Slovenija

'Vlada lahko naredi, kar hoče'

Ljubljana, 19. 10. 2009 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada in sindikati javnega sektorja se zopet poskušajo dogovoriti glede omejitve rasti plač v javnem sektorju. Eno ključnih vprašanj je povezano z odpravo pomanjkljivosti v plačnem sistemu.

Če do uskladitve s sindikati ne pride, si ministrica želi tudi z neusklajenim predpisom stopiti pred parlament in odpraviti te pomanjkljivosti.
Če do uskladitve s sindikati ne pride, si ministrica želi tudi z neusklajenim predpisom stopiti pred parlament in odpraviti te pomanjkljivosti. FOTO: Dare Čekeliš

Vladna stran je nazadnje svoj prvotni predlog, da bi izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij vezali na odpravo pomanjkljivosti v plačnem sistemu, popravila. Predlaga, da bi odpravljanje pomanjkljivosti prenesli v poseben dogovor, o katerem bi se še pogajali. Če pa se do 1. maja 2010 ne bi dogovorili, bi vladna stran v zakonodajni postopek vložila s sindikalno stranjo neusklajeno besedilo.

Predlog gre v parlament usklajen ali neusklajen

Nekaj pogajalskega prostora je še odprtega, med drugim tudi pri regresu in še na nekaterih področjih. Pavlinič Krebsova

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je pojasnila, da se želijo s sindikati do maja uskladiti glede odprave pomanjkljivosti v sistemu. "Če pa v tem delu do uskladitve s sindikati ne pride, želimo mandat, da z neusklajenim predpisom stopimo pred parlament in odpravimo te pomanjkljivosti," je dejala.

Takšna možnost za sindikate ni sprejemljiva. Vodja pogajalske skupine dela sindikatov Janez Posedi pojasnjuje, da ne gre za pomanjkljivosti v smislu napačne uporabe sistema, za napačno implementacijo, ampak za spreminjanje podlag, tj. določb zakona in kolektivne pogodbe.

Po objavi podatkov o menedžerskih plačah bo v Sloveniji vse težje, kot je bilo pred tem. Branimir Štrukelj

Vendar pa vlada po njegovih besedah ni popolnoma jasno navedla, katere so pomanjkljivosti in kako jih želijo popraviti, ampak predlaga, da se bodo o tem dogovorili, če pa se ne bodo, "se mi z njimi strinjamo, da po svoje urejajo". Kot poudarja Posedi, so za to, da se popravi vse, kar je narobe v sistemu, vendar pa ne morejo vnaprej soglašati, da vlada "lahko naredi in ugotovi, kar hoče".

"Absolutno ni nobene možnosti, da bi sindikati to sprejeli," pravi tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Opozarja, da so to možnost v celoti zavrnili vsi sindikati, zato bo morala vlada to določbo umakniti. Meni, da to "preprosto ni higienično", in ne dvomi "v to, da bo vlada takoj na začetku ponedeljkovih pogajanj to določbo umaknila".

Še vedno je vse odprto. Neomajni ostajamo pri zahtevi po 692 evrih regresa. Nekoliko več dela nas čaka pri besedilu dogovora. Janez Posedi

Sicer je Štrukelj spomnil, da je Konfederacija sindikatov javnega sektorja že večkrat opozorila, da je plačni sistem treba izboljšati, ker ima sistemske pomanjkljivosti, nosi v sebi neenakosti posameznih skupin, zaposlenih v javnem sektorju, ter ima težko primerljive določbe za različne skupine zaposlenih (karierna napredovanja so na primer pri posameznih delovnih mestih in skupinah bistveno večja kot drugje).

To je treba izboljšati, pravi Štrukelj. Ne zdi pa se jim sprejemljivo to potrebno izboljšanje plačnega sistema vezati na neko vnaprejšnjo zaobljubo, da lahko potem vlada s tem sistemom dela, kar hoče.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 10. 2009 19.13
milimix
19. 10. 2009 19.12
TUDI ZA ODPRAVNINE JE ŠE VSE MOGOČE LE ČE BO ŠE DENAR.
milimix
19. 10. 2009 19.09
DREK IZ KRUHA TO SO PA SPOSOBNI.
Inspire
19. 10. 2009 17.52
viliandreja: Vlada ima svoj sedež -parlament kjer sedijo poslanci pa drug .Vama očitno ni jasno kako deluje država .Se pa strinjam z vama ,da sta jezna v resnici na vlado .Pri tem naslovu in sliki Krebsove je tudi mene vrglo v zrak .
apiar
19. 10. 2009 17.47
Vlada, ne samo naša, ima denarja kolikor se ji zazdi. Pri mednarodni banki vzame kredit in ga razdeli po ključu, ki ga sama izdela. Potem pridejo nove volitve, zamenjajo se nadzorniki z enormnimi odpravninami in začne se nov krog. Le Slovenije je vsakikrat za lep odstotek manj, ker si občine krpajo proračune s prodajo zemljišč tujcem ( Lidl, Elecrec, Hofer, Spar, .....Nova prva dama DARSA je imenovana za pet let. Verjetno bodo v tem obdobju zamenjali še tri, vedno iz nekrivdnih razlogov z lepo odpravnino.
hrcekmuri
19. 10. 2009 17.47
KO DELAVCE MECEJO NA CESTO NIKOGAR NE BOLI GLAVA,KO BO NAVRSTI JAVNI SEKTOR PA PANIKA
sinaya
19. 10. 2009 17.15
oni že dlje časa delajo kar hočejo nič novega!Samo ne bodo dolgo takole vozli,večina ljudi na minimalcu oni pa sestankujejo in dogovarjajo oz.mlatijo prazno slamo ali kako bi pokradli še več davkoplačevalskega denarja.
Leandra
19. 10. 2009 17.14
Tudi Ljudstvo..??? Primer Čaušesku ...Romunija ..kajne g. Krebs..??
apiar
19. 10. 2009 17.02
Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj: Kdo pa je vlada? To so ja vaši delodajalci, ki so na vaši strani in jim ne zaupate. Vi v javnem sektorju: KAJ DELATE? Ne naštevati: sestanki, komisije, svetovanje, potrjevanje, pregledovanje...KAJ USTVARITE? Kako je možno, da se porabi za vaše plače več, kot za tiste, ki ustvarjajo novo vrednost? Kako pa se počutijo sindikati delavcev, ki so popolnoma osamljeni. Proti njim so vsi, tudi delodajalci. Ja moralo bi se vrniti leto 1945.
petdan
19. 10. 2009 16.28
Delavcem znižajte beraške plače za 50 € in imeli boste poilno malho za birokrate ...
Buena Vita
19. 10. 2009 16.16
Buena Vita
19. 10. 2009 16.15
NAJ UKINEJO KOLEKTIVNE POGODBE IN PLAČAJO PO UČINKU,BO TAKO DOVOLJ DELA KOT DELOVCEV IN PLAČE BODO RAVNO TAKO PRAVE,ZA LENUHE MIKENE,ZA TAKE TA PRIDNE PA ODSKOČNE
Buena Vita
19. 10. 2009 16.00
VLADA NE MORE NAREST KAR HOČE,OŠTIJA JAH,ČE PA JE TERORISTIČNA DO SVOJEGA LJUDSTVA,IN JE TOTALITARNA V VSEH POGLEDIH, NO,JA PIŠE SE NAM LETO 1945,,TAM SO NAS TI METUZALEMI PRIPELJALI
MIZANTROP
19. 10. 2009 15.19
Komunisti znajo le odpuščati in zmanjševati plače. Aja, pa znajo si polniti svojih pet želodcev in iztrebljati skozi svoje tri zadnjične odprtine.
Voltaire
19. 10. 2009 14.47
Če komunistične vlade ne zruši ulica, jo bodo pa javni uslužbenci. Javni uslužbenci so namreč vzvod, preko katere sleherna oblast vlada ljudstvu. Kdo pa bo pobiral davke in izrekal globe? Pahor, Kučan, Tito??? HAHAHA
buderus
19. 10. 2009 14.20
....'Vlada lahko naredi, kar hoče'... točno to, dober naslov.
sottozero
19. 10. 2009 13.43
Vlada naj kar PADA !
Braveheart
19. 10. 2009 13.42
Pahor Partija!
Titus01
19. 10. 2009 12.37
@predan Ustvarjalci DDV-ja? Ta je pa bosa! DDV je splošni davek na potrošnjo, kar pomeni, da ga plačuje vsakdo, pa naj bo zaposlen v javnem ali zasebnem sektorju, ki troši, pa če gre samo za Orbit. Formalno ga sicer plačuje zavezanec, vendar se s sistemom povračil in dodajanja pričakuje, da bo breme v celoti nosil končni potrošnik. Drugače se pa tu s Pahorjevo vlado strinjam. V času gosposarske krize ali ni mogoče zvišati plač ali pa je to finančno mogoče, vendar se da ta denar veliko bolje porabiti.
weber1
19. 10. 2009 12.10
Sam naslov tega članka nam pove vse ..Res je tako in sploh ni kaj za komentirati....