Slovenija

Cerar: Ne bom sprejemal odločitev zgolj na podlagi medijskih objav, Simoneti se bo na skupščini moral zagovarjati

Ljubljana, 19. 10. 2016 08.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada na seji ni sprejela konkretnih odločitev glede predsednika upravnega odbora Marka Simonetija. Premier je dejal, da pričakujejo njegova pojasnila na skupščini. Erjavec zahteva odhod predsednika Simonetija s položaja. Simoneti je izgubil tudi zaupanje SD, ki se po potrebnih postopkih zavzema za njegovo razrešitev, medtem ko v SMC poudarjajo pomen zaupanja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Posebno poročilo
    01:51
    Iz SVETA: Posebno poročilo
  • Iz 24UR: Premier Cerar o slabi banki
    02:13
    Iz 24UR: Premier Cerar o slabi banki
Miro Cerar in Mateja Vraničar Erman
Miro Cerar in Mateja Vraničar Erman FOTO: 24ur.com

Premier Miro Cerar je po seji vlade, na kateri so obravnavali poročilo, ki ga je o prejemkih zaposlenih v DUTB in družbah v njeni lasti pripravilo finančno ministrstvo, dejal, da "ne bo pristal na to, da bi sprejemali odločitve zgolj na medijskih objavah." Zato je za prihodnji teden predlagal sklic seje DUTB, na kateri bodo zahtevali pojasnila predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija, nato pa bo sprejel odločitev. "Pravna država mora vsakomur omogočiti, da se izjasni o zadevah, ki so zanj pomembne," je dejal Cerar.

Poročilo po besedah ministrice za finance Mateje Vraničar Erman ugotavlja, da prejemki članov upravnega odbora v celoti upoštevajo usmeritve vlade in da so pogodbe poslovodnih oseb v družbah v lasti DUTB skladne z Lahovnikovim zakonom. Interne akte, ki določajo prejemke zaposlenih v DUTB, bosta proučili ministrstvo za delo in gospodarsko ministrstvo.

Ministrstvo je med drugim v danes obravnavanem vmesnem poročilu pregledalo tudi prejemke v družbah, ki so v pretežni ali delni lasti DUTB, kjer je treba upoštevati določila Lahovnikovega zakona. Ugotovili so, da so obstoječe pogodbe skladne z zakonom, so pa zahtevali tudi nekaj dodatnih pojasnil, je dejala ministrica.

Pridobili so tudi pojasnilo, da razprave, ki so se potekale na upravnem odboru DUTB, niso bile namenjene zlorabam ali izigravanju veljavne zakonodaje, iskale pa so se možne rešitve za nagrajevanje kriznih menedžerjev, ki jih želi angažirati DUTB.

"Sklepi upravnega odbora tem razpravam niso sledili, saj so sklenjene pogodbe skladne z zakonom," je poudarila Vraničar Ermanova. Dodatne pogodbe, ki bi lahko bile sporne, namreč niso bile sklenjene. Ker pa ministrica v prihodnje ne želi sporadično dobivati podatkov z DUTB, so pripravili dopolnitev smernic za delovanje, na podlagi katerih bo DUTB želene podatke redno posredovala ministrstvu.

Na vprašanje, ali ne gre v primeru razkritja posnetkov sej za sprenevedanje ministrice, saj ima ministrstvo za finance svojega predstavnika v upravnem odboru, je Vraničar Ermanova poudarila, da sama na sejah ni sodelovala, prav tako ni bila seznanjena z mnenji posameznikov, ki so na sejah sodelovali. Kot je dodala, se v razpravah pojavljajo različne ideje, pomembno pa je, kaj je na koncu sprejeto.

Glede špekulacij, da bi namesto Simonetija v DUTB lahko prišel nekdanji državni sekretar Metod Dragonja, pa je Vraničar Ermanova dejala, da prvič sliši za takšne ideje. Sicer pa si že vse od imenovanja za ministrico prizadeva, da bi Dragonja okrepil ekipo na finančnem ministrstvu, saj ga ceni kot strokovnjaka, vendar pogovorov o tem še nista zaključila.

Prvi mož DUTB izgublja podporo, DeSUS in SD za njegovo razrešitev, v SMC še tehtajo

Simoneti je sicer izgubil tudi zaupanje SD, ki se po potrebnih postopkih zavzema za njegovo razrešitev, je po vrhu koalicije povedal vodja poslancev SD Matjaž Han. Tako vztrajajo tudi v DeSUS, medtem ko se v SMC konkretno ne izrekajo o položaju Simonetija. Je pa Simona Kustec Lipicer (SMC) poudarila pomen zaupanja.

V SD se zavzemajo za to, da spoštujejo postopke in da zaseda skupščina DUTB, "a vemo, kaj smo slišali," je danes povedal Han. Zato verjame, da bo skupščina sprejela takšno odločitev, da bodo iskali naslednika Simonetija. "Ne potrebujem velikih poročil, zaupanje je omajano," je poudaril.

Kustec Kipicerjeva je izpostavila pomen zaupanja. "Modro bomo morali presoditi med iskanjem objektivne odgovornosti, ki jo narekujejo pravila prava, in splošnim zaupanjem v delovanje posameznikov, ki vodijo te zelo pomembne politične institucije," je po koalicijskem srečanju v izjavi novinarjem dejala vodja poslanske skupine največje vladne stranke.

Erjavec pričakuje podporo pri predlogu za odstavitev Simonetija

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pričakuje podporo koalicije in zlasti premierja Mira Cerarja pri predlogu oz. zahtevi za odhod predsednika upravnega odbora DUTB Marka Simonetija s položaja. Pred vrhom koalicije je poudaril, da poročilo ministrstva ni povezano s posnetkom, na katerem je jasno, da Simoneti razmišlja, kako obiti t. i. Lahovnikov zakon.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je že minuli teden Marka Simonetija pozval k odstopu in napovedal, da bo DeSUS sicer zahtevala njegovo razrešitev. Ministrstvo ob pojasnilih Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) sicer pravi, da do neskladij s predpisi ni prišlo.

A je ključno zaupanje, tu gre za moralno držo, je v izjavi pred koalicijskim srečanjem danes poudaril Erjavec in spomnil na znani bob leta, da "ni vsaka svinjarija kaznivo dejanje". Če nekdo naglas s sodelavci razmišlja o tem, da bi obšel zakonodajo, zato da bi imel nekajkrat višjo plačo od predsednika vlade, je nesprejemljivo, je opozoril prvak DeSUS in opozoril tudi na višino pokojnin. Spomnil je, da v moralno držo veliko polaga prav SMC in zato po njegovem mnenju ne bo težav s sprejetjem ustrezne odločitve.

Erjavec sicer ne ve, ali bo vlada danes zasedala tudi kot skupščina DUTB. O tem se bodo pogovorili na koaliciji. "A drugačne odločitve, kot da izrečemo nezaupnico Simonetiju, ne moremo sprejeti," meni prvak DeSUS in dodaja, da gre za preveč pomembno funkcijo, da bi dogajanje na DUTB lahko spregledali.

Vlada na prejemke ostalih zaposlenih v DUTB nima vpliva

Državna sekretarka na Ministrstvu za finance Miranda Groff Ferjančič je v ponedeljek na seji komisije DZ za nadzor javnih financ povedala, da so ob domnevah o nepravilnostih glede izplačil Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) pozvali k pojasnilom. "DUTB je na vse navedbe odgovorila – iz pojasnil izhaja, da dejansko, v praksi, do neskladij s predpisi ni prišlo," je dejala.

Medtem ko vlada določa politiko prejemkov vodilnih v DUTB, pa prejemke ostalih zaposlenih določa upravni odbor in tako vlada kot skupščina ali ministrstvo za finance nanje nimata vpliva. Lahko dajeta samo splošne usmeritve ter spremljata smotrnost in racionalnost poslovnih odločitev vodstva DUTB, je dejala Groff Ferjančičeva.

Ministrstvo je tako že pripravilo splošno usmeritev, ki bo vodilo DUTB pri določanju izplačil osebam v družbah, v katerih ima DUTB lastniški delež ali druge vzvode odločanja. "Ministrstvo za finance pričakuje, da DUTB tudi s plačno politiko oseb, ki niso člani upravnega odbora, upošteva veljavno zakonodajo," je dejala državna sekretarka.

Razkritje posnetkov sej razburilo javnost

Odziv ministrstva sledi objavi posnetkov nekaterih sej upravnega odbora DUTB, ki so jih iz anonimnega vira pridobili na portalu Pod črto. Ti med drugim kažejo na izogibanje določilom t. i. Lahovnikovega zakona, ki omejuje plače vodilnih v državnih podjetjih.

Posnetki nekaterih sej upravnega odbora DUTB razkrivajo, da je DUTB še pod vodstvom Larsa Nyberga in Torbjörna Manssona vsaj v dveh primerih ta zakon obšla oz. je dovolila podjetju, v katerem je solastnik, da njegova določila obide. Poleg tega pa je sedanji predsednik upravnega odbora Marko Simoneti na enem od sestankov predlagal tudi nov obvod zakona – menedžerje bi tako zaposlil v DUTB in jim dali 20.000 evrov plačila na mesec, obenem pa bi dalo podjetje v lasti DUTB takšnemu menedžerju še pogodbo, vredno 10.000 evrov. Kot je Simoneti dejal komisiji DZ, je upravni odbor njegove predloge zavrnil, a ne zaradi nezakonitosti, ampak zaradi percepcije v javnosti.

Simoneti je tudi dejal, da če upravni odbor nima več zaupanja vlade kot skupščine, svojega dela ne želijo več opravljati.

DUTB v prvih osmih mesecih presegla ciljne vrednosti kazalnikov poslovanja

Kot so po seji vlade sporočili z vladnega urada za komuniciranje, velja omeniti še, da je DUTB v dobrih dveh letih in pol poslovanja z upravljanjem sredstev ustvarila več kot 720 milijonov evrov denarnih sredstev. V skladu z zakonom o ukrepih za krepitev stabilnosti bank mora namreč DUTB vsako leto unovčiti 10 odstotkov ocenjene vrednosti prenesenega premoženja, ta cilj pa je presegla v vseh letih poslovanja.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta je sicer DUTB že ustvarila 226 milijonov evrov prilivov oz. 11,3 odstotka ocenjene vrednosti prenesenih sredstev, kar pomeni, da je že v prvih osmih mesecih letošnjega leta presegla ciljne vrednosti kazalnikov poslovanja iz smernic za delovanje DUTB za letošnje leto, so še zapisali na uradu za komuniciranje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kapljač1
20. 10. 2016 17.46
+2
Janši se še nobeni drugi Vladi ni uspevalo iz nje tako briti norca, kot mu uspeva s Cerarjevo. To meji že na sabotažo slovenskega naroda in slovenske države, voditi politiko zgolj za zaViranje in spotikanje normalnega delovanja Neke Vl a de in posredno družbe, ki zato najbolj trpi.
kapljač1
20. 10. 2016 17.49
+0
Ni čudno, da JanšA. Tolk seka po svoji prejšnji "Partiji", saj dobro ve, da če bi res obstajali "Tisti rdeči" na katere Janša bruha svoj Žolč, bi bil "Goli otok" zanj edini komfort.
wolfterier
21. 10. 2016 16.14
+1
Zdaj bo Cerar spet nekaj mesecev proučeval,nato pa nič naredil ! Kapljač,ti pa rabiš napotnico,obsedenost,peranoja,pa to...
bodi
20. 10. 2016 14.30
+0
hehe levo pa še mal bolj levo ja to je vse uredu ko si bašejo žepe narod pa vse to lepo gleda pa benti namesto da bi to drh...al zgnali na kup in jih pognali na goli otok pa se naj tam norčujejo iz naroda in sebe
Kr en tm
20. 10. 2016 12.37
+0
DUTB v prvih osmih mesecih presegla ciljne vrednosti kazalnikov poslovanja .. kdo je pa te kazalnike določil? Aja DUTB sama...
totalkar1
20. 10. 2016 12.24
+0
Vrana vrani oči ne izkljuje (narod pa)
mallonge
20. 10. 2016 11.22
+0
Vsi iščejo pravne obvode. Ne samo Simoneti. Cerar je tu vodilni. Nekateri pa pričakujejo, da bo ukrepal pravno. kakšna zmota!
mallonge
20. 10. 2016 14.29
+0
Cerar se še v svojih lažeh ne znajde več, kako bi lahko spremljal laži vseh svojih sodelavcev.
resslovenka
20. 10. 2016 10.00
+0
Bolj papeški od papeža, razsodni da te kap, zmotnost odločitev, nobene odgovornosti za take odločitve, zakoni za vse enaki, tako nas prepričujejo. Ne, niso! Na koncu vse "zmote" plačamo mi, davkoplačevalci z astronomskimi odškodninami. Oprostite, to je milo rečeno škandaložno . In v tem primeru...tudi!
mallonge
20. 10. 2016 09.50
+1
Cerar ne more negirati samega sebe. Tudi on je ožemal državo na vse možne pritlehne načine.
proletarec1
20. 10. 2016 09.18
-1
VEČINA DRŽAVLJANOV UPA,DA BO TA VLADA PO NASLEDNJIH VOLITVAH, SAMO EN GRENAK SPOMIN.
totalkar1
20. 10. 2016 12.25
-1
puspan
20. 10. 2016 13.34
-1
Proletarec, ni važno kdo bo vladal. Nihče od njih ti ne bo dvignil višino tvoje skromne penzije niti za Cent. Imaš jo toliko, kolikor si vplačal, nič več in nič manj. Ne misli, da sem škodoželjen, privoščil bi ti več, kot jo imaš, ampak za svoje grehe v mladosti vsakdo plačuje sam, žal.
prašek
20. 10. 2016 08.56
-1
En tih deževen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam ☺
prašek
20. 10. 2016 08.56
-1
Imeli smo enega strica, ki je na vrat-na nos sprejemal odločitve .......... Končal je pa v senci ! Cerar vsako stvar premisli , kar pa je daleč od tega, da bi bilo napak !
prašek
20. 10. 2016 08.58
-1
Še najmanj dve generaciji se bosta ukvarjali z njegovimi prehitrimi odločitvami ! Naj Cerar kar lepo v miru vse skupaj premisli , to nam sigurno ne more škodovati !
prašek
20. 10. 2016 08.59
-1
Za zamenjavo govori samo posnetek, ki smo ga vsi slišali ! Ampak treba je slišati VSE !
puspan
20. 10. 2016 13.27
-1
puspan
20. 10. 2016 13.29
Cerar ima prav, s populističnimi izjavami, ki jih izvaja Korl, ni nič drugega, kot nabiranje poceni predvolilnih točk.
?rnogled
20. 10. 2016 08.30
+1
Cerar ima očitno velike težave s sluhom in vidom,zato se sprašujem,ali je še primeren za PM?Njegovi izgovori,kako da mora vse natanko preučiti in premisliti so za lase privlečeni.on enostavno nima jajc,ne morale.Podpira svoje izbrance ne glede na vse.Ni vreden da ga pes polula.(bi napisal,kakor mu gre,pa me bo admin zradiral)
proletarec1
20. 10. 2016 08.26
+3
NEVEM ZAKAJ CERAR NE UKREPA, KO GRE ZA LOPVE.TUDI,KO SO DOBILI Z ROKO V MARMELADI MRAMORJA, BRENČIČEVO ITD,,,NI UKREPAL!!!!!
bodi
20. 10. 2016 14.36
+1
a ti ni jasno da so to sami prijatelji in prijatelji en drugemu držijo štango narod se pa zgraža samo nič ne stori, ko so volitve narod ne vidi drugega kot samo novega liderja ne pa njegovo zaledje katero je stara garnitura z roko v marmeladi in karavana gre dalje
zek
19. 10. 2016 20.38
+5
heeeee Najbolj moralni pošteni g Cerar bi moral na kak zdravniški pregled za SLUH in VID heeee Cela Slovenija je videla in slišala kako so se g na DUTB pogovarjali in dogovarjali kako kršiti zakone in to kar smo slišali so tudi sprovedli v praksi le g Cerar še ni čisto siguren ali je prav slišal in videl heeeee ! Ko je bilo potrebno zamenjati Švede za svoje Cerar ni tako premišljeval heee je takrat morda bolje slišal in videl???? KDO NAKLADA O MORALI???? Sicer pa nikoli nisem verjel v objektivnost novinarjev na svetu kanal A ,da so sposobni take manipulacije kot so si jo privoščili danes ob predvajanju tega prispevka je pa že grozljivo. Mirne vesti so ob razlaganju nepravilnosti g Marka Simonitija (sedanjega neizvršnega direktorja na DUTB) v ozadju kazali sliko Vaska Simonitija nekdanjega kulturnega ministra v Janševi vladi.
METKA102
19. 10. 2016 20.13
-1
Edino takrat, ko so stavkali policaji in pa potem v Luki Koper, takrat je nastopil tako, kot da ima..... Sicer pa: bom reku, bom premislu, bom razmislu...
Uporabnik1110355
19. 10. 2016 20.02
+2
Če še novinarji ne vedo kako kdo izgleda. Vasco ....... bi rekel da je nekdo od vpletenih z srednjo šolo, mogoče primeren za delo v vrtcu.
01xxy
19. 10. 2016 19.50
+0
Lopovi tipa Simoneti bi morali po hitrem postopku pristati na Dobu! A "elita" ne bo sama sebe zapirala v arest.
FoglofffTunekkk
19. 10. 2016 19.42
+3
Neoliberalci... FSI prefarbani... fčasih strastni komunisti, gnes hodijo k maši in postavljajo domobranske spomenike... Govorijo, da hočejo pomagat ljudem v resnici pa so fsi v službi KAPITALA... Sramota!!!
FoglofffTunekkk
19. 10. 2016 19.39
+3
Ni se treba kaj dosti opravičevat in fpletat še moralo... lopove odstranit in to čimprej.. začenši s tistimi srčnimi bolniki, ki radi igrajo košarko... Imamo paleto kriminalcef, ki so evidentno goljufali in kradli (npr. Janez Janša).. po domače našli so jih z roko v marmeladi, in to z fsemo potrdili ... pa nič!!!
FoglofffTunekkk
19. 10. 2016 19.30
+6
Miro: "Ne bom dovolil, da bi se potegnile populistične sodbe, najprej je treba preučiti vsa dejstva."... Ka ni tu jasno?
FoglofffTunekkk
19. 10. 2016 19.28
+7
Čujte, dajte mene za direktorja DUTB. Obljubim, da bom pokradel le toliko, kolikor je za slovenske standarde še sprejemljivo.
perovskija
19. 10. 2016 18.36
+1
Draga televizija, še danes se naj opraviči Trebušak, ima še 30 minut časa!
prašek
19. 10. 2016 18.58
+2