Slovenija

'Vlada kljub visoki ceni nafte ohranja konkurenčne cene pogonskih goriv'

Ljubljana, 06. 04. 2012 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija od leta 2009 blaži negativen vpliv višjih cen goriva. Znižana je trošarinska obremenitev plinskega olja za pogon vozil za komercialni namen, pojasnjuje vlada. Dodatnih ukrepov za dejavnosti, ki bi jih povišanje cen nafte prizadelo, pa zdaj ne načrtuje.

Pri oblikovanju trošarinske politike finančno ministrstvo upošteva cilje ekonomske politike vlade, trenutne gospodarske razmere, zahteve evropske zakonodaje in proračunski vidik, pojasnjuje vlada v odgovoru na vprašanje poslancev SD Matevža Frangeža in Matjaža Hana glede sprememb trošarin za pogonska goriva.

Trošarine so po pojasnilih vlade pomemben in stabilen proračunski vir. "Iz primerjave drobnoprodajnih cen najbolj prodajanih pogonskih goriv v državah članicah EU in na Hrvaškem je razvidno, da vlada kljub visoki ceni nafte na svetovnih trgih še vedno ohranja konkurenčne drobnoprodajne cene pogonskih goriv, tako v primerjavi z ostalimi državami članicami EU kot tudi s Hrvaško," v odgovoru poslancema navaja vlada.

Frangež in Han sta se vprašala, ali lahko avtoprevozniki preživijo ob ponovnem povišanju cen nafte.
Frangež in Han sta se vprašala, ali lahko avtoprevozniki preživijo ob ponovnem povišanju cen nafte. FOTO: Thinkstock
Frangež in Han sta se med drugim vprašala, ali lahko avtoprevozniki v Sloveniji preživijo ob ponovnem povišanju cen nafte, ob tem pa navedla, da je prejšnja vlada za pomoč avtoprevoznikom sprejela ukrep povračila trošarin ob bistveno nižjih cenah.

Dodatnih ukrepov za dejavnosti, ki bi jih povišanje cen nafte prizadelo, vlada ne načrtuje

Slovenija od leta 2009 blaži negativen vpliv višjih cen pogonskih goriv, in sicer tako, da je znižana trošarinska obremenitev plinskega olja za pogon motornih vozil za komercialni namen, poslancema pojasnjuje vlada in dodaja, da dodatnih ukrepov za dejavnosti, ki naj bi jih povišanje cen nafte prizadelo, trenutno ne načrtuje.

Ocenjuje namreč, da zakon že zdaj s sistemom povračil in oprostitev trošarin omogoča določenim panogam rabo energentov po cenah, ki so nižje od maloprodajnih cen.

"Pri oblikovanju trošarin na pogonska goriva bo vlada še naprej zasledovala cilj konkurenčnih cen v primerjavi s sosednjimi državami," poudarja vlada.

"Na cene življenjskih potrebščin vplivajo predvsem cene tekočih goriv"

Glede vpliva cen črnega zlata na inflacijo in gospodarsko rast vlada navaja pojasnilo urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), da na gibanje cen življenjskih potrebščin kratkoročno vplivajo predvsem cene tekočih goriv (in ostalih energentov), ki sledijo cenam nafte na svetovnih trgih. Spremembe cen nafte na svetovnih trgih lahko vplivajo tudi na spremembo gospodarske rasti, vendar Umar ne razpolaga z ocenami o neposrednih vplivih.

 

Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,528 evra, medtem ko se je 100-oktanski bencin podražil na 1,544 evra.
Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je treba odšteti 1,528 evra, medtem ko se je 100-oktanski bencin podražil na 1,544 evra. FOTO: Thinkstock

Gibanje cen nafte močno podvrženo geopolitičnim trenjem

Frangež in Han sta vlado vprašala tudi po njeni napovedi glede višine cen nafte v letošnjem letu. Vlada cen nafte, kot pojasnjuje, ne napoveduje, posredno pa napovedi gospodarskih gibanj, ki so podlaga za pripravo državnega proračuna in razvojnih politik, upoštevajo predpostavke glede gibanja cen nafte in ostalih surovin.

Gibanje cen nafte ne sledi le pričakovanim gibanjem ponudbe in povpraševanja, ampak je močno podvrženo geopolitičnim trenjem. Umar je za letos predpostavil ceno severnomorske nafte brent v višini 115 dolarjev, v prihodnjem letu 112 dolarjev in za leto 2014 110 dolarjev za 159-litrski sod.

Poslanca SD sta vprašanje na vlado naslovila v začetku marca, ko so cene pogonskih goriv dosegle nove rekordne vrednosti, a so se od takrat še zvišale. Za liter neosvinčenega 95-oktanskega bencina je treba od torka odšteti 1,528 evra, medtem ko se je 100-oktanski bencin podražil na 1,544 evra – s tem se je cena povzpela na novo rekordno raven.

Dizelsko gorivo se je tokrat pocenilo, in sicer na 1,358 evra za liter. Rekordno raven je to gorivo doseglo 20. marca, ko se je podražilo na 1,365 evra za liter.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

EricCartman
06. 04. 2012 14.01
+3
\'Vlada kljub visoki ceni nafte ohranja konkurenčne cene pogonskih goriv. malo morgen. S tem lahko deco v vrtecu šopajo
santamaura
06. 04. 2012 12.37
+5
Znižana je trošarinska obremenitev plinskega olja za pogon vozil za komercialni namen, pojasnjuje vlada. Mislim, ta ukrep je pa najmanj za Nobelovo nagrado - svetovno
mega351079
06. 04. 2012 12.19
+7
Eno so konkurenčne cene, eno pa je kar je sds zagotavljala pred volitvami...tam nekje 5-10% nižje cene kot v cenovno najugodnejši sosedni državi... sicer zame niso konkurenčne cene te, ki so višje kot na Hrvaškem. Toliko spet o tem kaj SDS govori in kaj dela...in ne razumem kako jim lahko ljudje še vedno verjamem...če pa imamo tukaj očiten dokaz, da tisto kar so govorili niso storili.
Oreel
06. 04. 2012 13.20
+1
gorencdask
06. 04. 2012 12.05
+13
Svaka čast - pred krizo je bila cena sodčka nafte za 1/3 višja, maloprodajna cena pa za 1/3 nižja kot danes. Kako točno torej vlada ohranja konkurenčno ceno? Mogoče v primerjavi s sosedi, nikakor pa ni to realno, kar se grejo. Pri današnjih cenah surove nafte bi moral biti bencin vsaj 20-30 centov na liter cenejši kot je.
snifff
06. 04. 2012 12.45
+6
Državna blagajana je prazna, treba jo je filat. SDS pa nam laže...
snifff
06. 04. 2012 12.46
+6
Ne vem kam je poniknil vele-program 10+100. Morda tista bukva danes služi kot ubijalec ščurkov.
Oreel
06. 04. 2012 13.21
+2
Dark Cesar
06. 04. 2012 11.21
+4
a kdo kaj ve,kaj je sedaj z drugim majem letos,a je delaven ali je fraj???