Slovenija

Vlada ne popušča

Ljub, 10. 01. 2013 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je odgovorila na zahteve sindikatov javnega sektorja. Jasno je, da ne bo popustila pri znižanju mase za plače. Zakaj? Ker se pač ne želi pogajati? Ne, odgovarja minister Pličanič, ki še dodaja, da denarja preprosto ni.

Vlada je na seji pripravila odgovor na zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so za 23. januar napovedali splošno stavko. Imenovala je tudi pogajalsko skupino, ki se bo pogajala s sindikati. Po besedah ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča vlada vztraja, da se o višini znižanja mase za plače javnih uslužbencev ni mogoče pogajati.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Pličanič, takšno stališče vlade ne pomeni, da se vlada ne bi hotela pogajati o višini mase za plače javnih uslužbencev, ampak pomeni to, da denarja preprosto ni. "Masa plač, kakšna je, je najvišja možna, zato se o tem ni mogoče pogajati," je dejal. Si pa vlada po ministrovih besedah želi pogajanja o tem, na kakšen način je mogoče zmanjšati omenjeno maso.

"Vlada je denar razporedila po kar najboljših močeh"

Pličanič je opozoril, da je prihodkov v proračunu manj, kar je morala vlada tudi upoštevati pri razdelitvi denarja proračunskim uporabnikom. "Del, ki je namenjen plačam javnih uslužbencev, je takšen, kakršen je, in večji ne more biti, sicer bi trpeli drugi proračunski porabniki," je dejal in dodal, da je vlada denar razporedila po kar najboljših močeh.

Ločena pogajanja se mu zdijo primerna

Senko Pličanič
Senko Pličanič FOTO: Miro Majcen

Ministru se zdi prav, da se predstojniki posameznih delov javnega sektorja s svojimi sindikati ločeno pogajajo o načinu znižanja omenjenih sredstev. "Razlike med posameznimi deli javnega sektorja so namreč velike, zato ne bi bilo pravično, da bi linearno ali na enak način posegli v vse dele javnega sektorja. Na ta način bi prišli do uravnilovke, kar bi bilo izrazito nepravično," je dejal.

"Sindikate že zdaj vidimo kot enakovredne socialne partnerje"

Na zahtevo sindikatov, naj jih vlada prizna kot enakovredne socialne partnerje, Pličanič odgovarja, da tako sam kot njegovi kolegi v vladi že zdaj sindikate vidijo kot enakovredne socialne partnerje. "Socialni dialog je za to vlado temelj demokratičnega procesa, kar je vlada do zdaj velikokrat dokazala tudi že v praksi," je dejal, pri tem pa spomnil na pokojninsko reformo in zakon za uravnoteženju javnih financ.

Preberite tudi: Pripravljeni predlog varčevalnih ukrepov po zagotovilih ministrstva ne bo vplival na kakovost pouka, a v Svizu pravijo, da so vsi predlogi ministrstva enako nesprejemljivi. Zaradi arogance vlade in njenega odrekanja socialnemu dialogu so pisali pismo evropskih institucijam.

Za večjo fleksibilnost pri izplačilu plač

Vlada je na današnji seji po besedah ministra govorila tudi o predvideni noveli zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Ta prinaša večjo fleksibilnost pri izplačilu plač, kar pomeni, "da morajo imeti tisti, ki vodijo posamezne organizacije v javnem sektorju, več možnosti, da nagradijo tiste, ki delajo dobro, in sankcionirajo tiste, ki delajo slabe", je dejal. Novela je sicer po besedah ministra že pripravljena.

Kaj se bo zgodilo s policisti?

Na seji se je po besedah direktorja urada vlade za komuniciranje Anžeta Logarja vlada sicer opredelila tudi do stavkovnih zahtev Policijskega sindikata Slovenije. Pri tem je za pogajanja s sindikatom v določenih točkah pooblastila pogajalsko skupino, ki se pogaja s stavkovnimi odbori sindikatov javnega sektorja, v treh točkah pa ministrstvo za notranje zahteve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
10. 01. 2013 14.27
+2
... senkec, saj tebe cez 1 mesec tudi vec ne bo ... bajci ...
haraja
10. 01. 2013 14.00
+4
denarja ni,ja če je v vaših političnih žepih,pa upam da niste use za kokain zapravl.