Slovenija

Pahor turistki: Ich liebe dich

Lipica, 11. 05. 2010 11.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
P.J./D.L./P.Č.
Komentarji
75

Do leta 2020 bomo v Slovenijo vsako leto pripeljali vsaj tri milijone turistov, ki bodo tu zapravili najmanj dve milijardi evrov in pol, je odločna vlada, ki se je tokrat sestala v Lipici.

Kobilarna Lipica je sramota za Slovenijo, je bil oster Pahor.
Kobilarna Lipica je sramota za Slovenijo, je bil oster Pahor. FOTO: Miro Majcen
Po podatkih Svetovnega turističnega in potovalnega sveta (WTTC) predstavlja turizem okoli 12 odstotkov BDP (svetovno povprečje je 9,4 odstotka) in dobrih 40 odstotkov izvoza. Vlada pa si je do leta 2020 zadala cilj, da se Slovenija po konkurenčnosti turizma uvrsti do 20. mesta na svetu (trenutno je na 35. mestu), število nočitev – 10 milijonov (leta 2009 je bilo 8,3 milijona), število prihodov – tri milijone (leta 2009 je bilo 2,7 milijona), priliv iz naslova turizma pa naj bi bil 2,5 milijarde evrov (leta 2009 je bil 1,7 milijarde evrov).

Vlada je tokrat sejo pripravila v Lipici, nekoč biseru, danes sramoti Slovenije. “To, kar lahko bdanes vidimo v Lipici, je sramota za slovenski turizem in za slovensko državo. Imamo biser vseh bioserov, kjer bi si vso drugi obliznili prste, mi pa puščamo že leta in leta, da stvar žalostno propada,” se je kritiki pridružil tudi premier Borut Pahor.

In prav reševanju in promoviranju slovenskega turizma – panogi, ki pri nas ustvari več kot desetino drubenega proizvoda – je bila namenjena lipiška seja vlade.

Pahor se je teme lotil na šaljiv način. V angleščini je ogovoril skupino turistov, se jim pohvalil, da je bil nekoč turistični vodnik, in jim predlagal obisk Portoroža in tamkajšnje Internautice. Nato je nekaj besed namenil še nemškim turistom: “Žal ne govorim vašega lepega jezika. Edino, kar znam reči v njem, je: Ich liebe dich (Ljubim vas)," je dejal, ob salvah smeha pa še objel neko žensko. Njenega moža ta premierjeva gesta ni zmotila.

A za vladnim omizjem je bila razprava precej bolj resna. Do leta 2020, so odločili ministri, bo stanje precej boljše kot danes. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik je cilje opredelil takole: povečanje števila nočitev na 10 milijonov letno, števila turistov na tri milijone in zaslužka 2,5 milijarde evrov.

In tržna niša? Po Pahorjevih besedah je prednost slovenskega turizma, “da je kakovosten, cenovno dostopen, zdrav in zelen”.

Država se do nas obnaša mačehovsko, kuje vedno nove slogane in troši denar. Namesto, da bi se resno zavzela za tiste stvari, ki so k nam pritegnile že na milijone turistov, pravi direktor Postojnske jame Matjaž Berčon. Več v videu.

Na seji so ministri sicer sklenili, da bodo ustanovili strateški svet za turizem, ki ga bosta skupaj vodila Pahor in Lahovnik. Še pred počitnicami si bo vlada postavila tudi kratko-, srednje- in dolgoročne cilje in korake, ki jih je treba storiti. "Mislim, da je kratkoročno treba storiti nekaj stvari do te poletne turistične sezone," je napovedal Pahor.

Med temi nujnimi, konkretnimi stvarmi, je omenil odločitve o gradnji golf igrišč in o ostalih turističnih projektih, ki čakajo na izvedbe. Odločiti se bomo morali tudi, ali bodo imeli ti projekti domačega ali tujega investitorja, je še dejal premier.

Slovenija je imela manjši upad zaradi domačih gostov

Slovenija bi lahko tržila zeleni turizem, menijo ministri.
Slovenija bi lahko tržila zeleni turizem, menijo ministri. FOTO: Mateja Klavs

V recesiji so po vsem svetu (razen v Afriki) opažali upad prihodov tujih turistov. Podoben upad prihoda tujih turistov je bil tudi v Sloveniji, k manjšemu skupnemu upadu pa so pri nas pripomogli domači gosti. Turizem je na svetovni ravni v lanskem letu upadel za 4,3 odstotka, v Evropi za 5,6 odstotka, v Sloveniji je skupno število turistov upadlo za dva odstotka, število nočitev pa za en odstotek. Manjši padec turistov je imela Slovenija predvsem zaradi povečanja števila domačih gostov (za šest odstotkov), medtem ko se je število tujih gostov zmanjšalo za šest odstotkov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
12. 05. 2010 11.24
Samo Vi sanjajte naprej ,ne kosta nic . . ..
sottozero
12. 05. 2010 10.22
George BUSH je AMATER za Boruta....Bush ni izrekel svojih "bušizmov" v enem letu toliko, kolikor jih Pahor v enem mesecu !
sottozero
12. 05. 2010 10.21
In to naj bi bil predsednik vlade...neke resne države ? Nič ni narobe če je prijazen...da pa je KLOVN, ki nastopa v imenu curkusa republika Slovenija in s tem SMEŠI vse nas... NEDOPUSTNO !
12345s
12. 05. 2010 09.59
Pahor se z vsako gesto bolj blamira.
Aurelius
12. 05. 2010 09.35
Dokler bo politika v obstoječih razmerah določala okvire turizmu, toliko časa bomo imeli le sindikalni turizem ali pa še tega ne. Trije milijoni turistov letno - no, potem pa svizec zavije čokolado ...
bnam 2707
12. 05. 2010 08.55
Upam,da mu Kosorjeva ne bo zamerila.
bnam 2707
12. 05. 2010 08.54
Ich liebe dich,kar si videla,bodi tih.
zahod.west
12. 05. 2010 08.49
za zahodne turiste je zanimiva predvsem zelena slovenija, narava, podeželje, terme, ............tam je bodočnost .......ti levaki pa prav to kulturno najbolj sovražijo.
mali_mali
12. 05. 2010 08.47
Dajte tega Pavliheja malo pod kontrolo. Prvič kar sem na svetu mi je bilo nerodno da me predsatvlja takšen človek pred tujimi ljudmi. Objemi, poljubi....... saj ni to vaška veselica pa še tam se primerneje obnašajo.
Inspire
12. 05. 2010 08.38
Prav nič se ni videlo , da je bil Pahor nekoč turistični vodič , prej bi rekel , da je bil osvajalec ženskih src .Turistom bi včeraj moral izreči dobrodošlico in jim povedat , kaj vse si lahko še ogledajo pri nas ! Da gre objemat Nemško turistko , je pa za premira neprimerno . Vidi se , da se še ni vživel v vlogo predsednika vlade --ali jo pa res vodi nekdo iz ozadja . Turisti bodo prišli takrat , ko bo po naših letoviščih več boljših kuharjev in natakaric , ki bodo govorili v našem slovenskem jeziku , s turisti iz tujine pa v njihovem !
pika poka ježek
12. 05. 2010 08.35
Za Pahorja in tudi za nas bi tako ali tako bilo boljše, da bi se kot navaden državljan vozil z Renaultovim modelom 4 in ne novim Renaultovim Windom iz novomeškega Revoza.
pika poka ježek
12. 05. 2010 08.32
Turistkin mož si je mislil svoje - katastrofa ali pa revež.
kokimen
12. 05. 2010 07.21
Saj to mi res, pa na žalost je ! ! ! !
pizdaxl
12. 05. 2010 07.19
Ja s cim z repo in klobaso dej lepo vas prosim kaj bodo delali tukaj?
Buena Vita
12. 05. 2010 06.23
dmalalan@mac.com
12. 05. 2010 02.43
Se en predlog-opozorilo ... nikar se ne podaj na obmocje - upliv mesta Nova Gorica ... tam se organizirajo, da bi vsi od tvojga Dela ziveli ...in prcakujejo, da bi bil samo v njihovo korist uspesen...sem v studio city razumel...ja Zrtev bos...volje vecine.
dmalalan@mac.com
12. 05. 2010 02.33
SSpostovani Gospod...ker ste v zurki zmotli ... predlog ni vec dovolj-treba je zdravilo in to je ... kdor je dober-zdrav, lahko tudi v Sloveniji se zivi, dobro zivi, kdor je bolehen, naj boleha, kdor je na smrtni postelji naj - k Bogu moli in ne Drzave za pomoc...nic vec potuhe in podpore, sistem, ki je za vse udelezence enak, inspekcije ki po zakonu, ne po zeljah, delajo...zakon in izvajanje zakona ... to je po zakonu Svoboden Trg...kdor ne zmore naj proda, odda in samo gleda, kako gre, ni treba opravicila iskat...v tej soli obvezna prisotnost niti ni potrebna-obvezna...dober in ostati dober pomeni, da je vse to...zdaj, kako pa cez noc vse to nardit, da bo kajvem kdo na volitvah zmagu...pa predloga nimam...ce ga po ljubljani zacnes iskat-svetovanje in ... bos takoj jih en kamion, na majno tiskanih predlogov, najdu in placal ... hehehe...na mi ze se vrtijo filmi, s cim vsem so me v 30 letih dela s Turisti sopali -sz ene strani Turisti, sz druge strani Vladajoci - za nic odgovorni Tovarisi.... in bistvo predlogov v Sloveniji je na Polemiki, Gspud Izumitelj iz Bleda vse povedu...vse kar je predlagal se mi je normalno zdelo...cilj je bil spravit-poboji in drzat-okvirji Slovenijo v depresiji...se Nonoti niso vedli, da bo razvoj antidepresive v tabletah zacel delat...in tako je spet upanje, da bo zdravilo ozdravlo, razbilo okvir, ki je pstavljen, da Ljudi uokvirja...ojoj zdej se Predsednik Türk proti pitju reklame dela...tolikointoliko letnih tradicij in znanj se tudi sz abrakadabra ne da u 60 letih spremenit...predlog...kupi vzemi, naredi Gostilno s prenocisci in zacni...Kelnrca na Mosunu je rekla, da Taljani vsako Luknjo najdejo...ce je dobra luknja...to drzi ze od nekdaj in bo se bolj drzal ... Taljane-Turiste najdes v vseh Luknjah Sveta in v vseh Luknjah Sveta jih Ljubijo ... boljsih Gostov za Turizem in Delavce v Turizmu jih ni...Sosedi...pa drugi severni, radi tudi penino pijejo...ce ni Talenta za sz Turisti delat...Turizma ni...danes sz Spletom Svetovnim je pa vse mnogo, mnogo, mnogo laze, ce je kaj Talenta na vec nivojih...je pol Turizem kot Karizma videti...s cim drugim naj se v Firenzah ukvarjajo uciji.
dmalalan@mac.com
12. 05. 2010 02.05
...Talent, Dar, kar vedno tudi Karizma spremlja ... treba poiskat, ce se ne isce, sam-a na dan izbruhne, bolje se pokaze, treba samo ga pustiti rast ... ce bi Turizem pustili rast-se razvijat-prilagajat tm se po 65 letu v prejsnjem stoletju, ker je takrat se bil dokaj zdrav - Delavci so se se zavedali, da uspesnost je od truda odvistna, dobro ali pa redko tudi ne, no Vera je bila se taka,Trud=Sadovi, taprvo Sad potem pa vec in vec sadov, meja-omejitev se tudi sama se prehitro pokaze... samo se vedno vidi napaka, zakaj ne, magari ce je vmes carovnija, nadnaravne sile, bolezen...pol pa v zacetku 70-ti, se je vse zacelo obracat...in tih obracanj posledice, so vidnocutne se danes...hehehe, ce se udor studiranih modelov skozi leta ta spomnim...se danes od srca -zdej-smejim, krohotam....govorijo in govorijo se danes, da bi rokave zavihali pa jih tudi se danes videti ni...no ograja bo bela...sej talenti iz kmeckih turizmov vn rastejo, botaniki bolj hrabro svoje Vrtove upajo kazat, se Lovci bi se sz Zivalcami ukljucli, Snezniski Grad bi hudo lahko vleku, tako kot Gradovi, ki so vsaj se kamen na kamnu ostali...tudi ... ja,je se upanje...pa da bi vsaj Turistom govorili, kje pa, nas Vajence so skp bobnali in se pametne delali...mi pa smo komaj cakali se sz Turistkami valat.
loden
12. 05. 2010 01.38
@dmalan predlog. SIT
dmalalan@mac.com
12. 05. 2010 01.34
Ja sprejeti dejstvo, spoznanje, da ne recem razsvetljenje, ker za to stopnjo se ni potrebno-Delavec-da mu sef, ki tudi pravi, da je Delouc, da hudo in bolj mocno in najblstudirano Dela...sz vsem Delom in trpljenjem, ki ga to prinasa...so_Delavcu slabo dela ... Delavec potem zacne ugotavljat, pocasi, studiozno...ali je to zavedno ali nezavedno...in ker cas hitro tece, se obe strani zbudita, ko ostarita...oj kaj pa zdaj, ko penzionerski sklad je prazen, dom za ostarele prazen ... ostane se en liter. ... stanje na danasnji dan je argument, da je glih tako...sam v privatnem zivljenju, ima pa vsaka stran...svoje Sanje....vec Turistov v Slovenijo lahko spravi, recimo Dr prof Slavoj Zizek, kot pa vsi skp, ki so za spravljanje Turistov v Slovenijo od Slovenije Drzave placani, sz vlado in opozicijo na celu...stavim...vem pa tudi do jih se vec lahko skp sklice Turistov na bivanje v Sloveniji....in spet bodo eni Slovenci imeli vec kot drugi...tv jutranje soocenje-daru in karizme se ne da naucit-lahko se pa dosti uci....zato je bolje, da Turistov sploh ni...ne tujih ne domacih...tako nobene fousije vec ne bo.