Slovenija

Korak naprej za istospolne družine

Ljubljana, 17. 12. 2009 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Z novim družinskim zakonikom ne ustvarjamo novih oblik družine, država jih z njim samo priznava, prav tako kot praksa življenja, je povedal minister Svetlik.

Ivan Svetlik
Ivan Svetlik FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je na današnji seji potrdila družinski zakonik, ki po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivana Svetlika ureja vsa družinska razmerja in družinsko pravo, vključno z atipičnimi oblikami družinskega življenja, ki so vzniknile v zadnjih nekaj desetletjih. Kot je dejal, namreč kar tretjina Slovencev živi v netradicionalnih družinah.

Podobne zakonike imajo Nizozemska, Belgija, Španija, Velika Britanija in Švedska. Ivan Svetlik

"Zakonik v celoti ohranja nedotaknjeno tradicionalno zvezo med moškim in žensko in vsemi pravicami ter dolžnostmi,“ je zagotovil Svetlik in dodal, da so v njem tudi določila, ki bodo omogočala lažjo vzpostavitev zakonske zveze kot doslej, saj je manj formalnosti, uvaja pa tudi ženitne pogodbe. "Ministrstvo tudi sicer podpira tradicionalno družino s sofinanciranjem programov,“ je dejal minister in pojasnil, da so za 111 projektov namenili okrog 300.000 evrov.

"Z novim družinskim zakonikom ne ustvarjamo novih oblik, država jih z njim samo priznava, prav tako kot praksa življenja, je še povedal po seji vlade. "Vodilo nas je načelo svobode odločitve posameznika.“ Ne gre namreč samo za vprašanje istospolnih partnerjev, ampak tudi za neporočene, enostarševske in druge vrste družin, je dodal. "Pri tej ureditvi sledimo načelom, da je otrok center družine in da je ta pogojena z obstojem otroka.

Tudi kar se tega tiče zakonik uvaja novosti, med drugim prepoved kaznovanja otroka, institucijo varuha, mediacijo in več možnosti poseganja v družino, ko je otrok ogrožen.

Svetlik je poleg koristi otroka posebej poudaril tudi preprečevanje diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti. "Vsi, ki niso uspeli ohraniti tradicionalne družine ali so reorganizirali svoje družinske skupnosti, so enakovredni in enakopravni.

"Osrednje sporočilo zakonika je torej to, da moramo pri tem, ko ohranjamo tradicionalno družino in olajšujemo njeno delovanje in vzpostavljanje, hkrati skozi novo družinsko zakonodajo ustvarjati pogoje za vse državljane, ki so se odločili za netipične družinske skupnosti. To še posebej velja za vse otroke, ki so v teh skupnostih rojeni ali so vanje prišli,“ je zaključil.

Predlog družinskega zakonika bo zdaj obravnaval državni zbor.

Poudarjene pravice otrok

Poročna prstana homoseksualnega para
Poročna prstana homoseksualnega para FOTO: Reuters

Družinski zakonik je moderen zakon, ki ureja družinska razmerja glede na to, kar se pač v družbi dogaja, je poudarila vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem. Ob tem je izrazila tudi upanje, da bodo v državnem zboru pozornost namenili celotni vsebini zakona in se ne bodo ukvarjali "zgolj z nekaterimi izpostavljenimi, predvsem ideološko pogojenimi vsebinami, ki se tičejo zelo, zelo ozkega kroga ljudi".

Glede možnosti posvojitve otrok istospolnih skupnosti je dejala, da gre v prvi vrsti za "pravico otrok, ki v takšnih družinah, ne glede na to, ali hočemo priznati, obstajajo in ki jim je potrebno omogočiti enakopraven položaj".

Kot Zalokar Oražmova je tudi vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic poudaril, da so istospolne skupnosti v slovenskem prostoru dejstvo. Sajovic je današnjo vladno potrditev predloga zakonika pričakoval, saj je bilo "v zakon vloženo veliko priprave, veliko strokovnega dela, veliko javne razprave, in čas je, da se o predlaganih odločitvah izjasni tudi parlament". Po njegovem prepričanju se bo z zakonikom povečalo tudi pravno varstvo otrok, pozdravil pa je še ureditev, ki prepoveduje vsakršno nasilje nad otroki.

Obžalujejo, da ni širšega konsenza

Prav je, da je predlog družinskega zakonika nastal v luči upoštevanja odločbe ustavnega sodišča, zlasti pri izenačevanju pravic istospolnih partnerjev, pravi vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič. Ob tem jih veseli, da so v predlogu zakonika pravice otrok na prvem mestu. "Zato menimo, da nas mora prav slednje, pri vseh dvomih, polemikah in predsodkih, vedno znova opomniti na najpomembnejši cilj, ki ga moramo zasledovati, to je otrok in njegove koristi," pravi Kontič.

V SDS pa po besedah poslanca stranke Franceta Cukjatija obžalujejo, da pri tako občutljivem vprašanju, kot je družinski zakonik, Pahorjeva vlada ni sposobna doseči širšega družbenega konsenza. Po njihovem mnenju tako vlada slepo vztraja pri predlogu, da se pravica istospolnih partnerjev do posvojitve otrok postavi pred pravico otroka biti posvojen v urejeno klasično družino. V državnem zboru bodo tako po napovedih Cukjatija zakonik skušali dopolniti in izboljšati. "Če pa to ne bo možno, pa bomo naredili vse, da do sprejetja ne bo prišlo," trdi poslanec SDS.

Amandmaji ali referendum

SLS in SNS medtem priznavata, da je del družinskega zakonika dober, vendar pa imajo pripombe.

Po mnenju Zmaga Jelinčiča hoče vladna koalicija namreč z "odpustki istospolnim partnerjem" izsiliti nekaj neživljenjskega in neustreznega, saj brez njih ne bo tudi "drugih dobrih sprememb v korist družine na splošno". Kot meni vodja poslanske skupine SNS, je zadeva "zelo hinavsko pripravljena".

Če bodo na zakon v državnozborskem postopku sprejeti določeni amandmaji, ga bodo v SNS podprli. Sicer pa Jelinčič napoveduje, da bodo "pristopili k referendumu, ki ga že pripravljajo druge stranke opozicije".

Po mnenju vodje poslanske skupine SLS Jakoba Presečnika so nekatere določbe predloga družinskega zakonika nepotrebne, zato bodo naredili vse, da te določbe ne bodo sprejete. Presečnik je ob tem napovedal ostro razpravo na seji odbora in na seji državnega zbora. Na vprašanje, ali lahko ta razprava pripelje do sprememb predloga zakonika, pa je odgovoril, da bodo to še videli in da so "vedno optimisti".

V DeSUS razdvojeni

V poslanski skupini DeSUS podpirajo v predlogu družinskega zakonika predlagane hitrejše postopke pri razvezi zakonskih zvez in hitrejšem urejanju skrbništva, močno se tudi strinjajo s predlagano zaščito otrok pred nasiljem, je pojasnil Matjaž Zanoškar.

Po njegovih besedah pa bodo verjetno le trije poslanci podprli določbe o posvojitvah otrok istospolnih, dva bosta proti. O imenih poslanec ni želel govoriti, je pa dejal, da sam omenjenim določbam ne nasprotuje, vendar bi morali postopek posvojitve bolj natančno definirati in posvojitve otrok istospolnih obravnavati "zelo restriktivno". Obstajati bi morale posebne komisije in o vsakem primeru bi morali odločati posebej, je poudaril.

Peticijo podpisalo več kot 25.000 nasprotnikov zakonika

Na odločitev vlade se je odzvala Civilna iniciativa za družino in pravice otrok. Zapisali so, da se njihovi upi, da zakonik vendarle ne bo potrjen, sicer niso uresničili, vendar pa še nič ni zamujenega. Zakonov namreč ne sprejema vlada, ampak državni zbor, so dodali.

Zapisali so še, da se na njihove dopise in prošnje za sprejem niso odzvali ne na ministrstvu ne na vladnih strankah, je pa bil zato odziv na peticijo Za družino in pravice otrok toliko večji. Podpisalo jo je namreč že več kot 25.000 ljudi.

Nekaj novosti v zakoniku

družina
družina FOTO: iStockphoto

Predlog prvič priznava pravne posledice tudi življenjski skupnosti dveh oseb istega spola, ki nista sklenili zakonske zveze.

Pojem družine je v predlogu zakonika zastavljen širše kot v veljavnem zakonu, saj za družino štejejo tudi nekatere skupnosti življenja otroka z odraslo osebo, ki ni njegov roditelj ali posvojitelj, pod pogojema, da v skupnosti vlada individualni odnos skrbi odrasle osebe za otroka in da je ta skupnost tudi pravno blizu družinski skupnosti staršev in otrok (obstoj družine je vezan na dolžnost preživljanja in ne na sorodstveno razmerje med otrokom in osebo, s katero živi v življenjski skupnosti). Družino ustvarja otrok. Če ni otroka, ni družine. Za pojem družine ni potrebno, da gre za skupnost otroka z obema staršema. Zadostuje, da živi otrok z enim od staršev ali z eno odraslo osebo, ki zanj skrbi in ki ima do otroka po zakonu pravice in obveznosti.

Bistvo nove ureditve je, da prinaša na področje premoženjskega režima med zakoncema možnost zakoncev, da izbereta in določita vsebino lastnega premoženjskega režima. To pomeni, da imata zakonca, če to želita, možnost, da se s sklenitvijo ženitne pogodbe izogneta zakonitemu premoženjskemu režimu in si prosto dogovorita njun pogodbeni premoženjski režim. Lahko pa zakonca ostaneta pasivna, tedaj se njun premoženjski režim presoja po zakonskih določbah t.i. zakonitega premoženjskega režima – kot do sedaj.

Predlog zakonika prvič določa tudi prepoved telesnega kaznovanja otroka ali druge oblike ponižujočega ravnanja, ki zavezuje ne le starše, temveč tudi druge osebe, državne organe in nosilce javnih služb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
18. 12. 2009 20.12
Nič nimam proti tem spremembam, menim pa, da ni pravi čas za te stvari, razen za oblast! V teh hudih časih s eukvarjamo z nenujnimi stvarmi, kot sta ta tzakon in meje s Hrvaško, namesto da bi vs esile usmerili v iskanje trgov in načini za zagotavljanje pogojev, da vi ljudje lahko živeli od dela, brezposelni pa preživeli. To je pesek v oči, zakaj bi ravno zdaj problematizirali istospolna partnerstva, brez zveze. Najbolj s emi je zamerila neka ženska na včerajšnji oddaji Vroči stol, neka levakinja je bila! Ločila ni niti med pojmoma kristjan in katolik, opletala je z žaljivko "kristjjajnar"", vsem je želela srečen božič! Takie ljuidi, ki jih levaki pošljejo v medije za uveljaljajanje svojih interesov, ne maram in jih preziram, gre za aparatčike v najslabšem pomenu te besede, tem homoseksualcem je naredila veliko škode!! Kaj res nimajo boljšega kadra! Čedalje več primitivcev je v politiki, polpismenih! Tonemo v primitivizem! Bomo živeli od mejnih sporov in prepirov o zakonski zvezi? Zakaj nas nategujejo?Pa to bi še razumel, ne dojamem pa tega, da ljudje nasedajo na tako prozornew finte!
skylee
18. 12. 2009 11.32
Bravo! Končno se premikamo iz srednjega veka na tem področju. Vsem enake pravice in seveda dolžnosti (da ne bo pomote). Mejte se radi in ne obsojat ljudi zaradi vaše nevednosti in majhnosti :)
kernc
18. 12. 2009 08.50
@Sharkln: to imaš pa res prav. tudi tisti, ki se, ker jim manjka kromosom ZW, rodijo slepi, si novega vida pač ne morejo omisliti. jasno kot to, da kdor je v nesreči izgubil nogo, nove ne more dobiti. pa to nima nobene veze s pravicami.
Sharkln
18. 12. 2009 08.14
Če homoseksualcem uspe narediti otroka jim ga privočim...če jim ne uspe se naj vprašajo kaj je narobe ali pa naj grejo k zdravniku, da jim on to strokovno razloži..Vse ostale pravice pa naj imajo...jest si tudi želim stanovanje pa če ni dinarčkov ga pač nimam...Če homoseksualcem manjka en reproduktivni organ nasprotnega spola..pač ne morejo imeti otrok!!!!!!! JASNO KOT BELI DAN !! Pa to nima nobene veze s pravicami !!!
etul
18. 12. 2009 08.02
hm kam ste mi vi tole lepo deželico zapelal ojoj ojoj
AK-47
18. 12. 2009 06.25
...saj nimam nič proti porokam istospolnih - črto potegnem le pri posvojitvah !!!...sicer pa boli me Đorđ....več kot bo homijev - več bo žensk za nas ostal,...
AK-47
18. 12. 2009 06.23
hot-shot69 17.12.2009, 21:00 4 Samo na OTROKE istospolnih parov pomislite...lahko se trudite kolikor hočete, ampak ti otroci bodo v šoli in v družbi sovrstnikov trpeli posledice. ...in vsi bodo potem lahko šli na seanse raznim psihiatrom.....
Shark87
18. 12. 2009 01.42
dana123, lepo si to povedal/a. Problem so predsodki in nič drugega. Tudi pri enostarševskih družinah eden od staršev manjka, pa se nobeden ne pritožuje nad tem. Samo presodki so tisti, ki ljudi odvračajo od sprememb. Ne morem si predstavljat da se mi v svetu gejev in lezbijk ne bi blo dovoljeno poročit z žensko, ki jo ljubim in z njo vzagat otroka. Počutil bi se manj vrednega. Samo postavite se v njihovo kožo, kako se morajo potem oni počutit.
dana123
18. 12. 2009 00.21
Nič ne posplošujem, dejstvo je, da ogromno otrok živi v družinah, ki so vse prej kot to. Za otroka je pomembno, da se imajo ljudje, ki zanj skrbijo in ga vzagajo RADI med seboj. Da so družina. To je družina! Me živcira ko vrag, da ravno cerkev tako zagovarja ta stališča, pri vsej svinjariji, ki prihaja na dan. Dvojno merilo je, da prašič, ki se je izživljal nad 10-letnim otrokom mirno hodi okoli, ker je "bolan". Ja je, pa tisti, ki ga ne spravi za zapahe, pa bi ga lahko, tudi. Kaj pa na svetu bo otroku, ki bo živel z dvema ženskama ali dvema moškima, ki ga bosta ljubila, manjkalo? Kaj bodo otroci, ki bodo imeli pa moškega in žensko za vzgojitelja, več? Dajte, dajete! Razmišljajte s trezno glavo, pustite predsodke. Pa nisem gey.Samo trapasto se mi zdi, ko slišim o tolikerem naslilju nad otroki, pa še nihče ni napisal, da je otrok odraščal v istospolni skupnosti, kar 100% bi, če bi se le zgodilo. to so dvojana merila!"
en_ja
17. 12. 2009 23.01
@ da nekaj razjasnimo, če si proti "družinskemu" zakoniku še ne pomeni, da si homofob;) Tu se ne primerja družin alkoholikov z istospolnimi družinami , ali pač je primerjava na mestu;)))
sandi101
17. 12. 2009 22.58
Kakšne veze imajo geji in lezbijke z otrokom!?? Naj se ližejo med sabo,otroke pa naj pustijo pri miru!!!!
dana123
17. 12. 2009 22.57
Homofobi, pa česa se bojite? A vas je strah samih sebe? VSAK otrok bo lepše živel V KAKRŠNI KOLI ljubeči skupnosti, kot pa v družini alkoholikov, krvoskruncev, nasilnežev in kar je še takih in podobnih pacientov.
en_ja
17. 12. 2009 22.46
Kje se peticijo proti podpiše?
User71754
17. 12. 2009 21.32
Freudova teorija je nastala ne nekih ugotovitvah iz časa življenja Freuda in prej. Kasneje je družbeni razvoj pokazal, da je marsikatera postavka iz Freudove teorije na zelo majavih temeljih. Seveda so Freudovi privrženci njegovo teorijo / trditve modificirali tako, da so ustrezali realnosti. Jaka teorija, ni kaj.
neptun1980@email.si
17. 12. 2009 21.01
TineB, očitno nisi ravno veliko bral o zgodovini a? Ker drugače nebi tako govoril o Freudu. Drugače pa se ne strinjam z zakonom na vseh izpostavljenih področjih, ki so jih omenili v prispevku.
hot-shot69
17. 12. 2009 21.00
Samo na OTROKE istospolnih parov pomislite...lahko se trudite kolikor hočete, ampak ti otroci bodo v šoli in v družbi sovrstnikov trpeli posledice.
Tonček Balonček
17. 12. 2009 20.27
No, glavni v Sloveniji je seveda dr. Zoran Milivojević, sivvcer Voijvodinec, ki ap veliko dela pri nas, vodi npr. tečaje transakcijske analize. Od leta 2006 je mednarodni predavatelj in lektor na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju v Avstiji. Slovenski strokovbnjaki s e sFreudom veliko ukvarjajo, kako da se ne bi, saj so idealna populacija za sindrome, ki so zanimali Freuda! je pa res, da je Matjaž Lunaček, dr.med, psihiater, pri nas trenutno edini Slovenec, ki se znotraj psihiatrije s Freudovo psihoanalizo ukvarja tudi v praksi.
User71754
17. 12. 2009 20.09
AK-47: in da se s Freudovo teorijo ukvarja resno samo en psiholog v SLO ti že veliko pove o tej teroiji in o tem psihologu (dr. Vodeb). Saj Dr. Rugelj je tudi imel teorijo, da so za alkoholizem moških vedno krive frigidne in histerične ženske. Tip, ki je svojim vnukom dovolil obisk le, če so imeli v šoli same petice. Seveda na koncu k njemu na obiske ni hodil nihče - vsem peticam navkljub.
User71754
17. 12. 2009 20.06
@Dr, Rugelj, pozdrav v grob. Kar ostanite tam. @kleon: tudi večina medicine je "igranje z zakoni narave". Izvoli živet v jame, v medvedjo kožo odet lovit divjad in nabirat jogodičevje, če ti paše - ker je to edino povsem naravno. @AK-47: Freudova teorija je le ena od mnogih na področju psihologije - z veliko kritikami in brez empiričnih dokazov.
Asterix65
17. 12. 2009 19.33
Če je mogoče še kaj storiti je potrebno speljati referendum okoli istospolnega zakona ,apsolutno je potrebno ukrepati in to preprečiti ,da bi ta zakon bil sprejet...