Slovenija

Vlada podprla ministrico Kresalovo

Ljubljana, 18. 03. 2010 17.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ministrica Katarina Kresal se je odzvala na interpelacijo in znova poudarila, da so očitki o zlorabi policije, ki se nanašajo na afero Baričevič, neutemeljeni. Vlada je podprla odgovor ministrice.

Vlada se je danes seznanila z odgovorom ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal na interpelacijo o njenem delu in odgovornosti in ga podprla, je na novinarski konferenci po seji vlade povedala direktorica urada vlade za komuniciranje Veronika Stabej.

Katarina Kresal in Janko Goršek
Katarina Kresal in Janko Goršek FOTO: Dare Čekeliš

Po mnenju ministrice so očitki o zlorabi policije, ki se nanašajo zlasti na zadevi Baričević in Blažič kot tudi na nov sistem imenovanja generalnega direktorja policije in ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada, povsem neutemeljeni, so sporočili z urada vlade za komuniciranje. 

V primeru Baričević je policija postopek vodila neodvisno in v skladu s pravili kriminalistične stroke, poudarja. O nesreči pa so jo obvestili v skladu z usmeritvami in obveznimi navodili, izdanimi na podlagi zakonov o državni upravi in o policiji, pravi ministrica. Tudi glede navzočnosti preiskovalnega sodnika in tožilca je policija ravnala kot običajno. Njihova navzočnost je v praksi prej izjema kot pravilo, dodaja ministrica.

Za policijo je primer zaključen, suma mučenja živali pa niso mogli potrditi, ker nacionalni veterinarski inštitut tega ni potrdil. So pa izključili možnost, da bi bila na kraju dogodka še druga oseba. Ob tem je pomembno, da se zoper mrtve ne vodi kazenskega postopka, tako da bi morala policija ne glede na potrditev suma postopek zaključiti, odgovarja ministrica.

Ustanovitev Nacionalnega preiskovalnega urada

Nova normativna ureditev imenovanja generalnega direktorja policije kaže odločen odmik od politizacije policije, kar je bila v preteklosti pogosta praksa, poudarja Kresalova. Na očitek o ustanovitvi Nacionalnega preiskovalnega urada pa odgovarja, da za ustanovitev tovrstne organizacijske enote policije ni potrebna posebna zakonska podlaga.

Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-15
Odprtje Nacionalnega preiskovalnega urada-15 FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) se ni selilo na Litostrojsko, ker je šlo v primeru objekta na tej ulici za gradnjo, ki je zaobšla sistem javnega naročanja, poudarja ministrica. Izbiro lokacije na Dimičevi, kamor so preselili Nacionalni preiskovalni urad, Upravo kriminalistične policije in Inšpektorat RS za notranje zadeve, je mogoče utemeljiti tako z gospodarnega kot tudi s pravnega vidika, meni.

Tudi očitek o onemogočanju parlamentarne preiskave o izbrisanih ne drži, kar potrjuje tudi zadnja odločitev sodišča v Ljubljani, na katerega se je preiskovalna komisija DZ v tem primeru neuspešno obrnila, po navajanju urada vlade za komuniciranje še opozarja ministrica.

Skupina 38 poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) je vložila interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal 23. februarja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

porka.malorka
19. 03. 2010 12.49
Njej bi moral prepovedat da bi se ukvarjala s politiko.
dule100
19. 03. 2010 09.12
Zgodil se je čudež, skoraj neverjetno ! Vlada je podprla Kresalovo ! Ljudje ali je to mogoče ?
bron
19. 03. 2010 08.48
SAMA MISLI ČE JE LEPA ,DA JE TUDI PAMETNA.
bron
19. 03. 2010 08.46
NABOLJ NESPOSOBNE LJUDI SPRAVLJAMO V PARLAMENT NAMESTO DA BI JIH DALI ZA REŠETKE.
Milan Koleznik
19. 03. 2010 08.37
Tu vidimo da imamo nepošteno vladi,kajti otrok ki zna brati in pisati bi vedel da je Kresalova delala pri aferi Baričevič narobe,pri aferi matere narobe,pri najemanju stavbe narobe,vsak otrok,vlada pa pogleda proč, kazni za nič bodo dobili ljudje na cesti,ljudje na sodišču itd,za nič,proti njenim prekrškom,za to pa vlada ne dela pravilno z Pahorjem na čelu,kako bodo pa lubirali v parlamentu nam je pa tako jasno,spet bodo kupovali glasove in se smejali kako so dobri,res to je pretirano.,
divus
19. 03. 2010 08.24
En glas stane 250 tisoč eu. od kot strankam toliko denarja?Kresala bo ostala, ker ne verjamem, da bi se dalo toliko zbrati za preostale glasove SNS že tako nekaj manjka.
SEBASTI
19. 03. 2010 07.34
Hvalžen sem kresalki. Poskrbela je za to, da se bomo rešili LDS-a Hvala ti Katra.
abeceda123
19. 03. 2010 00.26
Naj mal Tarot vzame v roke.......................ona že ve, prav kmalu se je bomo rešili.
hendikep
19. 03. 2010 00.22
in spet bo enega nakladanja podtikanja spet bojo pršli navrsto rdeči in beli spet sebo pralo umazano perilo v javnosti spet bojo zafučkali denar za itrepelacijo zgodilo se tatko in tako nebo nič se pravi v deželici nič novega psi lajajo karavane prolaze edino žalosno je to da mi navadni smrtniki vse to moramo poslušati gledati in mastno plačati in spet bo vse po starem vsi se bojo hvalili kao se borijo za nas in naše boljše jutri vse same laži tako eni kot drugi banda nesposobna.
SAUC001
18. 03. 2010 23.16
Narko, 17:56 Gospa ministrica: "Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) se ni selilo na Litostrojsko, ker je šlo v primeru objekta na tej ulici za gradnjo, ki je zaobšla sistem javnega naročanja" KAJ PA DIMIČEVA????????? ------------------ tudi Dimičeva je bila mimo javnega naročanja ker gre za najem stavbe ... mislem ali je ta zakonodaja tko stara že, ali pa so najem namerno izvzeli iz zakonodaje ... DA LAHKO VRAČAJO ZA VOLILNE PRISPEVKE .... naj hitro gospodična Kresalka popravi zakon da nebo izigravala svojih zakonov !!!!
zulj001
18. 03. 2010 23.04
Spet so" trgovali "v parlamentu.Argumenti in zdrava pamet nimata vrednosti v našem parlamentu.
vetrolov
18. 03. 2010 21.24
hvala ko ste me zbrisali, da je podpora kresalki le še v parlamentu, ne pa tudi med ljudstvom !! kam je pripeljala svojo stranko, če to sploh še je stranka ob zadnjih javnomnenjskih raziskavah !!! tudi slepi so jo spregledali !!
vetrolov
18. 03. 2010 21.14
ma kakšna slovenka leta neki - no to že vsi slovenski vrabci čivkajo - ona je OPORTUNISTKA DESETLETJA !
Buena Vita
18. 03. 2010 20.20
bodo poklicali na pomoč vitomirja grosa--prvega ki je bežal iz lds-a
Buena Vita
18. 03. 2010 20.18
kdaj bodo lds-ovci ustanovili nove stranke to vedno delajo,kronološko vsake štiri leta
Emil Možina
18. 03. 2010 19.51
slovenceljka leta samo ugibate lahko katera bo nasljedna (T).
bron
18. 03. 2010 19.07
KJE SI PA UPAJO ZAPUSTITI VLADO TUDI Z DALNOGLEDOM JO NE BODO VEČ OD BLIZU VIDELI POKVARJENCI.
zahod.west
18. 03. 2010 19.07
A mora vedno imeti policijskega kužka ob sebi? LDS=mafija
Mihec.pihec
18. 03. 2010 18.45
Kresalova je oddaljena od mesta premierke vsaj toliko kot je Luna od Zemlje. Z vsemi aferami, intrigami, lažmi, sprenevedanjem je zapravila vse možnosti. Uspelo ji je celo zdesetkati podporo LDS-u. Potem pa ti vrli LDS-ovci grozijo, da bodo izstopili iz koalicije. Ob tem se je po moje še Pahor nasmejal....saj gre vendar še za eno njihovo sprenevedanje (zagotovo se zavedajo, da ob taki politiki lahko opazujejo parlament še samo od zunaj).
petra1977
18. 03. 2010 18.41
Seveda jo je podprla, saj bi bil pravi kaos v nasprotnem primeru. Ob predčasnih volitvah LDS in Zares ne bi prestopla praga parlamenta, tako, da je edina opcija za njih , da trmasto vztrajajo naprej.