veljati, so še pojasnili v PS.

Gantar
Gantar FOTO: Damjan Žibert

Zakon, ki je predvidel združitev inštituta in zavodov, je pripravil Tomaž Gantar, minister iz kvote DeSUS – stranke, ki se zdaj s PS pogovarja o sestavi nove vlade.

Gantar je s funkcije ministra za zdravje odstopil v petek. Nekaj dni pred odstopom je predstavil več predlogov novel zakonov, in sicer zakona o pacientovih pravicah, zakona o lekarniški dejavnosti, zakona o zdravilih ter osnutek mreže izvajalcev na primarni ravni. Predlog novele zakona o lekarniški dejavnosti, ki med drugim spreminja pristojnost mreže lekarn, prepoveduje vertikalno povezovanje v lekarniški dejavnosti in uvaja prostovoljno članstvo v lekarniški zbornici, je ministrstvo za zdravje poslalo v javno razpravo v petek.

V sredo je Gantar napovedal, da bodo predvidoma v prihodnjem tednu predstavili še zakon o zdravstveni dejavnosti, ki bo šel v obravnavo po rednem postopku. O tem, ali bo minister za zdravje tudi v prihodnji vladi, nedavno še ni želel govoriti, saj da je še prezgodaj za takšna napovedovanja. A po neuradnih informacijah naj bi zdravstveni resor pripadal DeSUS tudi v novi vladi, s čimer bo Gantar verjetno ostal na tem mestu.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jagoda02
24. 02. 2013 18.52
+2
Tardeči sam ,da pridejo na oblast takoj lažje dihajo z našim denarjem pa čeprav so pol metra pod vodo.
+8
Mi smo, Slovenija ne pa urejena država, ste pozabili to?
thhomas
24. 02. 2013 16.41
+2
Bog ne daj, da bi se kaj prihranilo a ne.
Jeanus1
24. 02. 2013 16.22
+11
Vlada itak vse rešuje na naprimeren način. Zato pa smo tam, kjer smo, v globokem govnu.
?\?~
24. 02. 2013 16.27
+7
malo še potrpi.....saj bo bolje......počakaj, da pride velika rešiteljica...... :((
Nič čakat. Ukrepat! Čakanje nas bo ubilo.
?\?~
24. 02. 2013 16.19
+10
hahaha.....već je poćelo.......nova koalicija bo rušila lastne zakone iz prejšnje koalicije......to velja predvsem za zakone Desusovih in Virantovih ministrov..... pa kaj je z vami vse OK?? PROSTI PAD!
pikam_dopust
24. 02. 2013 17.56
+1
Vse za to, da se volilne ovce ujamejo. nihče ne gre gledati vsebine (prejšnji zakon, novi zakon) in kaj to za povprečnega Slovenca pomeni. Vsi vidijo samo to: PS je predlagala, so kontra JJ. Škoda. Ker zaradi take kratkovidnosti bomo vsi imeli onesnaženo vodo, direktorji ZZV se bodo pa še naprej mastili in tako rekoč prodajali spričevala (drugače je temu težko reči), da je voda OK...
Tonček Balonček
24. 02. 2013 16.18
+2
Ko bo začela Urška hoditi vs lužbo, nam bo šlo na bolje!
Tonček Balonček
24. 02. 2013 16.18
-2
ZAenkart plačuje samo položnice ter dopusre.
Kritik79
24. 02. 2013 16.06
+8
Zakon o združevanju zavodov za zdravstveno zavarovanje nima v bistvu nobene veze z zdravstveno politiko. Glavna prednost tega zakona je da se onemogoči izredno tržno naravnanost teh javnih zavodov. Saj vsi poznamo primer iz Postojne, ko je Koperski ZZV določil da je voda v Postojni oporečna in jo je potrebno prekuhavati. Vendar to ni bilo všeč Postojnskemu vodovodu in je naročil analizo v ZZV Novo Mesto kateri je izvedel analize z neprimernimi metodami in določi, da je voda neoporečna, saj so ravnali v interesu kapitala ne strokovnosti. Nastradali pa so ljudje v Postojni, ki so zboleli zaradi teh tekmovanj med zavodi. Podobne stvari se dogajajo še na več področjih: odpadki, odpadne vode, meritve emisij... Pri katerih bi jih zavodi lahko tržili le v okviru prostih kapacitet. Večina ZZV pa zeli ohranit obstoječ sistem delovanja, in s tem visoke plače svojih direktorjev. Z več ko 10 letnimi izkušnjami na tem področju upam, da ta zakon ne bo sprejet, saj z postavitvijo kapitala pred osnovno dejavnost zavodov ogroža zdravje vseh nas.
pikam_dopust
24. 02. 2013 17.52
+3
Točno tako! In take "pobude" bi morale biti alarmni znak za vse volilce - ker lepo kažejo "domet" politikov: njih ne zanima, kaj je dobro za Slovenijo. Njih zanima samo to, da "so proti" - in da posledično "ulovijo" naivne volilce. Ta zakon je celo eden boljših v JJ vladi (pa če jo maramo ali ne). Ampak ne - ker je to sprejel JJ, je treba avtomatično uničit. Postavljata se dve vprašanji: ali so bile tu zadaj kakšni "lobistični" dogovori med politiki in ZZV NM? Drugo pa je: kako se iz parlamenta znebiti ljudi, ki jih zanima samo lastna koristi, narod so pa pripravljeni gladko prodati. To je namreč glavni problem Slovenije - da pri nas v parlamentu v resnici sploh ni poštenih ljudi.
pikam_dopust
24. 02. 2013 17.53
+1
BTW Direktor ZZV NM je na nacionalki gladko povedal, da bo "naredil vse", da se bodo znebili tega zakona. Zdaj me pa zanima, kaj je to "vse"?
liskub
24. 02. 2013 16.06
+9
Tile ki se sedaj spravljajo vladat so že vsak na svojem bregu kaj šele bo.Re bolje da začnemo razmišljat kam naj odidemo iz te gnile države.
jagoda02
24. 02. 2013 15.57
+8
Tale Fakin je pred tridesetimi leti v našem kraju zabijal kole za ograjo danes pa zabija davkoplačevalski denar
jagoda02
24. 02. 2013 15.55
+1
Kam lahko nakažem denar
Tale PS pa samo drek mešajo.
princip19_79
24. 02. 2013 15.53
+16
Vzdravstvu in ZZZs bodo tudi morale leteti glave! DOST JE BANDA!
ježika21
24. 02. 2013 15.28
+11
'Vlada rešuje problematiko zdravstva na neprimeren način' hehehe VSE NAŠE VLADE REŠUJEJO VSAK PROBLEM NA NEPRIMEREN NAČIN
bca
24. 02. 2013 15.10
+5
Verjetno je to pogruntal medicinski brat iz PS.
+5
hvala bogu, da so recepti napisani na obrazec, drugače bi jih ljudje poizkušali zlorabljati, večkrat sem to že doživel pri delu
JanezNovakJohn
25. 02. 2013 08.39
+1
Pa saj jih. Poznam lekarno, kjer so recepti denar. Naprrimer za zobne krtačke, damske vloške in to...
Amali Doare
24. 02. 2013 14.15
+10
kaj danes pa ne bo nič od sds in jj
Zdaj so se dogovorili, da morajo še malo PS promovirati.
Jermen
24. 02. 2013 14.12
+0
koncno ena pametna poteza
JanezNovakJohn
24. 02. 2013 13.37
+13
Nnihče naj ne bi imel koncesije, če ni prijavljen v server kapacitet, ki so računalniško dostopne za rezervacijo, vsakemu zdravniku. Ej, ti naši zdravniki , ali so amaterji ali pa denarni grabežljivci in goljufi.
JanezNovakJohn
24. 02. 2013 13.38
-3
Je to težko razumeti. Če je potem so akterji bedajki.
O?e naš
24. 02. 2013 14.16
-3
Kaj naj ti rečem? Glede informacijskega sistema imaš prav a ni krivda samo na zdravstvu temveč v zakonih ,predvsem v varstvu osebnih podatkov.......vse ostalo pa vidim ,da ne poznaš razmer v zdravstvu in govoriš s stališča uporabnika ,tako da......si pač nezadovoljen. Priporočam pa ti ,da si prebereš pravice in dolžnosti pacienta in pa pravila,ki se jih morajo držati zdravniki ......Vse to si lahko prebereš na strani ZZZS . Če tvoja zdravnica v petek ne dela mora biti za nadomeščanje poskrbljeno ,razen če ambulanta v petek nima delovnega dneva in je to krajevna izpostava zdravstvenega doma.V tem primeru skrbi za paciente ta isti zdravstveni dom.
JanezNovakJohn
25. 02. 2013 08.34
No takole. Moja zdravnica je krasna oseba. Organizacijsko neverjetno sposobna. Dela v stavbi kjer sta dva osebna zdravnika. Sedaj se stalno nadomeščata, tako da delata en teden eden, drugi teden drugi.
JanezNovakJohn
24. 02. 2013 13.33
+2
Zdravniki skrivajo s svojo brezmejno nadutostjo in svojo nesposobnost sodobno urediti zdravstvo. Vede kot so homeopatija, kiropraktika zavračajo, tako kot so mnogo let nazaj zavračali akopunkturo. Če je zdravnik ni Bog, menedžer, računalničar, organizator, finančnik. Zdravniki mislijo da v zdravstvu vse to lahko opravlja le zdravnik, pozabljajo pa da so to druge in ne naravoslovne vede, ki zahtevajo svoj študij. Mnogo zdravniškega kadra ni kvalificirano za našteto. Te bi lahko nadomestili čakajoči na borzi dela. Direktorje zdravstvenih domov bi lahko prekvalificirali v anasteziologe, ginokologe, njihovo mesto bi pa prevzeli menedžerji, organizatorji dela, ekonomisti, pravniki.Organizacija v zdravstvu je v kameni dobi. Napotnice še vedno pišejo na roke, bolan človek pa se s tem papirjem podi od zdravstvenega doma do Z.D. in išče kje so vrste krajše. Informacijski sistem, ki bi zajel vse storitve zdravstva in njihovo zasedenost ne obstaja. Zdravnik iz Gorice ne reče pacientu naprimer: »2.3.2013 ob 12,35 imate ultra zvok v Radovljici. Napotnica je že poslana po spletu. Če se karkoli spremeni s strani pacienta obvestite sestro.« Je razdalja v Sloveniji problem ?? Podobno je z recepti. Zdravnik v lekarniški server naroči zdravila za dotičnega pacienta. Ko pacient pride lekarnar pogleda recept v serverju. Če pacient ne pride, zdravilo ostane zdravstveni blagajni. To je le drobec. Štiri izmene so normalna praksa, kjer je potrebna 24 urna prisotnost. To pa ne pomeni, da je popoldanska izmena zato več plačana. Nedeljsko delo se kompenzira z prostim dnevom v sredo. Takrat lahko gre zdravnik smučat, ko na smučišču ni nikogar. Ali ni to spodbudni privilegij. Pomankanje anasteziologov, dokazuje katastrofalno planiranje kadrov v zdravstvu. Moja osebna zdravnica nikoli ne dela v petek. V ponedeljek dela le popoldne. Dobro se je organizirala. Moj sosed zobozdravnik vsako leto zamenja avto in vsako peto leto komplet pohištvo v svoji hiši. Vrtnarja ta teden še nisem videl, kar je prav čudno. Čas je, da se naredi red v zdravstvenih vrstah, nato se bo potrebno še pozabavati z zobozdravstvom.
JanezNovakJohn
24. 02. 2013 13.32
+16
Urejenost zdravstvenega sistema ostaja še vedno na ravni klinopisa. Centralnega nadzora kapacitet kljub velekemu danarju za informatiko še vedno ni. Napotnice bodo pisali še dolgo na roke in bolniki bodo letali od zdravstvenega doma do privat specialistov in iskali krajšo vrsto. Koncesije bodo dajali še vedno po ključu prijateljev. Zdravniki bodo spali med dežurstvom, namesto da bi operirali. Spanje jim bo zdravstvena blagajna bogato plačala. Dopusti bodo dolgi in lepi, hladilniki polni kur in jajc. Recepti bodo še vedno na roko napisani in nečitljivi. Centralnegi server za izdajo zdravil bomo le sanjali. Taki smo in to imamo, Butalci butalski.
pikam_dopust
24. 02. 2013 13.37
+4
A ti ni še nihče razložil, da "koncesije še vedno sodijo v javni sektor"? Čudo prečudno, da je v tem kobajagi javnem sektorju kvaliteta storitev tako porazna, četudi se baje ni prav nič spremenilo, ker je vse skupaj še vedno javni sektor, samo me, neuke volilne ovčke, tega ne kapiramo. Zato je pa bolje, da namesto nas mislijo parlamentarni genialci s ponarejenimi listinami, ki dokazujejo, da niti srednje šole niso bili sposobni narediti.