Slovenija

Vlada privarčevanih sredstev javnim zavodom ne bo smela vzeti

Ljubljana, 21. 05. 2014 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanke in poslanci so zavrnili posege v proračune javnih zavodov. Iz novele, s katero vlada išče dodatne vire in prihranke za proračun, so v DZ črtali kar nekaj vladnih predlogov, med njimi tudi določilo, da bi morali javni zavodi presežna sredstva vrniti v državni ali občinski proračun.

DZ je sprejel novelo zakona o izvrševanju proračuna, s katero vlada po razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine išče dodatne vire in prihranke za proračun. Vendar pa je kar nekaj predlogov vlade iz besedila črtal, med drugim možnost vračila presežnih sredstev posrednih proračunskih uporabnikov v državni oz. občinske proračune.

Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar pojasnjuje, da gre za 1600 posrednih proračunskih porabnikov, ki so v preteklih letih nakopičili za 270 milijonov evrov prihrankov.
Državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar pojasnjuje, da gre za 1600 posrednih proračunskih porabnikov, ki so v preteklih letih nakopičili za 270 milijonov evrov prihrankov. FOTO: Thinkstock

Naj se člen, s katerim bi se javnim zavodom lahko naložilo vračilo presežkov prihodkov nad odhodki, iz vladnega predloga črta, so predlagale poslanske skupine SD, SDS, SLS in NSi, v razpravi pa so mu nasprotovali tudi v večini ostalih poslanskih skupin. Črtanje te določbe je tako podprlo 58 navzočih na seji, proti jih je glasovalo le pet.

DZ je možnost odvzema presežkov posrednim proračunskim uporabnikom črtal iz zakonskega besedila kljub pojasnilom državne sekretarke na finančnem ministrstvu Mateje Vraničar, da se tega denarja ne bo jemalo kar počez, pač pa se bo preverilo vsak primer posebej. Gre za 1600 posrednih proračunskih porabnikov, ki so v preteklih letih nakopičili za skupaj 270 milijonov evrov prihrankov, je povedala.

"Ne strinjamo se, da bi upravljalcem javnih zavodov, ki so dobro poslovali in ustvarjali presežke, ta sredstva vzeli," je dopoldne glede te namere vlade dejal Mirko Brulc (SD). Ob tem je opozoril tudi na vprašljivo skladnost takšne rešitve z ustavo.

Na predlog SDS je DZ iz zakona črtal tudi povečanje dopustnega obsega zadolževanja nefinančnih družb v pretežni lasti države, potrebnega zato, da bi lahko Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) izdala obveznice z državnim poroštvom za prevzem slabih terjatev še dveh bank - Abanke in Banke Celje.

Prav tako je bilo zadostne podpore deležno dopolnilo SDS, s katerim se je iz besedila črtala zaostritev pogojev za predplačila iz proračuna za črpanje EU sredstev. S tem bi se že tako slabo črpanje EU sredstev še poslabšalo, je soglašala Renata Brunskole (PS).

"Koalicije v DZ ni več, noben zakon ne more biti sprejet," je podporo opozicijskim dopolnilom komentiral Andrej Šircelj (SDS). Vladi je predlagal, naj dejansko opravlja tekoče posle, kajti zakonov, ki bodo vplivali na zmanjšanje pravic državljanov ali povečevanje bremen, ne bodo podprli.

Uroš Čufer opravlja tekoče posle finančnega ministra.
Uroš Čufer opravlja tekoče posle finančnega ministra. FOTO: Damjan Žibert

Zadostne podpore je bilo deležno tudi dopolnilo SD, naj se iz zahtevanega znižanja števila zaposlenih pri posrednih proračunskih uporabnikih izvzame ne le tiste, katerih vir za plače so EU ali kakšna druga mednarodna sredstva, pač pa tudi mlade raziskovalce, pripravnike v zdravstvenih ustanovah ter še nekatere kategorije delavcev.

Uroš Čufer, ki opravlja tekoče posle finančnega ministra, je dopoldne pojasnjeval, da so predlagane spremembe nujno potrebne za nemoteno izvrševanje sprejetega proračuna za to in prihodnje leto.

A s sprejemom omenjenih dopolnil v noveli zakona, ki jo je DZ sprejel s 36 glasovi za in 26 proti, ostaja le malo predlogov vlade. Tako se med drugim določa namenski prihodek proračunskega sklada za štipendije, in sicer iz dajatve od prejemkov, izplačanih zaradi opravljenega začasnega in občasnega dela upokojencev na podlagi zakona o urejanju trga dela. Manj strogo pa bodo po novem določena pravila za oddajo javnih naročil.

Franc Bogovič (SLS) je prepričan, da je kljub temu možno poiskati prihranke. "Pred nami vsemi je zahtevna naloga, da poiščemo realne prihranke," je pozval poslance.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Super Huey
22. 05. 2014 17.22
A se še kdo čudi zakaj bo vojna?
Super Huey
22. 05. 2014 17.21
+1
Delavcu v gospodarstvu prek davkov izropate 80% njegove plače!!! Halo?!?
SMRDIsmrdiSMRDI
22. 05. 2014 06.51
A DRŽAVLJANOM JIH PA LAHKO JEMLJEJO???!!!
felix59 drugič
21. 05. 2014 21.42
+1
A je tistih par evrov , ki jih imam na banki sploh še varnih pred to golaznijo???
SMRDIsmrdiSMRDI
22. 05. 2014 06.51
+1
Jih že dolgo nimaš več.....je samo številka, ki ti nepomaga več.
AkticnaOpica
21. 05. 2014 20.11
+3
"Ne strinjamo se, da bi upravljalcem javnih zavodov, ki so dobro poslovali in ustvarjali presežke, ta sredstva vzeli," HA! ko pa je treba vzet poštenim in delavnim državljanom, ki že tako živijo kar se da skromno - če ne že v revščini, pa so vsi ZA ... bolano... vsi so polni teorije..a tam ki SO REZERVE, bog ne daj da bi jim kdo kaj tikal..pol ne bo več za vikende v umagu, nakupovanju v emporiu in audie..PSIHOPATI, da bi crkli vsi tej pokvarjenci
maijster
21. 05. 2014 18.58
-1
za pametnjakoviče ki nimate pojma javni zavodi se sami tržijo in niso ni ne prejemajo niti centa iz državnega proračuna tako da ne pište kar nekaj na pamet zaradi tega jim tudi država ne sme šlatat dobičke saj jih vlagajo v razvoj !!!!!! in še enkrat niti ena plača ni plačana iz državnega proračuna !!!!
joze drugi
21. 05. 2014 18.32
+5
Kolega je blizu korita in ko vidim kako se deli naš in evropski denar me glava boli. Za razne "projekte", ki ničemur ne služijo na silo zapravljajo astronomske vsote, ker če bi to nehali početi bi jim zmanjšali sredstva. Gniloba se širi po vseh porah javnega denarja.
Ofca1A
21. 05. 2014 16.40
+4
Edino pravilno
AlternativeFacts
21. 05. 2014 16.07
+11
Mene bolj zanima, kako imajo lahko JAVNI ZAVODI presežke, ali če hočete bolj domače povedano DOBIČKE? Nehajte se "delat norca" iz naroda. Če imajo presežke, potem se jim niža breme ki pade na državljane. Ne pa da plačujemo vedno enako, javni zavodi pa v plusu....
Warlock.
21. 05. 2014 16.13
+9
Ponekod v teh javnih zavodih, ker jim pač ostane denar in ga morajo porabit, kupujejo cele požrtije, viskije...itd samo da porabijo denar.
Netajkun
21. 05. 2014 16.16
+10
Ali ne veš kako ? Enostavno , eni so zapravljivi in neracionalni ( in imajo zgubo ) , drugi so pa skrbni in varčni ( in jim nekaj ostane ) . Ti drugi so privarčevali in s tem denarjem načrtovali prizidke , obnove , posodobitve , itd . . . ( za kar jim država v tej težki situaciji ni mogla nameniti NIČ ) . No , na koncu so jim hoteli vzeti še ta privarčevana sredstva in jih dati tistim prvim ( zapravljivim ) . Bolno in skrajno pokvarjeno , če bi jim uspelo spraviti novelo skozi proceduro . Dobre kaznuješ , slabe nagradiš - skrajno nestimulativno in skregano z zdravo pametjo .
mackon08
21. 05. 2014 16.22
+2
AlternativeFacts
21. 05. 2014 17.10
-2
Netajkun@ Bravo, potem se ne sprašuj, zakaj je pri nas tako draga JU. Pametni bi nižali prispevke, ki jih mora državljan dajati za delovanje teh "javnih" zavodov, ti jih pa hvališ da so racionalni. Le na čigav račun so racionalni, če so JAVNI ZAVOD in dobijo ravno toliko denarja da pokrijejo tekoče posle? Ah sa res, na tvoj in moj račun...Tiste zgodbice o prizidkih pa pozabi, ker pozabljaš bistvo vsega SO JAVNI ZAVODI, torej so DRŽAVNE FIRME in kot take so podvržene DRŽAVNIM NAČRTOM IN POSLEDIČNO JAVNIM NAROČILOM...
Gosposvetski
21. 05. 2014 16.03
+1
Tekoči posli.
24uric
21. 05. 2014 16.07
+13
sedaj ko ni legitimne vlade ne bi smeli prejemati ti loleki niti plače