Slovenija

Sredstva za Stožice v rebalansu niso predvidena

Ljubljana, 10. 06. 2010 06.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada bo z rebalansom privarčevala skoraj 600 milijonov evrov, največ z zamikom investicij v prometu in zdravstvu. Hkrati pa bo povišala trošarine na tobak, elektriko in zemeljski plin. Sredstva za Stožice, SŽ in NLB v rebalansu niso predvidena.

Minister za finance Franc Križanič
Minister za finance Franc Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Minister za finance Franc Križanič je po seji vlade dejal, da bo vlada večino sredstev privarčevala z zamikom investicij za eno leto. Pri tem gre za investcije, ki jih še niso začeli, predvsem na področju prometa in zdravstva. Poleg tega pa bo vlada znižala tudi materialne stroške. Križanič pričakuje, da bo rebalans v državnem zboru sprejet 2. julija. Vlada pa je pripravila tudi rebalans proračuna bilanc B, predvsem zato, da lahko zagotovi 145 milijonov evrov posojila za Grčijo. V ta namen je vlada sprejela tudi zakon, ki bo ta kredit omogočil.

Hkrati je vlada tudi zvišala trošarine na tobak, električno energijo in zemeljski plin. Kot je pojasnil Križanič, je vlada trošarine za energente dvignila predvsem zaradi izpada dohodkov iz takse za CO2 in je le začasni ukrep, ki bo veljal do konca leta 2011. Po tem obdobju pa bo vlada ta dvig nadomestila z novim davkom na izpuste CO2. Trošarina se bo sicer dvignila z enega na 12 evrov za megavatno uro.

S temi ukrepi bodo proračunski primanjkljaj ožjega dela proračuna ohranili nekoliko pod petimi odstotki, širšega dela (če prištejemo občinske proračune, Kad in Sod) pa nekoliko nad petimi odstotki.

Dokapitalizacija NLB in SŽ nista predvideni v rebalansu

Denar za dokapitalizacijo NLB v proračunu po rebalansu ni predviden, zato bi vlada ob morebitni dokapitalizaciji NLB morala narediti nov rebalans, je še dejal Križanič. Prav tako vlada v rebalansu ni predvidela sredstev za morebitno pomoč za Športni park Stožice. Je pa v rebalansu okoli 40 milijonov sredstev, ki so predvidena za morebitne dokapitalizacije, je še dejal Križanič. Vlada je sicer govorila tudi o morebitni dokapitalizaciji Slovenskih železnic, ki pa kmalu ne bo mogoča, saj so bile SŽ dokapitalizirane nazadnje leta 2003 in tako ne sme biti državne dokapitalizacije vsaj do leta 2013.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Pahor: Poleg rebalansa so pomembne še strukturne reforme in ukrepi za pritegnitev tujega kapitala

Premier Borut Pahor je po seji vlade izpostavil tri ukrepe, ki so potrebni, da Slovenija premaga krizo. Poleg rebalansa so to strukturne reforme, s katerimi naj bi povečali stabilnost finančnega sistema, in ukrepi za pritegnitev tujega kapitala. "Tuje naložbe Slovenije, našega nacionalnega interesa, naše identitete ne ogrožajo. Nasprotno. Tuje naložbe lahko pomenijo krepitev gospodarske rasti, povečevanje konkurenčnosti naše ekonomije in odpiranje delovnih mest z višjo dodano vrednostjo,“ je dejal Pahor.

Izpostavil je tudi, da je Slovenija med državami, ki se najbolje borijo zoper brezposelnost. Menili smo, da bomo šli na počitnice s 120 do 125 tisoč brezposelnimi, v resnici pa jih imamo manj kot 100 tisoč, je poudaril.

DZ je letošnji proračun sprejel novembra lani. V njem je predvidel, da se bo letos v državno blagajno steklo 8,6 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa naj bi znašali 10,5 milijarde evrov.

Daljnovod
Daljnovod FOTO: Dare Čekeliš

Elektrika se bo praviloma podražila za okoli osem odstotkov

Po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat so se cene električne energije v Sloveniji v drugi polovici lanskega leta v primerjavi z drugo polovico leta 2008 zvišale za 16 odstotkov, kar je ena najvišjih rasti med državami Unije, saj so imeli višjo rast cen le še na Poljskem in Luksemburgu. Kljub temu naj bi vlada nameravala drastično zvišati trošarine na električno energijo.

Z enega evra, kar je sicer z evropsko uredbo minimalno določen znesek, je vlada zvišala trošarine na 12,1 evra za megavatno uro (MWh). Mesečni stroški za elektriko pri povprečnem gospodinjskem uporabniku v Sloveniji naj bi se pri enotarifnem sistemu merjenja tako zvišali za 3,49 evra na mesec, to je s 40,48 na 43,97 evra, kar predstavlja 8,6-odstotno povišanje. Pri dvotarifnem sistemu merjenja bi se stroški zvišali za 4,54 evra na mesec, torej s 44,66 na 49,20 evra na mesec, kar je 10,2-odstotno zvišanje.

GZS: Zaradi podražitve bodo podjetja še manj konkurenčna

Vlada je danes med drugim sprejela tudi zakon o izdaji skoraj 300 milijonov evrov poroštva Darsu. S tem je omogočila zagotovitev sredstev, ki bodo omogočila javne razpise za oddajo del na avtocestah ter za ostale investicije.

Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pa pravijo, da bo imela predvidena podražitev električne energije in zemeljskega plina negativne posledice na podjetja v predelovalnih dejavnostih. "Uvedba nove trošarine bo močno poslabšala konkurenčnost slovenskega gospodarstva, saj bomo soočeni z dodatno, tokrat nepričakovano podražitvijo obeh energentov za podjetja,“ pravijo v GZS.

Kot pravijo, sta električna energija in zemeljski plin v Sloveniji že sedaj dražja kot v drugih evropskih državah. "Električna energija se za konkurente naših podjetij v Evropi celo ceni, pri nas pa bo ravno obratno.“

Mors z devetimi odstotki manj v proračunu


Na ministrstvu za obrambo so zmanjšali načrtovana sredstva v letu 2010 v predvidenem obsegu 48.307.293 evrov oziroma za devet odstotkov. V tem letu ima ministrstvo za svoje delovanje tako predvidenih 507.780.067 evrov od prvotno načrtovanih 556.087.360 evrov, kar bo po navedbah ministrstva vplivalo predvsem na področje investicij v upravnem delu ter na graditev zmogljivosti v Slovenski vojski (SV) in Upravi RS za zaščito in reševanje.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je bila že v letu 2009 finančna realizacija za 13 odstotkov manjša od načrtovane. ''Delež državnega proračuna, namenjenega Mors, je bil s tem primerljiv z deležem iz leta 2006, razpoložljivih finančnih sredstev pa bo po letošnjem rebalansu še manj,'' so zapisali. Zmanjšanje načrtovanih sredstev pri Mors sicer predstavlja 10 odstotkov celotnega zmanjšanja državnega proračuna.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (327)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ferdo Crni
11. 06. 2010 13.06
--Dukasan11.06.2010, 11:560 --kapitalizem nam je vsem v pogubo Napaka. Draga kvazi "socialna država" je poguba. Ko je KAPITAL na razpolago je vse v najlepšem redu in državna uprava se razpase, postane lena in pohlepna. Ko pride kriza nasrka gospodarstvo, ki državo plačuje, državna uprava pa se preko raznih kvazi sindikatov bori proti izgubi privilegijev. To se je zgodilo v Grčiji in to se lahko s to kvazi "socialno čutečo" mentaliteto levičarskih hohštaplerjev zgodi tudi pri nas.
HARIJSKARASA
11. 06. 2010 12.53
sam ne mi čike podražit,jooooooooooj
MERDE-AVE-MERDE
11. 06. 2010 11.56
kapitalizem nam je vsem v pogubo
botjabotja
11. 06. 2010 11.54
ferdox; podpišem!
Ferdo Crni
11. 06. 2010 11.10
Evo.... sindikati s tistim Salmoneličem so lepo uprizorili megalomansko finto, kako gospodarstvo še bolj scuzati. Dvig minimalne plače za .. ne vem... par deset evrov, potem je pa sindikat tiho, ko se podraži elektrika, voda kanalščina, odvoz smeti...... S tem seveda tisti z minimalno plačo pride na isto. LE da je njegov delodajalec še bolj obremenjen. Sedaj še investicij države ne bo, ker imamo na oblasti levakarsko "socialno čutečo" kliko, ki za sposobnost jemlje kako scuzati in zapravljati denar, ne pa kako ga narediti.
Tonček Balonček
11. 06. 2010 08.36
Pa a ta Janković še vedno misli, da je župan Maribora ali kaj?
botjabotja
11. 06. 2010 08.31
Da Jankoviću ne bi dali denarja? NE VERJAMEM!
Tonček Balonček
11. 06. 2010 08.20
A za Grčijo so pa predvidena?
cokos
11. 06. 2010 08.01
DRŽAVA OD KOT NAM BOSTE JEMALI!!ŽE TKO NI PLAČ,ČE SO SO SLABE,DELODAJLACI NE PLČAJO PLAČ,PRISPEVKOV,NADUR ITD!!VZAMITE TISTIM KI SO PRIŠLI DO DENARJA BREZ KAKIH DOKAZIL OZ.HITRI ZASLUŽKARJIH!!ŠROT,BAVČAR IN VSE TISTE KI JE DRŽAVA POMAGALA Z NAŠIMI DAVKOPLAČEVASKIM DENARJEM POSTAVIT PODJETJA IN TI KAO PAMETNI DIREKTORJI OZ.EKONOMISTI SO ZAFURAL PODJETJE IN NAŠ DENAR!!DRŽAVA JE TOLK NESPOSOBNA VZET TELIM HITRIM BOGATUNIM DENAR,JE LAŽJE OD RAJE!!NAJBOLJ DA VSI NEHAMO DELAT,GREMO SE VSI KRIMNAL TKO KOT SE GRE DRŽAVA OZ.NJIHOVI AKTERJI!BANDA!!
ivo55
11. 06. 2010 07.46
Jorasovi problemi so za Pahorja cvetlični lončki. Trošarine niso davki. Varčevanje pa to, da zapravljaš več kot imaš. G.Pahor nujno rabi sposobnejše prišepetovalce, če že..
Dejan Krk
11. 06. 2010 07.43
pardon štrajk gospodarstva !! :)
orangensaft
11. 06. 2010 07.32
stožice so jankovičev projekt, ne vseh slovencev. dejstvo je, da stožice ne premorejo takega navijanja kot ljudski vrt, tako da sploh ne vem, zakaj se s tistim novim trgovskim centrom sploh mudi.
andrej69
11. 06. 2010 07.26
Zakaj niso petinštiridesetega potegnili meje še malo južneje.....
kapitalist
11. 06. 2010 07.15
Ali ni janković rekel -izjavil da bo stožice bla,bla,bla........... res ne vem zakaj bi morali davkoplačevalci graditi spomenik jankoviću in ljubljančanom saj jih imajo že dovolj - še na podeželje naj pogleda vlada kakšne ceste imamo in koliko časa je potrebno da so pripelješ do ljubljane z povprečno hitrostjo 50 km na uro ker več se ne da
loden
11. 06. 2010 07.07
ma ste tečni s tem angalom
bnam 2707
11. 06. 2010 07.01
Vlada bo varčevala,vlada bo prihranila,vlada zateguje pas.....Pa kakšna logika je to? vlada ne bo nič prihranila,ker si ljudstvo zateguje pas,to bo vladi prihranilo....ne pa vlada.Vedno ljudstvo plača zapitek in ne vlada. Jankovič in NLB naj sredstva iščeta drugje in naj ne gledata v državno,torej davkoplačevalsko blagajno.
Iza8
11. 06. 2010 06.52
Janković bo izsilil tisto,kar si je zadal,tako ali drugače.Če pa raja pri vsej tej politični in finančni telovadbi "pocrka",je pa tako vseeno!
29350
11. 06. 2010 05.28
Spet se lomijo kopja na davkoplacevalcih. Zato, da bodo se naprej lepo ziveli nasi politiki bo za marsikoga letosnja zima hladna. Povisanje elektricne energije in plina bo seveda po zepih udarilo tiste, ki imajo najmanj. Sramota.
A.L.O.
11. 06. 2010 01.19
govorim v gospo. smislu,da še odgovorim na zadnje vprašanje,vsi bi morali imeti enake pravice dokler so do nijh upravičeni,torej tako vrstne diskriminacije so neupravičene
A.L.O.
11. 06. 2010 01.11
sicer pa obstaja zlato pravilo,noben sistem ni tako slab da se nebi mogel znajti,samo meni je žal ljudi,lahko noč