Slovenija

Interventni zakon: socialna pomoč, odlog kredita in obvezni prispevek

Ljubljana, 24. 08. 2023 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urška Železnik, A.K., STA
Komentarji
768

Vlada je znova razpravljala o predlogu interventnega zakona po poplavah in ga sprejela. V njem določa dodatne mehanizme pomoči prebivalcem in podjetjem. V skladu s predlogom bodo oškodovanci na centrih za socialno delo lahko na primer zaprosili za enkratno socialno pomoč, na bankah pa za 12-mesečni odlog plačila kredita. Uvajajo pa se tudi solidarnostne sobote oziroma enkratni obvezni solidarnostni prispevek, ki se bo prištel k dohodnini.

Vojska na Koroškem
Vojska na Koroškem FOTO: Aljoša Kravanja

Interventni zakon po poplavah naj bi imel več kot sto členov, na vladi pa so predlog pregledovali že v torek. Takrat je Urad vlade za komuniciranje tudi napovedal, da bo predlog danes sprejet. V njem vlada določa najnujnejše ukrepe po poplavah, ki so po ocenah ministra za finance Klemna Boštjančiča povzročile za približno pet milijard evrov škode. Ocena še ni dokončna.

"Vlada mora in želi  prebivalcem in podjetjem hitro pomagati," je po sprejetju predloga poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Dodala je, da so ukrepi, določeni v interventnem zakonu, prva in nikakor ne zadnja pomoč. Ukrepe so oblikovali v štiri sklope. Prvi se nanaša na prebivalce in gospodinjstva, drugi na podjetja, tretji na občine, četrti pa so sanacijski ukrepi.

Starši iz prizadetih gospodinjstev bodo oproščeni plačila vrtca, če ga otroci v tem času niso mogli obiskovati. Ministrica je navedla tudi brezplačno prehrano za šolajoče in oprostitev plačila domske oskrbnine za dijake.

Med drugim se je že v zadnjih dneh med zakonskimi predlogi omenjalo posebno zvišano izredno denarno socialno pomoč prizadetim, ki bo lahko izplačana v enem znesku; moratorij na odplačevanje posojil, posebne prostovoljne solidarnostne sobote v gospodarstvu za zbiranje sredstev za obnovo; oblikovanje posebnega zunajproračunskega sklada za obnovo, namenjenega sofinanciranju izvedbe celovitih ukrepov in projektov, povezanih s poplavami in plazovi, v katerem se bodo zbirala sredstva iz državnega proračuna, evropska sredstva in sredstva iz drugih virov, ter hitrejše zaposlovanje tujcev, ko gre za kadre, potrebne za izvedbo obnove. Za učinkovito izvedbo obnove bodo v sklopu posebne vladne službe za obnovo oblikovane tudi tehnične pisarne na terenu.

Vlada sicer napoveduje tudi vzpostavitev številke 114, ki bo vsem omogočala takojšen stik s klicnim centrom za pomoč pri odpravi posledic poplav in zemeljskih plazov.

Zakonski predlog naj bi DZ po napovedih sprejemal že naslednji teden, tako da bo lahko začel veljati s 1. septembrom. Večina ukrepov, ki so zajeti v predlogu, bo veljala do konca leta.

Vsa sredstva se bodo zbirala v Solidarnostnem skladu

Solidarnostni sklad Slovenije (SOS), kjer se bodo zbirala vsa dobljena sredstva za popoplavno obnovo, je podrobneje predstavil Boštjančič. Potrdil je, da so ga danes zastavili, akti glede delovanja pa bodo sledili v okviru naslednjega zakona, ki bo naslavljal dolgoročno odpravljanje posledic poplav. Cilj je, da se vsa sredstva za okrevanje in sanacijo zberejo na enem naslovu ter se potem porazdelijo. Viri za sklad bodo zelo različni, deloma proračun, deloma nepovratna evropska sredstva, povratna sredstva (npr. kreditne linije z bankami) in donacije. Pomembno vlogo bo zaradi svojih izkušenj s povratnimi sredstvi igrala SIT banka. 

Razlogov za vzpostavitev sklada je več, prvi je predvsem transparentnost, drugi pa evropska pravila za zadolževanje. Ob tem preučujejo tudi podobne sklade iz tujine. 

Obvezni solidarnostni prispevek se bo prištel dohodnini

Skladu se bodo prišteli tudi enkratni obvezni solidarnostni prispevki, ki se bodo zbirali ob dohodnini, zajemali pa bodo tako delodajalce kot zaposlene. Predvidena višina prispevka bo 0,3 odstotka dohodnine. Prispevek lahko 'plačate' tudi s solidarnostno soboto, eno v tem letu in eno v naslednjem letu, saj bo ukrep veljal tudi v 2025. 

Kot je dejal Mesec, bodo v sklad prispevali vsi, zaposleni bodo namenili delež dohodnine, v enakem znesku pa bo prispevalo tudi gospodarstvo.

Boštjančič je dejal, da bi od tega država lahko prejela od 100 do 110 milijonov letno.  

Dan solidarnosti v Mozirju
Dan solidarnosti v Mozirju FOTO: Aljoša Kravanja

Mesec: Oškodovani bodo lahko prejeli enkratno pomoč, pomoč tudi delavcem

"Zakon vsebuje vrsto določb, ki bodo pomagale tudi pri ohranjanju delovnih mest," je besedo prevzel minister za delo, družino in solidarno prihodnost Luka Mesec. Nato je za prizadete občane napovedal enkratno solidarnostno pomoč v znesku sedemkratne izredne socialne pomoči. "Če vam je poplavilo hišo, se oglasite na centru za socialno delo, vložite vlogo, in dobili boste enkratno pomoč," je dejal.

Pogoj je, da je oseba v nepremičnini, kjer živi, utrpela hudo škodo. Centri za socialno delo ob tem ne bodo upoštevali prihodkov in premoženja. Brezposelna samska oseba lahko prejme do 3257 evrov, zaposlena samska oseba 3513 evrov. Za štiričlansko družino je znesek nekoliko višji od 11.000 evrov. Vrednost pomoči ne bo smela presegati nastale škode. Ocenjevanje bo potekalo na centrih za socialno delo.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: 24ur.com
Predlog zakona širi tudi skupine upravičencev za izplačilo solidarnostne pomoči, začasno zagotovitev stanovanj za starejše in tiste, ki ne morejo poskrbeti zase, oprostitev plačila elektrike, zemeljskega plina. Prav tako predlog interventnega zakona predvideva odlog plačila pri potrošniških kreditih, davčne razbremenitve, oprostitve plačila stroškov listin in sodnih taks.

Predlog uvaja tudi subvencijo za najemnino stanovanj, ta bo enaka trenutni subvenciji za tržni najem. V primeru, da ste starejši od 65 let in vam je poplavilo hišo, se lahko brezplačno nastanite v domu za starejše. 

Tisti zaposleni, ki delajo v poplavljenih podjetjih in so pomagali pri sanaciji v avgustu, bodo prejeli polno plačo, četudi podjetja niso delala. Če na delo še vedno ne morete zaradi poškodovane infrastrukture, lahko do konca leta prejemate 80-odstotno povračilo plače zaradi čakanja na delo, ki ga bo krila država. Tudi samozaposleni se lahko prijavijo za pomoč, do nje pa bodo upravičeni tisti, ki jim bo v letošnjem letu zaradi poplav promet upadel za 25 odstotkov. 

Vlada obenem v predlogu uvaja povabilo v javna dela vsem brezposelnim za najrazličnejšo pomoč ob poplavah. Ob tem bodo povišali plačilo vsem, ki se bodo vpisali v program javnih del. "Nekdo z do pete stopnje izobrazbe bo upravičen do 100 odstotkov minimalne plače, če imate šesto stopnjo izobrazbe, prejmete 110 odstotkov minimalne plače, če imate sedmo stopnjo ali več, pa 120 odstotkov minimalne plače," je naštel Mesec. V sanacijska dela bodo vključili brezposelne. 

Mesec je še posebej omenil hitro zaposlovanje delavcev iz tujine, ki bodo soglasje za delo dobili v roku desetih dni. Gre za tuje delavce z balkanskega polotoka z izjemo Kosova. Pomagali pa bodo pri sanaciji in obnovi države, ukrep bo veljal do konca naslednjega leta. Vloge bodo morale biti označene, da gre za sanacijo, postopki bodo tako tudi na zavodih za zaposlovanje in upravnih enotah stekli hitreje.

Dovoljen obseg dela upokojencev bo do konca tega leta razširjen s 60 na 90 ur, bo pa vlada po Meščevih besedah "vse upokojence, ki si želijo delati in dodatno zaslužiti, povabila, da pomagajo pri obnovi".

Mogoč odlog plačila kredita za 12 mesecev

Minister za finance je predstavil začasne ukrepe s področja bank in podružnic. Te lahko kreditojemalcem odložijo plačila za 12 mesecev. Podjetja in posamezniki lahko vlogo na banke vložijo do konca leta. 

Občine, ki so bile prizadete, se bodo lahko v proračunskih letih 2023 in 2024 likvidnostno zadolžile do višine 10 odstotkov vseh izdatkov zadnjega sprejetega proračuna (sedaj je meja pet odstotkov), s čimer bodo lahko po besedah ministra za finance Klemna Boštjančiča bolj prožne pri plačilu stroškov, zvišana bo tudi meja za zadolževanje za investicije v letih 2023 in 2024.

Klemen Boštjančič
Klemen Boštjančič FOTO: 24ur.com

Poleg tega bo letos prizadetim občinam po sprejetju programa odprave posledic naravnih nesreč mogoče zagotoviti dodatna proračunska sredstva za odpravljanje posledic naravnih nesreč. Višino, pogoje, namen porabe in postopek dodelitve teh sredstev bo določila vlada.

Boštjančič je omenil tudi ukrepe na davčnem področju, za nakup gasilske opreme so davek znižali za pet odstotkov. Pri osebah, ki so morale poiskati začasno nastanitev, so uvedli olajšavo, prav tako tudi tistim, ki nastanitev nudijo.

Banke naj bi vladi že podale predlog o ukrepih, s katerimi bodo pomagale državljanom.

Za rekonstrukcijo ne bo treba imeti gradbenega dovoljenja

Ena izmed vladnih prioritet pri sanaciji škode po poplavah je pretočnost vodotokov. Skladno z danes sprejetim predlogom interventnega zakona bo po besedah ministra Uroša Brežana za dosego tega cilja v vodotoke napotila dovolj ljudi in mehanizacije. Ob tem je vlada napovedala pametno sanacijo za boljšo pripravljenost na nove ujme.

"Rad bi izpostavil tri ukrepe. Zagotovili smo, da bomo zagotovili pretočnost vodotokov," je nadaljeval Brežan. Pod drugo točko je izpostavil podrobne občinske načrte za odpravo posledic nesreč. Na občinski ravni bodo zagotovili nov mehanizem, ki bo pohitril pregled mogočih parcel. Kot tretji ukrep je omenil nujno rekonstrukcijo, ki dovoljuje dela na stavbah tudi brez gradbenega dovoljenja.

Kaj se načrtuje za približno 100 oseb, ki domov zaradi obsežne škode ne bodo mogle obnoviti? "Tem ljudem se je že zagotovilo nadomestna bivališča, kar je bistvo v tem trenutku. Z vprašanjem, kako bodo prišli do nadomestnih zemljišč, se še ukvarjamo," je razložil. 

V skladu z že sprejetimi zakoni se sicer lahko te osebe za tri leta nastani na  območja v občini, ki se jim začasno spremeni namembnost. Če se nato občinski podrobni načrt spremeni, se lahko začasna zemljišča spremenijo v dolgotrajna.

KOMENTARJI (768)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

XLisjak
25. 08. 2023 18.25
+1
se pravi, nakazal sem na rdeč križ, nakazal sem na karitas, vsepovsod so prostovoljci pomagali čistit, vsepovsod so odpirali račune za poplave (kot npr. radio1) in zbrali milijone, država je dala, evropa je dala.. a zdej morm pa še dzabe devat? kam pa je šou ves ta dnar? noben ki je bil žrtev poplav in ga poznam ni dobil tud centa še ne... počas mam dost tega.
Biker 333
25. 08. 2023 09.44
-1
Težko gre skupaj dan solidarnosti 14 aug. sedaj pa obvezno delavno soboto? Prvo daš in pol vzameš. Tako dela politika.
anastaasija
25. 08. 2023 09.43
+4
Kje so nevladniki zdaj za podpise, da se krediti izbrišejo?? Če je blo za jankovicevih 20m, bo pa še za njih dovolj? Kakšen moratorij? Ljudje so vse zgubil, odpis !!!
Slavko BabIč
25. 08. 2023 08.33
+2
Davek na davek- nesposobnost vseh slovenskih politikantov od Janšata naprej!Pejte fehtat v eu, ki rajši dajo ukrajini, kot lastnim državljanom!
mali.mato
25. 08. 2023 09.31
-2
Janša je zrihtal milijone iz EU, Golob pa jih je ukinil!
lanyy
25. 08. 2023 08.20
+9
Kakšna bedarija so tile ukrepi!!!! V poplavah so izgubili dom meni zelo bližji, smo pomagali denarno ter bili 5 dni na samem objektu,.. torej vem kaj govorim. Najprej morajo ti ljudje - družine dobiti stanovanja, da niso pri sorodnikih, prijateljih, saj se morajo še tam prilagajati in biti neskončno hvaležni. Potem morajo dobiti poleg pomoči za štart tudi brezobrestne kredite , da si lahko ponovno postavijo ali obnovijo dom. Obresti naj prevzame država. Da bodo pa ljudje delali v sobotah, aja tudi vsi šolniki in vsa javna uprava al kako? Al bodo imeli šolniki spet frej, otroci pa kam?
krmeki
24. 08. 2023 21.59
+1
Ne vem no. Se mi zdi, da kdo bolj potrebuje, da se mu ne poveča dohodnina, kot pa nekdo, ki mu je sedaj klet poplavilo. Nekateri ljudje že sedaj težko pridejo čez mesec, sedaj pa še nov prispevek?
jank
25. 08. 2023 08.14
+1
Povej to nekomu, ki ima uničeno hišo, ali stanovanje, ali gospodarsko poslopje, uničene kmetijske površine....
Slavko BabIč
25. 08. 2023 08.35
+6
500 hiš je uničenih to je 125.000 milijonov!toliko pa ima država rezerve, jank!
Slavko BabIč
25. 08. 2023 08.36
+0
ve pa se s kom se financirajo ceste, mostovi, kanalizacija, tam v eu naj država najame kredite za to, če nam ne dajo več kot 400 mio pomoči iz EU!
Franci Luzar
24. 08. 2023 21.59
+8
ljudje bojo dobili cenejši Plinius in elektriko??? če mu je odneslo hišo kakšno elektriko in Plin pa ima? in kje ga koristi?
Uporabnik1921539
24. 08. 2023 21.58
+4
kako je lepo,kadar smo Slovenci tako enotnega mnenja!
jank
24. 08. 2023 21.57
-1
Ponovno bo zmagala pamet nad neumnostjo ter solidarnost nad sebičnostjo. V dobro ljudi, ki so v strahu pred prihodnostjo.
Arguss
24. 08. 2023 21.56
-5
Se čudim ,da velecenjeni podjetniki v Sloveniji ne podprejo svojega kadra javno.Pusti sindikate ah.Podjetniki kje tiči korenček države.
QuererJusticia
24. 08. 2023 21.56
+6
Vlada bi morala v takih primerih kot so naravne nesreče imeti plan A, B, C...to da bodo ljudje delali sobote, 14 avgusta pa so bili vsi doma je zelo čudno. Ne moreš zahtevat od človeka, da gre delat pa ne bo plačan. Kako so si to zamislili je zelo čudno. Tisti, ki so lahko pomagali so že. Ali z delom ali z nakazili. Kdor je lahko pomagal je. Tisti, ki pa imajo več denarja se pa pričakuje, da naj ti malo več denarno pomagajo. Zakaj? Zato ker imajo več, tudi če bodo kaj nakazali bodo še vedno imeli ..ne bodo v minusu...medtem, ko pa veliko ljudi nima.. Ali se mi sploh zavedamo, da delamo, smo pošteni in na koncu si še stanovanja ne moreš kupit? Dobro, vsi rečejo ja mi smo varčevali pa smo kupili ali pa vzemi kredit...ok koliko ljudi lahko vzame kredit? in tudi če ga dobi potem se zgodi kaj? 20 ali 30 let ne veš kaj si bos lahko privoščil več kot prejšnji mesec, ker najprej računaš koliko ti bo ostalo ko plačaš položnice kredit in hrano...hmmm in to je to? to je naše življenje? zakaj ne more biti obratno? delaš plačat vse stroske..kredite..in ti ostane??? in si lahko kaj privoščiš in še privarčuješ z veseljem in to brez panike? kdaj bo to?
Lukica99
25. 08. 2023 19.12
Jest pa sem za to, da delamo soboto brezplačno, ampak delamo vsi . Kako bo to izvedel javni sektor , te plače prispeva proračun se pravi zopet gospodarstvo , bo župan na občini Cerknica sedel dve soboti? najbolj me skrbi pa ta sklad , 50 novih zaposlenih če se le da nevladnega t tipa v novih prostorih obloženem z marmorjem , 50% denarja se bo izgubilo tukaj
old skul
24. 08. 2023 21.54
+13
Pa sem mislil, da se Janša med korono delal norca iz nas. Tole ni za nikamor, parlament bi moral že zdavnaj zgoret.
ArkaMast
24. 08. 2023 21.54
+6
Drugo leto bo treba ta Marijino vnebovzetje narediti delaven dan. So gospodarstveniki in podjetniki izračunali velike stroške, oziroma izpad dobička. 80 milijonov menda. hm
mali.mato
25. 08. 2023 09.34
-6
Patriot79
24. 08. 2023 21.51
+13
Mislim da tale solidarnostna sobota, ali karkoli že bo, na ustavnem pade tako hitro, kot se je pojavila....če ne nismo v demokraciji. Ni boga, da me prisili, da delam zastonj če nočem!!! Aja al se zgledujejo po preteklih diktatorjih, kjer je bila obveza solidarnost??? V Evropi demokracije in svobode - obvezno delo, ki osvobaja??? NE Če je pa prostovoljno, se pa takoj strinjam.
speedstar
24. 08. 2023 21.51
+18
To ni samoprispevek. To je davek.
+8
Kako nej pa stranke prisilim, da pridejo k nam v soboto, da zaslužimk tole solidarnost? Al bo dala država kakšno uredbo? Kaj bodo pa recimo šolniki delal?
V SHESHELJ
24. 08. 2023 21.49
+8
Zadeva je zelo enostavna...banke naj vrnejo dokapitalizacijski denar pa je stvar resena
ArkaMast
24. 08. 2023 21.52
+17
Na banki pravijo, da so edini ki delajo in edini ki si dobiček zaslužijo. Težko dajo kaj od sebe. Za njih smo vsi drugi lenuhi.
mali.mato
25. 08. 2023 09.35
-6
ArkaMast
24. 08. 2023 21.48
-9
Oddelal bom tudi soboti. Z veseljem. Vse kar pripomore k rešitvi težav ljubih sodržavljanov je dobrodošlo. Ker v srcih dobro mislimo.
Narkodefinkica
24. 08. 2023 21.47
+13
Manjka sami še NACIONALIZACIJA, pa so solidarnostno pokradli vse.
Uporabnik1921539
24. 08. 2023 21.46
+18
pa kaksne bedarije so zdaj to?Nekateri imamo taksno delo,da v soboto ce smo v pisarni ali ne,ne bomo ustvarili nic.Torej?????Imamo par tisoc nezaposlenih,ki bi ze 14 dni lahko pomagali,pa so modro popolnoma tiho.Pozabljate pa tudi na vse,ki nam je teden dni pred poplavami razbila domove in nas,kljub visokem zavarovanju doma,nihce se povohal ni.Kot,da se bido pri nas strehe in fasade same popravile in da je vse zastonj.Hvala vlada,res,za ves solidarnostni komunizem,ki smo ga ze ziveli pred desetletji