Slovenija

Vlada potrdila odhod Zobec Hrastarjeve s tožilstva

Ljubljana, 13. 10. 2011 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
5

Vlada se je na današnji seji seznanila z odhodom tožilke Branke Zobec Hrastar s tožilstva. Zobec Hrastarjevi bo funkcija prenehala 21. oktobra. V prihodnje pa namerava delati kot odvetnica.

Branka Zobec Hrastar
Branka Zobec Hrastar FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sklenila, da Branki Zobec Hrastar 21. oktobra preneha funkcija višje državne tožilke na Vrhovnem državnem tožilstvu RS.

Zobec Hrastarjeva je 26. septembra poslala pisno izjavo, da se z 21. oktobrom odpoveduje službi državne tožilke. Vlada je danes njen odhod iz tožilskih vrst potrdila še s sklepom.

Zobec Hrastarjeva je vodila predkazenski postopek v zadevi Patria, po njenem odhodu pa je ta primer prevzel državni tožilec Andrej Ferlinc.

Zobec Hrastarjeva je dejala, da želi v prihodnje delati kot odvetnica, za kar je dala prošnjo na odvetniško zbornico. Na seji upravnega odbora odvetniške zbornice sredi septembra je dobila pozitivno oceno.

Predsednik Odvetniške zbornice Slovenije Miha Kozinc je pred dnevi za STA pojasnil, da kandidatka po pozitivni oceni upravnega odbora praktično izpolnjuje pogoje za opravljanje odvetniške dejavnosti, vendar je potrebna tudi zaprisega pred odborom. Zanjo se Zobec Hrastarjeva še ni odločila, lahko pa to stori že na oktobrski seji odbora, če tako želi, je še dejal Kozinc.

O njenem odhodu se sicer govori že od sredine julija. Zobec Hrastarjeva je takrat ob napovedi svojega odstopa dejala, da ne more več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev. Prvak SDS Janez Janša je junija proti njej namreč vložil kazensko ovadbo, v kateri ji je očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria.

Okrožno državno tožilstvo je kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo zavrnilo. Janša je zato pregon prevzel sam s pomočjo odvetnika Francija Matoza in na ljubljansko okrajno sodišče zoper Zobec Hrastarjevo vložil obtožni predlog.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
14. 10. 2011 09.37
to se janši smeji.....
Buena Vita
13. 10. 2011 22.39
PRI ČEFERINU ALI SENICI???U
saintjozef
13. 10. 2011 15.48
A BB&sinovi pa še delajo?
Osvald
13. 10. 2011 15.42
Gotovo bo bodoča ministrica v kakšni levi vladi za sodstvo, policijo ali urednica kakšnega neodvisnega časopisa.
wsharky
13. 10. 2011 15.04
... njena prva stranka bo znana oseba J. ... zadeva patria zagotovo pade ...