Slovenija

Bodo uničili posnetke vladnih sej?

Ljubljana, 26. 01. 2012 13.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada po objavi na portalu Youtube za zdaj ne bo uničila posnetkov svojih sej. Po končani notranji preiskavi sumijo, da so posnetke fizično odnesli s sekretariata in jih obdelovali nekje drugje. Kriminalisti ne izključujejo možnosti, da so podatki odtekali več let.

Vlada se je seznanila s poročilom generalnega sekretariata v zvezi z objavo posnetkov sej vlad na spletnem portalu Youtube. Ker so se zaupni posnetki dela seje vlade brez vednosti generalne sekretarke vlade Helene Kamnar in brez ustreznega dovoljenja oziroma pravne podlage objavili na svetovnem spletu, so na sekretariatu prepričani, da je bila objava posnetkov nezakonita.

Posnetkov vladnih sej za zdaj ne bodo uničili.
Posnetkov vladnih sej za zdaj ne bodo uničili. FOTO: Dare Čekeliš

Po njihovi oceni so bila storjena kazniva dejanja izdaje tajnih podatkov, zlorabe uradnega položaja, neupravičenega slikovnega snemanja in napada na informacijski sistem. Zato so na tožilstvo podali ovadbo zoper neznanega storilca ter obvestili Upravo kriminalistične policije in Urad za varovanje tajnih podatkov. Obenem so na Youtube poslali uradni dopis za umik spornih posnetkov.

Kamnarjeva je imenovala komisijo za ugotovitev okoliščin nepooblaščene objave posnetkov sej vlade na svetovnem spletu. Pripravili so podrobnejši popis delovnih procesov in priprav na snemanje sej vlade z analizo tveganj. Pri vrednotenju dejavnikov tveganja je bilo mogoče ugotoviti, da so z večjo stopnjo tveganja povezani človeški dejavniki, medtem ko je stopnja tveganja glede na zapleten in tehnološko dovršen sistem prenosa podatkov relativno nizka.

Decembra lani so se na spletni strani Youtube pojavili posnetki vladnih sej, na katerih so govorili tudi o tajnih podatkih. Vlada je od administratorjev portala zahtevala takojšen umik posnetkov, vendar ni bilo hitrega odziva. Odstranili so jih šele čez nekaj dni, takrat pa so se na Youtubu pojavili novi posnetki sej vlade. V drugo so videe umaknili v 24 urah.

Iz analize posnetkov na portalu Youtube, popisa poslovnih procesov, povezanih s snemanjem, ter iz ocene tveganj posameznih prostorov in naprav so ugotovili, da so objavljeni posnetki delni posnetki zgoraj omenjenih sej vlade. Objavljeni deli so bili skrbno izbrani in vzeti iz konteksta, imajo drugačen pomen, kot ga imajo, če poslušamo celoto, so poudarili. Zato je mogoče sklepati, da so bili odtujeni celotni posnetki omenjenih sej ter sta bili montaža in objava na svetovnem spletu izvedeni zunaj prostorov generalnega sekretariata, menijo.

Ugotovitve interne preiskave in razgovori z nekaterimi zaposlenimi so pokazali, da je mogočih več odjemnih mest in različnih načinov prenosa posnetkov zunaj generalnega sekretariata, "vendar je iz kakovosti objavljenih posnetkov in nekaterih drugih značilnosti posnetkov mogoče z veliko verjetnostjo trditi, da so posnetke sej vlade ukradli po obdelavi v snemalnici. Z ugotovitvijo se število odjemnih mest in krog oseb, ki so lahko zlorabile svoj položaj, zelo zoži", ugotavljajo na vladi.

"Ker so bili v okviru kriminalistične preiskave zaseženi nekateri predmeti generalnega sekretariata in ker sekretariat ne more uporabljati nekaterih preiskovalnih metod in sredstev, tudi ne more dodatno izločiti potencialnih kršiteljev. O ugotovitvah dejanskega kršitelja bo zato potrebno počakati na izsledke pristojnih organov," so sporočili po zaključeni interni preiskavi. 11. januarja letos so na sekretariatu opravili inšpekcijski nadzor. Postopek še ni končan, če bodo zahtevali uničenje videoposnetkov, bo vlada razpravljala o tem, so sporočili.

V inšpekcijskem nadzoru, ki ga je odredila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, preverjajo predvsem zakonitost snemanja in hrambe posnetkov sej vlade ter postopke in ukrepe za zavarovanje posnetkov. Policisti medtem v predkazenskem postopku preverjajo tudi možnost odtekanja podatkov v obdobju več let. Njihove aktivnosti potekajo tako v prostorih državnega organa, obenem pa preverjajo številne druge okoliščine, ki so v povezavi s primerom.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dododododod
28. 01. 2012 03.43
Bojijo se, da se bo razkrila ustanovitev komisije za pospeševanje korupcije skrajšano KPK.
Buena Vita
26. 01. 2012 20.10
KAJ IMAJO ZA SKRIVAT,ČE SO SEJE JAVNE,'????
odbogaposlan
26. 01. 2012 17.45
+1
ma koga brigajo te bedarije?
osamosvojitelj
27. 01. 2012 11.36
+1
Očitno je nekaj takih, ki želijo vedeti vse
Zrkizz
26. 01. 2012 17.42
+2
Sedaj se to vec ne bo dogajalo, ker interesa vec ni.