Slovenija

Po sestanku z Janšo: Ura resnice je zelo blizu

Ljubljana, 25. 04. 2012 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Neformalni sestanek med premierjem Janšo ter ministri Šušteršičem, Pličaničem in Vizjakom s petimi sindikalisti se je končal z dogovorom, da se bo vlada še naprej pogajala s sindikati. Če bo treba, bo vlada omehčala tiste ukrepe, ki jih javnost najbolj zavrača, je dejal Vizjak.

Na mizi je nov predlog.
Na mizi je nov predlog. FOTO: Damjan Žibert

Pet sindikalnih voditeljev (Branimir Štrukelj, Drago Ščernjavič, Konrad Kuštrin, Janez Posedi, Dušan Miščevič) se je danes sestalo na neformalnem sestanku s premierjem Janezom Janšo ter ministri Janezom Šušteršičem, Senkom Pličaničem in Andrejem Vizjakom.

Vladna stran po sestanku ocenjuje, da se še ima smisel pogajati, je povedal minister Vizjak. Po njegovih besedah pa bo vlada v primeru referenduma pripravila takšna dopolnila k zakonu o uravnoteženju javnih financ, da bo omehčala tiste varčevalne ukrepe, ki jih javnost najbolj zavrača.

Minister za delo, ki vodi tudi vladno pogajalsko skupino o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja, je med ukrepi, ki jih bo vlada omehčala, omenil tiste na socialnem in družinskem področju. Kar pa bo morala po njegovih besedah nadoknaditi drugje, pri čemer bo javni sektor še dodatno izpostavljen.

Vizjak zato meni, da bo treba tudi to upoštevati v tednu dni pogajanj in da se lahko tudi sindikati prilagodijo scenariju, ki lahko sledi. Upanje obstaja, je ocenil minister in napovedal, da bodo intenzivno nadaljevali s pogajanji na vseh ravneh.

Vladni predstavniki so želeli na današnjem sestanku preizkusiti, koliko je na sindikalni strani še pripravljenosti za iskanje rešitev in ali so se že odločili, da bodo zaostrili zadeve. Z nekaterimi sindikati je vladna stran po Vizjakovem mnenju relativno bližje kot z drugimi. "Ura resnice oziroma ura, ko bomo presekali zadevo, je zelo blizu," je opozoril.

Vizjak po neformalnem sestanku: Ura resnice je zelo blizu.
Vizjak po neformalnem sestanku: Ura resnice je zelo blizu. FOTO: Miro Majcen

Na mizi nov predlog sindikatov

Pogajanja o napovedanih rezih v plače javnih uslužbencev so se sicer nadaljevala tudi danes.  Pogajalski strani sta se dogovorili,  da se bo vlada na četrtkovi seji opredelila do novega približevalnega predloga sindikatov. Štrukelj o predlogu za zdaj ni želel govoriti, dejal je le, da je sindikalna stran nekoliko popustila. Kot pa je potrdil za 24UR ZVEČER, so sindikati pristali na 8-odstotno znižanje plač. Kot je še dejal Štrukelj, bo vlada popustila pri socialnih transferjih, a na račun javnega sektorja, predvsem javnega šolstva. Še vedno pa na mizi ostaja umik standardov in normativov v šolstvu.

Vlada naj bi se do novega sindikalnega predloga opredelila v četrtek do 12. ure. V četrtek pa se bodo v skladu z dogovorom nadaljevala pogajanja v okviru podskupine za normative.

O nadaljevanju pogajanj se niso dogovorili. Na razpolago za pogajanja so po Štrukljevih besedah verjetno največ še trije termini, in sicer v prihodnjem tednu ponedeljek, četrtek in petek. Potem ne bo več mogoče vlagati dopolnil k predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, je spomnil Štrukelj.

Poudaril je, "da že to ni več socialni dialog, da je to neka omejena možnost, ki jo sindikati še imamo, potem ko je zakon šel v parlament". 

Gospodarska zbornica Slovenije opozarja, da je zbiranje podpisov za izvedbo referenduma na interventno zakonodajo, ki naj bi znižala porabo javnega sektorja, nerazumno dejanje. Čas za koriščenje te pravice je po mnenju GZS popolnoma neprimeren in kaže na nerazumevanje resnosti situacije, v kateri je Slovenija in še posebej njen gospodarski del.

Policijska sindikata protestno zapustila pogajanja

Oba policijska sindikata pa sta danes protestno zapustila pogajanja, ker se pogovarjajo samo o varčevalnih ukrepih in ne o njihovih stavkovnih zahtevah. Vlada po besedah predsednika Policijskega sindikata Slovenije Radivoja Uroševiča ignorira vse stavkovne zahteve policistov. "Dobili smo odgovor, da se lahko o vseh stvareh, ki se ne tičejo denarja, pogovarjamo, pogajamo z ministrom za notranje zadeve," je pojasnil.

Generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije Franci Frantar pa je poudaril, da bi se vladna stran pogovarjala samo o varčevalnih ukrepih, namesto da bi se pogovarjala o stavkovnih zahtevah. Policisti se želijo po njegovih besedah pogovarjati o vsem. 

Stavka se nadaljuje

Predstavniki stavkovnega odbora Sindikata policistov Slovenije (SPS) so se na sestanku v Celju strinjali, da se stavka policistov nadaljuje. Sprejeli so tudi ukrepe, ki jih bodo izvajali v nadaljevanju stavke, in jih tudi že koordinirali v okviru Policijskega stavkovnega odbora.

Kakšni bodo dodatni ukrepi, ki jih bodo ob stavki izvajali policisti, v SPS ne želijo razkriti, navajajo pa, da bodo policisti pravočasno dobili navodila, kako se bo ta stavka izvajala naprej. Ob tem poudarjajo, da bodo vsi ukrepi zakoniti, strokovni in temeljiti, ter dodajajo, da bodo lahko posledice zaradi njihovega strokovnega, zakonitega in temeljitega dela nastale že v prihajajočih prazničnih dneh.

Predsednik SPS Zoran Petrovič je povedal, da je imel stavkovni odbor SPS na mizi tudi zadnji pisni predlog vlade, ki ga je sindikatom poslala v torek, in vsebuje 18 točk posegov v plače in druge prejemke v javnem sektorju. "Pri pregledu smo ugotovili, da se z osmimi točkami strinjamo, s petimi se pogojno strinjamo, nikakor pa se ne strinjamo z za nas ključnimi točkami, ki se dotikajo nižanja plač, izplačila regresa in nižanja kritja stroškov prevoza na in z dela," je povedal.

Oba policijska sindikata sta protestno zapustila pogajanja.
Oba policijska sindikata sta protestno zapustila pogajanja. FOTO: Miro Majcen

Glede plač Petrovič poudarja, da je treba, ko gre za policiste, najprej odpraviti plačna nesorazmerja, šele potem se lahko pogovarjajo naprej, a "tu manevrskega prostora praktično nimamo". Pri regresu bi se bili pripravljeni pogovarjati, "če bi bila na drugi strani pripravljenost na resen socialni dialog", pripravljeni pa bi bili popustiti tudi pri kritju potnih stroškov na in z dela, "vendar le, če bi bilo kritje še vedno kolikor toliko spodobno".

Po Petrovičevih informacijah regres policistom ne bo izplačan z aprilsko plačo, kar po njegovih besedah pomeni, da vlada ne spoštuje podpisanih dogovorov. Ob tem je opozoril, da imajo nekateri sindikati to, da mora biti regres izplačan z aprilsko plačo, torej maja, zapisano v panožnih kolektivnih pogodbah. "To pomeni, da imajo državo, če regresa ne bo izplačala pravočasno, pravico tožiti, in to tožbo bodo dobili," je dejal.

Preberite še:

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je za 24ur.com potrdil, da je na enem izmed policijskih forumov objavil zapis, v katerem vabi tri največje kritike na kosilo. Tam bodo soočili dokaze in argumente.

Minister Turk je kar prek Twitterja umaknil približevalni predlog, da se normativ za število učencev v razredu osnovne šole s 30 vrne nazaj na 28.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (286)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jože Zaplati?
06. 05. 2012 12.21
SAMA VLADA SI JE VZELA VLADAVANJE V SVOJE ROKE ZATO, KER VEDO, DA NIKOLI VEČ JIH NIHČE NE BO VOLIL TAKO KOT SEDAJ NE Z LAŽMI IN DOLŽNIKOM LJUDEM KAJ JE Z NJIMI A SO ŽE POVRNILI PRIGULJOFAN DENAR ZA OBRTNA DELA TUDI TU JE VSE TIHO POSTALO, TAKO LEPO UČITE DRUGE DRŽAVLJANE SE BO VČLANIL V ENO OD STRANK POL BO ZAČEL NA VELIKO KRAST REKOČ SAJ SEM V PARLAMENTU VIOGRINCA TUDI NOBEN VEČ NE PREGANJAm, ker je v stranki blazneža viranta
Jože Zaplati?
06. 05. 2012 12.16
Vizjak a vas ni sram zdaj boste že začeli grozit z takimi ukrepi, ki niso spremenljiva za državljane janša pa z neko uro resice a ne bi bilo bolje, da bi JANŠA prej naredil konec z PATRUIO IN OROŽJEM VIZJAK POČASI SI DAJTE VSI TAM GOR, DA NE BOMO MI ZAČELI GROZIT SRAMOTA ZA ENEGA BEDASTEGA MINISTRA, DA Z TAKIMI GROZI
Jože Zaplati?
05. 05. 2012 13.54
JANŠA ENO SAMO ZAGROZI BOŠ VIDEL KAKO BOMO MI ZAGROZILI Z RESNICO URE BEDAK ZAKAJ TE NISIO IMELI VSAJ 30 LET V RESTU VSAJ MIR V DRŽAVI BI BIL, A TE ŠE KDO JEMLJE RESNO KOLIKOR MISLIŠ TI SPREMINJAT SISTEM V DRŽAVI GA BOMO TUDI MI DRŽAVLJANI ŠKODA VSAKE BESEDE, KI JO KOMENTIRAMO ZA TAKEGA, KI DRŽAVO OKROG PRENAŠA Z PATRIJAMI KDAJ SE BO RTU RESNICA IZKAZALA
jnsfsf
26. 04. 2012 08.02
+3
prav smešen pompozni naslov. vse je že zmenjeno, niti ne skušajte ljudem prodat megle. zdaj čakate samo še na vam ugoden trenutek, ko bodo začeli vaši mehanizmi zavajanja javnega mnenja delovati še bolj. v naslednjih dneh pričakujmo nov politični škandal v katerega bo vpletena levica. to bo dokončni "da" s strani javnosti. dol s tako vlado
cau-curaku
26. 04. 2012 07.35
+8
Odkar je Johan na glavnem stolčku, se ni več slišalo za težave mariborske šofije, ali je dolg pokrit .!?
gizadlinka
26. 04. 2012 07.29
-4
tako je, rd bi morali narediti v javni upravvi enkrat. Ko vidiš, da je na par otrok učitelj, da morajo otroci v oš hoditi kar 9 let, pa vrtec zastonj, le zakaj otroke dajejo v vrtec tudi matere, ki niso zaposlene, da ne govorim o drugih javnih zavodih, ko sploh ne veš kaj delajo. Pa občine, vse delajo po istem zakonu, pa imajo ene zaposlenih par sto ljudi. Bi morali že zdavnaj izdelati normative, koliko jih je lahko zaposlenih v občinah glede na število prebivalcev. Ampak tudi ta vlada ne bo naredila nič. Le plačevala bo javne uslužbence brez da bi vedela kaj ima od tega. Prvo je treba narediti normative, potem pa ugotoviti viške. Tisti, ki dobro delajo, jih je treba pa vredu nagraditi.
guncelj
26. 04. 2012 07.27
+2
Razmerje učitelj/učenec v slovenskih OŠ Pedagoška fakulteta UL in sindikat SVIZ sta izdala brošuro Za kakovost javnih vrtcev in šol – primerjalne analize (avtorji Živa Kos Kecojević, Ljubica Marjanovič Umek, Nika Šušterič, Marjan Šimenc, Veronika Tašner). V njej predstavljajo podatke o obremenjenosti učiteljev in o normativih glede števila učencev na učitelja v Sloveniji in v primerljivih državah. Iz podatkov med drugim izhaja, da je govorjenje o razkošnih normativih v slovenskem šolstvu, če ga primerjamo z ostalimi, neutemeljeno. Nekateri podatki, ki jih je navajal minister, pa so celo čista izmišljotina. Zaradi ohranitve zdravega razuma priporočam branje knjižice v celoti. Kot ozadje lahko služi podatek o tem, koliko bodo posamezna področja politik prispevala k znižanju proračunskih odhodkov v predlogu rebalansa 2012. Daleč na prvem mestu po deležu, ki ga bo prispevalo k skupnemu znižanju, je "izobraževanje in šport" z 28,6%, na drugem mestu "Visoko šolstvo, znanost, tehnologija in inform. družba" z 18,1%, na tretjem pa "Promet in prometna infrastruktura" s 13,9% (Jože P. Damjan, Igor Masten, Sašo Polanec, Rebalans proračuna: Upajmo le, da je bil superminister preveč priden, Dnevnik Objektiv 21.4.2012) Kakšna je povezava s citirano analizo? Če sta bila šolstvo in znanost izbrana kot tisto področje, na katerem bomo daleč največ privarčevali, je še kako pomembno, kako verodostojni so podatki, s katerimi politika dokazuje velike "rezerve", ki naj bi bile na tem področju. Med ukrepi je predvideno tudi povečanje števila učencev na posameznega učitelja. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport na svojem blogu napačno navaja, da naj bi bilo leta 2010 to razmerje 1 strokovni delavec na 9 učencev. Njegovo pristranost razkrivajo številke Statističnega urada republike Slovenije, ki navajajo razmerje 1 strokovni delavec na 12,3 učenca. V prvem in drugem triletju je to razmerje celo večje, in sicer 16,6 otroka na učitelja. Podatki veljajo za osnovne šole z rednimi programi. V dokumentu Key data on education je za Evropo naveden trend upadanja razmerja in kot povprečje navedeno od 10 do 15 učencev na posameznega strokovnega delavca. Med državami z najnižjim razmerjem, ki je 9:1, isto poročilo navaja Dansko, Litvo, Malto, Islandijo in Lihtenštajn. Na drugi strani pa je najvišje število učencev na strokovnega delavca 22, in sicer v Turčiji. Če povzamemo, primerjava pokaže, da ima 15 evropskih držav manj otrok na strokovnega delavca, v prvih dveh triadah pa celo 22 držav manjše ali pa enako kot Slovenija. Iz tabel, ki sledijo v nadaljevanju, je razvidno tudi, da je v obeh primerih razmerje v sosednjih držav ugodnejše kot pri nas. Sklep (2): Primerjalna analiza kaže, da Slovenija, ko gre za razmerje število učencev na učiteljico/učitelja, ne izkazuje nadpovprečnega standarda. Prej nasprotno. Z dodatnim zmanj- ševanjem števila učiteljic in učiteljev v slovenskih šolah se bo doseženo razmerje še poslabšalo in Slovenija bo, tudi primerjalno, zdrsnila še niže. Vsako sklepanje, da bi na ta način ohranjali kakovost, ali jo celo zviševali, pa govori o nepotrebnem in nedostojnem cinizmu oblasti. (*) Avtor: Luka Omladič ob 12:08 10 - št. komentarjev Pošlji objavo po e-poštiBlogThis!Skupna raba v storitvi TwitterSkupna raba v storitvi Facebook
HAJDUK-1911
26. 04. 2012 06.58
-2
Na Janševem mestu, se sploh ne bi pregovarjal z nikomor v JS, enostavno, bi znižal plače, če pa komu kaj ne paše, naj si pa išče službo v realnem sektorju. Me prav zanima kdaj jo bo našel, in koliko časa bodo gledali bivšega birokrata, če bo 5 hodil na kavico, ter imel po dve uri dnevno obiske družinskih članov na delovnem mestu
sonas
26. 04. 2012 07.13
+5
če bi bilo po moje, bi končno začeli nadzorovati realni sektor, tako, da bi bilo manj dela na črno, utaje davkov, neplačevanja prispevkov delavcem, izigravanja potrošnikov... sicer pa t.i. uspešni realni sektor je najboljši v delih, kjer je prisesan na proračunski sesek :)
Ivan Bricklayer
26. 04. 2012 08.45
+2
Jaz bi pa najprej »nestrpnežem« nastavil ogledalo, zafrustrirancem omogočil redno odvajanje, in seveda peto stopnjo (tipa opatijsko-prištinske....) izobrazbe, ala Hajduk, Regali in slični, prekvalificiral v malo šolo z možnostjo došolanja v »vrtcu«; predvsem bi pa ukinil »nekvalivicirane« manipulat5orje tipa JJ in njegove Gauleiter-je...
nemarx
26. 04. 2012 06.51
+1
Ura je 11:50, potem pa pride 30% znižanje plač in 35% znižanje števila zaposlenih v širši javni upravi ali takozvani nadgradnji brez dodane vrednosti ali če hočete pri nekoristnih belosrajčnikih v občinskih in državnih organih. Več kot 200 občin, 1 učitelja na 9 otrok, urad za reciklažo toaletnega papirja ITD., potrebujejo tisti, ki tam dobivajo nezasluženo plačo in ne mi drugorazredni državljani iz realnega sektorja. Ko sem leta 1992 mislil, da smo opravili s prevarantskimi komunisti, ti leta 2012 zopet prihajajo na glavna vrata in nam serjejo po glavi.
ce.ce.
26. 04. 2012 06.47
-3
NAŠ VELIKI LJUBLJENI VODJA
HAJDUK-1911
26. 04. 2012 06.52
-5
HAJDUK-1911
26. 04. 2012 05.24
-9
AVE IVAN JANEZ JANŠA
El Diablo 2013
26. 04. 2012 14.04
+1
to ime lahko smetiš, ne smeti pa Hajdukovega imena
TRUMPP
26. 04. 2012 03.14
+6
Rabiš uro Janez, da boš pravi čas našel resnico?
sonas
26. 04. 2012 07.13
+0
sam, da ne bo njega kaka neprijetna resnica prvo najdla
Nimivseeno
26. 04. 2012 02.51
+18
So že oprostili Suzano Gale prejemanja podkupnine? Bi se spodobilo, ker sodnik Škobrne hoče nagrado za čas suspenza, ker je baje sprejemal podkupnino. V Slovenistanu jo bo tudi dobil, spisi pa zastarali v omari njegovega kolega. Na koncu bo oproščen, tožil državo za ta čas in dobil zajetno odškodnino. Lepo je v tej mladi deželi živeti, kajne.
Nimivseeno
26. 04. 2012 02.51
+5
jnsfsf
26. 04. 2012 01.37
+15
logično, da prej ali slej se bomo ljudje uprli, saj nismo potrošni materijal vlad. smo ljudje. in informiranje in ohranjanje našega uporniškega duha in moč reči ne so pomemben del nas samih. močnejša je represija, močnejši je odpor. in resno verjamem, da bo tud poslušnim slovencem kmalu počil film
regall
26. 04. 2012 01.19
+17
Napaka te vlade je da hoče nižat plače vsem, tudi tistim, ki si jo pošteno zaslužijo. Vlada bi morala odpustit 30% raznih birokratov, ki v -js ne delajo praktično nič. Ter nato ukinit večino občin in Slovenijo preoblikovati v pokrajine. Sam verjetno bi sindikati pri odpuščanju zagnali še večji pomp, saj sami spadajo med te, katerih nobeden ne rabi.
jejsvojkruh
26. 04. 2012 01.30
+12
Res podplačani realni sektor pač ne štrajka. Za štrajk nima ne časa ne denarja.
Zarko Krajnc
26. 04. 2012 01.46
+7
...tolko kolko imamo narečnih skupin tolko po0krajin in nič več...sredstva na tolko delov pa bo to to
sonas
26. 04. 2012 07.16
+2
po številu občin se lahko primerjamo z velikooo večjimi državami! vsaj nekje smo primerljivi :) da ne bo pomote: po absolutnem številu, ne po številu na prebivalca !
jejsvojkruh
26. 04. 2012 01.13
+9
Nič popuščat. Zaostrit. Pri vseh, ki imajo več kot 500€ na člana družine in si niso sami ustvarili delovnega mesta.
layers
26. 04. 2012 01.05
+14
vse je treba odstavit na sejsele, pa prepoved v slovenijo, drugace bo penzija sele pri osemdesetih letih, namrec, tako zelo radi imajo svoje stolcke, da nocejo zapustiti nas naroda, in ce je stavka naj bo stavka za vse, ne pa da nas razdelijo na dva dela, danes eni jutri drugi, to je politologija, mi se pa zavzemamo za univerzalni dohodek brez bruslja in crnih loz.
ransome
26. 04. 2012 00.55
+1
ja, ja tipično za slovenijo po komentarjih sodeč....proti vsemu..pa če je ta vlada, ali je ona vlada ali je brez vlade vsi so vedno proti vsemu in vsi živijo v zgodovini, ker v bistvu nam sploh do sedaj ni šlo slabo. sedaj pa navali narode pa če je tako ali tako, samo da je proti, pa čeprav tonemo... Tako naprej, in grški scenarij bo tukaj . bravo slovencnli ...in na veliko minusov, še naprej.. nazdravje.
layers
26. 04. 2012 00.59
+4
regall
26. 04. 2012 01.00
+7
Nekateri pač ne razumejo(oz. nočejo), da zadolževanje za plače vodi samo še v večjo pogubo. Zadolževati bi se morali za dobre projekte in tu je največjo napako naredila Pahorjeva vlada, ker je 8. miljard eur pognala za socialo.
jejsvojkruh
26. 04. 2012 01.06
Piranez
26. 04. 2012 00.34
+3
Sem kar debelo pogledal, ko sem v istem stavku videl besedi "Janša" in "resnica"... Nekako mi ne greta skupaj...
Ivan Bricklayer
26. 04. 2012 00.30
+6
Po sestanku z Janšo: Ura resnice je zelo blizu Seveda si te, razno, razne »lažne resnice« gravirajo v različn »Rolex-e, Patek Philippe, Vacheron Constatin-e, itd.« in so to te »ure resnice«, ki pa si jih, tudi v resnici lahko, privoščijo...