Slovenija

'Vlada me skuša zlomiti'

Ljubljana, 18. 05. 2007 14.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
B.M./N.M./M.K./STA
Komentarji
223

Janez Drnovšek je zanikal, da bi naročil nakup letalske vozovnice za alternativnega zdravilca. Meni, da ga vlada skuša zlomiti.

Razumeti je treba, da skušajo zlomiti predsednika države, ki se jim ni uklonil. In če jim bo to uspelo, potem se ne bodo ustavili nikjer. Janez Drnovšek

Predsednik države Janez Drnovšek je v pogovoru za 24UR zanikal, da bi naročil letalsko vozovnico za indijskega alternativnega zdravilca, ki naj bi jo plačala SOVA iz svojega črnega sklada. Po njegovem ga skuša vlada zlomiti, ker se ji ni uklonil.

Drnovšek meni, da se ga vlada bolestno boji.
Drnovšek meni, da se ga vlada bolestno boji. FOTO: POP TV

Drnovšek trdi, da ne ve, kako se je odvil nakup letalske karte za alternativnega zdravnika, in hkrati poudarja, da je smešno, kako se sam brani zaradi banalnosti, kot je letalska vozovnica, medtem ko bodo drugi razdejali državo.

Namen vladne skupine je, da sistematično zbira in išče, kaj obremenilnega lahko najde o predsedniku države. Janez Drnovšek

Premier Janez Janša Drnovšku odgovarja, da vlada nikoli ni trdila, da je Drnovšek karkoli naročil. Hkrati poudarja, da se vlada ni spravila nad predsednika države, pač pa njena delovna skupina le preiskuje sume zakonitosti v Sovi.

Janez Drnovšek je sicer prepričan, da je največjo škodo pri vsem naredila vlada, saj je uničila inštitucijo Sove. Agencija je po njegovem mnenju že zdaj izgubila vso kredibilnost. "Kdo bo še sodeloval z njo, če lahko vsak dan nek politik, ki vidi samo svojo oblast, svoje interese in ga država ne zanima, gre tja in uniči vse zaupanje. Ko vsaka tajnost lahko postane javna,“ je dejal Drnovšek.

Janša pravi, da je zdaj na vrsti tožilstvo, ki mora presoditi konkretno odgovornost.
Janša pravi, da je zdaj na vrsti tožilstvo, ki mora presoditi konkretno odgovornost. FOTO: POP TV


Premier je odločen, da dela vladne skupine, ki jo vodi Lovro Šturm, s političnimi obtožbami ne bo nihče preprečil. "Vlada se drži zakonske podlage. Skupina ni objavila ničesar, kar ni dokazljivo tudi na sodišču, in svoje delo bo opravila do konca, pa tudi če bo trajalo še eno leto,“ je povedal Janša. Kot je pojasnil, je vladna delovna skupina nastala, potem ko je bilo ocenjeno, da nov direktor Sove sam tega ne bo zmogel, ker je razmerje sil v agenciji znano.

Letalska karta je malenkost in vesel bi bil, če bi se tukaj zaključilo, vendar se, kot kaže, ne bo, saj gre za sum resnih nezakonitosti. Janez Janša

Na vprašanje, ali bi se Drnovšek lahko znašel pred ustavno obtožbo, pa je premier dejal, da tudi odkritje povezave med naročilom predsednika za letalsko karto in fondom Sove, ki po njegovem mnenju sploh ne bi smel obstajati, ne bi zadoščalo za resno ustavno obtožbo. "Gre za vprašanje, ali smo v tej državi vsi enaki pred zakonom. In dokler bom predsednik vlade v Sloveniji, se bom trudil, da bomo vsi enaki pred zakonom,“ je zaključil Janša.

Vsi Podbregarjevi podpisi

Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je včeraj izjavil, da mu njegov podpis ni znan
Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar je včeraj izjavil, da mu njegov podpis ni znan FOTO: POP TV

Vlada je danes na svojih spletnih straneh objavila nekaj novih dokumentov s parafami nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno varnostne agencije (SOVA). Ti naj bi potrdili identičnost Podbregarjeva podpisa na dokumentu, s katerim je odobril plačilo stroškov Drnovškovega zdravilca iz črnega fonda obveščevalne službe.

podbregar parafa
podbregar parafa FOTO:

Medtem ko je vladna delovna skupina, ki jo vodi pravosodni minister Lovro Šturm, zavrnila Podbregarjeve trditve o ponarejenosti njegovega podpisa, so iz obveščevalne agencije sporočili, da so dokumenti, ki jih je SOVA poslala vladni skupini za oceno njenega dela, pristni. Agencija dokumentov "ni prirejala, ponarejala ali kako drugače spreminjala," so sporočili iz SOVA. Omenjeni dokumenti so po navedbah agencije del dokumentacijskega gradiva SOVA.

Podbregar je zavrnil pogovor s pravosodnim ministrom

Pravosodni minister Lovro Šturm je aprila želel razčistiti sume o nepravilnostih na sestanku s Podbregarjem, a je ta pogovor zavrnil.
Pravosodni minister Lovro Šturm je aprila želel razčistiti sume o nepravilnostih na sestanku s Podbregarjem, a je ta pogovor zavrnil. FOTO: Dare Čekeliš

Tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak je danes povedal, da je Podbregar daljše časovno obdobje uporabljal parafiranje kot način potrjevanja veljavnosti dokumentov. "To je razvidno iz več sto uradnih listin. Parafiranje je uporabljal tudi za podpisovanje večine dokumentov, povezanih z uporabo nezakonitega dela posebnega sklada agencije," je še poudaril Hajdinjak.

Podbregar je včeraj izjavil, da svojega podpisa na omenjenem dokumentu ne prepozna, ni pa se opredelil, ali je SOVA plačala letalsko vozovnico za indijskega guruja ajurvede iz svojega nezakonitega črnega fonda.

"Podbregarjeve izjave so še toliko bolj neverodostojne zaradi dejstva, da ga je predsednik delovne skupine, pravosodni minister Lovro Šturm, aprila povabil na pogovor, a je nekdanji direktor SOVA pogovor zavrnil," je poudaril Hajdinjak. Ob tem je dodal, da "neverodostojnost Podbregarjevih trditev še dodatno utemeljuje očitno dejstvo, da se bivši direktor SOVA javno še vedno izmika jasnemu odgovoru na vprašanje, ali je agencija v času njegovega vodenja letalsko karto res plačala ali ne".

Parafa, za katero Podbregar trdi, da je ne prepozna kot svojo
Parafa, za katero Podbregar trdi, da je ne prepozna kot svojo FOTO:

Sledi Finančno poročilo številka 2

Hajdinjak je sicer danes tudi napovedal, da delovna skupina svojega dela še ni končala ter da namerava Podbregarja znova povabiti na pogovor, na katerem ga želi soočiti s svojimi ugotovitvami. Po njegovih besedah pa naj bi delovna skupina v kratkem objavila tudi svoje naslednje poročilo, ki ga bo predstavil Šturm, po potrebi pa naj bi ga komentiral tudi premier Janez Janša. Tudi to poročilo naj bi obravnavalo finančne zadeve, je še dejal.

Tiskovni predstavnik vlade pa je znova izpostavil tudi, da za neproračunsko financiranje SOVA ni bilo pravne podlage, saj edino pisno navodilo, ki ga je doslej potrdila vlada, navodilo o tajnem sodelovanju iz leta 1999, izrecno govori le o proračunskih sredstvih kot edinem viru financiranja. To pa pomeni, da je vsakršno drugo poslovanje z neproračunskimi sredstvi nezakonito.

SDS: Črni fond je nezakonit

Vladna skupina za oceno dela Slovenske obveščevalno-varnostne službe (SOVA) je opravila dobro delo, ocenjuje poslanska skupina SDS. Nujno je, da se razčistijo zadeve znotraj SOVA in da agencija lahko nemoteno opravlja svoje delo, je dejal poslanec SDS Miro Petek. "Moramo priznati, da smo bili tudi mi presenečeni nad črnim fondom," je še dodal. V SDS pa pričakujejo, da bo računsko sodišče izvedlo revizijo poslovanja SOVA.

V SDS pričakujejo, da bo računsko sodišče izvedlo revizijo poslovanja SOVA, je povedal Miro Petek
V SDS pričakujejo, da bo računsko sodišče izvedlo revizijo poslovanja SOVA, je povedal Miro Petek FOTO: POP TV

SDS po Petkovih besedah ne skrbi toliko, da je bila s sredstvi iz črnega fonda kupljena letalska karta, temveč predvsem to, "ali je bilo še več nezakonitega izkoriščanja". Vprašanje je tudi, od kod izvirajo takšna sredstva, ali samo iz tujine, ali pa tudi iz Slovenije, je povedal Petek.

Ker je črni fond nezakonit, SDS pozdravlja sklepe vladne skupine, da se na tem področju resnično vzpostavi zakonito stanje. "Skrbi nas tudi navedba v poročilu, da so se nenamensko trošila tudi proračunska sredstva, to se pravi legalna sredstva posebnega sklada," je še dodal.

Dimitrij Kovačič pa je opozoril, da skušajo nekateri zadevo SOVA "zreducirati zgolj na odnos med obema predsednikoma, kar pa po njegovih besedah ni pomembno. "Pomembna je ugotovitev, da je v SOVA obstajal črni fond," je ocenil Kovačič.

Po njegovih besedah tudi ni pomembno, ali je podpis nekdanjega direktorja agencije Iztoka Podbregarja na enem od dokumentov, ki jih je v sredo objavila vlada "pravi, ali ne". Če Podbregar ni podpisnik nalogov za razpolaganje sredstev iz tega črnega fonda, potem to pomeni, da nekdo drug znotraj SOVA razpolaga s tajnim fondom, brez vednosti svojega šefa, je povedal Kovačič. "Za konkretni primer je zelo pomembno, ali je podpis pravi ali ponarejen," je tudi dejal.

SOVA je od 1993 do 1999 prisluškovala za policijo

Petek pa je opozoril na odločbo ustavnega sodišča iz leta 2005, ki se po njegovih besedah nanaša na nezakonito delovanje SOVA v preteklosti. "Gre za tajni sporazum med SOVA in ministrstvom za notranje zadeve, ki je bil podpisan 9. septembra leta 1993," je dejal Petek. Ta sporazum je po njegovih besedah določal, da je SOVA za potrebe policije izvajala nadzor telekomunikacij.

Varnostna služba v demokratičnih družbah nima pristojnosti na področju klasične kriminalitete, je opozoril koalicijski poslanec. "Sporazum se je izvajal tri, štiri leta, to je do 11. aprila 1997," je za 24ur.com še dodal Petek. Ob tem se poraja vprašanje, ali obstaja "še kakšne takšen tajen sporazum", je še dodal poslanec. Kot je znano, je v času omenjenega sporazuma notranje ministrstvo vodil Ivan Bizjak, predstavnik tedanjih Slovenskih krščanskih demokratov v vladi Janeza Drnovška.

Odgovor vladne komisije na Podbregarjeve trditve
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (223)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alc19@email.si
20. 05. 2007 21.12
+1
predlagam da vlado razpustimo in se podredimo nemcom italjanom al pa madzarom ker itak nismo sposobni sami z sabo zivet. sram je lahko to vlado in vse njene pristase se bolj je pa lahko sram nas davkoplacevalce da te idiote placujemo za te oslarije ki jih delajo predlagam da uvedemo grmade in zacenjamo kuriti take idiote kot so tej na nasi vladi enako kot so nekoc kurili carovnice upam da se bo koncala ta neslavna vladavina kmalu in da bo do takrat se kaj dobrega ostalo tukaj na nasi zemljici
Prvo Bore
20. 05. 2007 19.51
+1
Gospod predsednik Drnovšek Janez Vsaka Vam čast za ta govor!!!! Vi ste diplomat in politik pravega kova. Samo še letos kandidirajte, pa bo !
sdrago@siol.net
20. 05. 2007 07.52
Očitno sta se znašla dva Janeza pred dejstvom, da se zgodovina ponavlja. Nekoč sta ju hoteli zlomiti ženi in sta rešila ta problem tako, da sta ženi in lastne otroke zapustila. Predlagam, da še enkrat ponovita napaki in tokrat v dobrobit naroda zapustita svoja položaja. Seveda razbitja svoje družine ne predlagam nikomur in to potrjujem z naslednjim: SPOŠTUJMO DOMAČE V SVOJIH DRUŽINAH IN SOSEŠČINAH! Čeprav določene stvari vidimo pogosteje to še ne pomeni, da so manj vredne ali nepomembne. V celotnem mozaiku so namreč potrebni vsi koščki podobno, kot tudi popolno skupnost sestavljamo vse njene članice in člani. Na primeru starega jedra Vnanjih Goric prepoznavamo različnosti vsake družine ter bolj ali manj posrečene spremembe, ki s svojimi posledicami na daljši rok pokažejo korist ali škodo družini, soseščini in širši skupnosti. Povsem enako velja isto tudi za vsako naselje doma in po svetu. Ob pogledu na statistiko stanja slovenskih in evropskih družin je to še bolj pomembno, saj spoznavamo resnico, da so pogoste in za ljudi boleče tihe, notranje (družinske) katastrofe in pretresi. Sveti Jurij, Sveti Marko in Sveti Florjan so torej priprošniki, seveda tudi v vseh teh primerih. Vsem vam in vašim družinam želim, da bi se radi vračali v svoje soseščine in živeli v sožitju z vsemi.
sdrago@siol.net
20. 05. 2007 06.23
Iskrene čestitke za čudovit medijski petkov večerni dogodek, ki tudi na področju odnosov predsednikov Janezov kaže zgrešenost slovenskega šolskega sistema. Obsedena tekmovalnost in bolesten pohlep po materialističnih zmagah enodnevnicah torej ni prinesel po šolah le vojsko varnostnikov in tako hrame učenosti spremenil v kletke in jetnišnice, pač pa so si komunistočno vzgojeni liderji skočili v lase torej tudi na nacinalnem medijskem področju.
sdrago@siol.net
20. 05. 2007 06.20
Preprosto ni res, da bi peščica ljudi lahko uničila SOVO. Je pa res to, kar je po Svetem pismu citiral že njegov predhodnik, da se vse spreminja in ni nič več tako, kot je bilo nekoč. Pri tem pa močno upam, da se uresniči basen, ki pravi, da ima tam, kje se prepirata dva, dobiček tretji. Če je torej prvi predsednik in druga vlada, naj bo tretji narod. Naj se torej tisti, ki se prepirajo umaknejo na smetišče zgodovine, da bo lahko narod svobodno zadihal, saj je sedanja večina prvih dveh preveč okužena s staro miselnostjo in starim političnim sistemom. To je razvidno tudi iz stalnega boja prvih in drugih za oblast in to žal, v škodo naroda, namesto, da bi se borili za dobrobit naroda.
kriss714@amis.net
19. 05. 2007 21.23
Klasik, koliko je bilo tukaj stroke je diskutabilno, trud brez efekta je pa dokaz nesposobnosti. Tudi jaz ne verjamem, da bi kakršnakoli komisija lahko izboljšala sovo.
Uporabnik113189
19. 05. 2007 21.16
kriss714, grem gledat Guantanamo..samo toliko. VSAK dogodek ima dobre in slabe strani, čeprav je za nekoga morda boleče, pa gre hkrati za priložnost, da se česa naučiš in morda celo s pravilnim odzivom uspeš izboljšati svoj položaj.. Običajno ničesar ne podcenjujem tudi mali dogodkov ne, posebej če so povezani.. SOVA se je gradila z mnogo truda in stroke..Ne verjamem, da jo bo neka komisija izboljšala..Dober direktor s strokovnim delom pa zagotovo..Kakršen direktor takšna firma..Politika pa tukaj nima kaj iskati.. Janša pa je politik, pa če je stokrat predsednik vlade.. On lahko samo prebira njena poročila itd..
kriss714@amis.net
19. 05. 2007 21.03
Tole je pa otročje, klasik. A se boš spustil na nivo agitpropa? A če se plavalec utopi je kriva voda? Kakšna je ta sova, da jo en krt sesuje? Pa vzemi dogodek kot NNNP ;-) .Preveč si proti JJ, da bi bil objektiven. Tudi podcenjevanje inteligence pripisuješ samo tej vladi, čeprav je to napaka politike še iz časov, ko je bilo fizično delo favorizirano, pa smo se igrali diktaturo proletariata. Pa še nekaj: prejle si začel post z besedami: kako hudo se motiš........Ni nujno, da je v zmoti tisti, ki ima drugačno mnenje od tvojega, lahko si v zmoti tudi ti. In tukaj ocenjujemo "svet okoli nas" in ne drug drugega. Me pa veseli, da so to tvoji edini ugovori, saj sklepam, da se z ostalim strinjaš. Qui tacit consent.
Uporabnik113189
19. 05. 2007 20.51
Torej Janša uporabi svojega krta kot povod za "beljejnje" prostorov v SOVA, država bo pa pač nekaj časa ( mogoče več let) morala potrpeti, da nastane nova obveščevalna služba..Ali je kdo pomislil, da se medtem v tem vakuumu lahko zgodi tudi marsikaj usodnega za celo državo?
kriss714@amis.net
19. 05. 2007 20.36
Vidiš klasik, tudi to je podatek o strokovnosti kadra v sovi. Vsaka resna varnostno obveščevalna agentura "dihta" in pazi na to, da se ji ne naberejo krti. Tale sova pa še sebe ne zna zaščititi pred predvidljivimi dogodki. malo prevetritve ne bo škodilo. Sem že rekel: Slovenija rabi učinkovito varnostno obveščevalno službo, ne pa sove.
Uporabnik113189
19. 05. 2007 20.30
kriss714, samo moje mnenje, tistih, ki so nosili podatke iz SOVA politikom ne glede na barvo, bi morali takoj zapreti in jih po metodah Guantanamo zaslišati..Jasno je tudi da nimajo več mesta v tej službi. Zaenkrat se mi zdi da je to gospod, ki je nosil podatke mimo direktorja SOVA naravnost k Janši..
kriss714@amis.net
19. 05. 2007 20.23
Klasik, "kradli" so tehnično inteligenco, posamično, da se lahko nadzoruje in ne režimskih špicljev kar povprek.
Uporabnik113189
19. 05. 2007 20.15
kriss714 16:09, kako hudo se motiš. Leta 45 so si zavezniki na skrivaj kradli in tihotapili strokovnjake iz tretjega rajha to bi pa že lahko vedel, požvižgali so se na njihovo preteklost...Znanje namreč nima politične barve, kar med drugim velja tudi za SOVO..Žal se v Sloveniji tega ne zaveda samo sedanja vlada z Janšem na čelu, kar je za mene še ena od mnogih potrditev, da so totalni brezvezniki in nimajo pojmo kam vodijo našo državo..Upam, da bodo dobili pravično kazen za svoje početje, kar je sicer malo verjetno ampak vsaj upanje mi ostaja.
malasutra@gmail.com
19. 05. 2007 20.12
miran.pavlicic, ti si pa res faca. to, da popucaš politične nasprotnike pomeni imeti demokracijo???? a ko so komunisti popucali svoje takratne nasprotnike, je bila pa diktatura, ali kaj? demokracija pomeni pluralnost političnega opredeljevanja (med drugim). če boste popucali levičarje (po vaše rdeče oziroma komunajzarje), bomo imeli DIKTATURO in ne demokracijo, bučman.
kriss714@amis.net
19. 05. 2007 16.09
Ja, Spectator, to si pa lepo napisal. Tako bi moralo biti. Se pa bojim da je resnica manj idilična. Če začneva samo pri sposobnostih, kdo jih merodajno oceni, brez samohvale? Morda so najbolj merodajni ravno rezultati. Sem povedal vse? Oprema ni bila sporna nikoli, res je da je imajo še danes več, kot jo znajo uporabljati. (pa proizvajalci opreme omogočajo tudi potrebno šolanje) Pa ne more biti oprema merilo usposobljenosti. Da samo omenim blamažo "Zavrč". To je bilo pa res profesionalno, ker je bia oprema vrhunska, a ne? V svinčenih časih je imela celo jugo vojska svoje radioprislušne in goniometrske kadre, ki so bili daleč nad tem amaterskim nivojem. Pa dajva definirat še nekaj: eno so kadri in drugo je celotna organizacija prenešena iz enega v drug režim. Nedvomno bi potrebna rošada imela tudi kakšno slabo posledico, ampak to je cena, ki jo je treba vzeti v zakup, če hočemo zaključiti z jugo epizodo. Kako bi pa bilo, recimo, če bi Nemci leta 45 obdržali vse "strokovne" kadre iz tretjega rajha in skupaj z bremenom preteklosti svetu lagali o demokraciji. In vsi tisti, ki so odšli v tujino: morda so pa želeli samo v miru delati kar znajo, brez, da bi jih vpletali v folklorne naši-vaši vaši-naši igrice.
nichiren
19. 05. 2007 16.02
DIVIDE ET IMPERA komunisti,belogardisti,klerikalisti,kapitalisti-... malo nas je,pa tako smo skregani.res je sploh ne potrebujemo zunanjih sovražnikov,saj se bomo sami uničili. ne vidimo resnice,okužili so nas,ne znamo več misliti s svojo lastno glavo.ali so komunisti in partizani osvobodili slovenijo-so,ali so belogardisti sodelovali z okupatorjem-so ali so komunnisti izvedli povojne poboje kjer so tudi nedolžni stradali -so.sami se delite na neke rdeče,bele in ne vem kakšne še,ne vidite pa da nas eni in drugi kateri so pač na oblasti vrtijo kakor si želijo.toliko poštenih bogatašev kot ih imamo danes še v socijalizmu ni bilo. in čemu imamo toliko strank,da lahko vsaka vleče v svojo stran,pri tem im se pa živo jebe za državo in narodov blagor.potem pa še en a inteligenca hoče da cerkev ,razširi svoja krila bem ti kretena.ma daj malo se pouči iz zgodovine o cerkvi,inkviziciji,splošno kaj je danes cerkev ki ima na svoji duši 60 mil.žrtev Vsak od nas že ima svojo številko,razdelili so na že išče se samo še pastir.jaz osebno sem za kralja
Variatio delectat
19. 05. 2007 15.21
Tisti Turjak, ki ga poznaš iz zguljenih partizanskih zgodbic, ni imel tedaj zveze z domobranci. Tam so bili vaški stražarji, okoli pa italijanski rdečkarji in t.i. partizani. Slednji so v kooperaciji z Italijanskimi okupatorskimi topničarji uspeli vdreti v grad, kot pričajo mnogi avtentični dokumenti in še živi ljudje. Večino posadke, ki je bila vojaško slabo vodena, so partizani likvidirali, po tem ko so se vojaško predali. Ker so okupatorji pomagali partizanom, so jih potem pustili prav prijateljsko oditi domov v Italijo, ne glede na njihove zločine. To pove vse o partizanski "vojski" in še o marsičem. Vendar vse to trenutno ni direktno povezano z afero Sova, razen po principu dojemanja resnice in laži....
Prvo Bore
19. 05. 2007 15.11
Ekonomija Evrope, te stiska za vsak cent, tako pravijo danšnji gospodarsrveniki, ki si pa mogoče na nerizidentne račune pošiljajo provizije. Ekonomija Jugoslavija : Daj kar imaš izvoli plačilo. V času Jugoslavije so mi vsi plačevali. V času demokracije, pa je sama katastrofa.Niti kompenzacije ne moreš napraviti. Trenutno stanje je 25 procentov zaposlenih v proizvodnji, 50 procentov v usložnostnih dejavnosti in 25 procentov v javnem sektorju. Zelo dobri rezultati, ni kaj !!
kriss714@amis.net
19. 05. 2007 15.03
Ojla Neti, kako? Nič ga ne lomim, le dobro preberi. Spectator je navajal, da so si kao pomagali z "nasveti". Torej gre za rutinsko operativo. (seveda ni pomislil, kaj pa , če teh nasvetov sploh niso rabili ;-) ) In izkušnja ni drugega kot učenje, draga Neti. Samo pametni in posledično izobraženi se učimo hitreje, bolj trdobučni pa zelooo počasi. V nadaljevanju tudi sam navaja, da je operativa manj razmišljujoče sorte (torej je lojalnost še kako pomembna, saj če operativec ne zastopi naj vsaj uboga). Potem pa načne vprašanje "jedra, kjer je top klasa", katere pa on ne pozna (Allo, allo...), naj pa v to verjamem, saj tudi on verjame. (če je pa Tomi veren, se pa zgražate....). Torej, problem sove vidim prvenstveno kot problem operative, vodenja operative in zakonitosti delovanja, če bi pa pametovali in brskali po ozadjih, bi morda na koncu priplezali še do illuminatov. O ekonomiji trga pa drugič.
hinko.murovec@siol.net
19. 05. 2007 15.01
Hinko MUROVEC,Spoštovana " Neti" za Bog žegnaj sem prepozen, pa vendar upam , da še ni pokvarjen apetit kljub bornim in slabo izbranim začimbam tu gor. Kaj ko bi se zgledovali vsaj po Prešernu, on menda ni bil ne bel ne rdeč, a je lepo napisal " le čevlje sodi naj kopitar" . Žal tu kovači razpravljajo o kirurgiji in klošarji o bančništvu. Če se pojavi kak normalen je sigurno označen za človeka z niskim IQjem. Vrjemite mi, Slovenci ne rabimo nobenega tujega sovražnika, uničili se bomo sami, tistih par katerim je v interesu naše izginotje mora samo še malo počakati, vreči še eno dve kosti in delo bo opravljeno. Če bi recimo Podbregar deloval tako kot strokovnjaki, ki vodijo komisijo potem bi danes imeli v javnosti podatke, ki bi stali glavo veliko teh, ki sedaj zahtevajo Drnovškovo. Ljudje streznite se, obveščevalne službe niso zveza skavtov in ljubiteljev metulčkov. V kateri koli državi bi razkritje podatkov obveščevalne službe povzročilo siguren razkroj države. Nikoli ni vse prav niti vse narobe samo na eni strani. Spomnite se primera g. Kola , pa kolikor vem ni bil ravno rdeč, in še mnogih afer, ko se je odkrilo nepravilnosti v delovanju ENEGA kaj bi bilo če bi razgalili vse?. Tudi naši sedaj ta pravi bi doživeli hudo hladen tuš. Pa še to, ali kak bedak res misli, da so podatki, recimo o orožarski aferi spravljeni samo pri recimo SOVI. Ne ljubi " čuki " tozadevno in še kaj lahko naši vse pospravijo pa ne bo nič pomagalo, je pa vprašanje v katerem primeru bo to uporabil nekdo od zunaj. Hrvaška ima po moje kar močan fond takih podatkov z katerimi bi lahko marsi komu pri nas zagrenila življenje in spremenila kariero. To se uporablja za žetone pri politični ruleti. Če je igralec dovolj pameten zna celo kaj pridobiti, drugače izgublja. Menite, da se res ne da rešiti vprašanja meje, najbrž res teško ironija je, da je temu največ krivo nam neznano področje preteklega mešetarjenja in okoriščanja ( kraje ) nekaterih, ki morajo občasno za zaščito svojih brezmadežnih karier popuščati kljub argumentom. Verjemite , g. Politika je res k****. LP