Slovenija

Vlada potrdila: za vsak mesec izbrisa 40 evrov

Ljubljana, 25. 07. 2013 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je predstavila predlog zakona, po katerem bo okoli 10.000 upravičencev do odškodnine za vsak mesec izbrisa dobilo 40 evrov. Če se s tem ne strinjajo, lahko tožijo državo in iztožijo največ do 100 evrov mesečne odškodnine.

Vlada je sprejela predlog zakona o povračilu škode osebam, ki so bile izbrisane iz registra stalnega prebivalstva. Upravičenec bo z upravnim postopkom dobil po 40 evrov na mesec izbrisa. Če se s tem ne bo strinjal, pa bo lahko tožil državo, a bo lahko dobil največ 2,5-krat višjo odškodnino od predvidenega pavšala. Upravičencev bo okoli 10.000.

Skupno število izbrisanih je bilo sicer 25.671, upravičencev do denarne odškodnine pa bo po ocenah ministrstva nekaj več kot 10.000.
Skupno število izbrisanih je bilo sicer 25.671, upravičencev do denarne odškodnine pa bo po ocenah ministrstva nekaj več kot 10.000. FOTO: Damjan Žibert

Predlog zakona upravičencem omogoča uveljavljanje denarne odškodnine kot povračila škode zaradi izbrisa v posebnem upravnem postopku, uveljavljanje povračila škode v sodnem postopku in druge vrste pravičnega zadoščenja, ki se izražajo tako v materialnopravnih kot drugih ugodnostih za upravičence na različnih področjih.

Upravičenec do povračila škode je izbrisani iz registra stalnega prebivalstva z urejenim statusom v Sloveniji, in sicer bodisi z dovoljenjem za stalno prebivanje ali slovenskim državljanstvom. Z ureditvijo statusa je namreč izbrisani pokazal interes oziroma željo za nadaljnje prebivanje v Sloveniji, v obrazložitvi navaja ministrstvo za notranje zadeve kot predlagatelj zakona. Minister za notranje zadeve Gregor Virant je dejal, da pri tem izhajajo tudi iz tega, da lanska sodba na sodišču v Strasbourgu v zadevi Kurić in drugima dvema pritožnikoma, ki nista pokazala interesa oziroma aktivnosti za ureditev statusa, ni ugodila.

Virant je dejal, da gre zakon v obravnavo v DZ septembra. Izrazil je željo, da bi šel zakon skozi parlamentarni postopek s čim manj političnimi in čustvenimi razpravami, saj da je to nekaj, kar Slovenija mora urediti.
Virant je dejal, da gre zakon v obravnavo v DZ septembra. Izrazil je željo, da bi šel zakon skozi parlamentarni postopek s čim manj političnimi in čustvenimi razpravami, saj da je to nekaj, kar Slovenija mora urediti. FOTO: Blaž Garbajs

Obdobje izbrisa je v predlogu navedeno kot čas od dneva izbrisa do dneva ureditve statusa. Če upravičenec še nima urejenega statusa, pa se mu obdobje izbrisa šteje najdlje do uveljavitve zakona. Skupno število izbrisanih je bilo sicer 25.671, upravičencev do denarne odškodnine pa bo po ocenah ministrstva nekaj več kot 10.000.

Za vsak zaključen mesec izbrisa bo upravičenec upravičen do 40 evrov denarne odškodnine. Upravni postopek za določitev denarne odškodnine se bo začel na zahtevo stranke, ki bo zahtevo lahko vložila v treh letih od začetka uporabe predlaganega zakona. V primerih, ko postopek izdaje dovoljenja za stalno prebivanje ali sprejema v slovensko državljanstvo ob začetku uporabe zakona še ne bo končan, pa bo rok za vložitev zahteve tri leta po ureditvi statusa. O zahtevah bodo v upravnem postopku na prvi stopnji odločale upravne enote.

Minister Virant je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil, da gre za realizacijo sodbe velikega senata Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Ta je 26. junija lani Sloveniji naložil, da mora urediti to vprašanje v letu dni. S pripravo odškodninske sheme torej Slovenija zamuja, a Virant poudarja, da do aprila na tem področju "praktično ni bilo nekih velikih aktivnosti".

Poleg navedenega pa predlog zakona ne glede na obstoječe, splošne določbe obligacijskega zakonika o zastaranju odškodninskih terjatev omogoča, da upravičenec v treh letih od začetka uporabe zakona oziroma ureditve statusa vloži tožbo za povrnitev škode. Takšna tožba je po navedbah ministrstva načeloma dodatna pravna pot za upravičenca, ki meni oziroma lahko dokaže, da mu je nastala višja škoda od tiste, ki mu jo zakon določa v upravnem postopku.

A predlog zakona predvideva, da bo tudi sodišče pri odločanju vezano na določbe tega zakona glede upravičencev, obdobja izbrisa, višine denarne odškodnine in upoštevanja odškodnin v drugih postopkih. Tako tudi odškodnina, ki jo bo določilo sodišče, skupaj ne bo smela preseči 2,5-kratnega zneska, ki bi ga upravičenec dobil v upravnem postopku.

Predstavniki izbrisanih nezadovoljni

Predstavniki izbrisanih niso zadovoljni s predlogom zakona o odškodninski shemi za izbrisane, ki ga je vlada sprejela danes. Vodja Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Aleksandar Todorović dvomi, da bodo pristojne evropske institucije takšen predlog odobrile. "Kdo lahko preživi mesec dni s 40 evri," se sprašuje. Kot je pojasnil, je do predloga kritičen tudi zato, ker ne ločuje med materialno in nematerialno škodo, ki je bila povzročena z izbrisom.

Aleksandar Todorović dvomi, da bodo pristojne evropske institucije vladni predlog odobrile.
Aleksandar Todorović dvomi, da bodo pristojne evropske institucije vladni predlog odobrile. FOTO: Reuters

V primeru sprejetja predlaganega zakona v DZ bodo po Todorovićevih besedah na ustavno sodišče morda vložili zahtevo za presojo ustavnosti. A obenem meni, da po lanski sodbi na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu v zadevi Kurić in drugi v Sloveniji "ni več potrebe kar koli delati". Ob tem napoveduje že več vloženih tožb na evropsko sodišče v septembru.

Da po nedavno vloženih več kot 600 tožbah pripravljajo nove, ki jih bodo predvidoma vložili septembra, je potrdil tudi pravni zastopnik izbrisanih Andrea Saccucci.

Na vprašanje, ali bodo v primeru sprejetja predlaganega zakona v DZ na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti, nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic odgovarja, da bodo, če bo treba, naredili tudi to. "A najbrž ne bo treba, ker že Strasbourg ne more sprejeti tega kot uresničitev njegove 'pilotne sodbe'. Z njo so prvi šesterici za 20 let izbrisa priznali vsakemu po 20.000 evrov samo na račun nematerialne prizadetosti, medtem ko na to, koliko jim bo priznano za materialno škodo, ki je bila mnogo večja, še čakamo," je pojasnil. Po "tem povsem neresnem predlogu zakona", ki ga je vlada danes sprejela, bi po njegovih besedah "enako prizadeti dobili manj kot 10.000 evrov za moralno in materialno škodo skupaj". "Vsaka nadaljnja razprava je tu odveč," meni Krivic.

Todorović je danes opozoril tudi, da je bil zaradi izpostavljanja pri zagovarjanju izbrisanih poleg večkratnih verbalnih napadov v ponedeljek popoldne na Ptuju tudi fizično napaden. Napad je po njegovih besedah posledica sovražnega govora, ki se od politikov seli na cesto. Kot je Todorović pojasnil, se je ponedeljkov incident v eni od gostiln začel s tem, da sta ga dve osebi žalili, ena od njih pa ga je tudi fizično napadla, pri čemer ga je poškodovala in mu povzročila materialno škodo. Todorović je sam poklical tudi policijo, ki je eno osebo pridržala in jo bo tudi kazensko ovadila, sam pa bo vložil civilno tožbo, je napovedal. Več podrobnosti o dogodku bo pojasnil na novinarski konferenci v petek.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (362)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kvaternik
26. 07. 2013 18.14
+0
Virant, tak kot je, bi moral zahtevat, da tribunal(katerakoli) pošlje v Slovenijo Ispraševalce med Slovence ,kaj mi mislimo. Pa saj je enostavno. Dogaja se velika prevara.
resslovenka
26. 07. 2013 17.05
+3
Se bojim, da bodo evropska sodišča dodatno lopnila po naših žepih. Kdo bo kriv? Nihče!
kvaternik
26. 07. 2013 17.16
+0
Ti že nisi Slovenka. Namiguješ kaj naj naredijo. Prava Slovenka Slovenec že apriori nasprotuje tej neumnosti, ki jo Južni počasi, počasi obnavljate.
Jeanus1
05. 08. 2013 23.36
-1
Ti pa ne bluzi, če ne veš, kdo je kriv za ta škandal, vprašaj (pre)dobro plačane politikante!
Terezinka
26. 07. 2013 12.56
+1
Končno je država sprejela nek zakon, ki določa neko odškodnino. Nikjer ni rečeno, da bo to dokončno za vse, bo pa neka osnova preko katere tudi EU ne more. Če bi napako narejeno v korist nekih političnih koristi naredili prej, takrat, ko so vedeli da delajo protizakonito bi sigurno ne imeli te škode
bus303
26. 07. 2013 08.21
+3
260eur? A je ta na glavo padel? Še enkrat bi izbrisal vso to bando pokvarjeno ..
iGURT
26. 07. 2013 07.49
+0
nusa-slovenija, a tisti gospdo je v lokalu na Ilirski ulici?, daj hitro poglej !! : ))
iGURT
26. 07. 2013 07.51
+0
iGURT
25. 07. 2013 22.57
-4
nusa, če dotičnega kdajsrečam mu še jaz dam za dve pijači, in kaj bo takrat ? v jok in na drevo?
kvaternik
25. 07. 2013 22.06
+5
V Sloveniji je potrebno čimprej do neke vlade, ki bo Slovensko naravnana. Nato kot v filmu, Veliki Transport. Velika napaka, največja. Uvoz polmiljonskega volilnega telesa iz Jugoslavije, Naročniki Jugolevičarji, znane še živeče komunistične karikature od Malega do največjega. Slovenija za normalno življenje ne more preko števila 1 500 000 prebivalstva.
iGURT
25. 07. 2013 22.09
-4
Slovensko naravnana ? torej janša in ostali odkriti hlapci tujcev in Vatikana odpadejo ?
iGURT
25. 07. 2013 22.18
-4
da ti 1x objasnim, v Srbiji sploh še nisem bil, bil pa sem v večjem delu Evrope in dalje - pa ok, nima veze, to kar sem napisal je res.
Terezinka
26. 07. 2013 13.01
+2
Res je sose kot praviš. Slovenci smo jezni sami nase in si s takim načinom le škodimo. Ne morejo sprejeti dejstva, da so politiki nahujskali lasten narod proti gasbajtarjem, ki so bili 91 na delu v Sloveniji. Ne morejo sprejeti dejstva, da se ti pač niso odločili, da bi postali Slovenci. Nočejo razumeti, da nas EU sedaj "kaznuje" zato, ker je tem ljudem takrat vzeto stalno bivališče in ne državljanstvo. Posledica izbrisa iz knjige stalnega bivališča vseh tistih, ki niso bili rojeni v Sloveniji je to kar sedaj sledi. Nekateri so na osnovi tega res mogoče tudi uveljavljali državljanstvo, toda to je drugi postopek
LAKOCEMO
05. 08. 2013 17.26
+1
ja saj se ve gdo je bil takret na oblasti pa njim poslat racun za oskodnino
kvaternik
25. 07. 2013 21.35
+9
na čigavi plačilni listi je tista kosmata zverina Todorović na ptuju. Abi zna gdo povedat?
iGURT
25. 07. 2013 21.43
-2
iGURT
25. 07. 2013 21.46
-2
kvaternik
25. 07. 2013 21.46
+1
Jogurt Na kraju krajeva, ne boš nič dobil, njente,kapiš.
iGURT
25. 07. 2013 21.52
-2
Jaz itak ne, gre se mi da se ljudem ki se jim je zgodila krivica da se jim to poplača, desnica ki je tega kriva tega itak ne razume
vialli9
25. 07. 2013 22.58
+4
desnica je tolko kriva,da ji že takrat ni spokala na vlake
Terezinka
26. 07. 2013 13.04
+1
Vsi tisti, ki sedaj tako goreče nasprotujete tem ljudem lepo prosim če lahko poveste samo to, kaj so naredili proti Sloveniji. V čim je njihova napaka? Kaj mogoče samo v tem, da so gasbajterji? Tudi naši ljudje so v podobnem položaju po EU in nihče jim ne da pravice da postanejo državljani
kvaternik
26. 07. 2013 16.42
+0
Veš kaj so naredili. Poslušali so pozive iz svojih republik, naj se pridružijo svojim republiškim vojskam. Za tem pa udri po republiki ( Sloveniji), ki te je preživljala. Banda pokvarjena.
helter skelter
25. 07. 2013 21.26
+11
Naj že en pove tem našim blesavim levičarjem, da so ti bleferji imeli 2 leti možnost dobiti državljanstvo. Če ga niso želeli zaradi južnjaškega ponosa, ali zato ker so se šli za nekaj let pobijat v Bosno, pa ni naša krivda, niti krivda takratne politike, ki je vsakemu ki je imel v času osamosvajanja prebivališče v Sloveniji, dala možnost pridobitve državljanstva. Še enkrat, 2 leti so imeli možnost. To so dejstva, vse drugo je manipulacija levičarjev.
iGURT
25. 07. 2013 21.28
-7
mirsad miro muhar
25. 07. 2013 21.32
+0
dbitls,sem mislil da si d....BIL,hehe zračunaj malo juni 91 osamosvojitev,februar 92 izbris,ne vem kako matematiko si ti učil
iGURT
25. 07. 2013 21.38
-6
dbitis, očitno ne poznaš zadev in nisi seznanjen, ampak si navadno desno trobilo, če bi vedel kaj o zadevi, bi vedel da so bili IZBRISANI iz registra proti svoji volji ali krivdi, kar je tudi ugotovilo sodišče v EU..
mirsad miro muhar
25. 07. 2013 21.38
-1
dečko državljanstvo in stalno prebivanje sta kot jabolka in hruška,za to ne mešaj,nihče ni imel pravice nekoga izbrisati če je že imel status urejen,državljanstvo je volja vsakega posameznika..zastopiš ali ti narišem
kvaternik
25. 07. 2013 21.43
+11
Jaz bi vam dal status Prvi vlak in odhod, nepovratno
helter skelter
25. 07. 2013 21.47
+9
Nastala je nova država in vsak si je moral na novo uredit status. Tudi sam sem moral po novi potni list, če nekdo ni želel državljanstva, pa bi na novo zaprosil za začasno prebivališče. Enostavno kot pasulj, a ne. Še več, te ki si niso uredili statusa, bi morali izgnati iz države. Tako namreč to delajo drugje. Mi jim bomo pa še plačevali. Res smo bedaki, oziroma bedaki nas zdaj vodijo.
iGURT
25. 07. 2013 21.50
+0
ene so ensotavno izbrisali, a ti ni jasno?, so dokazi, tudi EU je to spregledala če že desna stran ne more tega videt, kljub temu da je to itak njena krivda
helter skelter
25. 07. 2013 22.00
+0
Če se je komu zgodila krivica, s tem nimam problema, pozmam pa osebno dva brata, srba, eden si je status uredil, drugi, prepričan v Miloševićevo zmago pa ne, ker za njega Slovenija še zdaj ne obstaja. In ta bo sedaj dobil odškodnino od te države.
iGURT
25. 07. 2013 22.03
-1
povej dalje, ovadi modela, ti pa ki so jih izbrisali, ki so jih oguljofali, jim odvzeli stanovanja, jim odvzeli možnosti šolanja otrok, zdravstvenega, in vse ostalo, pa si vsi zaslužijo krepko več kot pa 40eur na mesec !!
iGURT
25. 07. 2013 21.18
+0
V uradnih dokumentih Slovenije se je leta 91 pisalo o 40.000 izbrisanih, kaj je zdaj to ?
iGURT
25. 07. 2013 21.54
+3
uradni žig, podpis bavčarja, takratna vlada pa to, demos.. dokazljivo..
LAKOCEMO
05. 08. 2013 17.09
kaj peterletova vlada bavcar rupel jansa oni bi mogli placevt odskodnino so zaj.
iGURT
25. 07. 2013 21.16
+1
iGURT
25. 07. 2013 21.17
+1
Ko so v TK gostili nobelovce in v dveh urah prodali 150 knjig ...
iGURT
25. 07. 2013 21.17
+1
TRUMPP
25. 07. 2013 21.14
+3
Nobenemu nič dat.
novak.novak
25. 07. 2013 21.09
+3
Vodja Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Aleksandar Todorović dvomi, da bodo pristojne evropske institucije takšen predlog odobrile. "Kdo lahko preživi mesec dni s 40 evri," se sprašuje in kako si preživel v slo brez vsega?brez pravic, brez socialne, brez zdravstva, brez znanja jezika države v kateri živiš.....?!se sprašujemo vsi normalni državljani slovenije,....?ne slovenci, državljani...če razumeš...
TRUMPP
25. 07. 2013 21.11
+7
Mene pa zanima na kateri strani je bil tale Todorović leta 91.
TRUMPP
25. 07. 2013 21.12
+6
Še slovenskega jezika ne obvlada, sram ga je lahko.
iGURT
25. 07. 2013 21.13
-1
zato, jim je potrebnoizplačat višje odškodnine, bili so odškodovani, bilo bi pa dobro, da bi to plačala takratna Demosova vlada, tudi EU se popolnoma strinja da je to res madež na naši državi ki ga je potrebno s primerno odškodnino očistit, dajmo izsatvit račun Demosu
iGURT
25. 07. 2013 21.15
+6
Slovenski jezik ne obvlada tudi ne tisti carinik na mejnem z mađarsko niti ne g. jerofšek iz SDS, pa oba živita.
LAKOCEMO
05. 08. 2013 17.09
iGURT
25. 07. 2013 21.06
-2
Lahko bi to izplačali iz denarja ki bi se stekel iz obdavčitve cerkve.
novak.novak
25. 07. 2013 21.11
-1
a ti je Cerkev kaj naredila hudega? in kaj vsi domorodci kteri so plačval davke...a oni kao brez vsega, pa imajo bajte, šolane froce, po bolnišnicah ležijo....kdo to plača?
iGURT
25. 07. 2013 21.14
+1
Cerkev/ je naredila hudega z dnem odkar je prišla v te kraje in na silo pregnala religijo naših prednikov, zakaj vprašaš ?
LAKOCEMO
05. 08. 2013 17.12
+1
cerkev je pokradla vec kot vse afere v 100 let v slo
marre
25. 07. 2013 20.37
+11
39.9 evra preveč na mesec..... Prebrisanci si ne zaslužijo, da hodijo po slovenski zemlji... Edino kar je tu na mesto je to kar so naredili Francozi in sicer vsakemu 500€ pa na avtobus, pa odpelat tam od koder so pršli!!!!
gangsterist
25. 07. 2013 20.21
+12
kaj se še sploh todorović oglaša. on je že dobil od države 17.000 eur za izpad dohodka. če mu še kaj ne paše, se naj vrne od kje se je priplazil v slovenijo
nomnes
25. 07. 2013 20.40
+14
..a kdo ve, od česa ta tip sploh živi ..in ali je kdaj javno povedal, zakaj je bil izbrisan..
nomnes
25. 07. 2013 20.44
+15
srebrnibreg
25. 07. 2013 20.53
+13
Ni si uredil dokumentov, ker se ni vedel odločiti na katero stran bi stopil. Kot še večina ostalih izbrisanih
Drago Kurnik
25. 07. 2013 21.18
+4
Tisti štajerc včeraj v gostilni ga je še premalo podučil !!
Saloreich
25. 07. 2013 20.11
+15
Vse čestitke napadalcu iz Ptuja! Tako složno bi se morali Slovenci obnašati na svoji zemlji, ampak žal to ni mogoče zaradi beograjskih hlapcev!
kvaternik
25. 07. 2013 20.34
+11
Andreccc. Te Beograjske hlapce, moramo Slovenci čimprej privleči na svetlo. Pa saj ne bo težko. So v Murglah, so v domu za ostarele, so na Magistratu, tem se pridružujejo razne Diklićke, pa Partliči,itd. Če bomo predolgo čakali, se nam zakadi Slovenija.
kvaternik
25. 07. 2013 21.00
-2
Veš zakaj? Ker ti si Jovo, koji živi u Sloveniji
iGURT
25. 07. 2013 21.08
-1
Slovenci moramo složno proti nestrpni desnici in bo vse lažje.
kvaternik
25. 07. 2013 21.30
+1
iGURT
25. 07. 2013 21.31
-2
iGURT
25. 07. 2013 21.32
-1
porka.malorka
25. 07. 2013 20.03
+3
Jaz sploh ne vidim problema izbrisa. Zakaj bi sploh kaj dobili. Saj so še zmeraj v RS. Pravic,ki pridejo pri državljanstvu jim pa itak ne pripadajo,ker nikoli niso bili državljani RS in verjetno nikoli ne bodo. Če pa hočejo kaj od stare juge. Pa naj počakajo ko bo
tron3
25. 07. 2013 19.54
+1
Zadeva je čisto preprosta, izbrisani bodo nabil takšne odškodnine, zaradi neumnosti ki jih počne Virant, pravnik, ne me hecat, če bi bil dober, bi bil v zasebnih sferah kjer bi zaslužil tako kot se spodobi, model sploh ne razume kaj je sodba Evropskega sodišča za človekove pravice in kakšno pravno moč ima!!
kvaternik
25. 07. 2013 20.26
+5
Tron, ti si miselno še vedno na Jugoslovanskem tronu. Mi se od trega na kar se ti sklicuješ, kadarkoli odcepimo. Tako smo se tudi od tvoje Juge. Slovenija naj samo ugotovi, če Hrvatska in Srbija plačuje "Izbrisane". Non senz. tega ne boš videl. In kaj smo mi "Budale"in "Butale", potemtakem?
iGURT
25. 07. 2013 21.55
-2
EU se ne strinja s tabo kvaternik, da, demokratična svobodna EU se ne strinja s tabo
gangsterist
25. 07. 2013 19.42
+12
na ptuju so tega lepotca todorovića načohal
vialli9
25. 07. 2013 22.52
+3
kolko so ga ,so ga premalo-totaln zbris si je zaslužo