Slovenija

Kolar Celarčeva: Zdravniki bodo potrebovali predhodno soglasje za delo v drugem javnem zavodu

Ljubljana, 20. 04. 2017 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je potrdila predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki med drugim ureja področje podeljevanja koncesij, opredeljuje konkurenčno prepoved v zdravstvu, podrobno ureja področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti ter ureja področje oglaševanje zdravstvenih storitev, med drugim prepoveduje zavajajoče oglaševanje.

Vlada je potrdila predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti, na družbenem omrežju Twitter pa je sporočila, da se z novelo ohranja in razvija javna zdravstvena mreža.

Predlog novele, ki je bila v javni razpravi oktobra 2015, med drugim določa, da mora imeti izvajalec zdravstvene dejavnosti zaposlenega odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora med drugim imeti najmanj pet let delovnih izkušenj na strokovnem področju, za katerega se izdaja dovoljenje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Konkurenčna prepoved v zdravstvu

Novela tudi opredeljuje konkurenčno prepoved v zdravstvu, pri čemer lahko zdravstveni delavec, ki je zaposlen v javnem zdravstvenem zavodu, opravlja zdravstvene storitve pri drugem javnem zavodu na podlagi pisnega obvestila svojemu delodajalcu. 

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila, da je danes vlada sprejela predlog, ki sledi sporazumu s Fidesom, da bo zdravstveni delavec potreboval predhodno soglasje in ne le obvestilo tudi za delo v drugem javnem zavodu. Ostaja pa omejitev dela za osem ur tedensko le pri zasebnikih.

Če bo zdravstveni delavec pri drugem izvajalcu dejavnosti delal v nasprotju s pogoji in omejitvami, ki jih določa novela, ga bo lahko delodajalec odpustil.

Predlog novele podrobno ureja področje nadzorov pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti. Pri tem po besedah ministrice uvajajo sistemski nadzor, ki bo združil več oblik nadzora. Po njenih besedah je sedanji sistem preveč razdrobljen in ne da celovitega poročila zdravstvenega izvajalca.

Na novo opredeljuje tudi oglaševanje zdravstvenih storitev in opredeljuje, kaj je zavajajoče in nedostojno oglaševanje, takšno oglaševanje pa je z novelo tudi prepovedano. Novela tudi določa tiste storitve, ki jih zasebniki ne smejo opravljati.

Predlog zakona podrobneje ureja področje oglaševanja zdravstvenih storitev.
Predlog zakona podrobneje ureja področje oglaševanja zdravstvenih storitev. FOTO: Damjan Žibert

Koncesije bodo podeljevali za 15 let, z možnostjo podaljšanja

Glede koncesij, okoli katerih se je dvignilo največ prahu, predlog novele določa, da se podeljujejo za 15 let, z možnostjo podaljšanja še za 15 let. Po noveli se koncesija podeli na podlagi javnega interesa in ne interesa kandidata. Koncesija za opravljanje javne zdravstvene dejavnosti pa se razpiše, kadar javni zdravstveni zavod ne more sam zagotoviti izvajanja določene zdravstvene dejavnosti v obsegu, določenim z mrežo javne zdravstvene dejavnosti, oz. ne more zagotoviti ustrezne dostopnosti.

V določbah o prehodnem obdobju je po ministričinih navedbah določeno, da bodo tisti koncesionarji, ki imajo že podeljeno koncesijo za nedoločen čas, z dnem uveljavitve zakona avtomatsko imeli podeljeno koncesijo za 15 let, nato pa bodo imeli možnost podaljšanja za 15 let.

Ministrica se je odzvala na očitke, da se s to novelo spravlja koncesionarje v neenakopraven položaj. Kot je ocenila, so prej javni zdravstveni zavodi v neenakopravnem položaju. Opozorila je, da so koncesionarji zasebniki, ki delajo po zakonu o gospodarskih družbah, in jim zato materiala ni treba nakupovati v skladu z javnimi naročili, svobodno lahko razpolagajo z dobičkom, niso zavezani k zaposlovanju svojih sodelavcev za nedoločen čas, ki je nekajkrat dražje, kot pa sodelovanje po podjemni pogodbi. Tako nimajo niti stroškov za izobraževanje zdravnikov, za dopuste in pridobivanje licenc.

Medicinskim sestram s srednješolsko izobrazbo priznavajo kompetence

Novela zakona ureja tudi priznavanje kompetenc za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki že vrsto let opravljajo dela, za katere se od leta 2004 zahteva visoka izobrazba. 

Kolar Celarčevo veseli, da so uspeli s sindikati sester doseči popoln konsenz, tako da bodo lahko omenjene medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo ostale na teh delovnih mestih in bodo za to tudi ustrezno plačane.

Novela tudi prvič ureja področje oglaševanja zdravstvenih storitev. Opredeljuje, kaj je zavajajoče in nedostojno oglaševanje, takšno oglaševanje pa je z novelo tudi prepovedano.

Koalicija se je o predlogu novele dolgo usklajevala, naposled so se uspeli dogovoriti v sredo. Kritični so bili predvsem v DeSUS.

Kolar Celarčeva se je dotaknila tudi predloga novele zakona o pacientovih pravicah, ki jo je ministrstvo že poslalo v vladno obravnavo. Pojasnila je, da so se v sredo koalicijsko usklajevali tudi glede te novele, saj imajo zlasti v SD določene pomisleke in vprašanja. Po njenem mnenju so ti pomisleki verjetno posledica nerazumevanja določenih členov, zato se je ponudila, da jih bo v poslanski skupini SD podrobno pojasnila. Tako ministrica pričakuje, da bo vlada v sredo potrdila to novelo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
21. 04. 2017 15.59
Počasi se le premika na bolje.
Uporabnik113089
21. 04. 2017 15.21
To je le farbanje rdečih ovčic pred volitvami... V gospodarstvu ima vsak elektrikar konkurenčno prepoved.....
Janezek1a
21. 04. 2017 08.53
+2
A javni sektor leta 2017 še ni slišal za konkurenčno prepoved?
Principat
20. 04. 2017 19.27
+15
ta drobcana ministrica s temi bogovi nikokli ne bo prišla na kraj ,, kaj sem danes videl to je absurd , zdravniki hodijo zaklepajo , nekaj pozabljajo , potem pričajo , zamišljeni mrkih pogledov , pa ljudje to ne more funkcionirat ,, nekatere medicibske sestre resno delajo in trpijo ,, a danes sem videl poplesavanje , gor doli , mobiteli , zapiranje v lift , telefoniada 15 minut , poznanstvo , vprašaš >pa tista tam doli ,, alo , ,, ja resnično ,, zato pa je vse to tam ,, po vsej verjetnosti tu vlada hierarhija z določenimi navezami ,, dobil sem občutek da je to za njih normalno , da v dobi računalništva hodi 5x mimo mene v desetih minutah in zgleda da nosi isti papir , razpuščeno do amena , danes sem kapituliral o pojmovanju in cenjenosti teh oseb , dobesedno sem se sesul
Ramzess
20. 04. 2017 18.24
+3
Ta pa je dobra, med tem ko bo specialist čakal na soglasje, da lahko pomaga pacientu drugod, bo le ta medtem že umrl, ali ostal trajno prizadet. Se zna zgoditi da bodo raje iz previdnosti in da bo šlo hitreje premeščali kar paciente.
Grremlin
20. 04. 2017 14.26
+12
naše zdravstvo funkcionira tako, da je za dober denar dovoljeno vse...podkupnine laufajo 100 na uro. Ali smo slovencj res sposobni to spremeniti? Ma ne vem...kot bi žele spremenitj ovco v psa....
trdovrat
20. 04. 2017 16.59
+3
Botos, popravil bi te le v toliko, da bi zamenjal vrstni red.