Slovenija

'Vlada naj se vendarle umiri'

Ljubljana, 06. 06. 2011 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nas po padcu pokojninske reforme čaka interventni zakon? Rebalans proračuna? Interventni zakon in rebalans proračuna? Semolič: Vlada bi storila veliko neodpustljivo napako, če bi v znak maščevanja in kaznovanja zaradi rezultata na referendumu šla po tej poti.

Pahor je zagotovil, da se bodo o ukrepih posvetovali s socialnimi partnerji, nov krog pogajanj naj bi se začel v petek.
V koaliciji po nedeljski zavrnitvi pokojninske reforme razmišljajo o interventnem zakonu in rebalansu proračuna, morda pa bo vlada predlagala samo rebalans proračuna.

Kaj lahko pričakujemo od interventnega zakona?

Državljani pač to, da bodo še bolj zategnili pas. Interventni zakon bo namreč "udrihal“ po ljudeh, ki si tega najmanj zaslužijo. To je včeraj priznal tudi sam predsednik vlade Borut Pahor. Gre za upokojence, prejemnike socialnih transferjev, zaposlene v javnem sektorju … Premier je opozarjal, da bi pokojninska reforma med državljani pravično porazdelila bremena po načelu solidarnosti, to načelo pa je pri interventnem zakonu težko uveljaviti.

Zakaj vlada želi interventni zakon? Z njim želijo ohraniti konsolidacijo javnih financ. Na ta zakon bo verjetno vezana tudi zaupnica vladi. Več o tem si preberite v članku: Po porazu Pahor išče rešitve.

Vlada je med referendumsko kampanjo večkrat dejala, da bomo morali v primeru padca pokojninske reforme privarčevati dodatnih 300 milijonov evrov.

Rezanje brez pogajanj?

Sindikati javnega sektorja so že včeraj skočili na noge. Zakon naj bi namreč radikalno omejil zaposlovanje v njihovem sektorju, tako da so že napovedali, da se bodo borili za svoje pravice. 

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je danes dejal, da ne pristajajo na nikakršno zniževanje plač. "In tu je pika," pravi. Ponovil je, da želi vlada z napovedanim interventnim zakonom razveljaviti kolektivno pogodbo za javni sektor. 

Po Štrukljevi oceni bi sprejetje interventnega zakona, s katerim bi vlada posegla v plače javnih uslužbencev, pomenilo, da vladna stran izključuje pogajanja in socialni dialog oz. da želi s politično močjo večine v parlamentu doseči znižanje plač javnih uslužbencev. S tem pa bi iz 150.000 javnih uslužbencev naredili brezpravno rajo.

Kaj pravijo v ZSSS?

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič je za 24ur.com najprej dejal, da ni seznanjen z vsebino tega interventnega ukrepa, je pa slišal neke napovedi. Zato je previden pri končnih ocenah. Kljub temu je dejal, da bi vlada v vsakem primeru naredila veliko neodpustljivo napako, če bi v znak maščevanja in kaznovanja zaradi rezultata na referendumu šla po tej poti. Dejstvo je, da po mnenju večine ekonomistov ta reforma, tudi če bi bila sprejeta, v letošnjem letu ne bi v ničemer vplivala na javne finance. Težave, ki tarejo javne finance, so povezane s povsem drugimi vzroki, kot je ta referendum, pravi.

Vlada bi naredila izjemno veliko napako, če bi posegala v te segmente mimo socialnih partnerjev, mimo sindikatov. Težave, s katerimi se  soočamo, so posledica predvsem gospodarske krize, ki je pretresala svet in tudi Slovenijo, prav tako so posledica dejstva, da je naša država dala ogromno denarja za reševanje bank in finančnega sektorja, da je ogromno denarja šlo in bo še šlo za reševanje francoskih in nemških bank v Grčiji in še kje, poudarja Semolič. Ta račun se ne sme izstaviti delavcem, delavkam in upokojencem, opozarja. "Torej, če bo naša vlada naredila nekaj v tej smeri, bo naletela na odpor sindikatov," pravi. 

Ali se lahko zgodi še en referendum o interventnem zakonu?

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Aljoša Kravanja

Semolič ni želel špekulirati o tem vprašanju, je pa dejal, da bodo sindikati glede tega vprašanja zelo občutljivi. Delavske plače, socialni transferji in pokojnine ne bodo reševale javnih financ. "Temu se bomo zagotovo upirali. Vlada naj se vendarle umiri in naj sprejme dialog s sindikati na enakopravni ravni. Probleme moramo reševati skupaj, skupaj s sindikati, delodajalci, upokojenci in mlajšo populacijo. To je pot, ki nas bo pripeljala do cilja, ki ga vsi želimo – izhod iz krize na način, da ne bo prizadet standard večine ljudi," je razložil.

Kdaj bodo nova pogajanja in pogovori?

Semolič je na napovedi premierja Pahorja, da naj bi se v petek sestali z vodstvom sindikatov in preverili možnost za oblikovanje druge pokojninske reforme, odvrnil, da so se vedno pripravljeni pogovarjati s katero koli vlado. Za novo pokojninsko reformo po njegovem mnenju obstaja upanje.

Semolič pravi, da mora prevladati razum, da se čustva morajo umiriti. "Razum mora pripeljati vlado do nekaterih odločitev, ki bodo spreminjale odnos vlade do sindikatov. Vlada nas ne sme podcenjevati, saj nas mora pri nekaterih stvareh, ne pri vseh, ampak pri nekaterih pa nas mora jemati za enakovredne partnerje," dodaja.

Evropa v primežu pokojninske reforme

Evropski delavci se soočajo z enakimi težavami kot slovenski. V Španiji, Franciji, Nemčiji … kaj pa delajo sindikati na evropski ravni? Aprila letos so se zbrali v Budimpešti, kjer so na sindikalnih protestih opozorili Bruselj na pritiske, ki jih doživljajo delavci, ki niso krivi za krizo. Načrtujejo pa tudi velike demonstracije v Luksemburgu, ki se bodo odvijale 21. junija. "Kar se dogaja v Sloveniji, ni nič novega. To se dogaja po celotni Evropi. Razlika je mogoče ta, da so francoski sindikati šli na ulice, prišlo je do razbijanja in generalne stavke, kljub temu pa je Sarkozy, kot prispodoba za oblast, reformo sprejel. Mi smo se odločili za drugo pot, lahko bi šli tudi po drugi poti, a verjetno bi se zgodilo isto kot v Franciji," je razložil in dodal, da so šli po poti, ki ni enostavna – ustavno sodišče, zbiranje podpisov za referendum – na koncu pa uspeli.

Aprila so protestirali v Budimpešti, 21. junija pa bodo v Luksemburgu. Evropski sindikati opozarjajo, da evropski delavci ne bodo plačevali za krizo, ki je niso ustvarili.
Aprila so protestirali v Budimpešti, 21. junija pa bodo v Luksemburgu. Evropski sindikati opozarjajo, da evropski delavci ne bodo plačevali za krizo, ki je niso ustvarili. FOTO: Reuters

Znova na referendum in znova neuspeh?

Prvak največje opozicijske stranke SDS Janez Janša je že včeraj dejal, da napovedani interventni zakon ni nikakršna rešitev. "Takšna poteza bi nas potisnila še v večjo kašo, še več časa bi zapravili in še bolj se bomo zadolžili. S pokojninskim zakonom bi letos privarčevali 30 milijonov evrov, medtem ko vladna koalicija vsak mesec zapravi 200 milijonov evrov več, kot zbere v proračunu," je dejal.

"Tak interventni zakon, ki ga predlaga vlada brez vsake legitimnosti, je lahko ponovno predmet referenduma na zahtevo sindikatov javnega sektorja in jeseni se lahko današnji dan zgolj ponovi. Kaj vsi skupaj s tem pridobimo?" se sprašuje Janša in poda rešitev – sestop vladne koalicije z oblasti in razpis predčasnih volitev. "V SDS smo pripravljeni sodelovati tako pri izpolnitvi potrebnih ustavnih pogojev za razpis predčasnih volitev kot tudi pri oblikovanju dogovora o rešitvi nekaterih nujnih vprašanj v času do predčasnih volitev," je še dodal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
07. 06. 2011 16.07
Naj si vlada tega raje ne privošči. Kaj ni dobila dovolj jasnega sporočila?
pupa_od_anbot
06. 06. 2011 18.29
dan @igicza, sem hotela predlagat podobno: on, ki živi od vaših žuljev (koliko je zdaj članarina za sindikate?) se pravi od vaših 500-700€, dobiva 5000-6000€... računajte... konec koncev , za "prispevek" sindikatu imaš lahko plačano eno položnico spomnite se na Gorenje, Muro in gradbince...
matedolenc
06. 06. 2011 17.44
igicza Kolikokrat so šli sindikati na cesto pod prejšnjo in kolikokrat pod zdajšnjo vlado?
igicza
06. 06. 2011 17.44
Me zanima kaj bi bilo, če bi vsi delavci kar naenkrat izstopili iz sindikata. Enega ali drugega...
skoljka11
06. 06. 2011 15.37
Ali ni lepo, zanimivo, prava burleska poslušati glevnega vodjo sindikatov. Človek trobi eno in isto že celo leto, malo manj glsno je vpil v prejšnji vladi, je že vedel zakaj. Res je, da oni niso tajkuni, ampak prave koristi od njih pa tudi ni. Mislite, da s ljudje ne bi znali organizirati in oditi na cste. Korakati prvi na čelu ubobožane kolone in ne biti njim enak ni ravno hvale vredno dejanje. Sindikati bodo dobili neko vrednost takrat, ko bodo poleg mahanja, vpitja in sodelovanja v protestih po Rvropi pokazali svoje konkretne izdelke. V tem letu dogovarjanja bi lahko pripravili vzporedne predloge zakonov, jih poslali v obravnavo, potem pa bi ljudje lahko videli ali imajo prav ali ne. Predvidevam, da bi se večina Slovencev znala boriti za čim večje pravice delavcev in to tudi javno izkazovati. Ampak, dragi "Sindikati", potrebno je še kaj več kot le vpitje in mahanje. Ste pripravljeni tudi v sindikatih zategniti pas, znižati plače, ukiniti plačano delovno mesto predsednika, delovati v cilju varčevanja. In zakaj imate svoje strokovne službe? S papirji, analizami, izračuni,strategijami na mizo, edino to potrebuje Slovenija. Da pa si želimo vsi boljše, pravičnejše pogoje za delo in življenje je jasno, za vse Slovence. No ja, razen za tiste, ki so mislili da so "nadSlovenci", pa so jemali samo zase.
flaker007
06. 06. 2011 15.27
Kaj je že Semolič naredil za delavce?
dajno
06. 06. 2011 15.25
Naloga za davčno, ki ima vse podatke! Za vsakega polnoletnega občana preverite njegove prihodke zadnjih 20 let. Nato primerjate koliko ima na računih, obveznicah, delnicah, nepremičninah itd... Razliko (ni treba odštevat izdatkov, bodimo velikodušni in recimo da je živel samo od zraka, vozil na zrak itd...) pa zaplenit. Sem prepričan, da bi na tak način postali ne druga, pač pa prva Švica!
aristotel
06. 06. 2011 14.50
79 LETNI PRAPRAPRADEDEK, PADEL Z GRADBENEGA ODRA Predmeja pri Smrdogradu 13. januar 2024 Pri obnavljanju fasade, se je resneje poškodoval Jusuf H. iz Zgornjih Pirčkov. Mlad delavec je zaradi pomanjkanja delovnih izkušenj padel z gradbenega odra na 83 letnega delovodjo na gradbišču, ki je iskal svojo zobno protezo, ki mu je zaradi kašljanja izpadla. Pri tem sta se poškodovala oba. Oba delavca gradbenega podjetja Zapufan d.oo. so odpeljali v Smrdograško bolnico.
Longview
06. 06. 2011 14.40
No Štrukelj, pa da te vidimo. Tvoja brezpravna raja
svegel
06. 06. 2011 14.37
Sedaj bi se pa mascevali, revolucijo je treba
drago štubljar
06. 06. 2011 14.30
DUSANU JE EN PODOBAN PLESAV
drago štubljar
06. 06. 2011 14.16
JANSU IN SIMUNICA CIM PREJ V HAG KER RUSENJE DRZAVE JE TUDI ZLOCIN POTEM BO MIR V DRZAVI
daf3
06. 06. 2011 14.14
Tajkunom poberte pa nebo nobenmu treba delat do 65 leta .Samo poglejte kam gre denar od tistih kateri so prispevali v blagajno pa niso dobili nobenga penzjona ker so prej umrli kje je tist denar kateri je ostal zaradi smrti .V Nemčiji si delal borih deset let pa imaš večji penzion kot pri nas 40 let naj mi Borči in Svetli pove kako je to mogoče.
batom@pinkponk.com
06. 06. 2011 14.05
Semolič, kakšno plačo imaš pa ti?
bozjibic
06. 06. 2011 14.05
Lepo je videt kako kravatnike panika daje. Čaka nas še par referendumov, pa bo mogoče kravatnikom kapnlo, da morajo odstopit...
drago štubljar
06. 06. 2011 14.02
SIMUNIC JE POKASIRAL ZA REFERENDUME TOLKO PROVIZIJE OD JANSE DA MU NI POTREBNA POKOJNINA NI POKOJNINSKA REFORMA
bpmsi
06. 06. 2011 14.01
sindikat naš posvečeno bodi tvoje ime daj nam danes naše svinjske polovice in ne vpelji nas v skušnjavo ampak pelji nas na sidikalni izlet ...
alterego
06. 06. 2011 13.54
rabimo en interventni zakon o razlastitvi pokradenega državnega premoženja... vse ostalo je brez veze!
strom
06. 06. 2011 13.54
Tega semuliča bi ga jaz lastnoročno vrgel iz sindikata in direkt v zapor!!!odkar je na sindikatu ni naredil niti ene dobre stvari za delavce.samo dnar si hoče nagrabst,za delavce pa se mu fučka.takega sindikata mi ne rabimo!!!
kleopatra-1
06. 06. 2011 13.52
b7706.06.2011, 13:324 tajkuni! hlapec in sužen je vsakdo ki se ne zaveda svojega znanja in sposobnosti ki jih ponuja na trgu! uspeh, dohodek, srečo, veselje........ si lahko izboriš samo sam z delom in znanjem GA NI IN GA NE BO SINDIKATA NE FAKULTETE KI BI SE ZA TO BORILA OZIRAMA NUDILA! TOREJ: REŠITEV JE V NAS SAMIH!!!!! zato se bojim da v sloveniji ni rešitve, ker 90 % naroda razmišlja popolnoma narobe! --- res je tako.