Slovenija

Sloveniji evropsko prvenstvo ne more uiti!

Ljubljana, 02. 12. 2010 13.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je potrdila dogovor o organizaciji evropskega prvenstva v košarki. Novinar: "So še kakšne možnosti, da bi Fiba Europe Slovenijo vseeno zavrnila?" Pahor: "Ne, mislim, da ne."

Vse bolj kaže, da bo prvenstvo v Sloveniji. A počakati je treba do nedelje.
Vse bolj kaže, da bo prvenstvo v Sloveniji. A počakati je treba do nedelje. FOTO: Damjan Žibert
Fiba Europe bo o prireditelju odločala v nedeljo v Münchnu, Slovenija pa je edina kandidatka.

Vlada je enoglasno potrdila dogovor, ki ga je z generalnim sekretarjem evropske košarkarske zveze Fiba Europe Narom Zanolinom dosegel premier Borut Pahor. "Pahor je opravil veliko delo. Sestal se je z generalnim sekretarjem Fibe Europe in dosegel, da je pristopnina znižana s štirih na tri milijone in da je zakup sponzorskih sredstev oziroma uradno partnerstvo znižan s štirih na tri milijone in pol,“ minister za šolstvo in šport Igor Lukšič po seji vlade ni skrival navdušenja nad šefom.

Vlada bo do 17. novembra zagotovila 750 tisoč evrov, kar bo Fiba Europe razumela kot prvi obrok v plačilu pristopnine. Preostanek bo plačala v letih 2012 in 2013, je še povedal Lukšič. Dodal je, da so bili tudi nekateri drugi – posebej je omenil ljubljanskega župana Zorana Jankovića – pripravljeni sodelovati z nekim zneskom, "če bi bil znesek tak, kot je bil za države prirediteljice doslej". "To so zahtevali tudi nekateri ministri. Mislim, da je to zagotovljeno," je zaključil.

Evropsko prvenstvo v košarki bi bil največji športni dogodek pri nas v zadnjih 40 letih.
Evropsko prvenstvo v košarki bi bil največji športni dogodek pri nas v zadnjih 40 letih. FOTO: Damjan Žibert
Košarkarsko prvenstvo je največji športni dogodek, ki ga Slovenija še lahko dobi, ter ima medijski, gospodarski in vsak drug učinek. Premier Borut Pahor

Lukšič je tudi pojasnil, da je vlada z današnjim sklepom razveljavila dosedanje. Spomnimo, minuli teden je odločila, da je pripravljena za organizacijo prvenstva prispevati slabega 1,2 milijona evrov.

Pahor, ki je besedo dobil za njim, je pojasnil, da bo sponzorje, ki bi pokrili 3,5-milijonski del, iskala Košarkarska zveza Slovenije (KZS), da pa bo kot premier posredoval pri velikih korporacijah, naj ji priskočijo na pomoč. Če ne bo uspeha, bo rešilno bilko spet ponudila vlada. V proračunu je namreč že predvidenih 3,5 milijona evrov za predstavitev Slovenije na Expu v Južni Koreji. Če bo treba, bodo ta denar raje namenili za evropsko prvenstvo v košarki. Z njim, pravi Pahor, bi za promocijo naše države naredili veliko več kot s sodelovanjem na Expu.

Na vprašanje, ali so kljub vsemu še kakšne možnosti, da bi Fiba Europe kandidaturo Slovenije vseeno zavrnila, je Pahor odgovoril: "Ne, mislim, da ne."

Tekme tudi na Jesenicah?

Glede gradnje novih dvoran je minister dejal, da bodo državni organi takoj stopili v stik z občinami, ki so izrazile pripravljenost, se pravi Novo mesto in Ptuj. Hkrati bodo preverili, kaj se da narediti z dvorano na Jesenicah, ki po velikosti ustreza predpisom, vendar nima košarkarskega igrišča, in s tisto v Mariboru, ki je potrebna določenih sprememb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

faconi
03. 12. 2010 07.44
madona ,..... ljudje umirajo od lakote vlada pa evropsko prvenstvo v košarki !!!!!!!! ---- nej ga raje organizrajo grki oni imajo miljarderje...!
Imam veliki
03. 12. 2010 07.31
tisti ki mislite da bo dobiček pa pozorno spremljajte svoje TRR-je.. vam privoščim
Imam veliki
03. 12. 2010 07.21
Hvala Borut vse ti je oproščeno.... SLO...VE...NI..JA..SLO...VE...NI ...JA... HAHAHA KRUHA NE RABMO SAMO IGER NAM DAJTE PA PIVO
Uroš Glad
02. 12. 2010 22.54
Slovenija je v srcu Evrope in je super destinacija za navijače! Prihaja 24 ekip in prav tako navijači. Dobiček seveda bo!
marjan91
02. 12. 2010 21.18
mate* ste eni čudniii.....prej ko naj ne bi blo prvenstva pa ko je vlada samo 1,2mio€ rekla da bo dala se usi neki pritoževal pa nvm ka use zj ko pa so pripraviljeni na use pa se spet pritožujete....JS SN MNENJA NEJ BO TO PRVENSTVO PR NAM KER BOMO TKO AL TKO IMELI DOBIČEK IN SE BO USE SKUPI LEPO POKRILO !!!! pa nehi sam jamrat !!!!!!!!!
grga_pitic
02. 12. 2010 20.43
Šport absolutno da, okoriščanje politikov s športom, nikakor ne. Pahor si spet glasove kupuje, podobno kot pred Jankovičevimi volitvami v Ljubljani ko je bilo odprtje Stožic glavni adut za njegovo izvolitev. Pol bo pa spet fehtal po vseh bankah pa firmah širom Slovenije keš za projekte. Mene bolj zanima, zakaj smo edini kandidati ta trenutek za fibo?
periot
02. 12. 2010 19.50
Ta vlada ima denar samo za nepotreben luxus za delavce in upokojence in za zdravstvo ga pa ni????i Pahor se naj čimprej s svojimi pajdaši po hitrem postopku spelje dol!!!!!!
unja1.m
02. 12. 2010 19.47
pa smo si zabili kajlo
RazDo7
02. 12. 2010 18.00
prej ste jokal, ker je blo rečen,da ga ne bo, zdej pa ker bo!!! Folk odločte se kaj bi radi!!!! To je naša prva in nejbrš tudi zadnja priložnost za organizacijo!
Nik Aksic
02. 12. 2010 17.58
V Celju mora bit dvoraša št.2, k je velika tud za rokomet je bla prevelika
jebac.
02. 12. 2010 17.49
ljudje nimajo za jest mi pa bomo mel EP ..
Janez Knez
02. 12. 2010 17.29
ne rečem da nebi hotel EP pri nas, ampak ne zdaj! če še ne veste je PAHOR DO KONCA ZAKREDITIRAL SLOVENIJO za plače in pokojnine. v naslednjem letu državna blagajna ne bo imela denarja da bi plačala samo obresti! naša država je na robu bankrota zdej pa eni sanjajo de mormo met pr nas še EP?! lepo vasa prosim...
pistika
02. 12. 2010 17.21
polovica slovenk in slovencev nima za kruh nekateri pa prijavjajo za razna prvenstva na račun države seveda nekateri bodo na taračun obogateli ! Ni jih sram!!!!
gestapo1
02. 12. 2010 16.14
ja seveda poznajo slovenske športnike po svetu pa ne po kakem nogometu ali tekanju za žogo ,.....košarki pa ja !!!! ------ mi pa govorimo o drugi stvari ,.....zakaj mora država zmeraj neki financirat,,,, ko pa imajo funkcijonarji na takih zvezah ogromne dodatne dohodke ,...!!!!
haro_
02. 12. 2010 15.57
kakšni loleki ste tukaj , sploh ne morem verjet... pa zakaj ljudje po svetu sploh poznajo slovenijo ( tisti, ki sploh jo poznajo ) ?? jasno, zaradi športnikov! in ko se bo potegnila črta na koncu, bodo dobički veliki! me zanima, koliko vas bo potem pametnih!? debilizem brez meja...
wsharky
02. 12. 2010 15.49
... eu prvenstvo vse zaradi zorangrada - prej ljubljana in zato, da bodo 'stozice-komplet' zakljucene - kajti sedaj imajo samo ZASACNO DOVOLJENJE' pa se tega ne bi smele imeti..
sac81
02. 12. 2010 15.45
zdaj pa mu hitro glasove dat ko vam je zrihtal prvenstvo vzeli so pa nam delo.Malo se vprašajte zakaj smo edini kandidati naivni slovenski pahorčki.
gestapo1
02. 12. 2010 15.29
madona ,..... ljudje umirajo od lakote vlada pa evropsko prvenstvo v košarki !!!!!!!!
hanoveranec
02. 12. 2010 15.27
A nista pred kratkim Pahor in Krebsova dejala, da ni denarja v Sloveniji, da ga nimata kje vzeti za plače, ko je bila stavka, ni denarja za upokojence, za delavce, ki komaj preživijo, sedaj pa je Pahor našel denar..... Koga ima ta pras.c za norca: sebe ali nas slovence? Zato slovenke in slovenci, leta 2012 glasujmo za SDS in DESUS na volitvah. Hvala
Ribjapašteta
02. 12. 2010 15.17
Seveda, dajte raji vsaj igre, če že kruha ni.