Slovenija

Vlada razveljavila pomoč za Tosamo in si nakopala tožbo

Ljubljana, 04. 05. 2012 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Proizvajalec sanitetnega materiala Tosama toži državo, saj je vlada razveljavila sklep o dodelitvi državne pomoči za prestrukturiranje omenjenega podjetja. Pomoč Tosami je sicer na eni od svojih zadnjih sej odobrila prejšnja vlada.

Tosama državo toži zaradi razveljavitve državne pomoči.
Tosama državo toži zaradi razveljavitve državne pomoči. FOTO: POP TV

Prejšnja vlada je proizvajalcu sanitetnega materiala Tosama na eni svojih zadnjih sej odobrila državno pomoč z odložnim pogojem v skupni višini skoraj 5,5 milijona evrov. Od tega 1,48 milijona evrov nepovratnih subvencij in štiri milijone evrov v obliki poroštva za najem posojila.

V zameno je med drugim zahtevala dokapitalizacijo Tosame v višini najmanj enega milijona evrov, ki naj bi jo sam ali v sodelovanju z novim poslovnim partnerjem izvedel večinski lastnik družbe Sana investicije in tudi Tosame Boštjan Nagode. Državna pomoč bi se sicer dodelila pod pogojem, da bi bila ta odobrena na podlagi posamične priglasitve Evropski komisiji.

Sklep prejšnje vlade je že takrat zbodel sedanjega ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovana Žerjava, nova vlada pa je nato marca sklep o državni pomoči razveljavila.

To odločitev je utemeljila z dejstvom, da se Tosama v obdobju po letu 2009 sooča z naraščajočimi izgubami, zmanjševanjem prodaje, povečevanjem zalog, zmanjšanjem izkoriščenosti proizvodnih zmogljivosti, padanjem denarnih tokov, naraščajočimi dolgovi in rastočimi stroški obresti.

Vlada je ob razveljavitvi državne pomoči zapisala, da je družba v težave zašla predvsem zaradi izrazito povečanih finančnih obveznosti družbe, ki so posledica menedžerskega prevzema v letu 2008 in leto pozneje tudi pripojitve družbe Sana Investicije. Tosama tako po oceni vlade predstavlja tipičen primer neodgovornega ravnanja lastnikov v procesu pridobivanja lastniških deležev po načelu finančnega vzvoda.

Vodilni Tosame – Tomaž Brdnik, Žiga Hieng in Mojca Šimnic Šolinc – so vlado že marca opozorili, da bo v primeru razveljavitve sklepa o dodelitvi državnih sredstev odškodninsko odgovorna za nastalo škodo podjetju. To je namreč že začelo izvajati načrt prestrukturiranja, tudi v delu, ki naj bi bil sofinanciran z državnimi sredstvi.

Iz sklepa četrtkove dopisne seje vlade je razbrati, da so vodilni Tosame uresničili svoje napovedi in zdaj državo tožijo. Vlada je v sklepu določila odgovor na Tosamino tožbo in ga bo sedaj poslala upravnemu sodišču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Urša Šimenc 1
04. 05. 2012 20.44
+1
Problem Tosame je njen lastnik. Popolnoma je podoben Raščanu,ki je pokradel Rašico in Delo revije. Nagode je firmo kupil brez svojega denarja na kredit in zastavil kar delnice Tosame. Zdaj je pravi lastnik firma nekje v Karibskem morju. Odpuščali so delavce,se posluževali prevar z odpravninami itd.Škoda je dobre firme ,ki jo bo ta pogoltnež spravil v stečaj.Nagode se vozi s porši,delavci pa gagajo in postajajo del.invalidi.Treba ga bi bilo zapreti,dokler je od Tosame še kaj ostalo.
D_H
04. 05. 2012 17.18
+1
To je malodane smešno. Kako lahko propade oziroma propada podjetje, katerega proizvod je obvezen v vsakem avtomobilu v državi in ima monopol? Ni trič trač zgodba. Kakšni dve leti nazaj sem prišel z BMWjem na tehnični pregled v Kopru in imel v avtu originalno prvo pomoč, zraven pa še eno novo prvo pomoč od Audija iz drugega avta. Po pregledu, so se seveda zataknili v prvo pomoč od BMWja, zraven sem priložil še Audijevo. Praktično prisiljen sem bil kupiti to TOSAMINO škatlo za malico ki ne paše v noben predal, vse skupaj pa se je pospremilo z besedami v stilu da imamo pri nas višje varnostne standarde kot v Nemčiji. Tako, da je lahko problem TOSAME sledeč. a) Podjetje je preveliko - preštevilčno, oziroma ljudje premalo produktivni ALI pa preveliko za tržne potrebe b) Predragi partnerji, ki dobavljajo določene surovine/subprodukte ali pa nekdo na veliko preko poslovnih partnerjev vleče denar ven iz podjetja.c) Vodstvo ne zna z denarjem ali pa zna z njim predobro. Kajti podjetje, ki ima monopol in nima konkurence z malce pameti nikakor ne more in ne sme propasti. Če pa jim predstavljajo težavo ostali produkti, pa naj tiste linije enostavno ukinejo, začno delati le tisto kjer imajo primat in nov svež denar vlagati v inovativne nove izdelke. In niti približno nisem ekonomist.
princek
04. 05. 2012 13.08
+6
Bravo, vlada! Pa naj razveljavijo še čudaške predpise tipa prve pomoči v avtih... Originalna, ki jo dobim priloženo iz tovarne zraven enega najvarnejših avtov na svetu (Audi, Volvo, itd...) namreč v Sloveniji NE VELJA. Kupiti je treba Tosamino (ali pa katero redkih, ki ima slovenski certifikat!!!), nato pa ponoviti vajo vsake 4 leta! Čisto odiranje po slovensko, sprega lobijev in politike!!!
Jimi1
04. 05. 2012 16.48
+3
Isto kot dimnikarski zakon, CPP vožnja varne vožnje, CPP jemanje vozniških,.... zakoni, ki jih v tej državi pišejo lobiji in materialno zainteresirana kartelna tdruženja in združbe.....
T.i.G.r
04. 05. 2012 11.36
+7
dej pol se men dejte pomoc ce dajete tem kradlivcem hehe jes tud rabm
T.i.G.r
04. 05. 2012 11.36
+7
prekleti kradlivci od vlade pa do takih nesposobnih podjeti
T.i.G.r
04. 05. 2012 11.45
+5
puste nas kes pr mir.......poberte se s temi zgodbicami ze tko nam prevec kesa pokradete s menjavo prve pomoci....pa pejte ze enkrat v stecaj
ironi
04. 05. 2012 11.14
+6
Če ne morete prestrukturirati podjetja s svojimi sredstvi iz tekočega poslovanja, potem vam nobeden ne more zaupati (v današnjem času), da bi sredstva vrnili. Vaša želja obstaja, da dobljeni denar lansirate v davčno oazo in kasneje omenjeno podjetje kupite z državnim denarjem, kot to počnejo vse HIENE PO SLOVENIJI!. iN še državi-vladi bi želeli ukazovati oz. zastraševati, dajte no lenuhi. Pojdite malo po proizvodnji in si oglejte težave in sproti rešujte modernizacijo, kot v Jugi, in ne na HORUK z davkoplačevalskim denarjem. Takšnih direktorjev je na trgu na kilograme!!!!!!!!!!!!!!1
T.i.G.r
04. 05. 2012 11.43
+6
tocno tak0o....take bi blo treba mal za resetke dat al pa se kaj hujsga
skembo
04. 05. 2012 10.26
+12
sej so jim pomagali že s tem , da je potrebno sedaj na vsake 5 let menjati prvo pomoč...
Spetsnaz
04. 05. 2012 10.01
+11
privatna firma naj isce denar na trgu kapitala. Ce lastnik nezna upravljat z svojim imetjem naj ga proda po ceni za katero ga je kupil..Bravo nova vlada !
vsevidi
04. 05. 2012 09.52
+17
Točno tako kot pišete nekateri. Vsi ste lahko videli, kaj se je zgodilo z gradbenimi podjetji, ki so delala samo za državni proračun. Takoj ko se je pipca zaprla, so propadli. Nobenega tujega trga, nič. Najlažje je delati za proračun, ne rabiš met nobene vrhunske tehnologije, nič znanja, nič. Takoj ko je treba na prsoti trg, pa stečaj. Ja naj vlada spremeni predpis o PP in Tosama bo takoj zaklenila vrata.
jaok
04. 05. 2012 09.42
+14
če niso sposobni poslovat naj gredo v rit.
santamaura
04. 05. 2012 10.14
+8
Ali pa tja, kamor so bili namenjeni njihovi higienski vložki
putanesca
04. 05. 2012 21.04
+3
Vložki so za vsako rit, ti najbrž misliš na tampone. ;)
šala bajzer
04. 05. 2012 09.39
+2
trenutno ima to exklusivo podjetje masterplast če se ne motim
ognjenorezilo
04. 05. 2012 08.59
+22
najprej naj se spremeni predpis, ki določa da je edina prava prva pomoč za avtomobile in motorje od tosame!!! to ni normalno, banda komunistična, naj gre firma na svetovni trg, ne pa da živi na račun domačih voznikov, ki vsakih 5 let donirajo nesposobnežem!!!
Jimi1
04. 05. 2012 09.10
+19
Sanitetnega materiala iz PP Zosame imam po nekaj zamenjavah kompletov že danes dovolj za 2 svoji življenji. Naj gredo na svetovni trg probati, če mislijo, da so tako "IN" !