Slovenija

Vlada bo podprla poroštvo za Teš 6, a je postavila tudi pogoj

Ljubljana, 12. 07. 2012 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada bo podprla predlog o državnem poroštvu za Teš 6, a pod pogojem, da bo sprejeto tudi posebno dopolnilo. To naj bi vladi omogočalo, da pogodbe ob zvišanju cene projekta nad dopustno mejo ne podpiše.

Vlada je obravnavala informacijo o izpolnjevanju vladnih pogojev za izdajo poroštva za 440 milijonov evrov vredno posojilo EIB za projekt Teš 6. Na predlog pristojnega ministrstva bo podprla predlog zakona, ki to omogoča, če bo v njem sprejeto dopolnilo, ki ji omogoča, da pogodbe ob zvišanju cene projekta nad dopustno mejo ne podpiše.

V. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje Anže Logar je sicer povedal, da je ministrstvo za infrastrukturo in promet ugotovilo, da je investitor sledil sklepu vlade in optimiziral stroške projekta, hkrati pa je opozorilo, da vse pogodbe za njegovo izvedbo še niso dokončno sklenjene in da je končna cena le nekaj nižja od višine, ki jo je kot dopustno opredelila vlada.

Predlog zakona o državnem poroštvu za izgradnjo šestega bloka Teš je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim <b>Srečkom Mehom</b> (SD).
Predlog zakona o državnem poroštvu za izgradnjo šestega bloka Teš je v parlamentarno proceduro vložila skupina poslancev s prvopodpisanim <b>Srečkom Mehom</b> (SD). FOTO: POP TV

Predsednik odbora DZ za finance in monetarno politiko Andrej Šircelj (SDS) je za petek sklical sejo odbora, na kateri bodo znova obravnavali ta predlog zakona. Odbor je razpravo konec junija že drugič prekinil. Tokrat bo, kot kaže, predlog z omenjenim dopolnilom pripravil za odločanje o njem v DZ.

Dobavitelj glavne tehnološke opreme za Teš 6, francoski Alstom, je glede na to, da v Sloveniji še tečejo postopki za odobritev državnega poroštva, sklenil, da do sprejetja končne odločitve "pustijo vse aktivnosti v kondiciji", je nedavno dejal direktor Teša Simon Tot. Do takrat se zadeve ne bodo zaostrovale, delo pa poteka normalno, je dodal.

Pet vladnih pogojev

Vlada je za soglasje k predlogu Mehovega zakona februarja postavila pet pogojev. Prvi pogoj je bil, da mora investitor, Teš, opraviti pogajanja z vsemi dobavitelji s ciljem znižanja vrednosti iz noveliranega investicijskega programa 4 in jih čim bolj približati vrednostim iz noveliranega investicijskega programa 3, pri čemer morajo biti v končni vrednosti zajeti vsi stroški, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

V dokumentih Teš navaja, da je opravil pogajanja z vsemi dobavitelji in znižal pogodbene vrednosti, razen pri postavki 'montaža glavne tehnološke opreme'. Vrednost teh pogodb je znatno večja od predvidene vrednosti v tretjem investicijskem programu.

Razlog za povečanje predvidene vrednosti bodo morali podrobneje analizirati nadzorni organi v obeh podjetjih, tako Tešu kot njegovem lastniku Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), oziroma izvesti ustrezne revizije tega dela projekta. Znatno povečanje vrednosti montaže glavne tehnološke opreme glede na ocenjeno vrednost je investitor kompenziral z znižanjem vrednosti pogodb na drugih pogodbenih postavkah ter predvsem z nižjimi stroški financiranja projekta, tako da je njegova končna ocenjena cena minimalno pod vrednostjo iz četrtega investicijskega programa.

TEŠ - 2
TEŠ - 2 FOTO: Damjan Žibert

Drugi pogoj je bil, da Premogovnik Velenje in Teš pred odobritvijo državnega poroštva skleneta pogodbo o dolgoročni dobavi lignita po maksimalni ceni iz četrtega programa po ceni 2,25 evra na gigajoul. Premogovnik Velenje in Teš glede tega navajata, da se cena premoga do leta 2054 določa v skladu s četrtim investicijskim programom.

Tretji pogoj je bil, da Teš zagotovi dokončanje projekta po priloženem terminskem načrtu. Teš navaja, da se projekt izvaja po terminskem načrtu in da bo dokončan v skladu s četrtim investicijskim programom.

Četrti pogoj je, da mora Teš zagotoviti vse pogoje za doseganje donosnosti projekta v skladu s sektorsko politiko za področje energetike. Teš navaja, da bo skladno s četrtim investicijskim programom zahtevana donosnost na kapital iz predlagane sektorske politike dosežena.

Peti pogoje pa je bil, da se izpuste emisij CO2 omeji skladno z investicijskim programom. Teš navaja, da bodo emisije iz bloka 6 nižje, kot je zahtevano v okoljevarstvenem dovoljenju. V četrtem investicijskem programu je predvideno, da bodo emisije nižje, kot to zahteva veljavna zakonodaja v Sloveniji in EU.

V kolikor vlada 23. februarja ne bi obravnavala celovite informacije o projektu in sprejela sklepov v smislu zagotovitve racionalizacije in gospodarnejšega vodenja, bi projekt ob njegovem zaključku presegal 1,5 milijarde evrov.
V kolikor vlada 23. februarja ne bi obravnavala celovite informacije o projektu in sprejela sklepov v smislu zagotovitve racionalizacije in gospodarnejšega vodenja, bi projekt ob njegovem zaključku presegal 1,5 milijarde evrov. FOTO: Thinkstock

Projekt bi lahko presegel 1,5 milijarde evrov

Resorno ministrstvo ugotavlja, da je Teš sledil sklepom vlade in opravil številne aktivnosti v smislu optimiziranja stroškov projekta. Na ministrstvu obenem izpostavljajo odgovornost vseh dosedanjih uprav za negospodarno in neustrezno vodenje projekta, zaradi česar se je bistveno povišala vrednost projekta.

V kolikor vlada 23. februarja ne bi obravnavala celovite informacije o projektu in sprejela sklepov v smislu zagotovitve racionalizacije in gospodarnejšega vodenja, bi projekt ob njegovem zaključku presegal 1,5 milijarde evrov. Kljub vsem naporom ostaja odprto vprašanje dolgoročne rentabilnosti projekta, navajajo na uradu vlade za komuniciranje.

Ob tem opozarjajo, da še niso dokončno sklenjene vse pogodbe za izvedbo del na projektu (sicer v manjšem obsegu) in da je končna cena le nekaj nižja od cene, predvidene v četrtem investicijskem programu. Infrastrukturno ministrstvo zato meni, da je treba pri sprejemanju zakona o državnem poroštvu sprejeti ustrezno dopolnilo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

VOŠINEK R.
12. 07. 2012 20.35
+2
majer kakšno provizijo dobiš za teš 6? ta psel je z patrijami zlata jama!!!
minister
12. 07. 2012 19.37
+3
pametni ste pa ko marele....najdite si službe pa potem jamrajte....pa magari v tešu, če drugje ne
kratkovidni
12. 07. 2012 17.46
+1
upam, da bojo slive velike kot lubenice,, no bo kmetijstvo
usi-glih
12. 07. 2012 17.39
+2
pogoj pa je da se bo nekaterih iz vladajoče hunte kaj prijelo
usi-glih
12. 07. 2012 17.47
+1
ker so tako in tako največje vrednote tele hunte korupcija in klientelizem.
CRNALUKNJA
12. 07. 2012 17.37
-1
najslabše je to da se nepismeni folk ukvarja tem ali gradimo teš6,ali ne!!!!!! vemo da potrebujemo elekt.energijo,vemo da teš in rudnik zaposlujeta veliko ljudi,kaj potem hočemo????če so tajkuni pokradli velike vsote denarja pa nobeden ne bo odgovarjal,zakaj bi potem sami sebi skakali v želodec in delali socijalni nemir.
srebrnibreg
12. 07. 2012 21.14
+1
przelmuding
12. 07. 2012 17.25
+4
Če je kdo dvomil o poroštvu oziroma ropu slovenskega naroda je bil zelo naiven. Ta packarija se bo sigurno zgodila.
CtrlDelete
12. 07. 2012 15.59
+5
Kdor misli, da je konec z ukrepi pri penzionistih, javnih uslužbencih, kadilcih, uživalcih alkohola ter voznikih (benz pa to)....se moti! TEŠ je treba speljati do konca, da se bo potem odprlo novo poglavje (ker TEŠ ne bo okoljevarstveno zadovoljil).....odprlo se bo poglavje ki se mu bo reklo "NOVA NUKLEARKA" + VETRNICE!!!! Še za pet generacij bo SDS sprovajal idejo, da so nas v vse to potunkali komunisti, strici iz ozadja ter pingvini! Eni se bodo pa še dolgo potem sončili na avstralskih plažah.....
usi-glih
12. 07. 2012 17.39
+0
JANZELJ
12. 07. 2012 15.20
+3
In majer je postal še gradbinec!
CtrlDelete
12. 07. 2012 15.52
+3
botjabotja
12. 07. 2012 19.34
+1
Res je,takrat se je veliko zgradilo,danes se ruši...
Bojan-F
12. 07. 2012 15.13
+3
Zanimivo: Pred leti na enem drugem portalu sem bil proti temu projektu (nezaupanja vreden opportunity study, nejasen project chart, nikakršen stakeholer management, "naiven" procurament management). Guruji komuniciranja, ko jim konstelacija še ni bila narisana, so bili odločni podporniki projekta (upravitelj HSE jim je bil dovolj velika garancija). ... Nakar so bili odločni nasprotniki ... In sedaj (ko je bil razrez stroškov vsklajen) bodo ponovno veliki svetilničarji na velenjski lignit. Mimogrede: še vedno sem istega mnenja, kot sem bil leta 2008
Katja10
12. 07. 2012 15.12
-1
POGOVOR Veš, bolj kot me čas razpenja, daljši je most, ki ga gradim za seboj. z rokami nad glavo sklenem obok neba in sam sebi sem za trentek bog. več kot je za menoj svetlobe, bolj sem zazrt v temo in zvezde imam v očeh. Bojim se stopiti na prste, saj bi lahko videl čez, a kdo ve, kaj je v renici tam čez . . Toda le čas, ki ga preživim za mizo s tem beli zarcalom pred seboj, je čisto moj, veš. (Blaž Lukan)
WikiX
12. 07. 2012 14.58
+2
Koga briga cena, za nekaj kar nočemo. Referendum, pa se bo takoj videlo, ker če nas avtoceste niso pokopale, nas bo TEŠ sigurno.
WikiX
12. 07. 2012 15.02
+1
TEŠ bi se splačal edino, če takoj občutno podražijo elektriko in za nekaj časa ustavimo vse druge invsticije. Če bi šlo kaj narobe z rudnikom, pa si lahko cel narod skoplje edino še jamo.
musl
12. 07. 2012 20.33
-4
kk ste vsi pametni. Kje boš pa drugače dobival elektriko? Se vidi da pojma nimaš kako drago nam tujina zaračunava elektriko, če jo moramo odkupovati. Če bi našo el, gospodarstvo prepustil nemcem, kar bi se znalo narediti, če nebi bilo teša, potem bi videl kaj pomeni imeti drago elektriko. Daj mi zaupaj ? Se ukvarjaš z energetiko ? Pomoje, da ne in si eden tistih z filozofsko izobrazbo, ki misli da vse ve
WikiX
12. 07. 2012 23.33
+1
musl, se ukvarjam z energijo to pa ja, pojma nimaš. Najprej mi razloži, kako lahko pridelamo več elektrike, kot nam je primanjkuje? Naj ti namignem, svojo menjavamo za blago, s tujo pa krijemo deficite. Koliko elektrike bi pa rad proizvedel za milijardo, že višinska razlika naših rek zadošča za terawate, za milijardo, pa sploh še nismo niti začeli uporabljati solarne tehnologije. za začetek si prilepi solarno celico na nahrbtnik, ti ne bo več treba rudariti, da si boš napolnil iPoda, ker večino energije bo itak porabil rudnik za svoje delovanje. To je verjetno zate kot nek perpetutm mobile, dokler ne bo zmanjkalo kolna, mar ne? Šetole ti namignem, največji gestapo so represivni delavci elektra, razumel boš šele, ko ti bodo izklopili glavno varovalko in odnesli števec. Zaradi preplačila!
saintjozef
12. 07. 2012 14.51
+10
Torej so ŽE PRISTALI na zvišanje cene do "dopustne" meje! Ne le to, že vnaprej vlada sama sebi viša ceno nad končno. In vse seveda BREZ ŠTEVILK:
pa dobr no
12. 07. 2012 14.50
+10
Brez skrbi. Kmalu se bo cena projekta dvignila. Poznamo te zgodbe. Aneksi so že pripravljeni.
usi-glih
12. 07. 2012 17.41
+2
pri cestah je bilo x2 k so bili zraven razni strici sedaj bo pa x4 k je zraven naveza SDS-SLS-NSi-LGV