Slovenija

Vlada hoče pri plačah javnih uslužbencev v letu 2016 privarčevati 310 milijonov evrov

Ljubljana, 23. 06. 2015 18.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada želi na račun javnih uslužbencev v prihodnjem letu privarčevati 310 milijonov evrov. Kako bi to storila, bo še stvar pogajanj. In kot običajno sindikalisti zaostrujejo retoriko in pravijo, da ne vedo, če se bodo sploh pogajali, medtem ko je vladna stran optimistična.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pogovori v javnem sektorju
    00:58
    Iz SVETA: Pogovori v javnem sektorju
  • Iz SVETA: Plačni razred J
    02:14
    Iz SVETA: Plačni razred J
  • Iz 24UR: Rezi v plače javnih uslužbencev
    01:11
    Iz 24UR: Rezi v plače javnih uslužbencev
  • Iz 24UR: Neustrezna plačna politika
    02:16
    Iz 24UR: Neustrezna plačna politika
  • Iz 24UR ZVEČER: Vlada bi zategovala pas
    08:19
    Iz 24UR ZVEČER: Vlada bi zategovala pas
Minister Koprivnikar pravi, da ne gre za varčevanje, pač pa za racionalno obnašanje.
Minister Koprivnikar pravi, da ne gre za varčevanje, pač pa za racionalno obnašanje. FOTO: Miro Majcen

Vlada je sindikatom javnega sektorja predstavila izhodišča za izboljšave plačnega sistema in ukrepe za plače v letu 2016. Vlada predlaga podaljšanje varčevalnih ukrepov v višini 145 milijonov evrov tudi v prihodnjem letu, 165 milijonov evrov pa naj bi privarčevali z enostavno omejitvijo mase sredstev za plače.

Vzdrževalec državnega voznega parka Primož Cuznar je za 24UR opozoril, da je po zadnjih podatkih skoraj 20.000 javnih uslužbencev z osnovno plačo nižjo od minimalne, več kot 8000 pa jih dobiva celo dodatek do minimalca.

In vsako nižanje plač prinese toliko več takšnih zaposlenih. Govora je predvsem o čistilcih, kuharjih, varnostnikih, šoferjih, administrativnih delavcih ...

Kot je po današnjem predstavitvenem srečanju dejal minister za javno upravo Boris Koprivnikar, predlogi vlade opredeljujejo, kateri ukrepi so tisti, ki jih je po ocenah vlade smiselno in možno podaljšati, in kakšne finančne učinke je treba doseči z drugimi ukrepi. "Te druge ukrepe je treba še domisliti in potem jih bomo vključili v pogajalska izhodišča," je pojasnil minister. Slednja bodo po njegovih napovedih pripravili v naslednjih dneh ali tednih, niso pa se še dogovorili, ali se bodo pogajanja začela pred poletnimi počitnicami.

Koprivnikar sicer, kot pravi, ni naklonjen ostrim rezom in velikim pretresom v plačnem sistemu, zato se nagiba k temu, da bi del predvidenih predlogov za izboljšave plačnega sistema lahko začel delovati že v letu 2016. Med sistemskimi izboljšavami želijo denimo zmanjšati vpliv senioritetnih učinkov in prihranke preliti v variabilni del plače, ki bo odvisen od rezultatov dela, je dodal.

 

V prihodnjih dneh bodo po besedah Štruklja potekala usklajevanja med sindikati, saj želijo v pogajanjih z vlado nastopiti z enotnim stališčem.
V prihodnjih dneh bodo po besedah Štruklja potekala usklajevanja med sindikati, saj želijo v pogajanjih z vlado nastopiti z enotnim stališčem. FOTO: 24ur.com

Sindikati se do izhodišč še niso opredelili, počakali bodo na vladni pogajalski predlog

Da ni jasno, kako priti do predvidenih 310 milijonov evrov prihranka v letu 2016, je opozoril tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. Po njegovih besedah bodo tako počakali na pogajalski predlog za ukrepe na področju plač v prihodnjem letu in se nato do njega opredelili.

Prav tako se bodo sindikati še opredelili do predloga izhodišč za izboljšave plačnega sistema in povedali, kako si spremembe predstavljajo, je napovedal Štrukelj. V prihodnjih dneh bodo po njegovih besedah torej potekala usklajevanja med sindikati, saj želijo v pogajanjih z vlado nastopiti z enotnim stališčem.

Po vladnem predlogu naj bi pogovori o izboljšavah plačnega sistema in pogovori o plačah v prihodnjem letu potekali ločeno. Dogovoriti pa se morajo še, ali bodo imeli enega ali dva poslovnika, še pojasnjuje Štrukelj.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič pravi, da bodo vztrajali pri tem, da se pripravi tudi primerjava plač po delovnih mestih, saj so po njegovih besedah med delovnimi mesti izjemne razlike.

'V petih letih smo privarčevali že 1,2 milijarde evrov'

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič je poudaril, da bodo sindikati vztrajali, da se vsi varčevalni ukrepi s koncem leta sprostijo. Vlada namreč predlaga podaljšanje nekaterih, in sicer znižanje vrednosti plačnih razredov, zamrznitev izplačevanja redne delovne uspešnosti in znižano plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Kot je navedel Ščernjavič, so v petih letih pri plačah in drugih prejemkih že privarčevali 1,2 milijarde evrov.

Ščernjavič je kritičen tudi do analize plačnega sistema, ki jo je vlada priložila izhodiščem in po pripombah sindikatov izpred treh mesecev popravila. Kot je poudaril, bodo vztrajali pri tem, da se pripravi tudi primerjava plač po delovnih mestih, saj so po njegovih besedah med delovnimi mesti izjemne razlike.

Predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin pa je po današnjem srečanju dejal, da je neučinkovito govoriti o spremembi plačnega sistema, ne da bi izpeljali reforme v javnem sektorju in še posebej zdravstvene reforme. Prav tako po njegovih besedah nima smisla veliko govorjenja o variabilnem delu plače, če bi ob tem nižali osnovne plače.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kosomak
24. 06. 2015 13.41
+0
Vsi katere državljani plačujemo več k 1500 netto, bi dal na minimalca...če si za dej + ...a veš kok bi na mesec pršparal.....
Redtka
24. 06. 2015 13.40
+3
Ti ne ustvarijo ničesar zapravijo vse tisto kar ustvarijo drugi in zase vsak mesec vzamejo kredita za 200 milijonov, da pridejo do varčevanja jih morajo vsaj 100 000 vržt na cesto..dela tako praktično nihče od njih..Kakorkoli Bankrot bo samo vprašanje časa kdaj..??
Brabus
24. 06. 2015 12.38
+3
Bo treba Voduškovo izplačat, ker je bila v zaporu. Ne moreš verjet.
ROMELS
24. 06. 2015 11.43
+8
Zanima me, kako bodo privarčevali, če pa ne ustvarjajo novo nastale vrednosti. Nikakor ne morejo privarčevat, ker nimajo s čim varčevati. Denar oziroma plače dobijo na račun represije, ki jo izvaja država z zakoni nad delovnimi ljudmi in zadolžitvami pri tujih kredito dajalcih. Torej, javni uslužbenci so samo davko oziroma kredito odjemalci. Zajedalci delovnega človeka.
Transformerji
24. 06. 2015 11.22
+2
Verjemite, da je to mogoče: do takrat bodo odgovorni ministri že uspešno naredili reforme v zdravstvu, pa šolstvu, pa v birokraciji, pa počistili bodo nepotrebne na ministrstvih, na raznih državnih organih in komisijah, ....... verjemite, da ni problem prihraniti. Res je, da se bo število nezaposlenih zaradi državnih organov povečalo, ampak naj poizkusijo, kako se živi z socialno podporo!
Transformerji
24. 06. 2015 11.57
+4
kKaj drugega jim tudi ne preostane - plačat odpisanim, plačat varčevalcem LB, plačat Voduškovi, vrniti denar Janši ....
enakostzavse
24. 06. 2015 09.57
+7
Minister Koprivnikar je dejal, da so pogovori z 40 imi predstavniki sindikatov , naporni. Kaj je možno da imamo pri nas štirideset različnih sindikatov. Saj toliko ozimnice sploh ne pridelamo. Varčevalni ukrep ?? Razpustitev najmanj 35 predstavnikov sindikatov , njihovih pomočnikov, tajnic itd. Če računamo samo dva jurja po glavi predsednikov, je to 800 000 mesečno za njihove plače. Letno je to 9,6 miliona. Seveda imajo bruto dosti več in njihovi podrejeni tudi. Torej lahko mirne duše na leto , računamo z 20 milioni samo za sindikate.
funi
24. 06. 2015 09.23
-2
bo Luka uredil kot je Kardelj pa bo javna uprava podaljšala lagodje za 2-3 leta pol pa spet krediti in nastolgija po lažernih časih.Pridni bodo pa delal ,samo v JU jih ni.
tron3
24. 06. 2015 07.36
+6
Kaj jezikate vseskozi, naredite že enkrat nekaj, kaj Vam še ne serejo po glavi zadosti? Kdo je ta mulc npr. Cerar, ja kdo pa je, v pleničkah še živi, je nič proti njegovem očetu in bo ostal večno!!! Vse kar ima, je dobil, mu je bilo podarjeno, haloooo, zaradi staršev ne zaradi njegovih sposobnosti, kaj misli, da so državljanke in državljani, njegove kokice, ki vse kupijo, kar naloži, njegovo nasprotje, slovenski dolfi halooo, včeraj ste videli v korektnem prispevku kako je v resnici bolan, obseden z lastno pomembnostjo in veličino itd, Borči samoljub brez primere, kratke pameti, pa vseskozi nekaj žuga haloooo, Vi pa jih nagradite, da vsakodnevno uničujejo to prelepo Državo z svojimi zvestimi pudlčki, kaj res ne premorete malce zadravega razuma in pameti, je vprašanje? Sedaj so pa za tega očalarja, problem plače a res???
tron3
24. 06. 2015 07.43
+4
Vse kar boste danes ustvarili, so Cerar in ostala druščina že zapravili februarja letos, če Vam še sedaj ni jasno!!!
VSEZNALECno1
24. 06. 2015 07.21
+5
Ja no...pri men ne morte več šparat...smo že pol leta na minimalcu...poglejte 5000 zaposlenih v JS ki imajo več kot 6000 bruto
prasciprikoritu
24. 06. 2015 07.11
+7
vsakmu od poslancev, pa tudi tebi Štrukelj in Semolič oba imata 4000 eur netto plače pa pejta na minimalca krvosesa. če ukinemo agencije in pol nerentabilnih občin oz, zmanjšamo njihovo porabo in zaposlene denar še ostane. 300 milijard evrov se vrti v NKBM, ADRIABANK A.G in NLB, PA DAVEK POBERTE OD FUŠARJEV : MEHANIKI,KLEPARJI,PREKUPČEVALCI Z AVTOMOBILI KI SO NA ZAVODU. PO SOCIALNO PRIDEJO Z AUDI, ALI BMW 2012 LETNIK, TU JE DENAR
martin martin
24. 06. 2015 07.00
+5
.....a bi šli mal na ceste.....pa ne samo zaradi plač.......
proofreader
24. 06. 2015 06.59
+9
V zasebnem sektorju čistilke odpuščajo in čistijo ostali zaposleni. Učitelji bi lahko počistili šole, namesto da gredo opoldne domov.
M_teorija
24. 06. 2015 06.47
+4
Koprivnikar bi bil glede na dosedanje nastope komot predsednik vlade!?
pomaranča
24. 06. 2015 06.41
+7
Ne morejo metati vseh v isti koš. Ne moreš primerjati nekoga, ki dela za okencem na občini z nekom, ki dela z osebami s posebnimi potrebami. Ne moreš primerjati čistilke s kirurgom.... Naj raje ukinejo razne agencije, ki so same sebi namen in pa naprej sebe začnejo plačevati glede na uspešnost.
M_teorija
24. 06. 2015 06.41
+4
Če so argumenti na mizi in se jih upošteva se da pogovarjat. Očitna razlika kot pri eni vladni opciji, ki je zastraševala in etiketirala s posploševanji in etiketiranji, da so lenuhi in brezdelneži!?
User768643
24. 06. 2015 06.28
+3
Toliko se govori o variabilnem delu plače. Kakšen je smisel tega, če je 95% zaposlenih ocenjenih s službeno oceno Odlično. Delaš al ne delaš si odličen. Če pa res nisi šefu všeč, si prav dober.
KomentatorPolde
24. 06. 2015 06.09
+3
Vlada varčuje! Pahor si je že kupil službeno vozilo Mercedes z vso možno dodatno opremo. Zgledujte se !
nevica
24. 06. 2015 04.43
+8
Važno je, da želi vlada uvesti nagrajevanje po uspešnosti, oz. učinkovitosti. To bo šlo šele Štruklju v nos. On ni človek ,ki bi razumel proračun, on je človek, ki ga nič ne briga, če se napaja iz nove zakreditiranosti Slovenije. Tako on razume Slovenijo. toliko časa bi pil kri, dokler ne bi ubil gostitelja. Ne vem s kom bi se pogajal potem. Vsi ljudje, ki delajo v gospodarstvu, bi morali štrajkati proit Štruklju.
slayer2
24. 06. 2015 06.38
+1
iGURT
24. 06. 2015 01.05
+16
.. prvo, vsem v parlamentu, izplačat plačo glede na prisotnost, za začetek... Nato pa počasi začet klestit od politične Priviligirane kaste ki se že 23+ let pase v parlamentu pri koritu, ali v vladi ali pa v opoziiji in v 14 odborih in 8 komisijah - in od tu navzdol ....
zriki
24. 06. 2015 00.53
+16
ni prav, da se vzame med. sestram, lahko pa vzamejo direktorjem podjetij
iGURT
24. 06. 2015 01.00
+0