Slovenija

Vlada podprla Podobnika

Ljubljana, 21. 03. 2008 21.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vlada je zapisala, da ministrstvo za okolje in prostor pri zaračunavanju dajatev za okolje ni ravnalo neustavno.

Vlada je podprla ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika in v odgovoru na zahtevo računskega sodišča za oceno ustavnosti in zakonitosti zapisala, da ministrstvo pri zaračunavanju dajatev za okolje ni ravnalo neustavno. Tako so odgovorili ustavnemu sodišču, ki na zahtevo računskega sodišča presoja ministrovo ravnanje. Vlada je tako podala mnenje, da je priprava pravnih podlag za zaračunavanje okoljskih dajatev, tudi tistih za preveč zaračunane okoljske dajatve med letoma 2002 in 2005, zakonite.

Vlada podpira ministra Janeza Podobnika.
Vlada podpira ministra Janeza Podobnika. FOTO: Dare Čekeliš

Zaradi nepravilnosti je okoljsko ministrstvo že avgusta lani dobil negativno mnenje računskega sodišča, saj naj bi hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. Sodišče je zahtevalo, da ministrstvo odpravi nepravilnosti.

Sodišče je v začetku februarja pozvalo predsednika vlade Janeza Janšo, naj razreši ministra Podobnika, saj so ugotovili, da na ministrstvu niso zadovoljivo odpravili nepravilnosti.

Vrhovni državni revizor Samo Jereb je za 24UR ZVEČER povedal, da sklep vlade ni mogoče razumeti kot nezaupnico računskemu sodišču. "Gre za odločitev vlade, ki jo je sprejela na predlog ministrstva za okolje in prostor. Odločitev je namenjena presoji ustavnemu sodišču, ki se bo moralo do tega odgovora samo opredeliti," je dejal Jereb. "Sklep vlade ni mogoče komentirati, ker gre za postopek, ki se vodi za potrebe ustavnega sodišča," je zaključil Jereb.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grumic
26. 03. 2008 15.38
Tonček Balonček, seveda, je stranka LDS nastala iz različnih formacij, ampak saj ima vsaka stvar ali bitje, ki se razvija, svojo zgodovino. Imamo države v Evropi in svetu, ki imajo sramotno zgodovino, pa so danes še vedno med najvplivnejšimi, kadar pride do vprašanj svetovnega reda in miru. Vsak plača svojo ceno. Tako so jo nekatere države že, nekatere jo še bodo in enako velja za stranke, ki so nekoč izgledale nepremagljive, pa jim je življenje pokazalo nasprotno. Vsekakor Kresalova ni politična analfabetka. Vsak človek, ki razmišlja o politiki, ima jasna politična prepričanja in jih tudi izraža je že politični subjekt. Tukaj pa se pojavi največja zmota današnje politike. Po eni strani smo naveličani enih in istih obrazov, od katerih točno vemo kaj bomo dobili ali kaj smo že dobili, po drugi strani pa zavračamo tiste, ki jih ne poznamo dobro in smo prepričani, da tudi sami politike ne poznajo dobro, kar nas pripelje do zaključka da niso sposobni voditi države. In prav to je tudi paradoks sedanjih ameriških volitev. Demagog, o katerem pišeš, je izjemno sposoben človek, ki mu očitajo prav to. Pomanjkanje političnih izkušenj. Ampak njegova neizkušenost ni največji problem njegovih nasprotnikov. Problem je v tem, da ne vedo veliko o njem, zaradi česar tudi nimajo veliko materiala za negativno kampanjo. Pa še nekaj. Grozljivo malo je žensk, ki so vodile velike države, v Sloveniji pa bo moralo preteči še veliko vode, da bi prišli v situacijo, v kateri so sedaj ZDA.
pahor?ek
25. 03. 2008 10.01
Na strani opozicije obstaja velika želja, da zrušijo Podobnika. Postavlja se vprašanje, kakšna je vloga Šrota in Šoltesa ter komu vse to koristi. Ne da bi se spuščal v neko analizo, saj za Šrota in njegovo neprepričljiv nastop, je res škoda besed, je dejstvo, da si opozicija na vse pretege želi zrušiti koalicijo. In pravi način je, da bi JJ predlagal nezaupnico parlamentu za Podobnika. Opoziciji zelo pomaga Šoltes in račun. sodišče. Vprašanje pa je, od kdaj ima rač. sodišče takšne pristojnosti. Odgovor je, da je nima. Šrotu in njegovi tajkunsko-forumaški navezi (pivovar Šrot in Kučan) bi tudi prav prišlo, da bi Podobnika odstranili s političnega parketa... Kljub temu SLS-u in predsedniku Šrotu ni več mogoče skriti, da so povezani s kapitalsko navezo, ki obvladuje celo Slovenijo gospodarsko in medijsko. Tako se je uresničil tisti naslov, ki sem ga pred kratkim prebral v enem izmed tednikov, da kmeta več nihče ne zastopa. Spomnimo, SLS je bila, do tistega časa, ko je prevzel vodstvo Šrot, kmečka stranka. Zdaj je kapitalska in volivci tega ne bodo nagradili. Kaže, da bo Šrot po volitvah pakiral kovčke...
hinko.murovec@siol.net
24. 03. 2008 16.06
In kaj je vladi drugega preostalo?? Ob vsem si niti ne more niti ne sme privoščit dodatnih zamer znotraj saj bi bil to pogreb. Ne predsedovanje EU, notranja nesoglasja in pa medsebojno poznavanje grehov in neumnosti držijo to vlado skupaj. Gre za skupino ljudi, ki so strokovno tako zapleteni in prepleteni, da se nihče nikogar ne more brez lastne škode rešit. Gre za to, da če sem jaz kradel, si ti držal vrečo oni pa je svetil in tretji varoval itd. Čim bo padla ena glava bo " pokol " oziroma bolj množičen samomor. Žalostno a resnično. LP
leon386@mail386.com
24. 03. 2008 12.24
Naši politiki in poslovneži so lahko prasci, mi raja pa bomo delai pošteno, plačevali davke in živeli v socialnih stanovanjih, če bo seveda kakšno ostalo, ki ga ne bojo maral priseljenci iz južnih držav.
goso
23. 03. 2008 00.48
TB , ja negativna. Hudič je, ker odločajo. Ker imajo oblast nad preostalimi. Zelo, zelo malo jo podajo navzdol. To je Kardelj vedel, to je Marx izkusil. Mi gremo isti štos skozi. Do revolucije...
Tonček Balonček
22. 03. 2008 18.32
manja.kranjc, očitno tudi ti praznuješ, da sem deležen tvojih pohval. Sam nisem ne desničar ne levičar, nisem bil nikoli član ne ZSMS ne ničesar, to se enostavno ne spodobi!! Sem bil vojak, ampak nisem prisegel! Bonboncica: LDS ni nič originalna od Pahorjevcev ali kakšne druge stranke! Zrasla je iz ZSMS, oni druki pa iz ZKS, obe z mnogimi vmesnimi pripojitvami, reformami, preimenovanji itd. Če imajo pač žensko za predsednico, to nič ne pomeni, sploh je pa pomenljivo, da imajo za predsednico politično analfabetko. Predsednice so bile tudi razben Sirimavo Bandaranajke, B. Buro, E. Peron, M. Tacher itd., še huje kot moški! Upajmo, da Clintonova ne bo izvoljena, sicer je pa smešno, da med več kot sto milioni potencialnih predsedniških kandidatov najdejo te tri tipe, enega starčka, eno ženo bivšega predsednika in enega demagoda! Žalostno, ampak v politiki je selekcija negativna, sposobni, uravnovešeni in pametni ljudje se ukvarjajo z drugimi rečmi!
grumic
22. 03. 2008 15.51
V bistvu je LDS tista originalna, med vsemi "sateliti" na levici. To je stranka, ki je Slovenijo vodila v ključnih trenutkih njenega začetnega samostojnega razvoja, pa četudi je zadnja leta zelo moderno govoriti, da so njena zapuščina le klientelizem, korupcija, napotizem in podobno. Z žensko na najvišjem položaju pa ta stranka ne izkazuje njene zaostalosti, niti odvečne šare, ampak sporočilo, da je čas, da tudi mi stopimo korak naprej k priznanju ženskega potenciala. Kljub temu, da je politika ZDA velkokrat naravnost odvratna, se strinjam, pa jim je treba priznati, da so kljub prevladi republikancev izglasovali Nancy Pelosi, medtem, ko se Hillary Rodham Clinton več kot uspešno bori za nominacijo demokratov.
manjakranjc@hotmail.com
22. 03. 2008 15.36
Dan, Danes ni zame nič kaj poseben dan, nisem "fenica" RKCja tako, da trenutno bolj sledim političnim analizam Tončka B. Vedno me spreleti srh ob prebiranju njegovih zelo domislenih, že omenjenih, političnih analiz. ( so zelo resnične) Večina se popolnoam strinja s tem kar si napisal Tonček B, a v praksi je vedno tako, da izbiraš med dvema manj dobrima..tko da, postavljen problem postane banalen. Tu se trenutno najdem na desnici pa še to bolj pri razumski desnici; SDS. Tokrat te moram res pohvaliti, ker že nekaj časa sledim tvojemu slogu in sarkazmu; odličen si. Tvoj slog pisanja mi je enostavno všeč. Kažeš neko dodano intelekt, čeprav te občasno tudi popravim. Strinjanje z vsem je itak neproduktivno, to pa veva. Lp M.K
Tonček Balonček
22. 03. 2008 15.12
Kdor misli, da je SD kakšna socialna stranka, se zelo moti. Praktično imata SDS in SD skoraj enaki imeni, članstvo pa zelo različno, razen izjem seveda, v SDS je na vrhu tudi precej bivših komunistov, skupen jima je le interes do denarnih virov. Med LSD in SD, Zares itd. pa itak ni nobenih razlik razen kozmetičnih, medsebojnih osebnih zamer, žensk in podobne šare, ki naj ne bi sodila v politično zakulisje, pa brez tega pač ne gre! V čem SD ni liberalna ali LDS socialna? Upajmo, da volilci se volilci ne bodo odločali na podlagi spolnih navad kandidatov /razen če en gre za perverzije/, take enumnosti prepustimo Američanom, kjer je večji greh preživeti noč s prostitutko kot ukazati bombardiranje neke šole, ker je nekdo telefoniral, da se v kleti stavbe skriva terorist...
gospakatja
22. 03. 2008 14.37
no ja, v menjavanju strank lih je kar nekaj, ki so za politično swiganje, tudi errrrjavec ni popolnoma nedolžen, pa rop, in še koga bi se najdlo. v bistvu me najbolj šokira rop; se sprašujem, kako je lahko v ponedeljek LIBERALEC ( saj je lds liberalna stranka, a ni? ), v torek pa socialist , oz. socialni demokrat. to mi je absolutno nepredstavljivo! ali ni bil prepričan liberalec ( in je lagal takrat) ali pa ni prepričan socialist , oz. socialdemokrat ( in laže sedaj). v vsakem primeru je lažnjivec. če bo tudi tokrat izvoljen, naj si volilci kar sami pripišejo. sicer pa swinganje ni kaznivo dejanje. samo volilci te lahko kaznujejo ( tako, da te več ne izvolijo).
manjakranjc@hotmail.com
22. 03. 2008 13.41
Tonček B, Tokrat pa se popolnoma strinjam s tabo, bravo! Lp M.K
Tonček Balonček
22. 03. 2008 11.43
Ta tip je bil formalno 8 let zdravnik, še več, o tem je napisal celo knjigo. Leta 84 je končal študij, eno leto staržiral, leta 90 je bil že župan, 92 pa poslanec, tako da resno kot zdravnik ni dela več kot dobra tri leta. Pa to sploh ni pomembno! Spraševati Janeza Podobnika o odgovornosti njega ali njegove stranke za kar koli drugega kot za ‘konstruktivno, korektno držo v interesu državljanov Slovenije in slovenskem nacionalnem interesu’ je jalovo početje, kot vsi politiki je popolnoma nesamokritičen. Z Ruplom se kosata, kdo od njiju bo prišel v Guinessovo knjigo rekordov kot minister z najdaljšim stažem. Ogroža ju le Andrej Gromiko, Rupel ga prekaša tudi po menjavi, združevanju itd. strank, v katerih je bil, saj je Podobnik stalno v eni in raje menja koalicijske partnerje, Rupel pa preferira zamenjavo stranke in gre v tisto, ki je v koaliciji. Vsakdo ima pač svoj sistem in očitno sta oba uspešna!
deyvi.edini@gmail.com
22. 03. 2008 11.30
Vodenje države v obdobju, ko predseduješ celi Evropi ni lahko. To je verjetno vsakemu jasno. Predsednik vlade se mora obnašati odgovorno. Zamenjava ministra v tem trenutku ni enostavna stvar. Oceniti mora kaj je važnejše interes države ali avtoriteta predsednika računskega sodišča. Če si zamišlja neka skupina sošolcev ali kolegov s faksa, da še vedno lahko nastavlja ali odstavlja ljudi v Sloveniji kod je bila to praksa preteklih 12 let dvojni 3xw pika rtvslo.si / mojvideo / iggy / kdo-ga-je-nastavil / 3057 (http://www.rtvslo.si/mojvideo/iggy/kdo-ga-je-nast... presledke.
luka.6000000@gmail.com
22. 03. 2008 11.13
men še zdej ni jasno kako je ta bebo naredu medicino? ....:)
Pygmalion
22. 03. 2008 10.23
Ahhhh, zdaj mi je jasno, zakaj se dogajajo incidenti na Dragonji.... Podobnik, kapa dol, res si mojster, vsi gledajo samo še na mejo...
gospakatja
22. 03. 2008 09.46
deyvi, "zasebnost" inštituta, ki skrbi za kadre računskega sodišča ni nič izjemnega, saj je, recimo, "zaseben" tudi organ, ki povsod skrbi za izvajanje ISO standardov!!! je pa res, da naj bi bili (!) popolnoma nepristranski. naj bi bili!!
minnaema@yahoo.com
22. 03. 2008 09.12
Pred zakoni bi morali biti vsi enaki ta revni in ta bogati !
SEJ BO
22. 03. 2008 08.29
Najbolj bi bilo da ukinemo tale SLS in SDS,POL BO PA MIR V DRŽAVI,no še NSI sem pozabil
Tonček Balonček
22. 03. 2008 08.07
Zakon o računskem sodišču pravi, da aktov, s katerimi izvršuje svojo revizijsko pristojnost, ni dopustno izpodbijati pred sodišči niti pred drugimi državnimi organi. Računskega sodišča ni mogoče uvrstiti v nobeno od treh vej oblasti, ne v zakonodajno, ne v izvršilno in tudi ne v sodno. Vlada sicer lahko poda svoje mennje, to je pa tudi vse!! Če izvršna oblast ne sledi zahtevam računskega sodišča, so vsa govoričenja o pravni državi navadne floskule. Vlada sicer težko dela pod pritiski, npr. računskega sodišča, zato bi bilo najbolje, da ta institut ukinemo!
SEJ BO
22. 03. 2008 07.50
Tale Podobnik je samo še za Hribarja dober.