Slovenija

Skozi predor šele čez dva meseca?

Ljubljana, 21. 08. 2008 07.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.L./D.Š./Š.Z./P.J.
Komentarji
68

Zaradi šentviške blamaže bi SCT-ju lahko za tri leta prepovedali gradnjo predorov. "Država nas želi uničiti, to pa je prevelika cena za volilni uspeh," so zapisali v podjetju. Žerjav ostaja minister.

Predsednik vlade Janez Janša ni sprejel ponujenega odstopa ministra za promet Radovana Žerjava.
Predsednik vlade Janez Janša ni sprejel ponujenega odstopa ministra za promet Radovana Žerjava. FOTO: POP TV
Žerjav je po mojem mnenju najboljši minister za promet, kar jih je Slovenija doslej imela. / ... / Njegova politika končno obeta, da se bomo znebili neke hipoteke, ki je zaradi raznih klientelističnih povezav podražila izgradnjo slovenske avtocestne infrastrukture. / ... / Žerjav ima težave ravno zato, ker se je s temi lobiji spopadal, ne zato, ker bi slabo delal. Premier Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša ni sprejel ponujenega odstopa ministra za promet Radovana Žerjava. Kot je povedal po seji vlade, je ta ugotovila, "da Žerjav ni bil odgovoren za zaplete v predoru Šentvid in je ravnal pravilno in se tudi ustrezno odzval oziroma naredil vse, da se nastale razmere sanirajo". "Vesel sem, da je predsednik vlade opazil moje delo. Z vso močjo in z vso energijo, ki jo imam, bom nadaljeval delo na tem projektu in na ostalih projektih, ki so še odprti,“ je premierjevo odločitev komentiral minister. Janša se je tako odločil po preučitvi poročila o dogodkih v šentviškem predoru, ki so ga pripravili na prometnem ministrstvu.

Glede morebitnega sprejema odstopa uprave Družbe za avtoceste (Dars) pa je premier dejal, da je vlada Darsu naložila nekaj ukrepov, ki jih morajo izvesti v dveh tednih. V tem času bo bolj jasno, ali gredo stari v pravo smer, nato pa se bo vlada odločila, ali sprejme njihove odstopne izjave, je poudaril.

Zapleti pri predoru

Tako Dars kot minister Žerjav sta odstopa ponudila 8. avgusta zaradi zapletov glede gradnje predora Šentvid, ki je zaradi sanacije po odpadanju protipožarnega ometa še vedno zaprt. Potem ko je omet prvič odpadel le nekaj ur po slovesnem odprtju 1. julija, se je to vnovič zgodilo 6. avgusta. Izvajalec SCT je zdaj omet odstranil, vendar pa Dars še preučuje poročilo zunanjega nadzornika - Zavoda za gradbeništvo Slovenije.

Poleg tega trenutno še potekajo meritve, ali bi stara galerija, v kateri je odpadel protipožarni omet, zdržala požar. Odgovore naj bi dobili do konca tedna. Če bodo ocenili, da je varna, bo promet po njej znova stekel, v nasprotnem primeru pa prometni minister ocenjuje, da bo šentviški promet zaprt še dva meseca. V tem času naj bi namestili novo protipožarno zaščito. Upam, da bodo to plošče in ne omet, vendar bodo o tem odločali strokovnjaki, je dejal Žerjav.

SCT naj plača ali tri leta ne gradi

Predor Šentvid
Predor Šentvid FOTO: POP TV
Zaradi težav v predoru Šentvid naj bi po prvih ocenah nastalo za 1.000.000 evrov stroškov. Končna številka bo veliko višja, meni minister Žerjav.

Vlada se je tudi odločila, da bo od SCT, izvajalca del v šentviškem predoru, zahtevala pokritje vseh posrednih in neposrednih stroškov, ki so nastali zaradi neobratovanja avtocestnega odseka Šentvid – Koseze. Če se družba ne bo odzvala, nameravajo vnovčiti garancijo, za dokončno sanacijo predora pa izbrati drugega izvajalca. V tem primeru bi razmišljali tudi o tožbi proti SCT, je dejal Žerjav.

Tako SCT-ju kot družbi ZIL, ki je izvajala nadzor, pa grozi, da naslednja tri leta ne bosta mogli sodelovati pri gradnji predorov in galerij v Sloveniji niti kot izvajalca niti kot podizvajalca. To se bo zgodilo, če jima dokažajo veliko strokovno napako, pri čemer so spet na potezi supernadzorniki iz tujine. Kar pa ne pomeni, dodaja minister, da Slovenija dobiva črno listo gradbenih podjetij.

Žerjav je ob tem še enkrat ponovil, da je po njegovem mnenju za težave v predoru Šentvid krivo ljubljansko gradbeno podjetje. "Če ima podizvajalce, to mene ne zanima,“ je še dejal in dodal, da bo odgovore na vprašanje, kdo bi lahko preprečil odpadanje ometa, dala kriminalistična preiskava. Ta se za zdaj osredotoča samo na povzročanje splošne nevarnosti, ne pa tudi na gospodarsko kriminaliteto. Zaradi prvega bi lahko obtožili SCT gradbenega barona Ivana Zidarja, saj naj bi omet odpadal že 20. aprila letos, torej več kot dva meseca pred uradnim odprtjem predora. V tem primeru pa bi lahko SCT mirno uvrstili na črno listo.

V naslednjih treh letih le Markovec?

Kot rečeno, bi SCT lahko dobil triletno prepoved gradnje predorov. Vendar pa je v tem času za zdaj predvidena le gradnja predora Markovec, naprej pa je, tako minister, vse odvisno od realizacije novih projektov. Tu so v prvi vrsti avtocesta Postojna – Jelšane ter investicije s strani železnic. "Tam bo predorov bistveno bistveno več in mene je že zdaj groza,“ je zaključil Žerjav.

SCT: Vlada nas želi uničiti

Spričo vseh šikaniranj, ki jih SCT trpi v predvolilnem obdobju, izražamo veliko zaskrbljenost nad gospodarskim razvojem v Sloveniji, saj zaradi volilnih trgovanj v Sloveniji očitno politika pozablja, da je uničevanje slovenskega gospodarstva prevelika cena za volilni uspeh. Iz SCT-jeve pisne izjave za javnost

Sklepe, ki jih je sprejela vlada "razumemo kot poskus zlonamernega uničenja podjetja, vnaprejšnje obsojanje za krivdo, ki ni dokazana, ter demonstracijo nepoznavanja gradbene stroke“, so v izjavii za javnost zapisali na SCT. Ob tem so znova spomnili, da protipožarna zaščita v galeriji predora Šentvid ni bila predmet prvotne pogodbe.

Vlada ima SCT za grešnega kozla, so še zapisali. Čudi jih namreč, da je podjetje določila za izključnega krivca, čeprav je dela dejansko izvajal angleški Ceramicoat. "Pri tem pozablja, da je Dars še pred nekaj meseci ravnal nasprotno - ko je krivdo za neustrezno hrapavost betonskih vozišč v predoru Trojane očital SCT-ju kot podizvajalcu namesto Grassettu, ki je bil izvajalec del.“

V SCT razloge za to iščejo v bližajočih se volitvah. Znova so ponovili že slišano, da je od SCT-ja odvisna usoda 30.000 slovenskih družin, in dodali, da želi slovenska država, kot vse kaže, v prihodnje iz gradnje slovenskih cest in avtocest izločiti domače gradbince in oddajati dela tujim izvajalcem.

Sporočili so še, da bodo od britanskega Ceramicoata zahtevali odškodnino, vsa pravna sredstva pa nameravajo uporabiti tudi za to, da jim ne bi preprečili sodelovanja v novih razpisih. Kajti, poudarjajo, črne liste spominjajo na lov na čarovnice in so v nasprotju z zakonom. Kdor bi izločal ponudnike bi namreč zlorabljal položaj in pravice javnega naročanja in s tem storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. Preberite SCT-jevo izjavo za javnost.

V SCT so komentirali tudi poziv treh poslancev SDS, naj se podjetje do nadaljnjega izloči iz postopkov javnega naročanja pri vseh natečajih za gradnjo cestne in avtocestne infrastrukture. <em>"Glede na dejstvo, da omenjeni poslanci nimajo vse strokovne dokumentacije in niso strokovnjaki gradbene stroke, pa se bojimo, da so sledili strankarskemu navodilu, kar pa pomeni konec pravne države,“</em> so zapisali.
V SCT so komentirali tudi poziv treh poslancev SDS, naj se podjetje do nadaljnjega izloči iz postopkov javnega naročanja pri vseh natečajih za gradnjo cestne in avtocestne infrastrukture. <em>"Glede na dejstvo, da omenjeni poslanci nimajo vse strokovne dokumentacije in niso strokovnjaki gradbene stroke, pa se bojimo, da so sledili strankarskemu navodilu, kar pa pomeni konec pravne države,“</em> so zapisali. FOTO: Tomaž Ungar

Dars sam predlagal ukrepe

Med ukrepi, ki jih mora v naslednjih dveh tednih izvesti Dars, so okrepitev vloge naročnika v procesu gradnje, možnost zavrnitve izbora izvajalca z negativnimi referencami, plačilo poslovne škode zaradi neuporabe objekta v obdobju odpravljanja reklamacij, preprečitev prelaganja odgovornosti za slabo izvedbo del ter zagotovitev učinkovitega sistema nadzora nad izvajalci. S tem naj bi odpravili posledice blamaže v Šentvidu in poskrbeli za to, da se kaj podobnega v prihodnosti ne bi ponovilo.

Ministrstvo pa od Darsa pričakuje tudi, da bo izvedel supernadzor, ki bo voden iz tujine. Za to so se po besedah ministra Žerjava odločili, ker so družbe iz Slovenije med seboj povezane, tako da pravega zaupanja ni. Sicer pa se je vlada na današnji seji dogovorila, da se za vse najbolj ključne projekte uvede supernadzor iz tujine.

Kronologija dogodkov v predoru Šentvid
Odgovor SCT na sklepe vlade
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (68)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Darko32
23. 08. 2008 14.42
Že sam Zidar je namignil,da gre za slabo pripravljen projekt. Če je to res je potrebno ugotoviti, zakaj ni Zidar z svojim močnim pravniškim štabom opzoril javnost in inšpekcijo. Ker tega ni storil je kriv za šlamparijo. Kriminalisti pa morajo ugotviti, kdo je kriv za slabo pripravljen projekt. Kar pomeni, da je tudi vlada vpletena v to lamparijo.
jurjur
22. 08. 2008 14.34
Tudi če SCT zaradi črne liste naslednja tri leta ne bo delal nič, so si že sedaj nagrabili dovolj denarja za triletne počitnice. Mogoče pa je to že ves čas planirano tako.
Ro-Zy-YoZi
22. 08. 2008 10.27
tle SDS bi rabu še najmanj 3 mandate, d abi dojel kaj je politika pravzaprav
Ro-Zy-YoZi
22. 08. 2008 10.27
Ljudje a ni to grozno, da bereš v medijih to kar si 3 tedne nazaj zapisal v sporočilu, ki si ga poslal gospodu premieju in vrhu njegove stranke. V pismu sem ga napotil na branje ZJN 1 in 2, da bi sploh videl kakšne možnosti kot naročnik po ZJN ima država do SCT. Oni so sicer pisali, d abodo te regulatorje še sšprjeli in to področje uredili.........Kaj ko je pa že vse urejeno samo izvajati je treba. No fantje so moje besede vzeli zares in očitno prijeli v roke zakon o javnih naročilih in prebrali kateri inštrumenti so jim na voljo da se eliminirajo zgodbe alla Šentviški predor.
cupofmarja@email.si
22. 08. 2008 09.30
al, ko bo volitev konec se bo po čudežu vse rešilo :-))) cel cirkus je samo zaradi volitev, to je več kot očitno.....
nocomment24kur
22. 08. 2008 09.17
Našo vlado in darsovce bi blo treba nagnat v predor, ga zapret z obeh strani, potem pa naredit še en požarni test (brez ventilatorjev).
Deni Prosen
22. 08. 2008 07.29
LazniviZares
21. 08. 2008 23.43
Placal sem vinijeto in ceste so zaprte ??? Kje lahko uveljavljam odskodnino ?
Tonček Balonček
21. 08. 2008 22.23
Ampak ta omet so nanašali Britanci sami, be Bosanci iz SCT-ja, nadzirali so jih pa paradržavni inštituti! Tunel je pač zaprt, ker če je galerija zaprta, ne vodi nikamor!
est
21. 08. 2008 21.20
made in neuporabno Hrvati nam naj dajo Golaša v najem ..........................
Popeye
21. 08. 2008 21.10
Ne usoda 30000 slovenskih družin, ampak bosanskih!
kokolo11
21. 08. 2008 21.06
Tega Zidarja treba dat v pokoj,pa postavt pravega,ne pa take ljudi,ki samo še denar grabijo v svoje žepe! Saj obljubljeno da bo za izgradnjo toliko miljonov,u resnici je pa zmerom več! Ne razumem,zakaj je treba še v svoj žep dat! Davkoplačevalci,bojo pa plačevali! Odprtje predora bi moglo biti že spomladi,ne pa sredi sezone,sramota!
TheBull
21. 08. 2008 20.58
Sej ne vem zakaj sploh še to temo vlačijo gor, mir naj dajo in naj nato pišejo slavnostna otvoritev predora in galerije šentvid in bo naravnost fantastično, škoda res škoda časa za komentirat to zadevo! Zakaj o takih blamažah ne slišimo iz tujine no sej mogoče obstaja vendar močno dvomim da se še v kkšni državi dogajajo take stvari okoli cest kot pri nas! Zakaj se ne da zgraditi varnih cest, mostov, predorov in še česa, zakaj, saj gre za varnost ljudi in potem imamo zakon (ZVCP), da bi bili res varni. Ja treba je zaslužit predno gre vse v..................
b77
21. 08. 2008 20.46
Ja Zidarček je zidal in podkupoval vso birokratsko drhal! Enkrat je treba narediti konec in začeti graditi ceste in ne kolovoze ki jih po 2 letih flikamo oziroma predore ki jih naknadno brusimo, zapiramo.....
Tonček Balonček
21. 08. 2008 20.25
Ti ministri s predsednikov vred že od začetka mandata supernadzor iz tujine, pa nič ne pomaga!!
Vse strokovnjak
21. 08. 2008 20.21
ČE NE BOJO ODPRL TEGA SRANJA, SE ZNA ZGODITI DA SE BO SPET ZRUŠIL. TOKRAT ZARADI PRE-NABITE CELOVŠKE NAD NJIM !!!!!!
Prvo Borec
21. 08. 2008 20.21
Saj ni za verjet !! Zakaj smo bili tako nori, da smo dopustili, da nas v živ mozek od leta 1990 do danes ......... ????????????????
chemtrail
21. 08. 2008 20.15
OOOOO jejjj! Res sramota!!!! Ampak, jaz vzamem tisti bolj varni del tunela v najem bom v njem, naprimer gojil... šampinjone. Pa da mi nebi, kakšnega davka na dobiček vzeli, ker bom s tem državi naredil uslugo!!!
pijanec22
21. 08. 2008 19.50
Kdaj si boste zapomnili, da je napaka v galeriji in ne v predoru?
Zabac
21. 08. 2008 19.44
DOL Z NASO VLADO 4EVER ZIVELA REVOLUCIJA