Slovenija

Vlada proti birokratom

Ljubljana, 10. 04. 2008 15.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Državljani se bodo vse manj pritoževali nad birokrati, obljublja minister Virant. Skupno naj bi prihranili okoli 70 mio evrov letno.

Vlada je sprejela poročili o realizaciji programa za odpravo administrativnih ovir za leti 2006 in 2007 ter pripravila novelo zakona o splošnem upravnem postopku, ki ukinja obveznost opravljanja strokovnega izpita iz upravnega postopka za vodenje in odločanje v enostavnih in manj pomembnih upravnih zadevah.

Vlada se bori proti birokraciji. Uprava postaja prijaznejša do državljanov, velik pa je tudi prihranek proračuna.
Vlada se bori proti birokraciji. Uprava postaja prijaznejša do državljanov, velik pa je tudi prihranek proračuna. FOTO: Kanal A
Upravni organi bodo za najbolj enostavne upravne postopke lahko zaposlili javne uslužbence, ki bodo z delom lahko začeli nemudoma, saj ne bo potrebno najprej opravljati strokovnega izpita.

Kot je pojasnil minister za javno upravo Gregor Virant, je vlada z "antibirokratskim" programom začela leta 2005, prvi korak pa je bila odprava avtomobilskih nalepk. Odtlej stalno in sistematično zbirajo predloge za poenostavitve postopkov, vsako leto pa pripravijo program za odpravo administrativnih ovir, h kateremu so zavezani vsi ministri, je pojasnil Virant.

Vlada je sprejela poročilo o realizaciji programa za leto 2007 ter dopolnjeno poročilo o realizaciji programa za leto 2006. V letu 2006 je bilo realiziranih 90 odstotkov ukrepov iz programa, v letu 2007 pa 53 odstotkov, ostali pa so v fazi realizacije. Minister za javno upravo je navedel nekatere realizirane ukrepe in izpostavil, da gre pri večini tudi za prihranke. Uvedba sistema ''Vse na enem mestu'' za gospodarske družbe je tako prinesla 10,66 milijona evrov prihranka na letni ravni, odprava dohodninske napovedi 22,3 milijona evrov, spremembe zakona o varstvu osebnih podatkov za mala in srednja podjetja pa 36 milijonov evrov.

Med ukrepi, ki so prispevali k prihrankom, je Virant naštel še deregulacijo na področju obrtnih dejavnosti, poenostavitev postopkov za pridobitev delovnih dovoljenj za tujce, prijavo prebivališča prek spleta, ukinitev obvezne objave preklica potnih listov in osebnih izkaznic ter poenostavitev uveljavljanja pravic iz starševskega varstva in družinskih prejemkov.

Nič več strokovnega izpita?

Z novelo zakona o splošnem upravnem postopku želijo spremeniti ureditev, po kateri so vse uradne osebe, ki so vodile ali odločale v katerem koli upravnem postopku, morale opraviti strokovni izpit iz upravnega postopka. Ocenjuje se, da takšna zahteva ni smotrna pri vodenju in odločanju v vseh upravnih postopkih. V enostavnih upravnih postopkih, ki jih bo z izvedbenim predpisom določila vlada, formalni preizkus znanja ne pripomore k večji strokovnosti in zakonitosti konkretne odločitve. Tudi po veljavni ureditvi so v omenjenih upravnih postopkih odločale osebe s srednjo stopnjo izobrazbe, ki so opravljale le prilagojen strokovni izpit, zato predlagajo, da se v navedenih primerih izpit sploh ne bi več opravljal. Za vodenje in odločanje v zahtevnejših upravnih postopkih pa se v celoti ohranja obstoječa ureditev, ki kot pogoj vodenju ali odločanju, predpostavlja tudi nujno opravljanje strokovnega izpita.

Pošiljanje fotografij za dokumente preko spleta?

Zaradi izteka mandata aktualne vlade večjih načrtov po Virantovih besedah nima smisla delati, je pa v fazi priprave program e-fotograf. Program, ki naj bi zaživel v začetku junija, bo omogočil pošiljanje slik za osebne dokumente v elektronski obliki, kar bo po Virantovih napovedih skrajšalo čas za opravljanje teh storitev za 80 odstotkov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 04. 2008 21.09
Končno bomo tudi v Sloveniji deležni protibirokratske revolucije! Zelo sem vesel, da se bližajo volitve, vsak teden dobimo kak bonbonček, le kaj nas še čaka septembra in oktobra! Mogoeč brezobrestni stanovanjski krediti, ali z negativnimi obresmi, kot v času komunistične torture?
l007
10. 04. 2008 16.21