Slovenija

Vlada bo preverila gradnjo Teš 6

Ljubljana, 21. 01. 2010 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po sumih o provizijah pri milijardnem poslu gradnje šestega bloka Temoelektrarne Šoštanj vlada od Holdinga slovenskih elektrarn zahteva celovito informacijo.

Minister Matej Lahovnik se je za predlog vladi, da zahteva celovito informacijo o Teš 6, odločil na podlagi poročanja medijev.

Vlada je na predlog ministrstva za gospodarstvo Mateja Lahovnika sklenila zahtevati od poslovodstva Holdinga slovenske elektrarne (HSE), da ji v 14 dneh posreduje celovito informacijo o načrtovani investiciji v nadomestni blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Lahovnik je navedel, da je na HSE poslal dva dopisa, novembra lani in januarja, ter zahteval, da obravnava očitke medijev in preveri, ali držijo. "Zanimalo me je tudi, ali so v pogodbi ustrezne klavzule," je dejal in dodal, da je od HSE v odgovoru izvedel, da je v pogodbi ustrezna protikorupcijska klavzula. "Glede na to, da klavzula obstaja, se mi ne zdi nobena težava, da ne bi postala javna."

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

Lahovnik se strinja, da je pri investiciji, vredni okoli 1,1 milijarde evrov, ključno, da se ovržejo vsi morebitni sumi korupcije ali drugega spornega ravnanja. Energetsko dovoljenje za Teš 6 je bilo izdano v letu 2007, pogodba pa je bila popisana 28. junija 2008, je navedel in dodal, da jo je podpisal predsednik uprave Teša Uroš Rotnik, parafirala pa sta jo tudi člana uprave HSE Jože Zagožen in Viljem Pozeb.

Glede smotrnosti naložbe v Teš 6 je odgovoril, da je treba na naložbe v energetski politiki gledati celostno, z vidika nacionalne energetske politike. Vsaka investicija ima veliko zagovornikov in nekaj nasprotnikov. Enako kot za Teš 6 velja tudi za drugi blok Nuklearne elektrarne Krško (Nek). Za Nek 2 bo razpisan referendum in tudi, ko bo Nek 2 aktualen, bo po mnenju ministra veliko nasprotnikov. Lahovnik je prepričan, da Slovenija potrebuje Teš 6 in Nek 2. Spomnil je, da je Slovenija v 50 odstotkih energetsko odvisna od tujine. Tretjino domače proizvodnje električne energije se proizvede v Šaleški dolini, domačega premoga je po njegovih navedbah dovolj še za nadaljnjih 30 let.

Slovenija po Lahovnikovi oceni potrebuje nov razvojni zagon; tečejo projekti na spodnji Savi, pripravljajo se projekti na srednji Savi, "škoda" se mu zdi pustiti energetski potencial reke Mure neizkoriščen. Zelo pomembni so obnovljivi viri energije in učinkovita raba energije, je dejal in dodal, da bodo v letošnjem letu za naložbe v obnovljive vire energije namenili dodatnih 70 milijonov evrov, v učinkovito rabo energije pa 20 milijonov evrov.

Naložba mora biti tudi ekološko smiselna

Naložba v Teš 6 je tudi po mnenju ministra za finance Franca Križaniča smiselna, mora pa biti ekološko učinkovita. Ko bo tehnološko rešen problem skladiščenja dimnih plinov, bo tehnologija temu prilagojena, elektrarna bo imela klobuk in speljano cev v komoro, kjer bodo plini zmrznjeni. Postopek tehnološko trenutno po Križaničevih besedah ni rešen, v procesu spopada s posledicami krize je Evropska komisija 0,3 odstotka BDP, ki ga je sama plasirala, začela izvajati tudi pet poskusnih projektov elektrarn s skladiščenjem dimnih plinov. "To bodo verjetno projekti, ki bodo predstavljali standard za ostale."

Ko bo Teš 6 narejen, minister pričakuje, da bo nadgrajen z ustrezno tehnologijo, da bo postal z vidika izpustov CO2 nevtralen. Nova elektrarna bo bistveno učinkovitejša in bodo pri enaki proizvodnji izpusti dimnih plinov manjši. Ostala bosta dva bloka, tri bodo podrli, bloka štiri in pet pa bosta v rezervi, je navedel. Finančni vidik izračun cene temelji na oceni, kakšen bo strošek CO2 kvot in kakšen bo morebiten davek na te izpuste, je dejal in dodal, da nameravajo ta davek dvigniti v zeleni reformi. Ta strošek bo do neke mere večji, kot je bil po začetnih izračunih, sedanjih investicijskih načrtov pa še ni videl. Ko bo program na mizi, ko bo investicijski načrt do te mere zrel, da bo prišlo do prošnje za državna poroštva, bodo državna poroštva "prišla na mizo", je še dejal.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
21. 01. 2010 22.44
zakaj pa Kopač ne gre v Šoštanj pa red naredi, saj je vendar ekonomist! ja pa jade
Viktorija Šega
21. 01. 2010 21.37
sam bdv od tte elektrarne ma celo velenje in okolica toplo vodo če ne bi blo elektrane bi si na drva kurli pa bi jih v 11 nadstropje nosli tk da ne fovorit da je tt blok brezveze kr ni pa ne govorte pa se bol pozanimite zaka ga bojo naredli kr tuki ni pravif informaci
przelmuding
21. 01. 2010 20.35
Te njihove neumnosti z Teš 6 nas bodo stale milijone evrov, onesnaženje pa ne bo nič manjše. Zamrznili bodo ispušne pline pa koga oni farbajo.
Tonček Balonček
21. 01. 2010 20.24
Banda komunistićna, Jankovižća anj preverijo, pa Golubića. ne pa nekih drobnih poslov kot so Patria ali ta elektrarnica v Šoštanju! Vs eskupaj je vredno manj kot milijardo in pol EUR, Urbano naj vzamejo pod lupo, rušenje tiste hiše na Celovški, honorarje Slovenjegraškega župana in druge primere moralnega razkroja teh levakov!
manco-capac
21. 01. 2010 19.58
Minister se je odločil na podlagi poročanja medijev? In predlaga vladi naj zahteva celovito informacijo? Pa zakaj imata TEŠ in HSE nadzorne svete, če ne zato, da nadzirajo delovanje direktorjev in pregledajo pogodbe? A sedijo v teh nadzornih svetih sami butci, ki ne znajo brat pogodb? Kdo jih je le nastavil na ta položaj???
Buena Vita
21. 01. 2010 19.24
petdan
21. 01. 2010 17.12
To je za pozdraviti, vendar je vlada dolžna o izsledkih informirati javnost. Tukaj ne sme biti nobenih tajnosti!
Braveheart
21. 01. 2010 17.10
naložba ne more biti ekološko smislna, če bodo kurili na žveplo z premogom! savinjska dolina bi se lahko že sedaj preimenovala v svinjska dolina.