Slovenija

Vlada Bolnišnici Topolšica za poplačilo izvršb in izplačilo aprilskih plač zagotovila 661 tisoč evrov

Ljubljana, 11. 05. 2017 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je sprejela sklep, da Bolnišnici Topolšica zagotovi sredstva za poplačilo izvršb in izplačilo plač za april v višini 661.230 evrov. Ob tem je ministrstvu za zdravje naložila, da ji najpozneje do konca junija letos predloži sklep o pripojitvi bolnišnice k Splošni Bolnišnici Celje in odlok o preoblikovanju celjske bolnišnice.

Vlada je zaposlenim v Bolnišnici Topolšica zagotovila izplačilo aprilske plače.
Vlada je zaposlenim v Bolnišnici Topolšica zagotovila izplačilo aprilske plače. FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sklenila, da Bolnišnici  Topolšica zagotovi sredstva za poplačilo izvršb in izplačilo plač za april v višini 661.230 evrov. Ob tem je ministrstvu za zdravje naložila, da ji najpozneje do konca junija letos predloži sklep o pripojitvi bolnišnice k Splošni Bolnišnici Celje in odlok o preoblikovanju celjske bolnišnice.

"Z zagotovitvijo sredstev za pokrivanje obveznosti bolnišnice bomo preprečili škodljive materialne posledice na poslovanje Bolnišnice Topolšica ter zagotovili nemoteno izvajanje zdravstvene dejavnosti in zdravstveno oskrbo prebivalcev na tem območju," so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Bolnišnica Topolšica se že več mesecev sooča s hudimi likvidnostnimi težavami, saj tekoča sredstva bolnišnice ne zadostujejo za pokrivanje vseh obveznosti. Bolnišnica ima neporavnane obveznosti do dobaviteljev, dobavitelji zaustavljajo dobavo zdravil in vlagajo izvršbe, ogroženo je bilo izplačilo plač za april, zaradi česar je izvajanje dejavnosti resno moteno, ugotavljajo na ministrstvu.

Ob tem pojasnjujejo, da je težka likvidnostna situacija bolnišnice posledica investicijskih vlaganj brez ustreznih virov, saj so bila v preteklosti večja likvidnostna vlaganja financirana s kratkoročnimi viri, ki so obremenili tekoče poslovanje bolnišnice. Najbolj obremenjujoča je, kot je znano, 8,5 milijona evrov vredna naložba v energetsko sanacijo in obnovo bolnišnice.

Šorli: V bolnišnici zadovoljni, a brez dolgoročnih rešitev

Po prejemu sredstev na račun bolnišnice bo ta lahko 240 zaposlenim izplačala plače za april, ki bi sicer morale biti izplačane v sredo. V. d. direktorja bolnišnice Jurij Šorli ne ve točno, kdaj bodo sredstva dobili na račun, zelo verjetno pa bo to tekom današnjega dne ali v petek. Sredstva v višini dobrih 661.000 evrov po njegovih besedah zadostujejo za poplačilo plač in izvršb.

"Zadovoljni smo, da lahko izplačamo plače, dolgotrajne rešitve pa zaenkrat še nimamo," je dodal Šorli in spomnil, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc v torek ob obisku v bolnišnici dejala, da bodo postopki povezovanja omenjenih bolnišnic trajali najmanj leto dni, tako da zdaj v Topolšici čakajo na nadaljnja navodila.

Ministrstvo za zdravje podpira dolgoročno stabilnost delovanja Bolnišnice Topolšica, zato je pričelo z aktivnostmi za pripojitev bolnišnice k največji slovenski splošni bolnišnici, to je Splošni bolnišnici Celje. "S pripojitvijo bomo dosegli učinkovitejše, uspešnejše in manj tvegano vodenje in upravljanje. Z optimizacijo podpornih služb bomo dosegli prihranke ob istočasnem dvigu kakovosti in zanesljivosti teh dejavnosti," še navajajo na ministrstvu.

Bolnišnico bo še naprej vodil Šorli

Svet Bolnišnice Topolšica je na današnji seji potrdil finančni načrt bolnišnice za letos in glede na razpisni postopek in načrtovano pripojitev te bolnišnice k celjski sklenil, da sedanjemu v. d. direktorja Juriju Šorliju še za največ leto dni podeli mandat na tem mestu. Po finančni pomoči vlade bodo sicer zaposleni predvidoma v petek dobili plače.

Šorli, ki je vodenje bolnišnice kot v. d. direktorja prevzel v začetku junija lani, se je edini prijavil na letošnji razpis za direktorja Bolnišnice Topolšica. Zaradi načrtovane pripojitve te bolnišnice k Splošni bolnišnici Celje pa je svet zavoda na popoldanski seji sklenil, da Šorliju za največ leto dni oziroma do naslednjega razpisa podaljša mandat na mestu v. d. direktorja bolnišnice.

Kot je po seji sveta zavoda povedal Šorli, je svet zavoda obravnaval in potrdil finančni načrt bolnišnice za letos, ki glede na lansko pogodbo z zdravstveno zavarovalnico predvideva okoli 11 milijonov evrov prihodkov in prav toliko odhodkov, torej uravnoteženo poslovanje. Glede na trenutno stanje in potrebe financiranja tudi iz proračuna pa bodo potrebni rebalansi načrta, ocenjuje vodstvo. Bolnišnica večjih naložb letos ne načrtuje, v približno dveh mesecih pa pričakuje tri nove rentgenske aparate, ki jih financira ministrstvo za zdravje in bodo nadomestili tri stare izrabljene aparate.

Svet zavoda se je danes seznanil tudi z obsegom nepremičnih v lasti bolnišnice, ki jih ta ne potrebuje za izvajanje zdravstvene dejavnosti in so predvidene za odprodajo. Skupno so vse te nepremičnine ocenjene na okoli 1,5 milijona evrov. Svet zavoda je vodstvu bolnišnice naložil, da naj do začetka prihodnjega tedna pripravi načrt prednostne odprodaje tistih nepremičnin, ki so "najmanj potrebne za delovanje bolnišnice oz. predstavljajo za bolnišnico tudi finančno breme". Gre za zemljišča in tudi nekatere stavbe v okolici bolnišnice, vendar ne neposredno ob bolnišnici.

Po Šorlijevih besedah so se interesenti že javljali, prodajo pa bo sicer vodilo ministrstvo v sodelovanju z bolnišnico.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
11. 05. 2017 18.27
+1
no, potem pA moraš res bit neumen, DA pridno in pošteno delaš , in da ostane nek ostanek, ki ti ga vzamejo. če pa kradeš, si izplačuješ povišice,nadure,........in če zmanjka denarja, ga državna ustanova dobi. v sloveniji je nenapisano pravilo, da nobena plača ne sme biti nižja od prejšnje. in tako že delajo 25 let.
godzila
11. 05. 2017 16.33
+1
to ti je naš vrli Cmerar za vse se najde denar medtem pa navadnim državljanom rubijo hiše zaradi 200€ ali pa še manj ter delajo izvržbe v prisotnosti policije kakšno licemerstvo ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Absolutist 1
11. 05. 2017 15.43
+1
Cerar se z vlado obnaša kot dedek mraz.Kar tala zaenkrat s krediti pridobljena finančna sredstva.
martinov
11. 05. 2017 13.28
+6
Ta ministrica za zdravje se gre davkoplačevalske igrice. Prejšnjii mesec 450,, ta mesec 660,. naslednji bo mogoče že 880,000,00 €. Sama pa še kar troši za potne stroške in nedelovne ure, za neke oglede stanja. Adijo ministrica, pa za vekomaj vodilni v tej ustanovi !!
dr.dare
11. 05. 2017 13.10
+9
če ne morejo poslovati pozitivno naj se bolnica zapre in srečno
shaft6
11. 05. 2017 15.52
+2
dr.dare
11. 05. 2017 13.09
+9
vsi signali v tej državi kažejo v smer da kdor si ne naredi ogromnega pufa je neumen.. vrne nikoli ne nihče ki je vsaj malo pameten
peT99
11. 05. 2017 12.58
+8
Rešitev bi bila, da država kot porok doseže dogovor o začasni zamrznitvi dolgov. Bolnišnica oziroma odgovorni pa naj zadevo začnejo ustrezno reševati. To je pa navadno razmetavanja davkoplačevalskega denarja in dajanje potuhe, ter izogib sprejemanja odgovornosti vodilnih. Tebi in meni pa bo država začela izvržbo zaradi 20e dolga.... neumnost.
mufic
11. 05. 2017 12.36
+4
Kako je to sploh možno