Slovenija

Slovenija lažje do elektrike iz sonca in vetra: kaj prinašata nova zakona?

Ljubljana, 23. 02. 2023 06.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je potrdila predloga zakonov, ki bosta omogočila hitrejši zeleni prehod. Tako denimo zakon opredeljuje prednostna območja za umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn. Uzakonjena bo tudi obveza, da se te proizvodne naprave obvezno namesti pri novogradnjah, rekonstrukcijah parkirišč in stavb, ki so večje od 1000 m2, oziroma na vseh obstoječih objektih, ki presegajo površino 1700 m2. Med drugim zakon odstranjuje nekatere postopkovne obveznosti umeščanja in omogoča postavitev proizvodnih naprav tam, kjer to sedaj ni bilo mogoče. Dovoljuje se tudi postavitev vetrnih elektrarn na gozdovih, ki niso varovalni.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Zakona za hitrejši zeleni prehod
    03:17
    Iz 24UR: Zakona za hitrejši zeleni prehod
  • Iz SVETA: Prihodnost električnih vozil pri nas
    03:02
    Iz SVETA: Prihodnost električnih vozil pri nas

 

Zakon na področju umeščanja proizvodnih naprav iz obnovljivih virov energije v osnovi na tem področju določa bolj proaktivno vlogo države. Ta bo med drugim vsebovala pripravo akcijskega načrta, v katerem bodo določena prednostna območja umeščanja. Zakon prvič v zgodovini države uzakonja tako imenovane regulativne peskovnike za preizkus novih tehnologij.

Zakon prav tako opredeljuje prednostna območja za umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn – to so na primer strehe večjih objektov, utrjena parkirišča, območja okoli energetskih objektov, območja cestnih in železniških zemljišč, opuščena odlagališča in kamnolomi. Uzakonjena bo tudi obveza, da se te proizvodne naprave obvezno namesti pri novogradnjah, rekonstrukcijah parkirišč in stavb, ki so večje od 1000 m2, oziroma na vseh obstoječih objektih, ki presegajo površino 1700 m2.

Zakon odstranjuje nekatere postopkovne obveznosti umeščanja in nenazadnje omogoča postavitev proizvodnih naprav tam, kjer to sedaj ni bilo mogoče. To so ob strogih okoljskih in prostorskih določilih na primer nekatera kmetijska zemljišča (vpeljava tako imenovane agrovoltaike), površinski rudarski kopi, umetna rudarska jezera, zaprta odlagališča odpadkov. Dovoljuje se tudi postavitev vetrnih elektrarn na gozdovih, ki niso varovalni.

Električni avtomobil
Električni avtomobil FOTO: Shutterstock

"V preteklosti se je zelo jasno pokazalo, da Slovenija potrebuje celovito zakonodajo, predvsem mora sistematično urediti in povezati področje vzpostavljanja infrastrukture za alternativna goriva v prometu, uvesti pa mora tudi mehanizme za spodbujanje prehoda na alternativna goriva," je potrditev zakona o infrastrukturi za alternativna goriva in spodbujanju prehoda na alternativna goriva v prometu na današnji seji vlade utemeljil Kumer.

Kot je dodal, mora država vzpostaviti mrežo električnih polnilnic visokih moči na omrežju TNT in tudi v urbanih vozliščih, vzpostaviti oskrbovalna mesta za vodik, zagotoviti oskrbo ladij z električno energijo na privezih Luke Koper, letališča pa bodo morala zagotoviti električno energijo za mirujoča letala in vso spremljajočo infrastrukturo.

"Vemo, da trenutni delež električnih vozil v Sloveniji zelo zaostaja. Do konca leta 2021 je znašal 1,3 odstotka, kar ustreza za okoli 5000 električnih vozil. Do konca lanskega leta smo uspeli število zvišati na skoraj 8000 vozil," je dejal Kumer, a izpostavil, da je odstotek še vedno nizek.

Ob tem je spomnil, da je Slovenija v preteklosti sprejela strategijo, s katero cilja, da bi bilo v državi do leta desetletja preko 200.000 električnih vozil. "Tudi zaradi tega potrebujemo ta zakon, da bomo lahko hitreje naslavljali ta zaostanek," je poudaril.

Zakon o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije pa, kot je poudaril minister, naslavlja predvsem manko obnovljivih virov energije v Sloveniji. "Vemo, da je Slovenija tukaj v spodnji tretjini doseganja deleža obnovljivih virov energije v končni rabi energije. Leta 2020, 2021, 2022 smo zgrešili cilj, zato moramo določene ukrepe spodbuditi na zakonski ravni," je pojasnil.

Zakon po njegovih besedah "ni revolucija", a po oceni vlade prinaša smernice, kako v naslednjih letih kompenzirati zaostanek na tem področju.

Določa bolj proaktivno vlogo države. Ta bo med drugim vsebovala pripravo akcijskega načrta, v katerem bodo določena prednostna območja umeščanja. Zakon prvič v zgodovini države uzakonja tako imenovane regulativne peskovnike za preizkus novih tehnologij.

Prednostna območja za umeščanje sončnih in veternih elektrarn

Prav tako opredeljuje prednostna območja za umeščanje sončnih in vetrnih elektrarn - to so na primer strehe večjih objektov, utrjena parkirišča, območja okoli energetskih objektov, območja cestnih in železniških zemljišč, opuščena odlagališča in kamnolomi, je nanizal minister.

Sončna energija
Sončna energija FOTO: Dreamstime

Uzakonjena bo tudi obveza, da se te proizvodne naprave obvezno namesti pri novogradnjah, rekonstrukcijah parkirišč in stavb, ki so večje od 1000 kvadratnih metrov, oziroma na vseh obstoječih objektih, ki presegajo površino 1700 kvadratov.

Med drugim zakon odstranjuje nekatere postopkovne obveznosti umeščanja in nenazadnje omogoča postavitev proizvodnih naprav tam, kjer to sedaj ni bilo mogoče. To so ob strogih okoljskih in prostorskih določilih na primer nekatera kmetijska zemljišča (vpeljava tako imenovane agrovoltaike), površinski rudarski kopi, umetna rudarska jezera, zaprta odlagališča odpadkov. Dovoljuje se tudi postavitev vetrnih elektrarn na gozdovih, ki niso varovalni.

"Naslavlja nekatere absolutne prepovedi, vendar hkrati daje dovolj varovalk, da gremo lahko po reguliranih korakih v pravo smer," je prepričan Kumer.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (181)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Simply
20. 03. 2024 14.16
+1
Kam se bodo pa priklopile te elektrarne? Na obstoječe omrežje iz leta 70? Naj država najprej osnovo zrihta, potem pa dalje...
pesnitev
24. 02. 2023 12.34
-1
Končno smo zlezli z Balkana! Smo vedeli, da bo mlada, nova vlada poskrbela za zeleno energijo! Bravo Gibanje Svoboda! Zdaj se res kaže sodobno mišljenje, zadihali bomo čisti zrak in uporabili trajnostne vire energije! Seveda bo temna stran prebivalstva ves napredek zavirala, žal!
kr nekdo
24. 02. 2023 11.17
+0
kaj bo lažje? omrežje ne dopušča več novih sončnih elektrarn že skoraj v vseh krajih.
24. 02. 2023 09.55
+3
vse to bodo financirala podjetja, ki prodajajo elektriko, a ne?
športnik66
24. 02. 2023 08.25
+4
Vse lepo in prav, a slo elektro omrežje nima takih kapacitet, da bi vse to lahko zaživelo. Toliko sončnih elektrarn, toliko polnilnic avtov,...žal v praksi ni izvedljivo. Bo treba prvo elektro-omrežje posodobit - menjava trafo postaj, menjava električnih kablov...vse pojačat za ca 300 %, potem bo pa to šlo. Da pa to naredimo v elektro omrežju, pa rabimo ca 10 let ali več.
vvvilice
24. 02. 2023 08.18
+1
Očitno nas hočejo priterati na konec slepe ulice, ker ni najmanjše možnosti, da bi pokrili tako zelo povečane potrebe po električni energiji, nemogoče. Saj vedo, ampak po diktatu delajo dalje. Ne v našo korist.
pesnitev
24. 02. 2023 12.35
Ubogi Altos, boš moral nazaj na Balkan, ker taka je tvoja miselnost.
vvvilice
24. 02. 2023 08.14
+1
Plin bi bil boljši. Kot kaže so zaloge ogromne, CO2 ki se sprošča je neobhoden za rast rastlin in pridelavo hrane, nikakor pa ne vpliva na podnebne spremembe, kot zavajajo mediji in nekateri tako imenovani strokovnjaki. Manj CO2 pomeni lakoto. Elektrika ne bo dohajala potreb, ne more. Ne moremo je učinkovito dolgoročnejše shranjevati. Ne bi stavil na elektriko, čeprav sem univ dipl ing el.
First Last
24. 02. 2023 08.22
-1
Prvo kot prvo, nisi uni ing ampak bitje, drugo kot drugo, nazivi,izobrazbe, plača in status te še ne naredijo pametnega kajti levji delež pri tem ima zrelost oziroma modrost, drugače boš verjel in videl stvari kakor jih sam hočeš, pa sploh ne boš vedel zakaj, neke stvari so lahko sicer res ampak niso celotna slika ipd, branil pa boš tvojo nerealistično sliko o sebi, sam sebi in pred drugimi. Da boste takšni nabijali na 24 ur in iščete potrditev enakih je pa tako ali tako očitno, zelo si prepričan vase.
travc
24. 02. 2023 08.14
+1
Ko slišim o neki zakonodaji že vem,da bodo nekaj bluzili.Verjetno bodo povsod viseli neki paneli.Kar pa se tiče ele.avtov boš pa moral obvezno imeti avto prikolico in na nje agregat da ga boš filal.Vemo nekateri kam pes taco moli.
Cunku Fani
23. 02. 2023 21.52
+2
Ko,da še ni dovolj smeti
vvvilice
23. 02. 2023 21.52
+3
Postaja jasno: hodili bomo peš, s kolesom, morda z javnom prevozim, če bo zmogel. Avto? Pozabi.
pesnitev
24. 02. 2023 12.36
-1
deny-p
23. 02. 2023 21.51
+3
V nekaterih občinah ni moč dobiti soglasja, ker omrežje več ne prenese....????
vvvilice
23. 02. 2023 21.50
+2
Zakaj omenjate car sharing? A ta avto gre brez vsega? Tudi ta avto je treba nafilat z elektriko, če je električni.
pesnitev
24. 02. 2023 12.37
muceli
23. 02. 2023 21.48
+2
Vse je super, ampak hišo se začne zidat pri izkopu in temeljih. Temelj elektro omrežja so daljnovodi, razdelilne postaje ... Trenutni sistem omogoča trenuten "promet" oziroma porabo električne energije. Od tega, da bomo pri obstoječem javnem prevozu in elektro omrežju "preklopili" masovno na električne avtomobile je utopija.
vvvilice
23. 02. 2023 21.48
+5
Stroka v Nemčiji ke prišla do neovrgljivih dognanj v zvezi z alternativnimi viri el energije. Nestabilni viri kot je veter in sonce nikakor ne smejo presegati 30% proizvedene energije, ker to lahko hitro povzroči kolaps oskrbe z energijo, industrija namreč rabi zanesljivo oskrbo, ne pa ali malo bolj sonce sije ali veter piha.
Zmaga Ukrajini ..
23. 02. 2023 21.42
-3
PomisliNaSonce
23. 02. 2023 21.31
+9
Iz enega natega v drugega...narod pa še kar čaka
športnik66
24. 02. 2023 08.27
+1
Kaj pa naj bi narod rabil po tvoje naredit?
2mt8
23. 02. 2023 21.22
+5
Mene bolj skrbi, kam bomo čez 20 let vozili na tisoče ton odsluženih panelov? Kdo bo imel koncesijo za zbiranje in odvoz? Za masten denar seveda? Spet kakšen politični prijatelj od nekoga?
SDS_je_poden
23. 02. 2023 21.24
+4
To realno bo problem. Sej tudi propelerji od veternih turbin niso za reciklažo.
grumf
23. 02. 2023 21.28
-2
A stari avti vas pa ne skrbijo? Pa elektrofilterski pepel.. pa odpadna strojna olja.. pa.... aja, ja, paneli so največji problem ja.. aluminij pa steklo sta problem...
pesnitev
24. 02. 2023 12.40
-1
Pa jedrski odpadki pa korupcija pri nabavi surovin za jedrske elektrarne...celo kriminal pa varnost?
SDS_je_poden
23. 02. 2023 21.20
-1
Treba bo spremenit način življenja. Pri koroni se je pokazalo, kaj vse se da čez noč spremenit in stvari so laufale naprej. Enako bo z prehodom na zeleno energijo. Lastništvo avta bo postal luksuz, razširil se bo car sharing, uporaba javnega prevoza... Vse se da, samo če se hoče.
2mt8
23. 02. 2023 21.31
-1
Slovenci so obsedeni z lastništvom, tako da bodo raje imeli lasten avto in hišo pa četudi bodo doma s kamnom kruh rezali
muceli
23. 02. 2023 21.40
+3
Car sharing v mestih je smiseln in mogoč, na podeželju pa je avto marsikdaj edini možen način prevoza. Vasica z npr par sto ljudi ... ne vidim možnosti. In takih vasi je v Sloveniji zelo veliko. Še en problem je in to je ta, da je samo v Ljubljani okoli četrtina delovnih mest. Dejansko krepko več kot aktivnih prebivalcev. V Ljubljano se vozi ogromno ljudi iz krajev kjer pač ni javnega prevoza. Dejansko bi decentralizacija imela večji učinek na onesnaževanje kot marsikateri drugi ukrep.
Cunku Fani
23. 02. 2023 21.53
pesnitev
24. 02. 2023 12.40
Bonsoir
23. 02. 2023 21.18
+12
Tako smo pa zadevo rešili pri nas in to na dveh lokacijah, doma in v Puli. Nobenih soglasij in nikomur nič ne damo gratis, plačamo samo obračunsko moč in pa za dneve, ko je res turobno vreme. Postavljali smo nadstrešek za dva avta, cca 40 m2. Gor smo dali po 16 panelov kar v vodoravni legi, po 400W., da se ne vidi s ceste. Potem razsmernik GROWATT, ki skrbi za to, da se neporabljena energija skladišči v 1000Ah solargel akumulatorjih, za nočno porabo. Stikalo za odklop iz omrežja in zadeva je ravno zadosti za družinsko hišo. Poleti so celo viški kljub delujočim klimatskim napravam, zato je potrebno višek porabiti na električnem radiatorju za hišo. Cena: z nadstreškom s pocinkano konstrukcijo in tlakovci cca 13.000 EUR. Na morju 0,00 EUR, ker je vse plačal dober sosed, ki preko večine leta koristi dobršen del energije. In pa še najbolj važna stvar: vse sem naredil sam, z minimalno pomočjo sosedov. Sončna energija je odlična zadeva, če se jo lotiš z glavo!
SDS_je_poden
23. 02. 2023 21.22
+3
Evo, lepo napisano. Samo zanima me cena za solargel akumulatorje, to verjetno ni poceni?
SDS_je_poden
23. 02. 2023 21.26
+0
Okoli 5k ojrov za 1000Ah? Skladiščenje elektrike je presneto drago.
Na pol ovca
23. 02. 2023 21.15
+1
naslednji nat-eg po koroni, ukrajini...