Slovenija

Z ukinitvijo seniorske olajšave pri dohodnini do 20 milijonov evrov

Ljubljana, 18. 09. 2013 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ukrepi za pripravo proračuna za leto 2014 ne predvidevajo kriznega davka in rezov v upokojenske prejemke, pač pa ukinitev seniorske olajšave pri dohodnini. Ta se nanaša na osebe, starejše od 65, ki imajo mesečni dohodek višji od 1.400 evrov in ni nujno, da so upokojenci.

Vlada je po skoraj štirih urah razprave načeloma uskladila ukrepe za pripravo proračuna za leto 2014.

Kot je pojasnil finančni minister Uroš Čufer, so se uskladili o vseh ukrepih za pripravo proračuna za prihodnje leto. Še enkrat morajo preveriti vse številke, a "stvar je več ali manj zaključena", je povedal in dodal, da morajo zdaj spisati še dokumente. Konkretnih številk ni razkril, dejal je le, da so "take, kot so bile ciljno zastavljene".

Ciljna številka je bil triodstotni primanjkljaj bruto domačega proizvoda, kar bodo po Čuferjevih zagotovilih dosegli. "Delamo tak proračun, da rebalans ne bi smel biti potreben," je še poudaril in dodal, da vlada proračuna na četrtkovi seji še ne bo obravnavala.

Z ukrepom ukinitve seniorske olajšave pri dohodnini bo vlada pridobila 20 milijonov evrov.
Z ukrepom ukinitve seniorske olajšave pri dohodnini bo vlada pridobila 20 milijonov evrov. FOTO: Thinkstock

Erjavec: Ne grozi nam več politična kriza

Prvak DeSUS Karl Erjavec, ki je kot predsednik DeSUS najbolj odločno nasprotoval vsakršnim posegom v pokojnine ali upokojenske prejemke – v zraku je namreč vseskozi visela možnost ukinitve regresa upokojencem –, pa zdaj meni, da je proračun usklajen do te mere, da "nam ne grozi več politična kriza". Ocenjuje tudi, da bo celotna koalicija proračun podprla. "Jaz sem vedno trdil, da se v proračunu, ki ima za deset milijard odhodkov, vedno lahko najde teh 300 milijonov, kolikor je striglo," je dodal.

Izpostavil je, da so se izognili najhujšemu. Zanj je namreč, kot pravi, izjemnega pomena, da na udaru ne bodo upokojenci, ki prejemajo najnižje pokojnine, in da ne bo posega v samo odmero pokojnine. S tem je Erjavec "kar zadovoljen", sicer pa bo glede predvidene ukinitve olajšave za seniorje vodstvo DeSUS razpravljalo v četrtek.

Omenjena olajšava se sicer nanaša na osebe, starejše od 65, ki imajo mesečni dohodek višji od 1.400 evrov in ni nujno, da so upokojenci, je še pojasnil predsednik DeSUS. Po njegovih besedah gre torej za poseg v kategorijo, ki zaradi krize ni ogrožena. Po njegovem mnenju zdaj tudi ni razloga, da bi upokojenci prihodnji teden protestirali na shodu, ki ga je napovedal Sindikat upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije.

Izognili smo se najhujšemu, pravi Erjavec.
Izognili smo se najhujšemu, pravi Erjavec. FOTO: Miro Majcen

Virant: DeSUS naj ne bi več grozil z odhodom iz koalicije

Prvak DL in notranji minister Gregor Virant je dejal, da je zanj ključno, da vlada ne bo uvajala novih davkov, zlasti ne kriznega, pa tudi, da ne bodo posegali v pravice tistih z najnižjimi pokojninami.

Vsak proračun je politično zelo naporen, je pojasnil Virant, zato je na koncu treba sklepati kompromise. "Mislim pa, da smo vse koalicijske stranke toliko zrele, da vemo, da je ključna politična stabilnost, da se nam vlada ne sesuje," je poudaril.

Ukrep ukinitve seniorske olajšave je po njegovem mnenju pravičen, saj ne prizadene tistih z najnižjimi pokojninami. Četudi DeSUS z njim "ni najbolj zadovoljen", je ukrep sprejemljiv. Zato Virant meni, da DeSUS ne bo več grozil z glasovanjem proti proračunu ali odhodom iz koalicije.

Proračun sicer, kot pravi Virant, še ni čisto zaprt, saj bodo nekateri proračunski uporabniki v sistem vnesli še nižje številke, skladne s proračunskimi limiti.

Z ukrepom ukinitve seniorske olajšave pri dohodnini bo sicer vlada po Virantovih besedah pridobila 20 milijonov evrov, ostalo pa bodo prinašali rezi v investicije in materialne stroške po ministrskih resorjih.

Kot je pojasnil, bo vlada veliko naredila tudi z ukrepi za zajezitev sive ekonomije. Ti bodo po njegovem mnenju "ključ do uspeha proračuna v prihodnjem letu". Spomnil je še, da bo vlada z novim letom uvedla prave davčne blagajne, če se bo izkazalo, da učinek zdaj uvedenih virtualnih blagajn ne bo takšen, kot so predvidevali.

Prav tako bo vlada uvedla davek na nepremičnine, ki bo prinesel veliko več reda, kot ga imamo danes, je dodal Virant. Po njegovi oceni je ključno to, da ne bo nobenih izjem, saj bodo obdavčene vse nepremičnine, med drugim tudi cerkvene in kmetijska zemljišča.

Posegov v plače javnih uslužbencev medtem ne bo več, je zagotovil Virant, ki se je s sindikati javnega sektorja že maja letos dogovoril o varčevalnih ukrepih, ki bodo veljali do konca prihodnjega leta. "Javni uslužbenci so že dvakrat kar nekaj dali, zmanjšuje se število zaposlenih in to bi moralo zadoščati, za leto 2015 pa bomo šli v nova pogajanja," je pojasnil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (611)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

njofra47
19. 09. 2013 11.26
+0
Žalostno je ko se ljudje veselimo ker nam bodo pobrali "samo to in samo toliko", pozabljamo pa da nadaljevanje sledi. To me spominja na družino, ki je imela psa in mu je hotela skrajšati rep. Ker pa so ga imeli zelo radi, kot oblast nas, so mu vsak dan odrezali samo en centimeter dokler ni bil ravno prav dolg.
njofra47
19. 09. 2013 11.21
+2
Lepo in prav da bodo "pobrali" samo tistim "bogatim" upokojencem, ki imajo več kot 1400 eurov dohodkov, še lepše bi pa bi bilo in do vseh bolj pošteno,ko bi še prej "pobrali" tudi nakradene in v tujino poskrite milijone. O tem pa so vsi tiho in verjetno upajo da bo "neumen narod" pozabil.
Janez_53
30. 01. 2014 10.50
Ja, pozabili so na milijone, ki so poniknili v tujini. Kar pa se "bogatih" upokojencev tiče, pa tole: Država od bruto plače odtrga procentualni delež za pokojnino in je DOLŽNA ta denar gospodarno upravljati in ga pozneje kot pokojnino vračati upokojencem. Torej nekdo z veliko plačo odvaja večji znesek in na osnovi tega ima izračunano pokojnino. Pokojnina torej ni NOBENA MILOŠČINA DRŽAVE, ampak OBVEZA, da izplača denar, ki ga je odtegovala od plače. In po moje bo na ustavnem sodišču padel vsak poskus zmanjševanja(državne kraje prisluženih dohodkov) pokojnin, ki jih ne moremo enačiti s socialnimi transferji kot so razne pomoči tistim z nizkimi dohodki ali brez dohodkov, med katerimi pa so tudi lenuhi, ki niso v življenju nič delali, na starost pa se obesijo na državne seske.
kure bedne
19. 09. 2013 10.14
+0
Kaj zdaj. Ali ima Alenka Bratušek plagiat diplomske al ne. Vse je utihnilo. Banda.
ena_1
19. 09. 2013 10.25
+2
malo po arhivu pobrskaj, je pojasnjeno, kako in kaj
-BZ-
19. 09. 2013 12.04
-6
drugače pa je šivilja...po srcu..to se pozna kak fletno je urejena
VSEZNALECno1
19. 09. 2013 08.51
+1
A to obstaja in oni so hoteli znižat najnižje prejemke in so se o te pogajal. Go v vvvvno. Sebi seveda nič in potrebno bi bilo ugriznit v javni sektor. Ne zdravstvo. . Ampak javno in državno upravo ker to obstaja in bo ostajal problem. Jasno ker gre za elitistično po vezah pridobljeno službo sebi ne bodo rezali. Bo pa dela spet manj za gospodarstvo ker ni investicij. In seveda rezultat ne bo pričakovan. Ni blema 2,8 mrd ali 400 mio vržt v takjunske banke in reševati tajkunske kredite in lastnike problem je npr 700.000 za vrtec.....nenormalno....
SDS_je_poden
19. 09. 2013 09.05
+1
No, in kako bomo ukrepal? Otresanje besed tu gor je brezpredmetno.
VSEZNALECno1
19. 09. 2013 09.39
+2
Vstaja. Očitno jo znajo mobilizirat le levi. Nenzadnje pa ljudje še vedno popirajo skozi SD in PS to vlado....
Gaja Bobek
19. 09. 2013 09.59
+1
da, seveda, in koliko jih pride? Vsi samo jokajo in jamrajo, tam jih pa ni! Edino tako lahko izrazimo svoj gnev, kaj nuca po forumih pisat? Pa prav nič. na ulice, ko je vstaja napovedana
MrtvoPijan
19. 09. 2013 08.48
+5
Rešitev: 1. obvezna uvedba davčnih blagajn in še bolj pomembno nadzorovati pravilno uporabo le-teh. Kakršnokoli izigravanje teh blagajn drastično sankcionirati. Veliko krat se politiki sklicujejo na Nemčijo, ta ista Nemčija že ima davčne blagajne. Uvedba DB bo v proračun prinesla najmanj dodatnih 500.000.000€, ki sedaj konča pod mizo in na zasebnih računih. 2. obvezni nadzor pravilne porabe subvencij za kmete in njihovega prikazovanja računov. "Veliki" kmetje vglavnem se znajdejo in dobijo subvencije države, 90% prideleka pa prodajo brez računov ali celo v tujino na črno?
Rde?aGriža
19. 09. 2013 07.43
+14
Ne samo to. Država, sindikati, državna podjetja, imajo v Factor inPro banki več kot 30% vrednosti vseh depozitov. Kdo je dajal državni denar v privat banke in ne državne???? Banda pokvarjena
Cofar
19. 09. 2013 07.39
+21
varcujejo nekaj 10 milijonov EUR, medtem ko za privat banke ni problem 400 milijonov EUR. Pa kje mi zivimo??? To ni vec Slovenija... ce v Crni Gori je bolje zivet!
Biofanatik
19. 09. 2013 07.39
+9
Slolandija je vzorčni primer kako izdajalska vladna elita po direktivi pohlepne pokvarjene €U bande uvaja suženjstvo.
Cofar
19. 09. 2013 07.41
+7
Problem ni v tem, da bi imel suzenstvo. Problem je, da bo pescica ljudi suznjev, da bodo lahko nekateri imeli vse svoje pravice in placane dopuste! To je problem.
Ševednonaskradejo
19. 09. 2013 07.28
+21
Tajkunom in nanje povezanim tretjim osebam pa še kar ne nameravajo nacionalizirati pokradenega državnega premoženja??? Ja bravo. Če bi enako požrtvovalno, kot ščitijo lopove, ščitili tudi slovensko ljudstvo, bi se v tej državi vsem cedila med in mleko.
maijster
19. 09. 2013 07.23
+14
.............................senijorska olajšava pri dohodku višijem od 1400 eurov,groza,........da kaj takšnega sploh obstaja,......
jaka
19. 09. 2013 07.22
+1
JA, super, da imamo trdno koalicijo!!!
dule100
19. 09. 2013 07.17
+7
Zaradi mene lahko pride tudi petorka, samo da se rešimo teh nesposobnih rdečkarjev !
Against
19. 09. 2013 07.15
+20
20 miljonov je ravno 10 miljnov manj, kot jih je pobasala Rigelnik in kompanija iz Factor banke.
DeBill
19. 09. 2013 06.57
+12
Daj Erjavec, reši nas, spokaj iz koalicije, da bodo nove volitve. Tele samo poklanjajo prijateljem in ropajo narod.
BULDOH
19. 09. 2013 07.03
+3
Rešila nas je napovedana iterpelacija SDS zoper čuferja-Čufer si ni mogu dregnit v pokojence, ker ga bi lahko Korle sjebal.Hvala SDS....
Against
19. 09. 2013 07.15
+10
Hvala lopovom!! Si delijo med sabo, kar je še ostalo.
.MarkoB
19. 09. 2013 06.12
+5
Ne 1400 €,800 € bi morala biti meje.Tejle s prihodki nad 1400€ so si že lahko prihranili,nekateri pa tudi nakradli dovolj skozi kariero.Pa otroci ala Jurček pa Turkovi,pa Šešoki naj jim vračajo obresti od podarjenih pokeadenih firm.
Against
19. 09. 2013 07.16
+3
Pesek v oči so te cifre. Zaradi KUšana et company šparamo vsi.
speedracer
19. 09. 2013 05.43
+9
pa dej že enkrat pustite te penzionerje pri miru, večina jih je na robu bede........
blokirani
19. 09. 2013 07.15
+6
Preberi članek! Rezali bodo nad 1400 euro. Tisti pa zame niso reveži!
Padra
19. 09. 2013 05.42
+18
je treba revežem pobrat, da bojo Gospoda mel za uživanje.......................
Against
19. 09. 2013 07.17
+9
Da bo denar za plačati pufe Factor banke, potem ko jeRigelnik et company pobral 30 miljnovo ven kot nagrado.
txoxnxy
19. 09. 2013 01.21
+8
Po prihodu trojke bo pa vse drugače !
Tanek_led
19. 09. 2013 13.26
-1
wizeman
19. 09. 2013 19.29
+1
Tudi če si grobar, nimaš razloga, da bi se lahko veselil te kuge.
mijamama
19. 09. 2013 01.10
+19
Kaj pa rezi v plače ministrov in poslancev?A ja,teh seveda spet ne bo.Oni niso v krizi!!!
Gaja Bobek
19. 09. 2013 01.04
+24
kdaj bomo brali, da so pobrali pokradeno vsem lopovom ki so kradli od 91 naprej? Evo, bo takoj proračun v plusu pa ne bo treba bratušek harat po nedolžnih državljanih
DeBill
19. 09. 2013 06.59
+5
V plusu, daj no daj, bi moral narodu talat, toliko bi se nabralo. Od osamosvojitve naprej je bilo pokradenega najmanj 200 miliard, uničili pa so posledično 10 krat toliko, torej je treba zalegi pobrat 2000 miliard, pa vsakemu slovencu 100.000 dat.
Gaja Bobek
19. 09. 2013 09.55