Slovenija

Židan o zadevi teran: Obstaja velika verjetnost, da tožbo dobimo

Ljubljana, 21. 07. 2017 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da na Sodišče EU vloži tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta glede terana. Minister Židan je dejal, da obstaja velika verjetnost, da Slovenija s tožbo zmaga in tako nedvoumno dokaže, da je Evropska komisija kršila proceduro. "Pri tem delegiranem aktu pa je kršila tudi vsebino," je poudaril.

Slovenska vlada je na današnji seji sprejela odločitev, da bo tožbo proti Evropski komisiji vložila zaradi ugotovljene ničnosti delegiranega akta, ki Hrvaški izjemoma dovoljuje uporabo imena teran. Akt za dodelitev omejene izjeme je začel veljati v ponedeljek. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, Slovenija pa aktu odločno nasprotuje. Do konca avgusta je zato napovedala tožbo proti Evropski komisiji, čemur je danes vlada prižgala zeleno luč.

Židan pričakuje, da bo Slovenija vložila tožbo na Sodišče EU nekaj tednov pred rokom.
Židan pričakuje, da bo Slovenija vložila tožbo na Sodišče EU nekaj tednov pred rokom. FOTO: Aljoša Kravanja

Evropska komisija trdi, da teran ostaja zaščiten kot izključno slovensko vino in da bodo pogoji za označevanje zagotovili, da ne bo zavajanja potrošnikov. Vztraja tudi, da deluje popolnoma v skladu z evropsko zakonodajo. 

Komisija je 19. maja letos sprejela Delegirano uredbo Komisije o spremembi Uredbe glede sort vinske trte in njihovih sopomenk, ki se lahko uporabijo na etiketah vina (delegirana uredba), s katero za vina, pridelana v Hrvaški Istri, omogoča označevanje naziva sorte teran pod pogojem, da sta „Hrvatska Istra“ in „teran“ v istem vidnem polju ter je ime „teran“ napisano z manjšimi črkami kot „Hrvatska Istra“. 

Slovenija meni, da odločitev komisije pomeni poseg v obstoječo zaščito, ki vodi v zavajanje potrošnikov in s tem povzroči veliko gospodarsko škodo zaradi morebitnega upada prodaje in razvrednotenja obstoječe zaščitene označbe porekla.

Slovenija se s tem ne strinja. Poleg negativnega učinka za slovenske proizvajalce terana izpostavlja nepregledno delovanje komisije, ki je po njenem mnenju tudi prekoračila svoje pristojnosti. "Slovenija v času pristopnih pogajanj Hrvaške k EU ni bila obveščena, da je zaščita terana odprto vprašanje. Z delegiranim aktom komisija legalizira vse kršitve v zvezi z nezakonitim označevanjem vina, na katere je Slovenija stalno opozarjala. S tem, ko hrvaški proizvajalci vina že ves čas v neposredni bližini območja pridelave terana z zaščiteno oznako porekla nemoteno označujejo svoje vino z identičnim nazivom, čeprav tega ne bi smeli, povzročajo proizvajalcem vina teran nelojalno konkurenco in ekonomsko škodo," je opozoril minister Dejan Židan.

Židan: Slovenija v času pristopnih pogajanj Hrvaške k EU ni bila obveščena, da je zaščita terana odprto vprašanje

Za Hrvaško je teranska zgodba zaključena.
Za Hrvaško je teranska zgodba zaključena. FOTO: Aljoša Kravanja

Židan je poudaril, da bo z delegiranim aktom pridelovalcem ene države članice pet let po zaključku pristopnih pogajanj podeljena dodatna izjema za označevanje vina z zaščito označbe porekla druge države članice, brez njenega soglasja. Spomnil je, da za zaščito vin na evropski ravni obstajajo predpisane procedure, ki jih morajo spoštovati vse države članice.

"Slovenija v času pristopnih pogajanj Hrvaške k EU ni bila obveščena, da je zaščita terana odprto vprašanje. Z delegiranim aktom komisija legalizira vse kršitve v zvezi z nezakonitim označevanjem vina, na katere je Slovenija stalno opozarjala. S tem, ko hrvaški proizvajalci vina že ves čas v neposredni bližini območja pridelave terana z zaščiteno oznako porekla nemoteno označujejo svoje vino z identičnim nazivom, čeprav tega ne bi smeli, povzročajo proizvajalcem vina teran nelojalno konkurenco in ekonomsko škodo," je še opozoril Židan.

Ob tem je poudaril, da v celotnem postopku ni bila ugotovljena vloga Hrvaške za podelitev izjeme, niti ni neposredna vloga za dodelitev izjeme za sorto teran razvidna iz dokumentacije, ki jih je Hrvaška objavila na svoji spletni strani.

Za zastopstvo Slovenije pred Sodiščem EU je vlada pooblastila priznanega nemškega odvetnika

Uradno so na komisiji v torek napovedali, da bo delegirani akt začel veljati v sredo, ko se je iztekel tudi rok za ugovor, dejansko pa so ga objavili danes, je razvidno iz objave v uradnem listu EU.

Židan pričakuje, da bo Slovenija vložila tožbo na Sodišče EU nekaj tednov pred rokom. "Osnutek je že napisan na 35 straneh. Pravnim in drugim strokovnjakom bo sedaj na voljo gradivo, da ga pregledajo in po potrebi izboljšajo," je dejal. Rok za vložitev tožbe se sicer izteče 19. septembra.

"Odločitvi komisije Slovenija nasprotuje z načeli pravne varnosti, zaupanja v pravo, varovanja pridobljenih pravic, legitimnih pričakovanj, sorazmernosti in medinstitucionalnega ravnovesja. Komisija je tudi prekoračila tudi obseg pooblastil, ki so ji podeljene," je pojasnil minister Židan.

Opozoril je, da je tovrstna prekoračitev pristojnosti komisije že odprla Pandorino skrinjico. "13. julija so se že pojavile nove zahteve držav za nove izjeme in s tem se sistem zaščit produktov, ki je pomemben za EU, dodatno slabi," je še opozoril minister. Kot posebej problematično je Židan izpostavil dejstvo, da Evropska komisija z delegiranim aktom legalizira obstoječe nezakonito označevanje proizvodov in za nazaj legalizira kršitve pravnega reda EU.

Slovenija pri teh očitkih ni osamljena. Tudi Italija, Francija, Madžarska in Slovaška so prejšnji teden v Bruslju izrazile pomisleke zaradi presedana, ki ga z delegiranim aktom o teranu ustvarja Evropska komisija.

Vlada je potrdila vlogo tožbe proti komisiji EU na podlagi ugotovljene ničnosti delegiranega akta.
Vlada je potrdila vlogo tožbe proti komisiji EU na podlagi ugotovljene ničnosti delegiranega akta. FOTO: Thinkstock

Obenem je vlada na današnji dopisni seji pooblastila tudi priznanega odvetnika Rolanda Knaaka iz Münchna, da poleg državnega pravobranilstva zastopa Slovenijo pred Sodiščem EU v tej tožbi. Kot je dejal Židan, je Knaak mednarodno priznani strokovnjak za pravo intelektualne lastnine in že sodeluje pri pripravi tožbe. Minister tudi ocenjuje, da lahko prisotnost Knaaka bistveno pripomore pri zastopanju Slovenije.

Z Evropske komisije so v minulih dneh ob napovedi slovenske tožbe sporočili, da je dostop do sodišča EU na voljo vsem članicam povezave in da jemljejo na znanje namero Slovenije, da se bo z zadevo teran obrnila na sodišče.

Kmalu po menjavi vodstva v komisiji novembra 2014 so se začeli neuradno omenjati načrti komisije za sprejetje delegiranega akta o teranu, ki naj bi bil brez vednosti Slovenije dogovorjen s hrvaško stranjo med pristopnimi pogajanji.

Spomnimo. Zgodba s teranom je izbruhnila aprila 2013 v okviru zasedanja kmetijskih ministrov EU v Luksemburgu. Potem ko je Slovenija s trgovinskih polic umaknila hrvaško vino z oznako teran, je Hrvaška protestirala in pozvala k skupni čezmejni zaščiti terana.

Evropska komisija je tedaj izpostavila, da je teran na trgu EU zaščiten kot slovensko vino, zato nobeno hrvaško vino ne more na ta trg s tem imenom, ter da Hrvaška ni izrazila nasprotovanja, ko je Slovenija teran registrirala kot zaščiteno označbo porekla.

Tik pred lanskim božičem so nato viri pri komisiji izrazili obžalovanje, da Slovenija in Hrvaška nista uspeli najti skupne rešitve o teranu, ter za januar dejansko napovedali začetek procesa za dodelitev omejene izjemo Hrvaški pri uporabi imena teran.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deratizacija
22. 07. 2017 14.58
+0
Zakaj verjetnost, če so vsi argumenti na naši strani?! Prejšnja odločitev je bila politična, na sodišču pa naj bi veljali argumenti in pravo.
staridida
22. 07. 2017 21.56
+1
Ker pri nas veljajo argumenti in pravo-je Bavčar še na svobodi...
Transformerji
22. 07. 2017 14.38
+1
Na Dobu so pred dvema dnevoma ves dan čakali na Bavčarja, kajti obstajala je velika verjetnost, da se bo tam tudi pojavil. Bo mogoče izpadlo tako??
Teofil
22. 07. 2017 10.39
+4
Slovenija v svoji zgodovini ni dobila še nobene tožbe in tudi te ne bo
Pantokrator
22. 07. 2017 10.16
+1
Ahaha.... Amater
tornadotex
22. 07. 2017 09.04
+3
Burtonnn
22. 07. 2017 09.00
+0
Židan se sklicuje na spoštovanje EU pravnega reda, izvajanje odločb, spoštovanje EU kojekakvih institucij, soli pamet sosednji državi kako vsega tega ne spoštuje, sam bi pa šel tožit neko komisijo, ki ni odločila njegovi trmi v prid. Zdaj je samo za počakati, kdaj se bodo Hrvati odločili, da ne vem kje bodo šli tožit arbitražno razsodbo ker jim pač ni všeč. Židan, sam sebe pljuješ in celotno Slovenijo. Ko bi kdaj prebral del prispevkov iz tega foruma, bi ti bilo jasno da mutiš. Teh par 100Hl ni problem prodati, kupci se naj odločijo čigav teran bodo pili. Isto velja pri vseh izdelkih: od paštete, sira,pive.......do vojaških letal. Ti ga pa biksaš s tožbo neke birokratije, ki jo sam podpiraš kadar ti to paše.
trdovrat
22. 07. 2017 08.50
+2
Jaz bi ga pa rad vprašal, koliko se nam bo poznalo v "tošlnu", če se zgodi čudež in bi tožbo dobili?
Mejduš
22. 07. 2017 08.34
+1
Dajte že enkrat nehati se teranom ukvarjati,saj imajo že Hrvati tiran več kot 50 let sedaj jim pa kar prepovedati,kako bi se Slovenija odzvala če bi Hrvati tako naredili,kateri bo bol kvaliteten tisti bo več prodal,delajte na kvaliteti in se nimate kaj bati.
ferencz 1
22. 07. 2017 08.24
+7
Upam, Dejan, če ne bomo tožbe dobili, da tožbo plačaš in odstopiš iz politike za vse večne čase. Vi novinarji pa si to njegovo izjavo shranite. Socialni kaviarji demokrati press.
caps1
22. 07. 2017 08.16
+3
Komisijo bi tožili in ji hkrati jokcali naj pomaga ker nam hrvati nagajajo.. To je možno samo pri levakih.. Sem se po naključju znašel poleg Židana, ki se je odpravljal na pohod.. Majke mi, tip deluje kot da je mal premakjen.. Kot da ne ve kaj se okol njega dogaja.. rastlinca.. Taman za šefa SD..
LLLEPI
22. 07. 2017 08.20
+2
LLLEPI
22. 07. 2017 08.21
risank gledal od eu enakost postenje demokracija za vse prebivalce in drzave EU ;Cas je da se ze zbudite
Draža
21. 07. 2017 22.55
+2
Nikoli,sanjaj o tožbi.
CtrlDelete
21. 07. 2017 22.54
-2
Tomčeva in Šulinova pa tiho...nič ni slišati v EU parlantu da bi branili slovenske interese glede vina. Verjetno jima bolj paše hrvaška kislica.
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.56
+16
Ja Židan ja, me zanima če bi tako veselo mahal s tožbo, če bi šlo za tvoje denarce; Saj poznamo tisto, najlažje je s tujim onetom po koprivah mahat!
zmago56
21. 07. 2017 21.53
+9
Židan se obnaša kot kuhar, ki se mu je jed prismodila in hoče nato z raznimi začimbami okus po prismojenem prikriti.
tali?ni tom
21. 07. 2017 21.49
+12
židan,igre e konec! izgubil si po dolgem in počez! zakaj? neznaje! to je problem slovenske politike!
Frane Šajn
21. 07. 2017 21.57
+5
zmago56
21. 07. 2017 21.48
+10
Tudi za zadetek na lotu velja, da obstaja verjetnost dobitka, le listek je treba izpolniti in vplačati.
staridida
21. 07. 2017 22.05
+5
bema1201
21. 07. 2017 21.41
+11
Židan je znova imel lepe sanje, resničnost je pa drugačna.
staridida
21. 07. 2017 21.39
+10
In kdo bo plačal, če tožbo izgubimo-spet davkoplačevalci...
mojcd
21. 07. 2017 21.24
+8
Bla bla bla bla bla bla. Še obce ti ne verjamejo več
batom@pinkponk.com
21. 07. 2017 21.14
+7
A ni bil ze prej preprican, da bo teran nas???