Slovenija

'Volja za razumno rešitev je na obeh straneh'

Ljubljana, 18. 05. 2012 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki vlade in policijskih sindikatov se po sestanku strinjajo, da so dosegli napredek. V okviru delovnih srečanj se bodo namreč sestajali še v naslednjih dneh, ob tem pa obe strani upata na dogovor. Virant je medtem sporočil, da roka za zbiranje podpisov še ne bo razpisal, ker pogajanja še potekajo.

Predstavnike obeh policijskih sindikatov je dopoldne najprej sprejel generalni direktor policije Janko Goršek, nato pa so se skupaj sestali še z ministrom za delo Andrejem Vizjakom. Sestanek je bil najverjetneje posledica vložitve pobude za razpis referenduma, s katero so policisti preprečili, da bi zakon o uravnoteženju javnih financ začel veljati jutri, in tako prekrižali načrte vlade, ki želi z omenjenim zakonom letos v proračunu privarčevati 222 milijonov evrov.

Da bodo po svojih močeh prispevali k zbiranju podpisov, napovedujejo tudi v gibanjih 15o in Mi smo univerza.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je po sestanku pojasnil, da bodo nastale razmere poskušali najprej razrešiti v medsebojnem pogovoru. V ta namen bosta na obeh straneh oblikovani tudi ustrezni delovni skupini. Tako bodo v naslednjem tednu po vsej verjetnosti veliko težav, zaradi katerih stavkajo, tudi razrešili, je dejal Uroševič, sicer pa o podrobnostih ni želel govoriti.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije (SPS) Zoran Petrovič pa kot prvopodpisani ni želel špekulirati o možnosti umika pobude za razpis referenduma. Kot je dejal, se niti niso pogovarjali o tem, saj gre v prvi vrsti za iskanje "skupne in razumne rešitve", kar je po njegovem mnenju tudi interes obeh strani. Sicer pa je po njegovih besedah "škoda izgubljenega meseca", ker bi lahko glede na to, da niso postavljali "toliko nemogočih" zahtev, dosegli dogovor že prej.

Policisti so vložili 4753 podpisov za pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o uravnoteženju javnih financ.
Policisti so vložili 4753 podpisov za pobudo za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o uravnoteženju javnih financ. FOTO: Blaž Garbajs

Vizjak: Nabralo se je veliko stvari, ki jih žulijo

Goršek in Vizjak sta se po sestanku strinjala, da jih v prihodnjih dneh čakajo zelo zahtevna pogajanja. "Kaj lahko ponudimo policistom, bodo doprinesli naslednji dnevi," je povedal Vizjak in pojasnil, da policistov sicer ne žuli le to, kar je povzročeno z aktivnostjo sedanje vlade, temveč se je veliko stvari nabralo še iz preteklosti. Po njegovem je ravno to njihova "smola", da se zadeve že prej niso zapirale, temveč seštevale, in je zato zdaj veliko večji problem, kot bi sicer lahko bil.

Ker je Zakon o uravnoteženju javnih financ zelo nepravičen do pripadnikov Slovenke vojske in še posebej do civilnih oseb, zaposlenih v vojski, vloženo pobudo o naknadnem zakonodajnem referendumu popolnoma podpiramo in upamo, da bo do referenduma dejansko tudi prišlo ter da bo ta uspešen. Sindikat vojakov Slovenije

Za dogovor je kljub vsemu zelo malo časa, a po mnenju Vizjaka ga je zelo pomembno doseči, še preden bi predsednik DZ Gregor Virant določil rok za zbiranje 40.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma. Iz državnega zbora so sicer sporočili, da se je predsednik parlamenta odločil, da za zdaj še ne bo razpisal roka za zbiranje podpisov za referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ, za to pa se je odločil, ker pogajanja med vlado in policijskima sindikatoma, ki zahtevata referendum, še potekajo. Virant je sicer v četrtek za medije povedal, da bo rok za začetek zbiranja podpisov za referendum najverjetneje določil za soboto.

Goršek je bil po sestanku optimističen glede prihodnjih dogovarjanj, o vsebini samih pogovorov pa ni želel razpravljati. "Pustimo, naj najprej pogajalci opravijo svoje," je povedal. Dodal je, da se bodo v okviru pogovorov sicer držali izključno le tistih zadev, ki so specifične za poklic policista.

Policisti: Zakon ne bo prizadel le javnih uslužbencev

Policisti opozarjajo, da se zakon ne nanaša zgolj na javne uslužbence in policiste, temveč "na več mestih trajno jemlje pravice vsem državljanom". Prepričani so, da bi moral biti tak zakon predmet resnih in vsebinskih usklajevanj, dogovora s socialnimi partnerji v socialnem dialogu in javne razprave.

"Zakon posega v višino pravic otrok, dijakov, študentov, pravice do nadomestila brezposelnih, upokojencev, žrtev vojnega nasilja, veteranov vojne za Slovenijo .... Prav tako posega v višino nadomestila ob bolezni, odlog plačila za zdravstvene prispevke, plačilo vrtca za drugega otroka, prekinja pogodbe o zaposlitvi posameznim kategorijam, posega v nacionalno varčevalno shemo, vrednotenju nepremičnin in vse do zakona, ki ureja subvencioniranja 1/6 cene malice v šoli, odpravo posledic naravnih nesreč in zapiranje rudnika Trbovlje - Hrastnik. Z zakonom se želi celo posegati v pravice za nazaj tistim, ki so prejeli zakonito izplačane regrese v letu 2012," poudarjajo v SPS.

Sicer pa policisti opozarjajo, da so bile njihove plače že pred sprejemom omenjenega zakona prenizke. Zaradi tega so se želeli z vlado pogajati ločeno, vendar pa, kot pravijo sami, vlada ni našla posluha za njihove želje.

Predsednik vlade Janez Janša
Predsednik vlade Janez Janša FOTO: Reuters

Janša: Upam, da gre za nesporazum

Premier Janez Janša je včeraj policiste pozval, naj podpise umaknejo. Opozoril je, da bi lahko tak referendum državi prizadejal usodni udarec. "Upam, da gre za nesporazum," je še dejal.

Dogovora med vlado in policijskima sindikatoma si želi tudi opozicija. Predsednik največje stranke v parlamentu Zoran Janković (PS) upa, da bodo vlada in sindikata našli skupni jezik, v nasprotnem primeru pa svari, da bi v primeru, da bi zakon na referendumu padel, bila država v bistveno slabšem položaju, kot je danes. Predsednik SD Borut Pahor pa pravi, da bi se v primeru padca zakona na referendumu krepko približala Grčiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1558)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tudilidijaspet
19. 05. 2012 21.30
haikuid človek človeku ostudno ogledalo stvar perspektive
etul
19. 05. 2012 21.22
-1
Aha jih je že dal Janezek v svet olej
titovka
19. 05. 2012 22.06
+1
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 21.04
+3
Skupina volivk in volivcev, ki je zbirala podpise podpore za razpis zakonodajnega referenduma o uveljavitvi Zakona o uravnoteženju javnih financ, je do včeraj, ko je bila vložena državljanska pobuda s 4.753 podpisi volivk in volivcev, zbrala 1.700 podpisov. Pri zbiranju so sodelovali aktivisti in aktivistke več sindikatov ter gibanj 15o in Mi smo univerza. Zaradi uspeha sorodne pobude smo se odločili, da svoje moči usmerimo v zbiranje 40.000 podpisov, kar bo omogočilo razpis referenduma in argumentirano ter demokratično razpravo brez zastraševanja in širjenja ozračja izrednih razmer. Tako imenovani varčevalni ukrepi korenito posegajo v pridobljene delavske in socialne pravice in dosežene standarde socialne države, zato je popolnoma nesprejemljivo, da so bili sprejeti po nujnem postopku. In to v času, ko v Evropi vse bolj prevladuje spoznanje, da so politike zategovanja pasov kontraproduktivne, pehajo vse več ljudi v revščino in brezperspektivnost in nižajo demokratične standarde. Zato popolnoma podpiramo včeraj vloženo pobudo za razpis referenduma in apeliramo na vlagatelje, da pobude ne umaknejo. Po svojih močeh bomo prispevali k zbiranju potrebnih 40.000 podpisov podpore zahtevi za razpis referenduma in pozivamo vse posameznike in posameznice, društva, organizacije, gibanja in sindikate ter konfederacije, da se pridružijo izvrševanju temeljne in neodtujljive pravice do referenduma. Zbiranje 40.000 podpisov za razpis naknadnega referenduma bo priložnost za razpravo o vseh razsežnostih tako imenovanih varčevalnih ukrepov. Referendum pa ne bo samo priložnost za zavrnitev politik zategovanja pasov, ampak tudi priložnost za utemeljitev alternativnega gospodarskega, družbenega in političnega razvoja. Skupina volivcev in volivk, ki je 14. maja sprožila pobudo za zbiranje podpisov za naknadni referendum o uveljavitvi ZUJF.
Mr.JanHara
19. 05. 2012 21.33
-2
Zahtevamo referendum proti vladi!!!! A ne?
Mr.JanHara
19. 05. 2012 21.36
-2
Mr.JanHara
19. 05. 2012 21.38
-2
Kaj o tem meni skupina volovk in volovcev?
Mr.JanHara
19. 05. 2012 21.38
-2
Ups, tipkarska! Volivk in volivcev! Se opravičujem!
titovka
19. 05. 2012 19.27
+6
no sedaj imate tako opevano evropo.....
Mr.JanHara
19. 05. 2012 19.46
-2
titovka
19. 05. 2012 19.47
+7
Mr.JanHara
19. 05. 2012 20.06
+0
Jaz sem vedno navijal za sredino, svojo in svojih nasprotnic, dobesedno!
Katja10
19. 05. 2012 18.19
+0
Je južni otok. Je. Daleč v neznanem morju je pika na obzorju. Je lisa iz megle. Med svitom in temo iz bele vode vzhaja. In neizmerno traja. In v hipu gre na dno. In morje od slasti je težko in pijano. In sol zatiska rano. In slutnja, da ga ni. Da so na temnem dnu samo zasute školjke in veje grenke oljke in zibanje mahu. A voda se odpre in močna zvezda vzide in nova ladja pride in južni otok je. (Kajetan Ković: Južni otok)
slonicka
19. 05. 2012 20.06
+2
naj vzame hudić evropo in tudi slovenijo saj tako ni već nodenega poštenja sama barabija
OFronta
19. 05. 2012 17.46
+3
Sicer nismo tukaj tisti, ki bi imeli mandat, da popeljemo našo državo v blagnijo, ki nam jo eni te isti obljubljajo že 20 let, ampak vseeno predlog tistemu, ki bo vladal naslednji. 1. Državo je treba zgraditi od temeljev pa navzgor, ne s strehe proti temeljem. 2. Zagotoviti vsakemu, ki dela takšno plačilo, da bo lahko dostojno živel in vsaj enkrat letno odpeljal svojo družino na najmanj 10-dnevni dopust. Vsi gospodarstvo in negospodarstvo! 3. Začeti je treba pri najšibkejših, kamor bomo prišli kmalu prav vsi, če bomo nasedali besednim izumom te vlade. 4. Potem je treba iti proti vrhu plačilnih list vseh zdaj najbolje plačanih in deliti tisto kar ostane. Po možnosti naj se sami zmenijo kakšna bodo razmerja med različnimi sektorji. Če bodo ljudje lahko bolj dostojno živeli bodo npr. sodišča imela manj dela, ljudje se bodo manj tožarili, manj bo tudi psihičnih bolnikov. Manj dela, manjše plačilo. 5. Drastično zmanjšat davke na plače in dvignit minimalno plačo na raven točke 2. Oziroma uzakonit, da se najnižjim plačam za zmanjšanje davščin poveča neto plača. Bruto ostane enak. Poveča se potrošnja. 6. Davek od dobička spraviti (dvigniti) na primerljivo evropsko raven in uvesti olajšave za domače investicije. S tem se zaradi nižjih davkov na delovno silo začne močan investicijcki ciklus. 7. Država sproti in previdno zažene investicijske projekte, ki bodo prinašali prihodke. Recimo Hrvatje se pogovarjajo s Kitajci za investicije v Luko Rijeka, država pa že investira v nižinsko železniško progo. Mi pa že od osamosvojitve govorimo o drugem tiru. 8. Vsak ukrep mora pomeniti blaginjo državljanov in nikogar ne smemo pustiti zadaj.
M_teorija
19. 05. 2012 17.08
+6
Največji problem te vlade je ker mora sprejeti in uveljaviti vse tiste reforme, ki so jih blokirali!? Seveda z obvodi, da slučajno narod ne opazi. Podobno kot hočejo z zlatim pravilom prepovedati referendume, kot na primer Zokijev predlog, da se uvede DDV!
Mr.JanHara
19. 05. 2012 18.55
+0
Novica dneva! Uvedli bomo DDV! Sedaj smo brez! AVE hiber!
Mr.JanHara
19. 05. 2012 18.57
+0
Zaradi takšnih Jankovičevih podpornikov bo Janša do pokoja predsednik vlade!
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 19.01
+0
janša je zadnjič v živlenju predsednik vlade, nikoli več.
Mr.JanHara
19. 05. 2012 19.26
+1
M_teorija
19. 05. 2012 16.51
+8
V Franciji Holland, V Nemčiji na volitvah po 60 letih katastrofalen poraz Merklovih CDU v Westfaliji, Grčija..., celo Norbert reithofer, prvi mož družbe BMW opozarja, da varčevalni ukrepi na silo in brez razvojne naravnanosti niso prava rešitev v pravo smer. Naša vlada pa kar vztraja, pa vztraja. Kot če bi 45-tega prebegnili k tabelim!?
M_teorija
19. 05. 2012 16.57
+6
MM pravi, da zaradi varčevalnih ukrepov ni treba skrčiti glave. No dobesedno ne, krčijo pa pamet, edino perspektivo v državi, ki nima drugih potencialov kot je nafta. Mogoče lepe gozdove, lepe hribe, ampak tudi za trženje tega je spet potrbna pamet. In ravno na tem segmentu ta vlada krči in reže. Kot če bi žagali vejo na kateri sedimo!?
M_teorija
19. 05. 2012 17.02
+5
Za tehnično vlado je JJ enkrat izjavil, da je smešno, da naj bi krizo reševali tisti, ki so jo zakuhali. Ne bi mogel bolje povedati, če bi bil samokritičen!?
Robin Gunner
19. 05. 2012 17.14
+3
CDU zgublja zato ker noben desnicar ne podpira denarne pomoci zakreditiranih drzav kot je Grcija ki je 30 let lagala financnih institucijam, in ker so jim odpisali 50% dolga! Zahvalmo se lahko tud maoistu in ex komunistu barrosu!
kaktus11
19. 05. 2012 16.21
+5
Sem slišal , da se proviranti tako roka trese , za podpis o zbiranju podpisov , da je falil list papirja-- se je kar na mizo podpisal !!!
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 16.06
+5
AVE REFERENDUM !!
titovka
19. 05. 2012 16.36
+5
I_LL_BE_BACK
19. 05. 2012 16.05
-3
Će ti je nekdo po defaultu antipatićen kot je nekaterim Janca moraš sto na uro pljuvat po njemu. Utemeljeno al pa ne. Izkušnja z Barbiko jim še ni dosti. Njihove zmote pa plaćujemo, tudi tisti ki nikoli nismo podpirali Kućanovega planskega gospodarstva v katerem Elita 21 domaćih menedžerjev eksperimentira z gospodarstvom
titovka
19. 05. 2012 16.36
+3
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 15.50
+6
Janez Refrendumski noče referenduma? Narod ga hoče.
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.54
-4
Voliček, ti nisi narod! Boš šel kar v balo!
prašek
19. 05. 2012 15.54
+5
M_teorija
19. 05. 2012 16.52
+2
prašek
19. 05. 2012 15.40
+4
Mr.JanHara Bo pa Tomaž prišel na tvoj konec. Ga boš lahko obiskoval pa bosta skupaj rekla kakšno o nepravičnem komunističnem sistemu !!!
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.42
-1
Bova pričela referendume kar balirati! Celo voliček bo vesel.
prašek
19. 05. 2012 15.45
+2
Ni blema ! Seno je že pod streho ,senene bale so narejene ......
prašek
19. 05. 2012 15.46
+2
titovka
19. 05. 2012 16.37
prašek
19. 05. 2012 15.39
+5
Kot hudič križa , se vlada boji referenduma !!! In vsaj v tem jih razumem !!
prašek
19. 05. 2012 15.38
+3
Vlada ima preveč časa in bo policistom ponudila nekaj .... Skratka , spet bo počepnila , Virant pa že čaka v zasedi ☺
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 15.00
+2
vlada ki ima takšno obsolutno podporo naroda pa se res nima za kaj bati refrenduma... ali?
titovka
19. 05. 2012 15.23
+1
saj še malo pa bo morala sama odstopiti...tako, kot so zahtevali od pahorja.....
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.25
-1
Eni še kar sanjajo, podnevi modre angele, ponoči bele miške.
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 15.29
+3
če bi včeraj bi že bilo prepozno, odstopili
titovka
19. 05. 2012 15.30
+3
Mr.JanHara....tako razmišlja bela pamet!!!
I_LL_BE_BACK
19. 05. 2012 15.31
-2
nimaš ti bolj pametnega dela kot srat po forumih
I_LL_BE_BACK
19. 05. 2012 15.32
-2
Janca je car, pa će se s svojim solatarjem postavite na glavo
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 15.37
+3
prašek
19. 05. 2012 15.47
+2
Samo za manjšino z albanskim poreklom !!!
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.49
-1
titovka, kao razmišlja bela pamet so mi zbrisali. Pa nisem nikogar ralil, na kar koli ščuval i.t.d Z vami je težko razpravljati, če mi zamašijo gobec, prašek pa tu praši kakšnih 15 bal na uro.
prašek
19. 05. 2012 15.55
+4
Ta portal ni Delo.si . He , he , se boš moral navaditi uporabljati normalne besede .
titovka
19. 05. 2012 16.35
+4
Mr.JanHara¸¸¸¸¸¸¸ziher je bil napačen odgovor.
dule100
19. 05. 2012 14.54
-3
Kaj čmo. Vozmo vas ko karjole ! Boste pač morali naslednja štiri leta MALO VEČ JAMRATI !
titovka
19. 05. 2012 15.10
+3
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.18
-1
Jamranje je pri nekaterih že poklicna bolezen.
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 15.20
+3
npr. janšino jamranje kako je vse zarota, podtikanje, udba komunisti, leteči sloni
titovka
19. 05. 2012 15.22
+3
hahahaha, a to misliš na janšo....kr naj jamra, saj je referendum njegov izum... klinc pa tak človek, ki se boji svojega izuma!!!!potem se vidi, kako so za nič!!!!!
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.27
-3
V tek komentarjih je še največ letečih VOLOV.
titovka
19. 05. 2012 15.30
+4
prašek
19. 05. 2012 15.34
+4
titovka
19. 05. 2012 16.35
+2
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 14.53
+1
Kdaj bo referendum ?
titovka
19. 05. 2012 15.12
+4
komaj čakam!!! kam se bo pa takrat janša odpeljal...da ne bomo videli njegov zelen ksiht...tajvan, kosova?????
kaktus11
19. 05. 2012 15.14
+1
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.19
-4
Voliček, kaj še vedno pričakuješ referendum "o vladi"?
MERDE-AVE-MERDE
19. 05. 2012 16.03
+4
referendum o vladi? Ne. sicer pa to kar ima Slovenija temu težko rečeš - vlada. To je prej skupek ......................... .............. !
pedritsegonita
19. 05. 2012 14.48
+1
zarad mene lahko uvedejo privat policijo.
titovka
19. 05. 2012 14.27
+5
bravo modri angeli...samo vi ste spregledali vladavino jj in se uprli kapitalizmu in kapitalistični vladi...čestitke..!!! upam, da se boste borili pokončno do konca!!!!!
dule100
19. 05. 2012 14.49
-2
titovka Seveda se bodo ! Počepnili bodo, tako kot vsi ! Še vedno sanjaš, zbudi se !
titovka
19. 05. 2012 15.06
+3
verjamem v njih...upam, da se bodo borili, kot levi za sebe za nas...za višje plače, za boljši delovni čas, za boljše pogoje dela.upam, da se bodo borili za sebe za nas...za socialno državo, kar nista bila sposobna ni semolič ni štrukelj!!!! jaz ne sanjam več leta 1990!!!
Mr.JanHara
19. 05. 2012 15.56
-2
Vera, upanje, ljubezen. Kaj niso to neki krščanski nauki? Lepo, da se jih spomnimo.
titovka
19. 05. 2012 16.33
+4
pozabil si na njihov največji krščanski nauk........POŠTENJE!!!!