Slovenija

Vlada proti plači

Ljubljana, 13. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
T.B./T.S.
Komentarji
0

Vlada je državnemu svetu naložila, naj spremeni člen poslovnika, ki predsedniku sveta omogoča prejemanje plače.

Bo predsednik DS ostal brez plače? (Foto: POP TV)
Bo predsednik DS ostal brez plače? (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

V kolikor državni svet (DS) ne spremeni poslovnika v skladu z odločitvijo vlade, bo vlada iz proračuna odstranila postavko za plačo predsednika sveta. Večina svetnikov se z grožnjo vlade ne strinja, njihova mandatno-imunitetna komisija pa meni, da je treba o tem odločati po širši razpravi.

Sedanju predsednik DS, Janez Sušnik
Sedanju predsednik DS, Janez Sušnik FOTO: POP TV

Predsednik sveta mesečno zasluži 700 tisoč tolarjev neto. Janez Sušnik, ki trenutno opravlja to funkcijo, je proti temu, da bi državni svetniki črtali sporni 100. člen poslovnika, ki govori, da je funkcija predsednika profesionalna. S tem bi mu namreč ukinili plačo.

Kljub temu pa poudarja, da bo tudi v primeru, če bi mu ukinili plačo, delo še naprej opravljal in, kot je poudaril sam, bo to delal ne samo častno, ampak tudi s polno odgovornostjo.

Po črki zakona je funkcija predsednika DS častna. Leta 1993, ko je svetu predsedoval Ivan Kristan, so v poslovniku DS zapisali, da je položaj predsednika poklicen. Še danes so svetniki prepričani, da tega člena ne smejo črtati. Do zdaj sicer še nihče ni dokazal, da je ta člen nezakonit oziroma neustaven.

Nekdanji predsednik DS Ivan Kristan
Nekdanji predsednik DS Ivan Kristan FOTO: POP TV


Kristan je prepričan, da je zahteva vlade nespodobna, saj od sveta zahteva, da spremeni lastno normo oziroma svetu celo grozi z odtegljajem proračunskih sredstev.

Svetnik Doro Hvalica je mnenja, da je plačo predsedniku treba ukiniti in na eleganten način razrešiti problem, zaradi katerega se svet že kar nekaj časa ukvarja sam s sabo.

Naslednji teden bodo svetniki spet razpravljali o predsednikovi plači. Če ne bodo našli rešitve, bo vlada že ta mesec, ob rebalansu državnega proračuna brisala denar za plačo predsednika ter uvedla nekaj ostrih ukrepov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou