Slovenija

'To je v nasprotju z načelom pravne države'

Ljubljana, 06. 11. 2010 12.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada bi morala javnim uslužbencem z oktobrsko plačo izplačati tretjo četrtino odprave plačnih nesorazmerij, meni pravnik Rajko Pirnat. Vlada je zato z onemogočanjem izplačil po njegovem mnenju ravnala nezakonito.

Pirnat meni, da je vlada zato z onemogočanjem izplačil ravnala nezakonito.
Pirnat meni, da je vlada zato z onemogočanjem izplačil ravnala nezakonito. FOTO: Kanal A

Od teh izplačil pa je ne odvezuje niti aneks h kolektivni pogodbi, ki ga je sklenila s sindikati, saj ta ne more veljati za nazaj, je prepričan pravnik Rajko Pirnat.

Po Pirnatovih besedah sedaj v zapletu glede izplačil plačnih nesorazmerij v javnem sektorju obstajata dva problema.

"Ureditev novega kvoruma za veljavnost aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor je neskladna z ustavo. Ob tem pa v vsakem primeru v petek sklenjen aneks ne more veljati za nazaj, ampak velja od takrat, ko bo objavljen v uradnem listu," je pojasnil dekan Pravne fakultete Pirnat. To, kar so sindikati in vlada sklenili, je po njegovem mnenju na trhlih pravnih temeljih oz. je pravno nesprejemljivo.

Če je v podpisanem aneksu določeno, da ta velja od 1. oktobra naprej, je po Pirnatovih besedah to kršitev ustavne prepovedi iz 155. člena, ki govori o veljavnosti med drugim splošnih aktov za nazaj. Meni namreč, da se lahko pogovarjajo le o tem, da se te uskladitve plačnih nesorazmerij ne izplačujejo v prihodnje.

Na podlagi dopisa ministrstva za javno upravo je namreč finančno ministrstvo onemogočilo izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij prek sistema Mferac, kar pa je po Pirnatovem prepričanju nezakonito. Še posebej je namreč po njegovih besedah zaskrbljujoče, da je to naredila vlada, ki "bi morala ne le sama ravnati skladno s pravom, ampak zlasti skrbeti za pravno pravilno ravnanje".

Pirnat sicer razume, da vlada nima denarja. Toda v tem primeru bi bilo po njegovem pravno sprejemljivo, da bi znižala plače javnim uslužbencem in tako nesorazmerja uravnala. "Ne gre pa z nepravnimi zvijačami in postopki kršiti pravice delavcev," je opozoril. Izbira pravnih instrumentov, s katerimi vlada poskuša obvladati obseg javnih financ, je namreč "popolnoma napačna".

Sindikati konfederacije in Vir so včeraj podpisali plačni dogovor za prihodnji dve leti.
Sindikati konfederacije in Vir so včeraj podpisali plačni dogovor za prihodnji dve leti. FOTO: Vlada RS

O kazenski ovadbi organi pregona

O kazenski ovadbi, ki jo je skupina Posedijevih sindikatov napovedala zoper ministrico Irmo Pavlinič Krebs, bodo odločali organi pregona, pravi dekan pravne fakultete, saj so po njegovem pomembne okoliščine. Gotovo pa je "upravičena trditev, da je vlada s tem ravnala nezakonito".

Aneks, ki ga je vlada v petek sklenila z delom sindikatov, pa je po Pirnatovih besedah problematičen tudi zato, ker je sklenjen z drugačnim kvorumom za njegovo veljavnost, kot je določeno v temeljni pogodbi. "To je v nasprotju z načelom pravne države, je ustavno sporno," opozarja Pirnat. Zakon bi lahko sicer po njegovem določil drugačen kvorum, ampak bi moral veljati za cele pogodbe, ki so sklenjene za naprej.

Odgovorna vlada bi sedaj morala resno razmisliti, kakšni so njeni nadaljnji koraki, saj se stvari le še zapletajo. Rajko Pirnat

Posedijevi sindikati sicer napovedujejo vložitev pobude za ustavno presojo novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju prav zaradi spremenjenega kvoruma. Bomo videli, kaj bo sodišče odločilo, pravi Pirnat, "verjetno pa bodo predlagali tudi začasno odredbo, da se zadrži izvajanje tega zakona".

Problem pa po njegovem je, da ustavno sodišče zakona ne more razveljaviti za nazaj in četudi bi novo določbo o kvorumu razveljavilo, bi to veljalo od odločitve naprej. Če bi bil medtem podpisan aneks h kolektivni pogodbi, bi moralo ustavno sodišče v tem primeru odločati, kaj je pravna posledica vladne odločitve za podpisan aneks".

Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je po podpisu aneksa z delom sindikatov napovedala, da naj bi po uveljavitvi aneksa vlada umaknila tudi zahtevo za razvezo 50. člena kolektivne pogodbe za javni sektor.

Zahteva vlade za razveljavitev tega člena zaradi spremenjenih okoliščin pa po Pirnatovih ocenah tako ali drugače ne more uspeti, saj je "zgrešen pravni instrument" oz. zahteva ni pravno utemeljena.

Zato po njegovem prepričanju tudi "vladni manever", da bi sodišče zaradi spremenjenih okoliščin razveljavilo obveznost vlade za izplačilo tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij s 1. oktobrom, skoraj ne more uspeti. Doslej namreč še ni bilo prakse, da bi pomanjkanje denarja šteli za spremenjene okoliščine, saj to "preprosto ne gre", je pojasnil.

Če pa bi sodišče vendarle odločilo v prid vladi, potem je teoretično, a po Pirnatovem mnenju malo verjetno, da bi zaposleni, ki so odpravo tretje četrtine plačnih nesorazmerij dobili izplačano, to morali vračati. Potemtakem bi "vsak delodajalec, ki zaide v finančno stisko, lahko tako trdil, kar pa je nesprejemljivo". "Ne vem, zakaj gre vlada v take akcije, ki so celo po zdravi pameti nesprejemljive," je dejal.

Politična ali odškodninska odgovornost

Vlado lahko torej, če se bo ugotovilo, da je ravnala nezakonito, po besedah dekana Pravne fakultete na eni strani čaka politična in na drugi strani odškodninska odgovornost. Medtem tudi odnos vlade do javnega sektorja, "da bo probleme reševala zlasti na javnem sektorju", ocenjuje kot težko sprejemljiv.

 

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

5301
07. 11. 2010 18.51
VLADA, kdo pa je je povzročil "SPREMENJENE OKOLIŠČINE"? VI VLADA, ne pa davkoplačevalci
snifff
07. 11. 2010 17.23
'To je v nasprotju z načelom pravne države' A to on misli o Sloveniji kot pravni državi? jaz vem , da pri nas še nismo prišli do te stopnje.
resslovenka
07. 11. 2010 14.50
Nimam denarja. Bom plačala ko bom izplavala iz krize. No, zame to ne velja. Izvršba na TRR, plačo, sodni izvršitelj, vknjižba na nepremičnine, do poplačila vseh dolgov. Da je človek brez službe (ne po lastni krivdi), upnikov ne gane. Nemoč in vojna živcev. Tako gre to pri nas delavskemu ljudstvu, brezposelnih in socialcih nasploh.
Buena Vita
07. 11. 2010 12.50
HE,HE RES,TOŽIJO NAJ KJE SO PA SODNIKI MAFIJSKO SODSTVO JE V ROKAH MAFIJE,ZALARJA IN KRESALKE,STRICA IN MADRINE
Buena Vita
07. 11. 2010 12.49
VLADA JE OGOLJUFALA POL SVETA IN CELOTBNO SLČOVENIJO UNIČILA
alterego
07. 11. 2010 10.54
enkrat smo tudi mi v energetiki že iztožili državo za razliko neizplačanega dela plač, pa kolk se je tedanja vlada upirala! nič ni pomagalo in tudi Pahorju ne bo! kar pogumno v tožbe, vse bojo morali plačat in to z zakonskimi obrestmi vred!!!
Prassek
07. 11. 2010 10.04
Kar naj JU toži državo. Glede na njihovo hitrost dela bo zadeva tako zastarala.
Uporabnik488841
07. 11. 2010 08.25
Od moje zenske ni samoplacani zdravnik ( vsaj ne polni ), je pa interni pravilnik ZD, ki predpostavlja norme, ki jo mora zdravnik dosezti, da dobita dolocen % od samoplacnikov, ki sta jo sicer ze dosegla, ampak jima nocejo placati %. Zato ti "neja seri"! Gre se pa zato kaksna so razmerja v placah med zdravniki (nekaterimi) in ostalimi v zdravstvu!!! In tudi drugje!!!
loden
06. 11. 2010 23.33
Pri nas je vse v nasprotju z načelom pravne države. Pa kaj...
5301
06. 11. 2010 22.36
pa še to, Irma, ne vem ali si res odvetnica, sicer bi sama vedela, da to kar delaš, je dejansko skregano z vsemi zakoni. in verjemi, v kolikor boš na koncu izgubila na polni črti (seveda če si spet ne boš izmislila kak zakon) potem te kot odvetnico ne bo nihče več najel. žalostno, ampak do je živ dokaz, da je odvetniku samo za denar, nikoli pa za človeka in njegovo pravico.
dule100
06. 11. 2010 21.59
Dokler bodo ti rdeči sindikati zastopniki delavcev, bo tako kot je. Počakajte, da oblast prevzame desnica in se vrne standard, ki smo ga že imeli. Potem bodo pa tovariši Štrukelj in Semulič, et comp., pokazali svojo moč !
Mihec.pihec
06. 11. 2010 21.09
Še ena potrditev s strani priznanega pravnika, da je to arogantna vlada, po mojem skromnem mnenju pa tudi najslabša, najbolj nesposobna v zgodovini Slovenije, ki očitno krši pravna načela in daje slab zgled svojim državljanom. Kmalu pa nas čakajo spremembe še na področju prometnih prekrškov in po novem bo tako, da bomo menda že za 1 km prekoračitve nad dovoljenimi 50 km/h plačali globo 100 EUR. Zaradi svoje nesposobnosti bodo na vsakem ovinku lovili poštene državljane in jih skubili ter polnili državno blagajno. Ja, dragi sodržavljani, to je vlada levega trojčka, ki očitno res zna drugače vladati....pa šele pol mandata je za njimi.....
dadi777
06. 11. 2010 21.08
Lopovska vlada, ki krši zakone, ki jih je sama sprejela. Kdaj se bomo slovenceljni zbudili? Verjetn nikoli. Bolj hodijo po nas, bolj jim nastavljamo hrbte.
murinar
06. 11. 2010 20.29
Pa je Pirnat pogruntal,da Slovenija ni pravna država-vsaka čast!! Je pa raj za lopove ,kriminalce in vse nečedneže!!
zek
06. 11. 2010 19.57
VSEM DRŽAVLJANOM IN DRŽAVLJANKAM SLOVENIJE NASVET,KI IZGLEDA,DA PRAVNO VZDRŽI -- KO BOJO PRISPELE RAZNE POLOŽNICE JIH NEPLAČAJTE PAČ PA VLJUDNO POŠLJITE DOPIS,V KATEREM ZAPIŠITE NASLEDNJE -- KER JE NAŠ DRUŽINSKI PRORAČUN TRENUTNO PRAZEN IN ,KER BI S PLAČILOM POLOŽNIC PRIŠLO,DO NESLUTENIH POSLEDIC ZA DRUŽINSKI PRORAČUN VAM SPOROČAMO ,DA BOMO POLOŽNICE PLAČALI KO BO V DRŽAVI IN V NAŠEM DRUŽINSKEM PRORAČUNU RAST VIŠJA OD 3% - UPAM,DA RAZUMETE,DA ZATO ,DA REŠIMO DRUŽINSKI PRORAČUN MORAMO VSI ZATEGNITI PAS.
zek
06. 11. 2010 18.47
Prinas zakoni veljajo nekako takole -- POVEJ MI GDO SI,KOGA POZNAŠ,KATERO POLITIČNO OPCIJO PODPIRAŠ IN POVEM TI KAKO BO ZAKON VELJAL ZATE .
dusar
06. 11. 2010 18.42
Vse je treba prodat ,vso JAVO UPRAVO,saj vemo kaj je misljeno pod tem psevdonimu. TO JE TISTA DRZAVA V DRZAVI ki se ji rece JAVNA UPRAVA od..............do Hja,sem omenil prodat ,teska bo -NAGNAT ,teska bo
hrabrimisek40
06. 11. 2010 18.32
Od kdaj smo pa sploh v Sloveniji pravna država.
Rezerv
06. 11. 2010 18.15
Imam olutekda g. Pirnat ni študiral isto pravo kot državni pravniki. Isti zakon vsak drugače tolmači. Je še več takih zakonov ki samo za navadne smrtnike veljajo za politike in menedžerje pa ne. Zato pa gre vse k hudiču.
MIZANTROP
06. 11. 2010 18.13
Zaposleni v javnem in realnem sektorju, sprijaznimo se, kradli so nam, kradejo nam in še nam bodo kradli. Povrh vsega pa bodo razliko zaračunali nam. Skorajda nič več si ne privoščim, delam le še za odplačevanje kredita, položnice, davke, zavarovanja, ter za bencin da pridem v službo. Dopust drugo leto odpade, žičničarji pa naj služijo s kartami od Pahorja, Vlačiča, Kresalove.