Slovenija

Vlada potrdila zakon o državnem holdingu, Erjavec gre na posvet k Bratuškovi

Ljubljana, 05. 12. 2013 16.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je potrdila predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu. Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec na seji vlade ni glasoval, je pa dejal, da se bodo o spremembah pogovarjali posebej s premierko. DeSUS namreč sprejetega predloga ne podpira.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec
Predsednik DeSUS Karl Erjavec FOTO: Damjan Žibert

Vlada je danes potrdila predlog zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH), je povedal direktor urada vlade za komuniciranje Boštjan Lajovic.

V DeSUS predloga zakona o SDH ne podpirajo. Želijo si namreč zagotovila, da bo del kupnin od prodaje premoženja namenjen za stabilizacijo pokojninske blagajne, zavzemajo pa se tudi za to, da bi tudi vodenje in nadzor Kapitalske družbe (Kad) ostala samostojna.

Kot je danes dejal Lajovic, gre predlog zakona v DZ po rednem postopku, morebitna razhajanja pa se bo lahko uredilo prek dopolnil.

Dopolnila, ki jih bodo k zakonu vložili kot koalicija, bodo sicer pripravili že na petkovem srečanju z Bratuškovo, je danes v izjavi za novinarje povedal predsednik stranke DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec.

Po njegovih besedah je predsednica vlade danes za zahteve DeSUS izkazala zelo veliko razumevanja, ker "ve, da je to vprašanje zelo pomembno za nadaljnje delovanje koalicije". Minister za finance Uroš Čufer medtem ostaja "na svojih stališčih", je izpostavil in pristavil, da Čuferja na petkovem sestanku ne bo.

Vodja DeSUS, ki se je na vladi glasovanja vzdržal, vendarle verjame, da je pomembno tisto, kar se bodo dogovorili s premierko. Po njegovem mnenju je kompromis možen. Če bodo dopolnila usklajena, bodo v DeSUS zakon podprli, sicer pa ne, je zaključil.

Ministrstvo za finance bo sicer podrobnosti zakonskega predloga predstavilo v petek na novinarski konferenci, je danes napovedal Lajovic.

Predlog novega zakona o SDH tako kot veljavni zakon predvideva preoblikovanje Slovenske odškodninske družbe (Sod) v holding, v katerem bodo zbrane vse naložbe države in tako upravljane z enega mesta.

Po predlogu zakona, objavljenem med vladnimi gradivi, bi Kad ostal samostojna pravna enota, a bi bil v 100-odstotni lasti SDH, ki bi z njim tudi upravljal. Njegovo premoženje bi se lahko uporabilo le za namene iz pokojninskega zakona, dobička pa se ne bo smelo deliti delničarjem. Kad bi moral vsako leto Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje nakazati 50 milijonov evrov za usklajevanje pokojnin.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
05. 12. 2013 22.12
Karel lepo te prosim ohrani obraz in sesuj to združbo, Slovenija potrebuje zraka!
milesahead
05. 12. 2013 18.13
+3
BULDOH
05. 12. 2013 17.47
+2
Hgjavec se bi usral, kot že mnogokrat.....
Frane Šajn
05. 12. 2013 22.13
macek_garfield
05. 12. 2013 17.10
+6
... he he he ... ta karelcek je ... volk v ovcji kozi ... he he he ...