Slovenija

Arbitražni sporazum potrjen!

Ljubljana, 17. 11. 2009 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je potrdila arbitražni sporazum, ob tem pa ga tudi poslala v ustavno presojo in ustavnemu sodišču predlagala prednostno obravnavo. Postopki glede referenduma so začasno ustavljeni.

Vlada, ki je na seji razpravljala o arbitražnem sporazumu, je omenjeni sporazum potrdila in ga poslala v ratifikacijo v državni zbor. Tudi glede ustavne presoje so se zedinili in ga poslali na ustavno sodišče.

Na podlagi dogovora med Pahorjem in Kosorjevo se s sredo izteče rok za sprožitev ustreznih postopkov v zvezi s sporazumom.
Na podlagi dogovora med Pahorjem in Kosorjevo se s sredo izteče rok za sprožitev ustreznih postopkov v zvezi s sporazumom. FOTO: Reuters

Premier Borut Pahor je po seji vlade spomnil, da je do jutri čas za sprožitev ustreznih postopkov v zvezi s sporazumom, zaradi česar je Slovenija opravila "svojo domačo nalogo“ in potrdila zakon o ratifikaciji. Pred tem pa je vlada ustavno sodišče zaprosila za mnenje o omenjenem sporazumu. Vlada je sicer mnenja, da je sporazum skladen z ustavo. Razlog, da pošilja sporazum na ustavno sodišče, je dejstvo, da del javnosti glede tega izraža zadržke, je dejal direktor vladne službe za zakonodajo Janez Pogorelec.

Ker si vlada prizadeva, da bi šel sporazum lahko čim prej čez postopek ratifikacije, ustavnemu sodišču predlaga prednostno obravnavo, vendar pa "je to v rokah sodišča“, je dodal Pogorelec. Po njegovem mnenju bi bilo namreč nesmiselno, da se državljani najprej na referendumu izjasnijo za sporazum, potem pa bi bili ugotovljeni ustavni problemi.

Na vprašanje, zakaj gre v ustavno presojo samo člen 3a, je Pogorelec odgovoril, da je bil ravno ta problematičen in da so pri njem naleteli na največ pomislekov v strokovni javnosti. Poleg tega je po njegovem mnenju ostale težko dajati v presojo. Presoja bo sicer res zavlekla arbitražo, vendar pa bi bili postopki lahko do konca zime oziroma pomladi končani, pa je ob tem zagotovil Pahor.

"Dejstvo, da smo hkrati to storili (potrdili zakon in sprožili ustavno presojo, op. a.), pomeni, da so zadržani vsi ostali postopki v zvezi s tem, vključno odločitev o referendumu,“ je še dodal premier in dodal, da bo vprašanje sicer predvidoma takšno, kot bi bilo na naknadnem referendumu, torej, ali se strinjate s podpisanim sporazumom o določanju meje.

Tudi Slovenija s svojo izjavo

Slovenija pa je sklenila sprejeti tudi enostransko izjavo, enako kot Hrvaška, je povedal zunanji minister Samuel Žbogar. V njej so opredelili štiri elemente, in sicer dejstvo, da ima vsaka država pravico podati takšno izjavo, ter dejstvo, da je bila Slovenija seznanjena z namero Hrvaške o tem, da pa se z njo ni strinjala. V nadaljevanju so zapisali, da v skladu z mednarodnim pravom nobena enostranska izjava nima učinka na vsebino sporazuma, enako ne hrvaška izjava na ta postopek. Naloga arbitražnega sodišča, kot jo vidi Slovenija, je določitev teritorialnega stika Slovenije z odprtim morjem in s tem ohranitev pravice Slovenije stika z odprtim morjem kot je bilo na dan 25. junija 1991, je pojasnil Žbogar in dodal, da so zapisali še, da se spor razlgaa z običajnim pomenom terminov.

SLS vložila predlog zakona o dvotretjinski večini

Radovan Žerjav
Radovan Žerjav FOTO: Jani Dolinšek
Vemo za odločitev PS SLS glede dvotretjinske večine. Vlada sicer o tem danes ni odločala, a je prepričana, da takšna večina ni potrebna. Premier Borut Pahor

Poslanska skupina SLS z Radovanom Žerjavom na čelu je medtem v parlamentarni postopek vložila predlog zakona, ki določa, da mora DZ o arbitražnem sporazumu zaradi morebitnih učinkov na ozemeljsko stanje Slovenije odločati z dvotretjinsko večino.

Politika se mora zavestno in ne glede na mnenje ustavnih sodnikov oziroma pravne stroke odločiti za takšno večino, so še zapisali v PS SLS. "V SLS vztrajamo, da je zakon veliko preveč pomemben, da bi najvišji zakonodajni organ o njem odločal z navadno večino. Moder državnik bi za tako pomembne odločitve podprl dvotretjinsko večino tudi v primeru, ko po črki zakona ustava sama po sebi tega ne zahteva oz. tega ne določa,“ so še prepričani v poslanski skupini.

SDS: Vlada si umiva roke

Vlada je s tem, ko je sporazum poslala na ustavno sodišče, dokazala, da si nad sporazumom umiva roke in odgovornost prelaga na ustavno sodišče, pa so prepričani v SDS. Po njihovem mnenju bi bila presoja sicer smotrna, če bi sodišče odločalo o večini, potrebni za ratifikacijo, vendar pa bo v tem primeru, kot so zapisali, presojalo le točko 3a. Ob tem v SDS opozarjajo, da se vladna koalicija kljub dilemam v strokovni javnosti vztrajno otepa in skuša storiti vse, da bi opozicijo prikazala kot nedržavotvorno in odgovorno za naglo in nepremišljeno odločitev koalicije.

'Organ lastnega akta ne more dati v presojo'

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je po današnjih dogodkih dejal, da SNS sporazuma ne bo nikoli podprla. Ob tem, da je vlada sporazum poslala tudi v presojo ustavnemu sodišču, se je vprašal, kako se bo vlada izognila "pravi pasti", ki jo predstavlja 23. člen zakona o ustavnem sodišču.

Omenjeni člen, tako Jelinčič, namreč pravi, da organ, ki napiše nek akt, lastnega akta ne more dati v presojo. Kljub temu je Jelinčič prepričan, da bo ustavno sodišče sporazum vzelo v presojo in ugotovilo, da ima vlada prav. Prepričan je namreč, da v Sloveniji normalno pravo ne velja, pač pa da velja pravo, ki ga določa vladajoča struktura. In to je za Slovenijo slabo, pravi.

Arbitražni sporazum s Hrvaško po mnenju Jelinčiča predstavlja izdajo slovenskih nacionalnih interesov, zato napoveduje, da ga SNS v parlamentu ne bo nikoli podprla. Upa pa, da "bo vsaj čez nekaj let prišlo na dan tisto, kar je za vrat stiskalo Boruta Pahorja, da je šel delat takšno slabo potezo".

Ali bo sporazum v DZ dobil zadostno večino, je sicer po njegovem delno odvisno tudi od tega, ali bo sprejet zakon, ki ga je danes v DZ vložila SLS, in po katerem bi bila za ratifikacijo potrebna dvotretjinska večina. Veliko možnosti, da bi bil zakon sprejet, ob tem sicer ne vidi. "Verjetno ga bo vladajoča koalicija zavrnila," pravi. Ob tem dodaja, da je Pahor v začetku pogovorov s Hrvaško govoril, da je za sprejetje sporazuma potrebna dvotretjinska večina, "a je v zadnjem času na to pozabil".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

M teorija
18. 11. 2009 17.52
CVIKEL18.11.2009, 13:50 Ja res je zanimivo, kadar je Rado gor so tud drugo gor. Nikol jih ni brez Radota. No, če so kake vraže al opsesija jo bomo že pregnali sam dovoljenje moram dobit.
RADO62
18. 11. 2009 15.44
Pahorjev mandat si bomo vsi zapomnili po grozljivi brezposlenosti, povišanju davkov in ustvarjanju novih davkov.... Pa še našo zemljo je šenkal hrvatom za ljubi mir.... Tako bi mejno vprašanje znali rešiti tudi prvošolčki..... Kajneda spicljus ??? al si že na inhalaciji lepila, da se mal ogreješ.... heh
Marko Varga
18. 11. 2009 13.50
RADO,SHERLO,KROSNOS in še vsi ostali nicki pod katerimi se skriva ena in ista oseba...vaše vreme je prošlo..
SherlockH
18. 11. 2009 12.45
Špicelj Pri tvojih miselnih izletih resnično vidim, da genom, ki je preskakoval kolena in se ustavil pri tebi, ni imel najboljše začrtane poti, oz. mu ni namenjeno dolgoročno obstati. Na dolgi rok, kot veš, obstanejo le mentalno in fizično močni, kar pa-argumentirno-pri tvoji zapisih, ni videti.
Marko Varga
18. 11. 2009 12.34
RADO je ena od mnogih žalostnih zgodbic naših desničarjev,celo življe nje sam pri mami in stalno v iskanju teke sreče in pravice,še dobro da živi v Sloveniji in ima Janšo in Jelinčiča za redke vesele trenutke..
M-teorija
18. 11. 2009 12.21
RADO6218.11.2009, 11:48 Sam se ne štejem med tiste, ki se držijo le enega brega, ene barve ampak dopuščam, da me nasprotnomisleči prepriča z argumenti. Z argumenti in ne z žaljivkami in ad hominem argumenti, kot se včasih izrazi SherlockH. Predvsem pa ne padam na zunanjost. Bi morala bit pa že nekaj posebnega, da bi vplivala na pretok krvi v napačno glavco. Če se ti morda naslajaš nad duhovitostjo tvojih idolov, pa če ti je to všeč, prav. Na žalost jaz nimam te "sreče", niti da se naslajam, kaj šele, da uživam. Kar se pa tiče političnih zablod, pa je vprašanje, koliko si ti pripravljen sestopiti s svojega brega "nezmotljivosti".
Marko Varga
18. 11. 2009 12.19
malo si poglej sporazum med tvojim dušnim pastirjem in Sanaderjem,kaj bi tam dobili?????'nič razen tega,da bi nekatere stranke še dplgo živele na račun takih slaboumnežev kot si ti RADO in še vsi tvoji nicki..bebček..
RADO62
18. 11. 2009 12.15
Arbitražni sporazum prinaša eno zelo nehvaležno posledico in sicer Slovenija se iz pommorske države spreminja v kontinentalno... Dostop do mednnarodnih vod nam bodo dopuščali hrvati in njihova dobra volja.... Ja točno to je dosegel Borut Pahor pa čeprav nekaterim to še danes ni jasno.... heh
RADO62
18. 11. 2009 12.12
Načrt je tko fantastičen, da smo ostali brez dostopa do mednarodnih vod in tako postali kontinentalna država..... Ampak to Pahorju še ni jasno... Cviklu pa ne bo nikoli.... ha ha ha
Marko Varga
18. 11. 2009 12.08
Rupel in Janša sta se 18 let trudila,da povrneta mejo,ki sta jo tudi sama zasrala ali prodala,pa nič....Pahor pa blokiral in prisilil Hrvate,da sedejo za mizo...kakšen fantastičen dan...
Marko Varga
18. 11. 2009 12.05
škoda,da nisem v SDS-u,mi ne bi bilo treba položnice plačevati,pač bi rekel,da sem iz kmetov in tega tam ni....
RADO62
18. 11. 2009 12.02
Cvika ni nihče povabil, ampak ga je Pahor predlagal in to je bistvena razlika dragi inhalator lepila spicelj.... heh
Marko Varga
18. 11. 2009 12.01
a se Njavro in Brezigarjeva še kaj slišita???
Marko Varga
18. 11. 2009 12.00
kako to,da Bajuka niso povabili na evropsko računsko sodišče,mislilm kot finančnika leta,ne pa tistega komunajzarja Cvikla..a se niso distancirali od komunistov,tudi Novakova je izpadla iz EU parlamenta,pa je bila glavna v preganjanju rdečkarjev ali gre spet za zaroto...
RADO62
18. 11. 2009 11.58
Ne Cvikel, slabo si razumel... Cekuta je prvo provizijo od Patrie prejel feb/04.... Dojemaš ???
Marko Varga
18. 11. 2009 11.56
ja levica je bila na tajnem sestanku leta 2005 v Mariboru na Wolfovi posesti in verjetno je Pahor ali Cvikel leta 2006 podpiosal pogodbo..ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha... desni... ste mi bili vedno všeč,ker ste tako simpatično neumni..
RADO62
18. 11. 2009 11.52
Cvikel se verjetno nanaša na sporazum med patrio in Cekuto iz jan-2004, ko je bil še Rop na oblasti... Prva provizija je Cekuti padla februarja 2004 in takrat je SDS sedela v opoziciji, ampak nekateri imate probleme z dojemanjem časa.... Denar je bil namenjen nekomu iz levice in to je že več kot očitno.... heh
RADO62
18. 11. 2009 11.49
Aja.... Pa še to sem pozabil, da je Pahor v javni upravi zaposlil dodatnih 2.000 ljudi.... Mislim, da odrekanje jutranji kavici ne bo dovolj za pokrit ta kontingent velesposobnih SD-jevcev, ki so se iz zavoda za zaposlovanje preselili v državne službice..... heh
Marko Varga
18. 11. 2009 11.49
sporazum je kul,boljši je bil samo še med Patrijo in SDS-om,seveda za njihove žepe,mi pa smo dobili za 278 mio€,le staro železo brez motorjev in koles....a bo za to kdo odgovarjal...
RADO62
18. 11. 2009 11.48
M-teorija18.11.2009, 11:45 .... Ja no... Imaš težave to se razume ampak nimam nobenega namena reševati politične zablode v tvoji buči.... Uživaj in naslajaj se ob pogledu na modrookega furmana iz mwrgl... heh