Slovenija

Višji DDV že 1. julija, prihaja še davek na nepremičnine, krizni davek ostaja izhod v sili

Ljubljana, 09. 05. 2013 06.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Vlada je predstavila predloge za izhod iz krize. Dokumenta bosta romala tudi v oceno v Bruselj, za zdaj pa je najbolj izpostavljen ukrep dvig DDV. Se je pa vlada začasno odpovedala kriznemu davku, ki ostaja izhod v sili.

Slovenski politični vrh
Slovenski politični vrh FOTO: Damjan Žibert
Vlada je na današnji seji obravnavala in potrdila program stabilnosti in nacionalni reformni program, ki ju bo poslala tudi Evropski komisiji.

Vlada je oba dokumenta v minulih dneh predstavila koaliciji, opoziciji in socialnim partnerjem, osnutek nacionalnega reformnega programa pa je šel tudi skozi obravnavo na nekaterih ključnih državnozborskih odborih.

Dokument se je medtem še spreminjal, končna različica pa bo pripravljena jutri, je povedala premierka Alenka Bratušek

Bratuškova in finančni minister Uroš Čufer sta ukrepe predstavila na tiskovni konferenci po seji vlade. Kot je povedala Bratuškova, ukrepov niso komentirali sproti, ker so se spreminjali, medtem ko je vlada iskala najboljšo kombinacijo.

"Vlada ima dve prioriteti – oživitev gospodarstva in konsolidacijo javnih financ. Izboljšati želimo korporativno upravljanje, prioriteta je še privatizacija in sanacija bank," je dejala Bratuškova.

Kot je povedala, je mogoče konsolidacijo izpeljati na tri načine – z zvišanjem prihodkov, znižanjem odhodkov ali kombinacijo obojega. In kot pravi, je vlada izbrala tretji način.

"Odločili smo se za davek na nepremičnine, ustavili bomo padanje davka na dobičke, julija letos bo začela veljati višja stopnja DDV," je napovedala Bratuškova.

Kriznega davka tako ne bo. Vsaj za zdaj. "Krizni davek ostaja rezerva, če se do konca leta ne bomo uspeli dogovoriti za nižanje odhodkov celotnih javnih financ – gre za okoli 250 do 300 milijonov evrov," je dejala premierka. "Zavedamo se, da noben dvig davka ne vpliva dobro na gospodarsko rast, izbrali smo tistega, ki je trenutno najmanj škodljiv. Zaradi razmerja med davkoma pa se mora dvigniti tudi spodnja stopnja. Zgornja stopnja se bo tako dvignila na 22 odstotkov, spodnja pa na 9,5 odstotka. Če se bo dvig DDV prelil v cene, to za družino, ki na mesec porabi okoli 250 evrov, pomeni le nekaj več kot 2 evra stroškov," je razložila Bratuškova.

Poleg višjega DDV, ki naj bi državi prinesel okoli 250 milijonov evrov, bo tokrat zares uveden davek na nepremičnine. Kljub nekaterim dvomom vlada meni, da so evidence Gursa dovolj dobre za uvedbo tega davka.

Čeprav bi si ga nekateri želeli, pa doslej sklepov na temo davka na transakcije v davčne oaze ni bilo.

Kot je še dejala Bratuškova, ukrepi na prihodkovni strani pomenijo okoli 540 milijonov evrov, toliko pa želijo privarčevati tudi na odhodkovni strani.

Bratuškova verjame, da bo pripravljen program zadovoljil "trojko". Dokumenta, ki bosta romala v Bruselj, bosta poslana in javno objavljena jutri.

Koalicija
Koalicija FOTO: Miro Majcen

Situacija je še obvladljiva, ukrepi pa morajo biti hitri

Finančni minister Uroš Čufer je razložil, da je BDP v Sloveniji že od 2009 večinoma negativen, po takem času je zato potreben resen razmislek. "Glavni kazalec tega, da se nismo prilagodili krizi, so nominalni stroški dela. Morali bi se prilagoditi skozi stroške dela, da bi bili konkurenčni. Namesto tega smo svojo situacijo še poslabšali, kar duši gospodarstvo," je dejal.

Ob tem pa napovedal, da se bo morala država za zagon gospodarstva dodatno zadolžiti. "3 in 4 milijarde obrata dolga lahko pričakuje Slovenija v prihodnjih letih, smo močno odvisni od mednarodnih trgov, vedno se moramo zavedati, da smo pod drobnogledom," je posvaril.

Kot pravi Čufer, ima Slovenija trdne makroekonomske temelje in nekaj nesorazmerij. Gospodinjstva niso zadolžena, so pa zadolžena podjetja. "Prezadolžena podjetja se fokusirajo le na odplačevanje posojila, malo imajo prostora za iskanje novih trgov, investicije in razvoj produktov. Omogočiti moramo razdolžitev gospodarstva," predlaga Čufer.

Neravnovesja so po njegovem mnenju obvladljiva, pomembno pa je, da ukrepamo.

"Pripravili smo več stebrov sprememb: prvi steber so spremembe v procesu odločanja tako v smislu referendumov kot korporativnem odločanju. Volilna zakonodaja omogoča velike koalicije, ki povzročajo politične nestabilnosti, referendumi zadržujejo zakone ... Proces je treba prilagoditi," meni Čufer, ki je slikovito razložil, da tudi potniki, ki se vkrcajo na isto letalo, ne morejo prosto vstopati v pilotsko kabino in med letom popravljati smeri.

Kot drugi steber ukrepov Čufer navaja stabiliziranje gospodarske rasti, saj po njegovem mnenju slovenskemu letalu tudi precej zmanjkuje potrebne višine. Ključna prioriteta je oživitev gospodarstva, kamor spadajo privatizacija, korporativno upravljanje, sanacija bank in razdolžitev podjetij

"Skozi ukrepe za rast se bo povečal javnofinančni dolg za okoli 10 odstotkov, skozi uspešne ukrepe ga bomo vrnili na normalno raven," pravi minister.

Tretji steber pa je smer Slovenije. "Odločiti se moramo za strukturo ekonomije in družbe - učinkovito sodstvo, javni sektor. Sam 95 odstotkov svojega časa porabljam na drugem stebru. Na tretjem stebru lahko delamo tudi malo pozneje," meni.

Kot je povedal, gre pri več ukrepih za nadaljevanje že videnega pri prejšnji vladi. "Drugače je to, da želimo stvari pospešiti, ko govorimo o očiščenju bančnih financ, pa posvečamo več pozornosti razdolževanju podjetij," je dejal.

Kot pravi, potrebujemo za konsolidacijo javnih financ ukrepe v višini ene milijarde evrov, večina mora biti na strani odhodkov.

"Pomembno je, da so ukrepi trajne narave. Ni prav, da sprejemamo začasne ukrepe in upamo, da se bo situacija spremenila. Ne bo se, zato se moramo spremeniti mi," pravi Čufer, ki meni, da je vlada bremena krize med različnimi skupinami državljanov pravično porazdelila, sicer pa se po njegovem s pripravo programov ukrepi ne končajo.

Je pa vlada poleg ukrepov razkrila, katera podjetja so na seznamu za podajo.

Gre za 15 podjetij, prodaja nekaterih že poteka. Med njimi so Adria, Aero, Helios, Aerodrom Ljubljana, NKBM, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Unior, Žito in Telekom.

Uroš Čufer - 2
Uroš Čufer - 2 FOTO: Reuters

Ocenili nas bodo

Sprejeta in predstavljena dokumenta sta del cikla tesnejšega usklajevanja ekonomskih in javnofinančnih politik članic EU. Na podlagi ocene obeh dokumentov bo Evropska komisija 29. maja predstavila priporočila. Lani je Slovenijo opozorila, da se bo morala pri reformah in urejanju javnih financ bolj potruditi.

Letos je na kocki veliko več - na obeh programih je, ali bosta finančne trge in mednarodno javnost prepriča, da se je Slovenija iz težav sposobna rešiti sama.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2406)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Luka Mohar 1
13. 05. 2013 13.22
+18
Namesto, da bi bolj obdavčili bogataše s kriznim davkom, bomo spet nastradali mi, navadni državljani z višjim DDV! Banda iz ozadja, ala Janković!!!!!
ochi
12. 05. 2013 11.08
+1
družina, ki porabi na mesec 250 evrov? to je futr za dva normalna delavca, *.
asul
11. 05. 2013 20.41
+6
Slaba bo tole Bratušek, slaba...
Polly ß
11. 05. 2013 19.03
+2
Bratuškovi je tako vse smešno, sicer pa, saj jo razumem, MENI SE BI TUDI SMEJALO, ČE BI VLEKLA TAKŠE DENARJE in imela pravico, da ljudem zvišujem davke oziroma vse, kar vlada hoče sprejme in da na pleče narodu, ki ni nič kriv za nastalo situacijo! NAJ PLAČAJO TISTI, KI SO VSE POKRADLI! Z njimi se pa nič ne dogaja.
resslovenka
10. 05. 2013 17.28
+7
Jo razumem, da mora "nacoprat tiste manjkajoče stotine miljonov. Ne razumem pa, da se spet meša hruške in jabolka. Obdavčevati po dolgem in počez zna vsak, ki hoče zapolniti luknjo. Že poseg v socialo prejšnje vlade je škandalozen, to kar so naumili sedaj, je pa že več kot preveč. Se vidi, da nimajo stika z realnostjo slovenskega državljana. Spet se bo jemalo tistim, ki nismo popolnoma nič krivi za tole slovensko katastrofo. Pa saj je sploh škoda vsake besede. Optimizem, da se bo morda pa le kaj spremenilo na bolje, je izpuhtel. Zapravili so izbrani, ki so izkoristili teh 22 let za ustvarjanje lastnega blagostanja , vsi ostali jim ga bomo pa odplačevali. Nesramno, izkoriščevalsko in nevredno kakšnega glasu na volitvah v bodoče.
hillya
10. 05. 2013 16.58
+8
Ja Alenka - krasno prihodnost ustvarjaš nam in našim otrokom. Za tvoje otroke vem, da si že poskrbela, ampak vsi nismo deležnih takšnih prihodkov, kot jih imaš ti. Denar ti nikoli ni smrdel ne glede, ali je prihajal iz desne, ali iz leve strani.
srebrnibreg
10. 05. 2013 17.14
+1
Je Alenka že od 91 leta uničevala naše gospodarstvo ali je pa sedaj samo prišel račun za to krajo?
hillya
10. 05. 2013 18.02
+5
Kaj je delala gospa v Bajukovem ministrstvu? Najbrž jim ni knofe šivala. Ej, ej, Bajuk,..... nisi ti opravil kumrovške "fakultete" zato so te lahko farbali pa dobro pokasirali. Počivaj v miru, ampak nam pa se možgani kravžljajo.
pedog
10. 05. 2013 15.16
+3
tale minister za finance je še slabi ku usi do sedaj,tko kot precednica vlade zamenat je treba to use da nebomo čist potonil,pol se bojo pa spet zgovarjal en na druzga tko kot zmer druzga pa neznajo zato pa smo kot smo.narod je neumen ko se usi ne upremo če te negdo voli ima tut pravico te odstrant če ni tko kot je treba kaj se pa to reče sam tuki je to
ROMELS
10. 05. 2013 15.04
+18
Ta vlada je nelegitimna, zato nima pravice odločati o stvareh,lahko pa opravlja le tekoče posle.
hotchilipoper
10. 05. 2013 15.02
+13
Prvo bi morali vsem, ki niso vrnili kreditov pobrat vse premoženje
Timpesek
10. 05. 2013 14.30
+5
Socializem = enakomerna porazdelitev revčine saj so v Socializmu bili politiki bolj bogti kot zdaj.
MIGLA
10. 05. 2013 14.34
+4
razmerje v plačah je bil tja do 1proti 9, sedaj pa je ponekod tudi 1 proti 100, jeb..emti kapitalizem.
MIGLA
10. 05. 2013 14.53
+3
odvisno od države jast sem živu v samoupravnem socializmu, pa mi ni nič manjkalo, sedaj pa počasi postajam revež. Imam pa občutek, da si ti en mamin sinček, katerega starši so vse pridobili tudi v socializmu, ali pa si si sin novodobnega tajkuna, nekaj je od tega ker še ne razumeš zgodovine.
Timpesek
10. 05. 2013 15.02
+1
nič do tega nisem. Tud men ne gre tak vredu. Zgodovine pa razumem. si pa mi dolžan odgovor !!! Kje deluje socializem ! Socializem je po namenu kaj vrdu sistem. ampak žal nikoli ni bil uspešen. S tem da ne rečem da je kapitalizem brez napak. Sem za socialno državo, da se razumema.
antonino
10. 05. 2013 14.28
+6
a sedaj vidite plagiat - ni potrebno nič dokazovat, rezultat je pokazala - vse kar zna, je dvignit davke - to ti bo še tisti iz Polja znal svetovat, pa mogoče še kaj pametnejšega - groza
antonino
10. 05. 2013 14.25
+15
in jaz sem celo življenje garal in se odrekal, da sem zgradil hišo, sedaj pa naj od nje plačujem davek lenuhom, ki so ves denar zagonili. In narod je še kar naprej tiho - hlapci
Timpesek
10. 05. 2013 14.34
-1
Antonino to je socailizem. Trut in švic v dobro skupnosti.
MIGLA
10. 05. 2013 14.38
+3
tim ti si en butelj, človek si je ustvaru štandard v socializmu sedaj ga pa samo še odirajo, kot vse preostale, saj razumeš mladenič
Timpesek
10. 05. 2013 14.22
+4
Vse, kar razumejo socialisti o denarju, je dejstvo, da so ga želijo od drugih. Konrad Adenauer
darcs
10. 05. 2013 14.18
+3
ne vem kolk časa rabijo l+rektorji za pregled ene naloge da ugotovijo ali gre za plagiat- v zadnjem primeru bi očitno radi to pmetli pod preprogo in v pozabo
Timpesek
10. 05. 2013 14.24
+3
sem prepričan da čakajo z rezultatom. s tem da mislim da bodo v tem primeru rekli, da naloga ni plagiat.
Timpesek
10. 05. 2013 14.13
+3
Bankir: je oseba, ki ti posodi svoj ​​dežnik, ko sije sonce in ga hoče takoj nazaj, če začne deževati.
chucknorris
10. 05. 2013 13.41
+4
Temu ČUFERJU ne bi dovolil voditi niti računovodstva v manjšem vrtecu, kaj šele ministerstvo za finance.
?ira?ira
10. 05. 2013 13.45
+1
schlamastika
10. 05. 2013 13.13
+2
skratka, pojahal nas bodo za božič dokončno še s kriznim davkom...
daf3
10. 05. 2013 14.20
+1
kaj pa nepremičninski davek, pa še kaj se bodo spomnili
kratkovidni
10. 05. 2013 12.41
+3
SLOVENIJA.....POSITIVNA.....že lep ćas ne...
kmadra
10. 05. 2013 12.33
+13
ZRUŠITI SISTEM !!!!!!
MIGLA
10. 05. 2013 14.23
+1
točno to saj revca Bratuškova ali kdor koli drugi nemore več rešiti zavožene države na račun 23 letnega klientilizma, (pa nemi nalagat, da bi Janša tako zvani osamosvojitelj lahko še kaj rešil, in, ki pa je eden glavnih za takšno stanje). Slovenci zgodovina nas je malce povozila, dve desetletji smo bili naivni.
darcs
10. 05. 2013 11.20
+29
izjava Bratuškove ob imenovanju za mandatarko: mi znamo, mi zmoremo ....se vidi kaj zmorejo - nič v korist naroda
Kaktus111
10. 05. 2013 11.24
-9
cypo25
10. 05. 2013 11.41
-3
sej je blo dejstvo da bodo dvignal DDV to se je vedl že takoj ko so prevzel koalicijo.... sej to je bil Jankotov predlog na volitvah... sicer ne za 2% ampak za 1%.... tako da ne zej paničarit! Če bi bil SLO volitveni sistem regulativen bi ta DDV uvedl že pred 1 letom in bi bili mogoče danes v mal boljši luči... kot pa to da smo poslušal pravljice Janše in njegovih 100'+10 kjer ni blo niti 1-1. Pa nisem na bratuvškovi strani ker mi gre baba na živce... ampak tak je to... Life is hard!
smraadek1
10. 05. 2013 12.00
+3
PRAVILNO ukrepi pa so HUDI! Verjetno Janšs ni znal ddv dvignt!
Timpesek
10. 05. 2013 14.01
+2
vendo je ista težava. To velja za skoraj vse članice. najbolj treba pogledat zakaj se denar zapravi. nimam proti da se dvignejo določeni davki. ampak če se ne lotiš odhodkov potem je nasljedni ukrep opet dvignit davke. to pa lahko samo narediš do neke meje. Javno upravo treba spremenit. enkrat bo trebalo bolje zdaj kot da bomo dvigovali davke nedogled
MIGLA
10. 05. 2013 14.25
+2
tudi bog več ne reši 23 letnega izčrpavanja slovenije, ve se pa kdo so bili stalno pri koritu
Timpesek
10. 05. 2013 14.27
+2
MIGLA
10. 05. 2013 14.42
+1
in desni z janšem na čelu pri levih se jih je kar nekaj zamenjalo, pri desnih je pa samo on glavni
Timpesek
10. 05. 2013 14.45
+2
kaj se je na levi zamenjalo !!!! 22 let slovenija. nič privatizirali, vse je zadolženo. 18 let levica v sloveniji 4 leta desnica. halo kaj je stabo
MIGLA
10. 05. 2013 14.57
+0
mlad si še srat je začel DEMOS VZEMI V ROKE ZGODOVINSKE KNJIGE PA PREBERI KDO SO BILI ČLANI TAKRAT SE JE ZAPEČATILA USDA SLOVENIJE