Slovenija

Vlada in sindikati zbližali stališča: 'Pogovori so bili bistveno bolj konstruktivni'

Ljubljana, 12. 11. 2014 17.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Strani o podrobnostih pogajanj ne želita govoriti, je pa jasno, da si sindikati za okvirno izhodišče želijo predlog, ki ga je pripravila še prejšnja vlada. Ali je to sprejemljivo tudi za aktualno vlado, pa bo jasno po četrtkovi seji vlade.

Vlada in sindikati javnega sektorja so na današnjih pogajanjih po navedbah obeh strani zbližali stališča glede ukrepov za leto 2015. Kot je po koncu pogajanj dejal minister za javno upravo in glavni vladni pogajalec Boris Koprivnikar, so bili današnji pogovori bistveno bolj konstruktivni in je tako sam precej bolj optimističen glede sklenitve dogovora.

Sindikati za okvirno izhodišče želijo predlog, ki ga je ponudil prejšnji vodja vladnih pogajalcev in nekdanji notranji minister Gregor Virant.
Sindikati za okvirno izhodišče želijo predlog, ki ga je ponudil prejšnji vodja vladnih pogajalcev in nekdanji notranji minister Gregor Virant. FOTO: Aljoša Kravanja

Del novega predloga varčevalnih ukrepov je po ministrovih besedah predlog, ki ga je sindikatom nazadnje ponudil še prejšnji vodja vladnih pogajalcev in nekdanji notranji minister Gregor Virant. So pa dodani še nekateri novi elementi, vendar Koprivnikar ni želel razkrivati vsebinskih podrobnosti. Ob tem je izrazil dvom, da bo vlada lahko potrdila zgolj zadnji Virantov predlog, saj bi dodatni prihranek morala poiskati nekje drugje. Odločitve vlade ne želi prejudicirati, predvideva pa, da bo finančni vidik teh dogovorov izjemno zahteven.

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je potrdil, da so danes zbližali nekatera stališča in da bo okvirno izhodišče za nadaljnja pogajanja Virantov predlog, s tem da so nekatere stvari še odprte. Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je dodal, da so danes na občutljivi točki pogajanj in bodo počakali na četrtkovo odločitev vlade.

Glede na doslej znana stališča sindikatov gre sklepati, da bi pri dodatnih predlogih ukrepov v igri lahko ostali sprememba sistema povračila potnih stroškov in možnost skrajšanja tedenskega delovnika s 40 na 36 ur.

Vlada je iz predloga, ki ga danes predstavila sindikatom, sicer že umaknila predlog ukinitve dodatka za stalnost. Je pa tudi v tem zadnjem predlogu med drugim še vztrajala pri znižanju dodatka za delovno dobo z 0,33 na 0,25 odstotka, pa tudi pri znižanju povračila stroškov za prehrano s 3,64 na tri evre. Tem ukrepom sindikati vseskozi ostro nasprotujejo.

Po predlogu, o katerem se je s sindikati pogajal Virant, pa bi zgolj podaljšali zdaj veljavne varčevalne ukrepe z izjemo sprostitve napredovanj za tiste, ki so obtičali v izhodiščnem plačnem razredu. Ohranili bi tudi znižanje števila zaposlenih pri enem odstotku na letni ravni.

Pogovori sindikatov s prejšnjo vlado so se sicer končali neuspešno, saj so si nekateri sindikati tik pred zdajci premislili in niso podpisali dogovora. Na to je vplivalo tudi nestrinjanje sedanjega premierja Mira Cerarja s tem, da vlada v odhodu podpisuje tako pomembne dogovore. Čeprav se je to dogajalo pred volitvami, so javnomnenjske ankete jasno napovedovale zmago Cerarjevi SMC, sindikati pa so sklenili, da bodo počakali na njegovo vlado.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
13. 11. 2014 07.33
+3
a ta velke place pa npr ne bi znizali sebi to pa ne.... zdej bodo jemal 60 centov na dan unim k zasluzijo 580 ojrov in sebi ki zasluzijo od 5000 do 10000 v DU pa to so sindikati pfuuuuuj
batom@pinkponk.com
12. 11. 2014 22.46
+2
Naj raje sparajo na bankah, orkodijo, ne na ljudeh...
wolfterier
13. 11. 2014 16.09
+2
Dokler traja kriza nihče ne bi smel dobit več kot 1000 E...bi videli,kako bi začeli migati.
S.L.Jackson na kvadrat
12. 11. 2014 20.16
+4
Moja rešitev je preprosta.Upam,da minister in sindikalisti to preberejo.!Torej,vsi stroški za malice in prevozni stroški se ukinejo.Za ta denar se zviša urna postavka in vsak delodajalec(je treba izračunati)naj doda 100 eur.Torej ni več malice in prevoza in dodatek100 eur.Država naj malo razbremeni delodajalca(100 eur)na vsakega,pri delojemalcu pa dobi nekaj več davka.To vse se zbalansira,ljudje derejo po kredite,čeprav v resnici pušnejo,samo se ne pozna na dolgo obdobje,ker priteče denar,gospodarstvo se zažene in verjamem,da se da dobiti tudi 500 miljončkov.To je po mojem mnenju Edina možna rešitev v tem trenutku.Da o občinah še ne govorim-reži,da o preveč zaposlenih v javni upravi ne govorim-reži,pa ne mislim policajev,medicinskih sestrah,učiteljih,vojakih,vse seje skrajšati in zmanjšati,ukiniti 90 %javnih ........rkc,gozdove nazaj,v gospodarstvu pa vidim zeleno energijo,vetrne elekrarne,itd,zagon lesne industrije(ALI SMO KEKCI AL KAJ)ker je to bodočnost in prihodnost,teš 6 naj gre,če že je,kajti nekaj časa jo bomo potrebovali zaradi delovnih mest(nižje place,ker so lagali,kar se tiče cene premoga-fer!),Realno zmanjšati place-torej---najnižja 500,najvišja-2000,neto,seveda.
wolfterier
13. 11. 2014 16.11
+1
+3
Vsi kradejo od politikov do sindikalistov. Nekoč smo hvalili slovenska podjetja danes takšna podjetja ne obstajajo več. Kje je Jezus, kje je Trubar, kje je Prešeren........kje je Kučan, da nam razloži kaj se danes dogaja s Slovenijo.
gregorio82
12. 11. 2014 19.32
+4
Pa ljudje kaj vam ni jasno. Lahko bi napisal cel spis mojega razmišljanja ampak kako vam zdrava logika ne kaže da JAVNA UPRAVA NIMA S PRIMANJKLJAJEM POPOLNOMA NIč. - Čisto enostavno je - na javnih financah država varČuje že 6 let (govorim o nižanju plaČ...) - koliko toČno smo privarČevali v tem Času. POPOLNOMA NIč. Še veČ država je še v veČjih pufih. - če se resniČno želi urediti javne finance, je potrebno pogledat v Čisto druge smeri, ki pa so prav tako po mojem mnenju lahko hitro ugotovljive. Pogledat je potrebno kam je šel denar za dokapitalizacije državnih podjetij, kam so šli denar in krediti za gradbena podjetja, kam je šel denar ki se vlaga v obnovo in gradnje državnih poslopij. Potem so še tu milijonski najemi zemljišČ, stavb... - Tako da vsi ki ste mislili da bo Cerar rešil zadevo, ste se precej ušteli. Da ne boste mislili da sem levi ali desni. Ne, sem za PRAVICO. Ne Janša, ne Cerar, ne Pahor, in nihČe od trenutno sedeČih v parlamentu Slovenije ni sposoben rešit. ŽAL SE NAM HITRO BLIŽA GRŠKI SCENARIJ. - v kolikor bi želeli rešiti kar se še rešiti da, bi dejansko moral prevzeti vodstvo nekdo popolnoma nevtralen, ki še v življenju ni slišal za slovenijo, in pa seveda moral bi biti PRAVIčEN, MORALNO NESPOREN IN ETIčNO ZAVEDEN čLOVEK. To je bilo zelo na hitro.
Enmajstr
13. 11. 2014 16.11
+1
za plače v JS gre polovica celotnega proračuna
mijavci
12. 11. 2014 19.04
-1
Ta pogajanja so brezveze treba bo poklicat tujca da naredi red, spisek odvečnih pisarniških delavcev, sekretarjev in drugega balasta, Štruklja, Semuliča in ostale hujskače nagnat potem se lahko pogovarjamo o napredku. Dolgovezenje o teh dodatkih pa malica je vse brez veze ker toliko kot moramo mi prišparat je to droptinica, treba bo zarezati globoko v špeh.
batom@pinkponk.com
12. 11. 2014 22.46
-1
ahmadinedzad
12. 11. 2014 18.17
+10
Pijade: »... Zato je potrebno ustvariti tolikšno množico brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Bomo streljali in se umikali. Nemci nas ne bodo našli, a bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Potem bodo vaščani, ki ostanejo brez strehe, sami prišli in mi bomo imeli narod ob sebi in bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše ne zemlje ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo velik rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Njih bomo navezali nase s predavanji, gledališčem, predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima hišo, polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce... Samo nesrečniki postanejo komunisti, zato mi moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru...« Vsi castilci tega sistema, ozrite se malo nazaj in poglejte na vzhodno in zahodno stran porusenega zidu. Vzhodni in zahodni Berlin. Zahodni je opravil s fasizmom leta 45. Vzhodni sele 89. Razlike so, kljub milijardam zahodne Nemcije, se danes ocitne. Ja res, Honecker za razliko od Kucana, ni postal predsednik zdruzene Nemcije.
ahmadinedzad
12. 11. 2014 18.18
+5
VolkBrenin
12. 11. 2014 18.29
-1
ahmo. .ti je že M odgovoril ...delno ...Sicer pa je tudi Obama Nobelov nagrajenec za mir ...kajne ...
ahmadinedzad
12. 11. 2014 19.07
+6
UPs. Napacen clanek. Hotel sem le povedati, da pri nas se vedno stoji zid.
batom@pinkponk.com
12. 11. 2014 22.48
-1
kmg
12. 11. 2014 18.16
+10
SINDIKALISTOM JE POTREBNO ZNIŽATI PLAČO!
chucknorris
12. 11. 2014 18.13
+10
Parazitski sindikati niso nič drugega, kot navaden lumpenproletariat. Največji lumpi tega proletariata pa so prav Semolič,Štrukelj in Ščernjavič.
wolfterier
13. 11. 2014 16.16
+1
Najbolj mi gre na bruhanje,ko Štrukelj vpije:Mi,delavci...za pop...
M_teorija
12. 11. 2014 18.12
-4
Ni kej Koprivnikar obvlada svoj posel!?