Slovenija

Vlada naj razpravlja 'podnevi in ponoči'

Ljubljana, 01. 08. 2010 18.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Jani Muhič/T.Š.
Komentarji
90

Če je to potrebno za to, da pride do dobrih in odločnih rešitev, meni predsednik Türk. Kot pravi, se pri nas socialna slika družbe spreminja in se bo še bolj. Pri tem pa ne gre več za vprašanje socialnih izbir, temveč človekovih pravic.

''Verjamem, da je sedaj že ta vlada zbrala dovolj izkušenj, da lahko v jesenskem delu, ki bo resnično zelo pomemben, uvede neko novo prakso,'' je v pogovoru v oddaji TV Klub dejal predsednik republike Danilo Türk. Želi si namreč, da vlada opusti svojo navado razpravljati pred javnostjo obširno in polemično.

''Veliko bolje bo, če se razprave opravijo znotraj vlade. In če je treba, naj razpravljajo podnevi in ponoči. In potem pridejo z dobrimi, odločnimi rešitvami in energično izvedbo,'' vladi svetuje predsednik republike.

Vlada naj razpravlja podnevi in ponoči, če je to potrebno, meni predsednik republike.
Vlada naj razpravlja podnevi in ponoči, če je to potrebno, meni predsednik republike. FOTO: POP TV

'Ni treba vedno spreminjati zakonov'

Türk je spregovoril tudi o ravnanju vodstva Vegrada z delavci, ki so jih po hrano napotili kar na Rdeči križ, saj jim plač niso izplačali. To je po predsednikovih besedah ''nesprejemljivo'', ravnanje vodstva Vegrada pa ''cinično in vredno vsega obsojanja''. Ob tem je izrazil upanje, da se bodo glede tega oglasili tudi drugi, pri čemer je izpostavil društvo Manager, kajti ta praksa po njegovih besedah meče izjemno slabo luč na slovenske podjetnike in slovensko gospodarstvo, poleg preostalega.

''Upam, da se bo ukrepalo. Pri nas imamo prakso, ko se preveč odlaša z ukrepanjem, ko stvari nekako potonejo v pozabo, ker se rešitve odlagajo. Verjamem, da je primer Vegrad primer, na katerem bi se morala ta praksa začeti spreminjati,'' je dejal Türk.

''Mi imamo sicer v tej družbi problem s počasnostjo, neustreznostjo in slabo učinkovitostjo inšpekcij, vseh vrst inšpekcij. Tukaj država ne funkcionira dovolj dobro.'' Praksa se mora spremeniti, je dejal in poudaril, da ni treba vedno spreminjati zakonov, lahko se spremeni praksa. Inšpekcije morajo delovati hitreje, bolj učinkovito. To velja tudi za druge organe, tudi za tožilstvo.

'Slovenija ni tako siromašna, da ne bi zmogla'

Slovenija ni tako siromašna, da ne bi zmogla rešitev, pravi predsednik.
Slovenija ni tako siromašna, da ne bi zmogla rešitev, pravi predsednik. FOTO: POP TV

''Tukaj gre za akutne stvari, kjer ne smemo spregledati širše slike. Pri nas se socialna slika družbe spreminja. Propad nekaterih podjetij, ki jih vidimo, pa jo bo še bolj,'' opozarja predsednik. Ob tem je dejal, da je vlada že začela pripravljati nekatere spremembe v socialni politiki. ''Tudi socialni transferji morajo biti reorganizirani. Tako da bodo bolj učinkovito pomagali tam, kjer je to najbolj potrebno, in da ne bo usmerjanja tja, kjer to ni potrebno.''

''Ne gre več za vprašanja socialnih izbir, temveč gre za vprašanje človekovih pravic. In Slovenija ni tako siromašna država, da ne bi zmogla teh rešitev. Zmogla jih bo, ampak pod pogojem, da se bo tu vodila odločna, čvrsta, usmerjena politika,'' je prepričan Türk.

Glede pokojninske reforme Türk pravi, da se je treba dogovoriti o tem kako in za koliko dvigniti upokojitveno starost. Je pa razočaran ko vidi, da še vedno nimamo dovolj dobrih izračunov, ki bi pokazali koliko delavcev ne bi zmoglo prenesti dviga upokojitvene starosti. Podatkov pa je premalo.

Lastništvo v NLB je v nacionalnem interesu

NLB je del slovenskega nacionalnega interesa, pravi Türk.
NLB je del slovenskega nacionalnega interesa, pravi Türk. FOTO: Blaž Garbajs

''Okrog NLB se preveč govori,'' je odgovoril na vprašanje, ali je država dober ali slab lastnik banke, in dodal, da je bil posebno nezadovoljen z izjavami v tednu pred stresnimi testi. ''To je bil slab čas za razpravljanje o Ljubljanski banki,'' je povedal in pojasnil, da se je s tem ta banka uvrstila med banke, za katere je potrebna nadaljnja skrb, kar se je v mednarodni skupnosti opazilo in to škoduje.

Predsednik bi rad videl, da bi se čim prej prešlo v realno določanje opcij za naprej, časa za nadaljnje razpravljanje pa po njegovem ni. Je pa lastništvo države v NLB po njegovih besedah v nacionalnem interesu Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Miroslav Kokot
02. 08. 2010 20.18
NAROD SE BO NAVADIL ŽIVETI SKROMNO ZATO SE NE BOJO SEKIRALI KDO BO NA OBLASTI ZATO BO ŠE NAPREJ VLADA LEVA IN ŠE NAPREJ BO REVŠČINA.
Buena Vita
02. 08. 2010 19.17
FUJ,SRAMOTA ,,,
RoccoS
02. 08. 2010 17.40
on ne odobrava? kaj je pozabil od koga je postavljen, kdo mu je šef? Saj pridejo volitve! Takrat pa zbogom!
Dzingiskan
02. 08. 2010 15.32
Vlada je na dopustu, dajmo se malo sprostiti. Kdaj odhajate tja tudi vi gospod predsednik in kako ga boste preživeli ?
papez46
02. 08. 2010 15.00
Gospodje - pozor! Čaša v katero nalivate grenko pijačo vsakdana večine državljanov se počasi polne. Čas, ko bo kaplja - tista ena preveč - prelila rob kozarca NI VEČ DALEČ.
hrcekmuri
02. 08. 2010 13.34
NEBI ČLOVEK VERJE ZAČEL JE MISLIT,MOGOČE MU PA KDO POMAGSA
snifff
02. 08. 2010 13.33
Taki kot so tale, turk... ok, saj on nima vajeti v rokah pa vseeno bolje da se ne oglaša, mesto predsednika države pa bi prosto najraje kar ukinili, ker imamo na vrhu nekoga, ki se samo pase in od časa do časa pove kakšno nebodi ga treba. To da je Pahor s tem seznanjen, verjamem da borat to ve odkar je prišel na vrh vlade. Kaj pa dejanja? Dejanja so bistvo vsega in tega ni...., poba se bo pomenil z temi, z temi, on bo vse uredil in kjer se je pojavil je bilo adijo, kakor župnik da žegn umrlemu v veži. Do danes, razen dviga trošarin, še naši Borati niso naredili popolnoma nobenega koraka v smeri dobrega gospodarjenja, pač pa se izkazuje panično grabenje mastnih vsot na kupe, ki so že tako prepolni. Torej, gospod predsednik ne klanfat neumnosti, pa nažento to ruljo iz državnega zbora na cesto, če bi radi bili koristni.
RobinHood
02. 08. 2010 13.10
takšne kot je g. Türk in kot je bil g. Janez Drnovšek - takšnih bi moralo bit več
vetrolov
02. 08. 2010 12.34
sluzavo, bolj sluzavo , turk.
zahod.west
02. 08. 2010 11.36
on gotovo največ dela ponoči.............
cirenij
02. 08. 2010 11.32
Predsednik je v predvolilni kampanji obljubljal zavzemanje za malega človeka in socialno državo. Če je s socialno mislil socialne transfere, je predvolilno obljubo izpolnil.
Inspire
02. 08. 2010 11.30
dr.Turk :" Vlada naj dela podnevi in ponoči" Ponoči je Vasiljka pripravljala tudi arbirtražni sporazum , ki je za Slovenijo poguben, tako kot vsa vladna i n predsedniška garnitura ! Barbara pa molči , samo , da je prva dama Slovenije .
zahod.west
02. 08. 2010 11.28
koliko dovkoplačevalskega denarja zapravlja za ta "posel"?
Robert Ma
02. 08. 2010 11.23
mislim da je treba menjati celotno politično garnituro!!! kolko to stane ??? jst plačam!!!
Pantokrator
02. 08. 2010 11.21
Gotovo je, gotovo! Gremo po poti Grčije........
zahod.west
02. 08. 2010 11.10
lepo je fučkati na davkoplačevalski račun, vsi bi če bi imeli možnost...........
zahod.west
02. 08. 2010 11.09
a se ne sme pisati o sex in the city-ju ................
ZeroGravity
02. 08. 2010 11.09
kako pa kaj Vasilka Sancin
Ferdo Crni
02. 08. 2010 10.59
Mislim... pa kar ta sedanja oblast dela je eno samo "razpravljanje". In to razpravljanje ni širokega - javnega spektra ampak neskončno razpravljajo kar med sabo. V resnici se temu reče delitev plena (oblasti) ampak za populistično besedičenje se to spremeni v "razpravo" in "razmišljanje".
cxfd09011
02. 08. 2010 10.53
Vlada naj odstopi,podnevi ali ponoci mi je vse en!!!