Slovenija

Vlada potrdila zakon, ki izrecno prepoveduje telesno kaznovanje otrok

Ljubljana, 28. 07. 2016 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na zadnji predpočitniški seji potrdila novelo Zakona o preprečevanju nasilja v družini. Ta med drugim prepoveduje telesno kaznovanje otrok. Za fizično nasilje pa se po predlogu šteje tudi prisiljevanje v delo, za spolno nasilje pa objavljanje spolnih vsebin o žrtvi.

Vlada je potrdila novelo Zakona o preprečevanju nasilja v družini. Ključni cilj zakona je dopolnitev tistih določb, ki so se do sedaj v praksi izkazale kot premalo učinkovite, je na svojem Twitter profilu zapisala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak.

Novela zakona o preprečevanju nasilja v družini natančneje opredeljuje nasilje v družini in izboljšuje delovanje državnih institucij pri obravnavanju tovrstnega nasilja.

Telesno kaznovanje otrok izrecno prepovedano

Po predlogu se kot nasilje šteje tudi grožnja, telesno kaznovanje otrok pa je prepovedano, saj to ne more biti eden od vzgojnih ukrepov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Kopač Mrak. Predlagani ukrep po njenem pojasnilu nikakor ni povezan s permisivno vzgojo. "Vzgoja je zahtevna in ko govorimo o vzgoji, govorimo o pozitivnem starševstvu, katerega del ni telesno kaznovanje," je dejala.

Opredelitev nasilja v družini je širša. Predlog širi tudi opredelitev nasilja v družini, saj bo kot nasilje upoštevana že grožnja z nasiljem. Za takšno grožnjo se bo denimo štelo ustrahovanje. Po družinskih tragedijah namreč pogosto ugotavljajo, da je storilec že pred tragedijo pogosto grozil žrtvi, je pojasnila ministrica.

Za fizično in spolno nasilje se bo denimo štela tudi grožnja, pri ekonomskem nasilju bo dodano neizpolnjevanje obveznosti do družinskega člana. Kot družinski člani bodo med drugim upoštevane tudi osebe v partnerskem razmerju, osebe, katerih razmerje ali skupnost je že prenehala, ter novi partnerji ali otroci družinskih članov.

Ustavimo nasilje v družini
Ustavimo nasilje v družini FOTO: Thinkstock

Za fizično nasilje se po predlogu šteje tudi prisiljevanje v delo, za spolno nasilje pa objavljanje spolnih vsebin o žrtvi, pojasnjuje ministrica Kopač Mrakova. Kot nova oblika nasilja pa je dodano zalezovanje.

Poleg nosilcev javnih pooblastil in izvajalcev javnih služb bodo imeli tudi drugi izvajalci storitev na področju socialnega varstva, zdravstva ter vzgoje in izobraževanja svoje naloge pri obravnavi nasilja v družini, predvideva predlog. Strokovni delavci se bodo morali izobraževati in medsebojno obveščati. Sodišče pa bo lahko ukrepe izreklo tudi na predlog centra za socialno delo in ne le na predlog žrtve.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (810)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Suzana Kerin
29. 12. 2019 08.15
+5
Resno??Kje so zapisane dolžnosti mularije??Se pravi,da pomoč pri delu doma je prisiljevanje??Naj najstnik drži noge na mizo in bulji v fon stara pa mu sobo pospravlja??Draga vlada,doma so moja pravila in DOLŽNOSTI!!Ja,in v teh dolžnostih je tudi delo!
Erik-Helena Trogrlic
29. 12. 2019 08.07
+3
tole k berem ,moramo biti realni in tudi pozorni.otrok ki odraste ,ma več pravic kakor starši.dolžnosti ne upošteavajo,delajo pa kar si želi.pri nas je tak problem bil in ga še zmeraj rešujejo.imava 2otroka ki sta si različna,kar pomeni da en otrok problematičen.nama je otrok lagal,kradel doma,družila z drogeranti in ko prideš na csd,te sploh ne prisluhnejo ampak ,spet poslušajo otroka ,kako se laže,oče izvajal nasilje itd.otroku csd izpolnuje želje ina nama je csd vzel otroka brez kake odločbe za premestitev,in k ma hčerka fanta je csd podpira otroka da je lahko pri fantu,ki pa je še mladoletna in zdaj csd zahteva še preživnino,k se je na svojo željo odselila in csd to podpira.mi lahko kdo razjasne ali ministrica kako lahko csd iz kranja brez odločbe ,ki mama ni rejnica ali kaka ustanova da je lahko pri fantu.taka svinjarija k se dela na csd kranj ,moram reči nenormalno.naj mi kdo svetuje,nisva pa ločena
User1538643
28. 12. 2019 17.26
+4
Živi bili pa videli. Z našimi ukrepi in ukrepi nad ukrepi smo spremenili svet v dušečo se žogo. O tem, kako se bodo takšni otroci, kasneje odrasle osebe, a odrasle brez enega aspekta življenja, soočale z, kljub vsemu prisotnim nasiljem in z lastno jezo in agresijo v življenju, pa bomo brali, tudi med komentarji.
LaFemme
31. 07. 2016 17.05
-6
Tudi nasilneži lažejo (sebi in drugim), da so dali "samo eno po riti", medtem ko v resnici vsak dan pretepajo otroka. Zato je prav, da zakon sprejmemo. To je tako, kot bi bilo prepovedano pretepanje žensk, dovoljeno pa bi bilo, da ji enkrat na mesec primažeš klofuto.
mak0521
31. 07. 2016 11.22
+15
Ta zakon bo prinesel veliko gorja normalnim, zdravim družinam, tistih, ki otroka mučijo in zlorabljajo pa se ne bo dotaknil... to bodo mirno počeli še naprej... :(
praviceni
31. 07. 2016 08.49
+13
Pa bo tudi prepovedano fizično nasilje otrok nad starši, ki se na žalost tudi dogaja (mladoletnih otrok)?
Suckhead
29. 07. 2016 19.58
-6
Če mu ne smem dat vzgojne bo pa šamer faso po glavi
prašek
29. 07. 2016 14.49
+12
Z ženo sva vzgojila dva otroka in NIKOLI nisva uporabila vzgojne klofute, pa čeprav ne rečem da pri nekaterih otrocih ne bi bila potrebna ! Z otrokom se je treba pogovarjat, mu določene stvari razložiti ! Če med tednom zaradi službe ni časa, pa vsaj enkrat tedensko, recimo v nedeljo, skupno kosilo in pogovor z otrokom ! Tudi je treba otroku prisluhniti, spoštovati njegove (prave) potrebe in mu razložiti tudi njegove dolžnosti ! Vendar pa ukvarjanje z otrokom se začne prvi dan, ko pride iz bolnice ! Tudi ne razumem , da se otroku kupi čarunalnik, zato, ker ga imajo sosedi in prijatelji in se bo otrok zabaval z računalnikom, mi bomo imeli pa mir ! To je največja napaka, ki jo starši lahko naredijo !
prašek
29. 07. 2016 14.51
+11
Tudi ob prebiranju komentarjev, opažam takšne, ki jih je vzgajal samo računalnik !
ježika21
29. 07. 2016 18.24
+12
koliko pa so otroci stari? pa ne mi rečt da si vzgojil otroke brez enega samega tepeža po riti, brez ene same grožnje (npr. če ne pospraviš se ne boš kasneje igral) ali pa brez "prisilstva v delo" (npr. umij posodo), ker kakorkoli se časi spreminjajo in se še bodo je vse našteto kar so prepovedali nujno, saj si potem otrok zapomni in tega več ne dela. sama sem sicer mlade generacije, a vendar nikoli nisem rasla gor z računalniki, ki se takrat sicer še niso mogli dobit mislim da, le tisti komodor. pa mislim da je tudi veliko komentatorjev takih oz. še starejših. vsi smo bli tepeni (tudi TI) in vsi bi morali bit, ne le zaradi trenutne napake, temveč zaradi tega, da si zapomniš in tega v življenju ne počneš. je pa sicer res, kot si dejal, da se ukvarjanje z otrokom prične z prihodom iz bolnišnice in verjamem, da če z otrokom res delaš kot treba si tepeža ne zasluži. ampak je to skoraj malo verjetno, da bi kater otrok bil tako priden da bi takoj ubogal, ali pa da bi imel starš toliko živcev, da bi samo lepo govoril in niti enkrat po riti malo udaril.
GAYPROPAGANDA
29. 07. 2016 19.13
+0
prašek@ Mene so popolnoma popljuvali ko sem rekel da "vzgojne kljofute" niso potrebne. Nekateri preprosto ne verjamejo, da obstajajo tudi drugi načini.
Jani.
29. 07. 2016 14.23
+25
Kdo pa si misli, da je država, da se bo vtikovala v mojo oz. našo vzgojo? Zakaj pa so danes otroci tako nemirni in nedisciplinirani? Brez pravega spoštovanja, morale, preveč zavedujoč lastnih pravic in premalo lastnih obveznosti? Zaradi vsiljevanja enega kupa neumnih zaščitniških zakonov, ki prepovedujejo to in ono, tudi učiteljem, kateri prevečkrat sploh ne uživajo spoštovanja učencev, dijakov ali študentov. V kolikor včasih se je pripetilo, da te sstarši niso vzgojili oz. ukrotili, te je pa učitelj. Starš ga je vedno poprl! Danes je kontra, starši ne vzgajajo ali nimajo časa zaradi delovnih obveznosti, učitelji ipd. imajo zvezane roke, v primru konflikta pa straši branijo svoje kvazi angelčke tudi z odvetniki pred ravnatelji. Rezultat je znan in pelje v smer Amerike, ko se postavlja detektorje kovin na vhodna vrata. Tega si želimo? Nisem učitelj in nisem niti slučajno za zlorabljanje fizičnega nasilja nad otrokom. Vendar kolikokrat sem jaz dobil po riti kakšno vzgojno ali za ušesa zaradi tega nisem nikoli zameril svojim staršem kakšnega matretiranja. Pravijo, da sem zrastel v zelo olikanega moža in v tem duhu nameravam nadaljevati s svojimi otroci.
opazovalec_
29. 07. 2016 14.03
+26
Kaj misli ministrica o psihičnem nasilju pri ugrabitvi dveh majhnih fantkov? Nič spornega, vse v skladu z navodili CSD.... BABA JE SAMA EN PACIENT!! Že davno bi jo bilo treba sterat na cesto in ji pobrat nezasluženo ministrsko plačo!! MAR Š
Ramzess
29. 07. 2016 13.56
+8
Pred leti je družinski zakon na referendumu padel v vodo, zdaj pa so naredili takole, na drug način.
opazovalec_
29. 07. 2016 13.44
+19
Bodo CSD-ji še lažje ugrabili otroke od staršem in sorodnikom. Zakone pa itak pišejo tisti, ki sploh nimajo svojih otrok...
Ramzess
29. 07. 2016 13.49
-1
Lauri015
29. 07. 2016 13.27
-5
Meni se zdi ta zakon čist vredu in se me ubistvu čist nič ne dotika, saj nimam namena udariti otroka. Pomoje, če boste svojim otrokom dajali po riti, ne boste dosegli nič... Sama nisem nikoli prejela niti enega udarca pa sem čisto lepo vzgojena. Na prvem mestu je zgled, potem komunikacija in vse se da. Seveda, meje pa morajo biti in otrok se še bolj zaveda in razume kaj je prav oz. kaj ni prav ter zakaj, če ga ni strah, da jih bo dobil po riti...
ježika21
29. 07. 2016 18.29
+1
ja al si tako mlada in razvajena, al pa se ne spomniš. si pa 100 % dobila po riti :) ker včasih (tudi sedaj bi morala biti) je bila vzgoja taka, da če nisi ubogal si od staršev ali učiteljev dobil po riti oz. si imel kazen (klečanje na koruzi npr).
opazovalec_
29. 07. 2016 13.12
+19
Kopačeva bi morala biti odpisana že v primeru ugrabljenih dečkov!! Kaj še ma ta koz.. za pametovat? Ko so ugrabili dva majhna fantka ni bilo psihičnega nasilja nad otrokoma??
opazovalec_
29. 07. 2016 13.10
+20
Debilna družba ustvarja še večje debile!!
Bojan Bizjak 1
29. 07. 2016 12.43
+14
že pred parimi leti mi je sodelavec povedal da mu je sin delal preglavice ko ga je samo okaral je sin rekel ali veš da te lahko prijavim
PanterOL
29. 07. 2016 12.41
+10
Že vidim soseda Radovana in Ibrota, ki sta se temu novemu zakonu samo nasmehnila...in istočasno namenila oster pogled svojim sinovom.
Ariana Ayra Lionwood
29. 07. 2016 12.32
+24
sem jih parkrat dobila po riti, pa delati sem tudi morala kot mala okrog hiše, pa mi ni nič škodilo, le pomagalo, sem se veliko vsega naučila....ne rečem da ni mej, meje so, vsak ki ima kaj v glavi se tega zaveda, a to gre že predaleč....člani družine, otroci (bratranci, mrzli bratranci, sestrične...) pa otroci prijateljev (mojih in od strašev) ničesar niso vajeni več, ne delajo doma, samo pred računalniki pa telefoni, ugovarjajo vsemu, takoj jočejo če ne dobijo igrače in mečejo stvari dokler se ne uničijo, nove igrače pokvarijo v roku 1 meseca....ničesar se več ne spoštuje, pa saj ne rečem da jaz, moja generacijo smo angelčki, smo tudi hudički, a ko pa treba poprijeti za delo ni nobenega problema...kam gre ta svet...počasi še morilec bo imel samo 1 dan zapora...:/
iwilliwillhacku
29. 07. 2016 12.05
+22
še en zakon več za popolno pomehkuženje že tako pomehkuženega ljudstva....
AxisDei
29. 07. 2016 11.57
+26
Sam sem novopečeni oče in brat sestrama, ki sta od mene mlajši 9 in 12 let. Midva z najmlajšo sestro sva bila relativno nezahtevna, precej poslušna, nezahtevna, zlahka disciplirana, redkokdaj potrebovala kakršne koli ukrepe, medtem ko je (bila) srednja trmasta, svojeglava, glasna, z ukazovalno dispozicijo, po naravi jeznorit otrok, za katerega ni zaleglo nič, razen če jo je oče kdaj po ustih in po riti, pa še to je bil skrajni ukrep, ker se je tako raztogotila, da besede niso nič zalegle. Spomnim se, ko smo bili enkrat na morju, 3 ali 4 leta je morala imeti, ko smo se pakirali s plaže in ona je na vsak način hotela plavat naprej, spet, še enkrat, kljub temu, da je mama rekla ne, ji slekla rokavčke in vse spakirala, midva z očetom sva že šla naprej. Pa je najmlajša zajokala, pol leta stara, se je za sekundo obrnila, že je bila tamala v vodi. Itak so jo valovi hitro zasuli in preden je ugotovila, da je ni, se je že utapljala in bila pod vodo. Hvala bogu je to opazil nek drug kopalec in jo potegnil ven, ko je bila že nemala vsa modra. Takrat se spomnim, da ji je oče, ko je izvedel, kaj se je zgodilo (pa zdaleč ne spada med kolerike) s tako besnim pogledom navil ušesa, da si še zajokat ni upala. In po treh, štirih, sorodnih praksah neposlušanja nikoli več ni naredila česa podobnega. Nekateri otroci so pač po naravi nagnjeni k temu, da so lahko težavni, če jih ne discipliniraš. Pa smo bili vsi enako oz. podobno vzgojeni.